Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzki umysł jest niezwykle podatny na urojenia.

Niech to zdanie, wystarczy każdemu wierzącemu, choć należy też mieć pewność tego, że nie wystarczy.

Niech, będzie mottem dla każdego wierzącego, choć należy mieć pewność, że będzie bodźcem, do pogłębiania urojeń.

A umysł niewierzącego nie jest podatny na urojenia ?

Piotr

paul , weź pod uwagę , że biblia ma swoje lata i była pisana językiem zrozumiałym dla ówczesnych , ale same wartości , które zawiera są uniwersalne i sprzyjające w trafieniu do źródła wszystkiego...nie chcę nikogo przekonywać do chrześcijaństwa i mówić ,że bez niego się nie da bo to nieprawda ...wiem sam po sobie , nie jestem jakimś katolem , jestem nim raczej z tradycji i szczerze mówiąc sam nie wiem do końca czy mi to pomogło czy nie...zasadniczo dopiero po odkryciu ,,stwórcy'' zrozumiałem , że wartości zawarte w religii chrześcijańskiej są pomocne w znalezieniu drogi do niego ...

Wiara nie pozwala powstać człowiekowi z kolan. To domena niewolnika, który oczekuje jedynie dobrego pana.

To prawda , wystarczy zwrócić uwagę , jak wiele kolan się ugięło przed Faraonem , Hitlerem , Stalinem , by wymienić tylko niektórych .

Głównym zadaniem sformalizowanych religii jest utrzymywanie człowieka na kolanach, czyli zablokowanie tego, czym ( jak religie twierdzą) "Bóg" go tak łaskawie obdarzył - wolnej woli.

+

To prawda , dlatego nie należę do żadnej religii , co nie przeszkadza mi wierzyć w Boga

Piotr

To prawda , dlatego nie należę do żadnej religii , co nie przeszkadza mi wierzyć w Boga

prawda, lecz nie jest to,w mojej opinii, kwestia wiary a raczej świadomość istnienia siły wyższej..

z doświadczenia powiem , że w momencie gdy masz świadomość istnienia ,,stwórcy'' twoje życie zmienia się diametralnie...na lepsze...:)

Edytowane przez TomekL3

prawda, lecz nie jest to,w mojej opinii, kwestia wiary a raczej świadomość istnienia siły wyższej..

z doświadczenia powiem , że w momencie gdy masz świadomość istnienia ,,stwórcy'' twoje życie zmienia się diametralnie...na lepsze...:)

Bardzo dużą rolę odgrywa tutaj pozytywne myślenie (dobra energia).Na pewno dużo większą niż bezmyślne klepanie zdrowasiek.

Kup sobie...szczudla.

Aby być bliżej boga???

Tomuś, jesteś dowodem, że ni cholery :)

Każda modlitwa czy mantra ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie.

Ale kabelki to jednak nie grają, prawda? :)

Wiara nie pozwala powstać człowiekowi z kolan. To domena niewolnika, który oczekuje jedynie dobrego pana.

Uprzedziłeś mnie.

Ależ ta "siła wyższa" istnieje, ale nie jest nią jakiś bóg...

To jest tylko kwestaia nazewnictwa.

Nie uważam że moja prawda jest prawdziwsza, ale czasami należy stanąć z boku, i popatrzeć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+

To prawda !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

A czymże innym jest wiara jak nie pragnieniem?

Jeśli jest pragnieniem to należy się jej wystrzegać! Ono jest źródłem wszelakich niegodziwości.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Jeśli jest pragnieniem to należy się jej wystrzegać! Ono jest źródłem wszelakich niegodziwości.

Uważasz, że jesteś skutkiem niegodziwości? :)

Bez "chcenia" nie ma "walenia" ;)

Edytowane przez jar1

Bezecnik:) Chuć to instynkt bez tego nie ma przetrwania, a pragnienie to fanaberia bez której można się obyć:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Bardzo dobrze Piotrze że wstawiłeś ten film.

Oglądałem go już kiedyś.

Proszę zaobserwować, jak już od pierwszych chwil spotkania Dawkins zostaje umiejętnie manipulowany.

cyt;

"Witam profesorze Dawkins, jak się pan miewa ?

Jestem Ben Stein (żyd), przepraszam że kazałem na siebie czekać, jak się pan miewa ?"

Kto zna choć odrobinę technik, zwłaszcza wykorzystywanych przy pertraktacjach biznesowych, zauważy ten istotny element spóźnienia.

Reszty wywiadu nie będę komentował, gdyż równie ważna w tym "pokazie" jest rola lektora, który dopowiada to, na co Wy mili widzowie powinniście zwrócić uwagę.

Bezecnik:) Chuć to instynkt bez tego nie ma przetrwania, a pragnienie to fanaberia bez której można się obyć:)

Alez nie. Pragnienie jest czymś naturalnym i niezbędnym w zyciu. To religie i inne "duchowe wynalazki" zrobiły z niego diabła.

Pragnąć można czegokolwiek, np. zdobycia wiedzy, miłości, samochodu czy też aby się sąsiad w gacie zesrał. ;)

Bez pragnienia nic się nie stanie ani nie stworzy.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Tiaaaa, hihi według tego doktora, i jednocześnie pastora z kościoła baptystów, Ziemia ma tylko 6600 lat.

I najciekawsze w tym wszystkim jest to, że logicznie udowodnił to.

A to że później trochę zaprzeczał sam sobie, nic to.

Ważne że ma dar przekonywania.

Alez nie. Pragnienie jest czymś naturalnym i niezbędnym w zyciu. To religie i inne "duchowe wynalazki" zrobiły z niego diabła.

Pragnąć można czegokolwiek, np. zdobycia wiedzy, miłości, samochodu czy też aby się sąsiad w gacie zesrał. ;)

Bez pragnienia nic się nie stanie ani nie stworzy.

To semantyka Miałem na myśli taką potrzebę, która powoduje w nas pęd do zaspokojenia potrzeby zbędnej, wręcz próżnej, bez której nie pozwalamy sobie na pełne przeżywanie chwili obecnej.

To trudne zagadnienie. Przecież wielcy odkrywcy i wynalazcy byli często jakby poza zagadnieniami dnia doczesnego:)

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Wystarczy że będzie zamierzona, lub wynikająca z niedbalstwa lub niedouczenia różnica w tłumaczeniu z języka obcego, a sens wypowiedzi nabierze innego wymiaru.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.