Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Teorie kreacjonistyczne to w tej chwili domena religijnych proroków a nie prawdziwej nauki

Problemem jest to , że za teorie biorą się ludzie bez przygotowania naukowego oraz dosłownie i bezzasadnie interpretują Pismo Święte , np. kreacjoniści uparcie wyznają biblijny pogląd , że Bóg stworzył świat w ciągu literalnych sześciu dni , gdzie de facto słowo dzień użyte w oryginalnym tekście w Biblii oznacza okres , czyli dosłownie i dokładnie rzecz ujmując , Bóg stworzył świat i życie w ciągu 6 okresów , natomiast PŚ nie wspomina ile trwa lub trwał dany okres i stąd są nieporozumienia .

Nastąpi to w chwile po tym kiedy ty udowodnisz, że nie jestes głupi...masakra:(

Po co masz Jachusia tyle czekać i umrzeć w niewiedzy ? Jestem głupi , czy jesteś już usatysfakcjonowany i przestaniesz troll-ować ?

Piotr

Jacuś to walnięty fanatyk który swoją głupotą bardziej Kościołowi szkodzi niż mu pomaga. Mnie to akurat nie przeszkadza bo tym sposobem przyspiesza upadek Babilonu ale czy na pewno o to mu chodzi?

Jestem Europejczykiem.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Każda teoria nawet ta najbardziej nieprawdopodobna ma rację bytu w tym temacie.

I nie rozumiem czemu tak niektórzy z Was się napinają twierdząc że tylko ich racja jest prawdziwa i niepodważalna, skoro nie mogą a nawet nie potrafią jej udowodnić.

Gość

(Konto usunięte)

Niestety nie rozumiem pytania. Co to znaczy "metoda liczenia"?

to metoda za pomocą której liczysz czas życia wszechświata. Pisałeś o tym, że:

W tej chwili mamy teorie która całkiem nieźle opisuje wszechświat do jakichś tysięcznych czy nawet milionowych części sekundy od hipotetycznego ponktu zero (mogę się mylić, ale chodzi o skalę a nie o konkretne wartości). W związku z tym czas życia wszechświata liczymy w miliardach lat

więc można założyć, że wiedziałeś co i o czym, piszesz.

Skoro określamy wiek pewnych obiektów takich jak odległe galaktyki na kilka miliardów lat to znaczy, że wszechswiat jest co najmniej tak stary.

Jestem Europejczykiem.

Jak wspomniał ktoś wcześniej warto pokusić się o definicję wyjściową. Proponuję zacząć od wyjścia na przeciw zwolennikom biblii. Bóg to trzy osoby Ojciec, Syn i Duch Święty. Oczywiście jest tu widoczna personalizacja na potrzeby religii. Czytać należy to w ten sposób. Ojciec to Bóg - Praźródło. Syn to Stwórca naszego Wszechświata a Duch Święty to Boska Matryca.

Kim jesteśmy? O kreowaniu rzeczywistości.

David Icke - We Create Our Own Reality (Napisy PL)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Osobiście uważam ze słowo ewolucja straciło swoje znaczenie i się do tego stopnia zdewaluowało, że pod to określenie "podczepia" się wszystko to co nigdy nie ewoluowało.

Gdyby żaba została koniem to można by mówić o jej ewolucji, gdyż przeszła zarówno formą jak i sposobem funkcjonowania poza własny gatunek.

To że jest kilka tysięcy odmian żab to nie znaczy że którakolwiek ewoluowała, można jedynie mówić o przystosowaniu się do warunków w jakich żyją.

To samo się tyczy innych gatunków, one nigdy nie ewoluowały.

Skoro określamy wiek pewnych obiektów takich jak odległe galaktyki na kilka miliardów lat to znaczy, że wszechswiat jest co najmniej tak stary.

Zakładając, ze światło nie może mieć nigdzie większej prędkosci od 300 tys km ;)

Znowu muszę się powtórzyć.

Ukryta Zawartość

a tak poważnie - pulsujący wszechświat, na podstawie czego wnosisz że się zacznie kurczyć? Wszystkie obserwacje wskazują że się rozszerza. Nadal nie udzieliłeś mi odpowiedzi na pytanie dlaczego Twoim zdaniem osobliwość w warunkach braku czasu, czyli nie dzieje się ABSOLUTNIE NIC - nagle robi "poetycki opis".

I tutaj powinniśmy się zastanowić nad kluczową kwestią : DLACZEGO ISTNIEJE RACZEJ COŚ NIŻ NIC ?

Ano właśnie. Jaką Twoim zdaniem motywację miał Bóg aby stworzyć to "raczej coś"? Bardzo interesuje mnie Twoje zdanie na ten temat.

Ukryta Zawartość

udowadniasz tym, że piszesz, i nie myślisz.

Puknij się w głowe kaziu! W SWOJĄ oczywiście i o moje myślenie sie nie bój.

Sluchasz radyjka? telewizorek oglądasz? Komputerek widziałeś?

No to teraz skup się i zrozum, że działają dzięki tym samym prawom fizyki dzięki którym obecnie obowiązuje teoria Wielkiego Wybuchu.

Jestem Europejczykiem.

Ano właśnie. Jaką Twoim zdaniem motywację miał Bóg aby stworzyć to "raczej coś"? Bardzo interesuje mnie Twoje zdanie na ten temat.

Bo chciał. Prościej wyjaśnić się nie da ;)

a tak poważnie - pulsujący wszechświat, na podstawie czego wnosisz że się zacznie kurczyć? Wszystkie obserwacje wskazują że się rozszerza. Nadal nie udzieliłeś mi odpowiedzi na pytanie dlaczego Twoim zdaniem osobliwość w warunkach braku czasu, czyli nie dzieje się ABSOLUTNIE NIC - nagle robi "poetycki opis".

Chętnie bym Tobie odpowiedział , ale prawdopodobnie pomyślisz , że jestem infantylny ?

Piotr

Chętnie bym Tobie odpowiedział , ale prawdopodobnie pomyślisz , że jestem infantylny ?

Nawet jeśli tak pomyślę - to trudno :) Ja uważam że kierował się zwykłą ciekawością, pewnie brzmi to infantylnie. Ale ciekawość poznawcza to immanentna cecha człowieka począwszy już od narodzin a ponoć jesteśmy na Jego podobieństwo... Wiem, być może przeczę tym samym Jego wszechwiedzy i wszechmocy ale cóż.

Edytowane przez rasputin

Nawet jeśli tak pomyślę - to trudno :) Ja uważam że kierował się zwykłą ciekawością, pewnie brzmi to infantylnie. Ale ciekawość poznawcza to immanentna cecha człowieka począwszy już od narodzin a ponoć jesteśmy na Jego podobieństwo... Wiem, być może przeczę tym samym Jego wszechwiedzy i wszechmocy ale cóż.

Według Biblii Bóg stworzył nas na swój obraz i podobieństwo i z racji tego wszczepił nam między innymi ciekawość , o której wspominasz i jest wielce prawdopodobne , że Bóg stwarzając nas kierował się ciekawością ?

Według PŚ i nie ukrywam , że według mnie również (czego potwierdzeniem jest cała Ziemia ze swą różnorodnością i pięknem , ku naszej radości i uciesze , np. : kwiaty , owoce , szum morza , majestat gór , seks , muzyka , poranna bryza itd., itd. ,itd.) , Stwórca w stworzeniu człowieka kierował się miłością .

Piotr

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Niektóry jak widzę nie maja umiaru w bajdurzeniu - bo tak chciał.

A może nie umiał inaczej ?

Podobno białko jest lepszą formą niż krzem, i ja to potwierdzam ..... zwłaszcza na bekonie i na eleganckim talerzu niekoniecznie porcelanowym ;-))

PŚ i nie ukrywam , że według mnie również (czego potwierdzeniem jest cała Ziemia ze swą różnorodnością i pięknem , ku naszej radości i uciesze , np. : kwiaty , owoce , szum morza , majestat gór , seks , muzyka , poranna bryza itd., itd. ,itd.) , Stwórca w stworzeniu człowieka kierował się miłością .

Powiem Ci że obecnie mam coraz mniej czasu na powyższe. Ale to się być może jeszcze zmieni. Dziękuję Ci za wpis.

Max Bernstein: Trudno znaleźć pierwiastek inny od krzemu, który jest bardziej pokrewny węglowi pod względem chemicznym. Na tablicy okresowej pierwiastków znajduje się on tuż pod węglem. Krzemowe formy życia to wcale nie taki absurd, gdyż pierwiastek ten, podobnie jak węgiel, tworzy cztery wiązania. Jedna z koncepcji mówi, że krzem tworzyć może równoległą chemię, a nawet podobne formy życia. Pojawiają się tu jednak całe „tony” problemów. Nie spotykamy skomplikowanych i stałych związków chemicznych opartych o wodór i krzem, jak ma to miejsce w przypadku węgla. Łańcuchy węglowe występują w lipidach, jednak analogiczne związki z udziałem krzemu nie byłyby stałe. Podczas gdy związki węgla i tlenu mogą być tworzone i ulegać rozpadowy (jak ma to miejsce cały czas w naszych ciałach), z krzemem jest inaczej. Może to znacznie ograniczać jego rolę w tworzeniu chemii. Być może istnieją jakieś krzemowe formy życia, jednak tylko w tym sensie, że przekazują one informacje.

Piotr

Według PŚ i nie ukrywam , że według mnie również (czego potwierdzeniem jest cała Ziemia ze swą różnorodnością i pięknem , ku naszej radości i uciesze , np. : kwiaty , owoce , szum morza , majestat gór , seks , muzyka , poranna bryza itd., itd. ,itd.) , Stwórca w stworzeniu człowieka kierował się miłością .

Taaaa... jak na okładkach Strażnicy. (wyłączając seks)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.