Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

CD poprzedniej wypowiedzi. (Urwało mi połączenie)

Zwłaszcza, że sam Jezus kazał wszystko rozdać, a ze sobą nie brać niczego, prócz kapoty i sandałów. A co dziś z tego zostało????

7 minut temu, Piotr_1 napisał:

Jak widać można w jednym zdaniu wyrazić swój pogląd i zabłysnąć wiedzą (którą się ma).

Zaprzeczysz? Co się nie zgadza w mojej wypowiedzi?

Edytowane przez porlick
10 minut temu, kazik-t napisał:

odejszliście od sedna, piszta o bogu

Ok. A więc stawiam tezę, że we współczesnym Kościele Katolickim, Boga (prawie) nie ma. 

A jeśli jest, to w śladowych ilościach.

Teraz, kazik-t napisał:

prawie

???

Jako idea.

Jak pisałem wcześniej, od oficjalnego ustanowienia religią główną w Rzymie, z wiarą w Kościele jest coraz gorzej. Krucjaty, inkwizycja, stosy, korupcja, seks, zboczenia, morderstwa, kupowanie stołków skandale... Gdzie tu miejsce na boskość???

Oj, nazbierało się tego przez wieki. Jeśli Bóg by istniał, to by wszystko dawno rozp....lił.

Z tym bogiem to jest różnie, na pewno nie ma nic wspólnego ze wszkimi religiami. Ponieważ jedne wychodzą z drugich itd. Kaseta kaplanska jest taka sama, cel manipulacja owieczek czy baranów jak kto woli. Kluczem jest historia i stare mitologie. Wtedy szybko zauważymy manipulacji i personifikacje użyte w tz. "św. Księgach" bez względu na wyznanie. 

13 minut temu, porlick napisał:

Jako idea.

Jak pisałem wcześniej, od oficjalnego ustanowienia religią główną w Rzymie, z wiarą w Kościele jest coraz gorzej. Krucjaty, inkwizycja, stosy, korupcja, seks, zboczenia, morderstwa, kupowanie stołków skandale... Gdzie tu miejsce na boskość???

Oj, nazbierało się tego przez wieki. Jeśli Bóg by istniał, to by wszystko dawno rozp....lił.

Zrobi to, zapowiedział. Wyczekujemy z niecierpliwością. Cały rozdział jest o tym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
9 minut temu, slawek.xm napisał:

idea rodzi się w ludzkim umyśle i bez człowieka nie istnieje

Jak wszystko, to człowiek kreuje co chce, jednak ukrywane jest to przed ludźmi. 

10 minut temu, slawek.xm napisał:

dzięki objawieniu

Co masz na myśli, pod tym objawieniem? 

17 minut temu, slawek.xm napisał:

to jest Twój bóg? moze raczej idol?

Słabiutko u ciebie z jarzeniem, księżulu.

I jakoś wcale mnie to nie dziwi 🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, gustwao napisał:

Co masz na myśli, pod tym objawieniem? 

Bóg objawia się człowiekowi,w ten sposób daje poznać Siebie

inaczej człowiek nigdy by nie poznał i nie zrozumiał Boga

2 minuty temu, kazik-t napisał:

bóg jest wszystkim

Czyli bóg jest nami a my bogiem. 

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Bóg objawia się człowiekowi

A ja myślę że Bóg jest w nas i tam go trzeba szukać 

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

inaczej człowiek nigdy by nie poznał i nie zrozumiał Boga

A po co ma go poznawać, jak nawet człowiek siebie nie zna, to jak ma poznać coś więcej. 

4 minuty temu, kazik-t napisał:

jak wszystkim to wszystkim, po co zawężać temat

Dokładnie, czyli my jako bogowie możemy i nawet mamy prawo do kreowania swojej rzeczywistości, inni również. Ważne aby nikomu nic nie narzucać i kierować się miłością. 

Edytowane przez gustwao
Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, gustwao napisał:

A ja myślę że Bóg jest w nas i tam go trzeba szukać 

przy odrobinie dobrej woli i dzięki kilku dodatkowym założeniom mógłbym się zgodzić

poza tym Biblia Psalm 82

"Ja rzekłem: Jesteście bogami
i wszyscy - synami Najwyższego"

Gość

(Konto usunięte)

Dokładnie, czyli my jako bogowie możemy i nawet mamy prawo do kreowania swojej rzeczywistości, inni również. 

przemawiasz językiem człowieka zniewolonego

właściwiej jest:

mamy obowiązek, jednak, tak napiszemy tylko wtedy, kiedy o tym zapomnisz lub się tego przestraszysz

W dniu 15.09.2021 o 13:50, Piotr_1 napisał:

A jeżeli nagle wszystkie tego typu jeziorka blisko oceanów i mórz, na całej ziemi, zmieniłyby kolor na czerwony, to też nie byłby żaden niepokojący znak, tylko efekt jakiegoś wyjaśnialnego zjawiska przyrodniczego?

A zmieniły?

Ja rzekłem: Jesteście bogami

Pierwsza część jest ok, ale kto to "Najwyższy" czyżby coś ważniejszego niż bóg? 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, gustwao napisał:

Dokładnie, czyli my jako bogowie możemy i nawet mamy prawo do kreowania swojej rzeczywistości, inni również

to nie jest prawda , że Bóg jest wszystkim nie jest złem,nie jest pychą nie jest nienawiścią

a człowiek może być bogiem tylko w Bogu

"wszystko mogę w Tym,który mnie umacnia"

"Wytrwajcie we Mnie, a Ja [będę trwał] w was. Podobnie jak latorośl nie może przynosić owocu sama z siebie - jeśli nie trwa w winnym krzewie - tak samo i wy, jeżeli we Mnie trwać nie będziecie. Ja jestem krzewem winnym, wy - latoroślami. Kto trwa we Mnie, a Ja w nim, ten przynosi owoc obfity, ponieważ beze Mnie nic nie możecie uczynić.  Ten, kto we Mnie nie trwa, zostanie wyrzucony jak winna latorośl i uschnie. I zbiera się ją, i wrzuca do ognia, i płonie.  Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."

2 minuty temu, kazik-t napisał:

zapomnisz lub się tego przestraszysz

Nie lubię jak ktoś mnie próbuje straszyć, bo to oznacza że nie kieruj się miłością i może być osoba, "tworem" fałszywym. 

Jeśli Bóg jest wszystkim, to nie może być niczym nadrzędnym, bo jedno drugie wyklucza. Poza tym, będąc wszystkim, nie może być niczym wyjątkowym. Ani wszechmocnym, ani wszechwiedzącym, ani... Itp. a więc mamy wolność, sami decydujemy i hulaj dusza.

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Kto trwa we Mnie, a Ja w nim, ten przynosi owoc obfity, ponieważ beze Mnie nic nie możecie uczynić.  Ten, kto we Mnie nie trwa, zostanie wyrzucony jak winna latorośl i uschnie. I zbiera się ją, i wrzuca do ognia, i płonie

Ten cytat powinien dać dużo do myślenia, po pierwsze jest to fałszywy obraz po drugie stawia się jako ważniejsza postać niż ja, tu milosci nie ma jest tylko groźba i zło, czego powinniśmy się wystrzegać 

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

człowiek może być bogiem tylko w Bogu

A czy w takim razie człowiek może mieć wolną wolę?

Bo w świetle Biblii coś takiego nie może istnieć.

Teraz, porlick napisał:

A czy w takim razie człowiek może mieć wolną wolę

Oczywiscie, to Ty wybierasz co Ci jest po drodze w co wierzysz i co tworzysz. 

Adonai ,Najwyższy , Wszechmogący

Bóg

Czyli bóg Bogów, dobre. 

Oczywiscie, to Ty wybierasz co Ci jest po drodze w co wierzysz i co tworzysz. 

W takim razie Bóg nie może być wszechwiedzący.

Albo inaczej- niewierzący nie podlegają pod jego jurysdykcję, a wierzący to roboty bez wolnej woli.

😁

Edytowane przez porlick
15 minut temu, slawek.xm napisał:

przy odrobinie dobrej woli i dzięki kilku dodatkowym założeniom mógłbym się zgodzić

poza tym Biblia Psalm 82

"Ja rzekłem: Jesteście bogami

To jest proroctwo, myślę że daleko w przód. Wiele Psalmów to proroctwa, niektóre się już wypełniły. Zbawieni na przyszłej ziemi są synami bożymi, jak widać "bogami" jest tutaj w psalmie z małej litery. Ci którzy otrzymali Ducha, także są synami bożymi. Nie jest tutaj mowa o zwykłych ludziach żyjących teraz. Tych Bóg zawsze nazywa w Biblii synami człowieczymi. Adam był synem bożym, ale został zdegradowany duchowo do poziomu syna człowieczego. Stało się to w momencie kiedy poczuł nagość, a potem został wypędzony z raju. Ziemia to także zdegradowany raj, gdzie wszystko się starzeje, rdzewieje, kąsa, a z ziemi wyrastają chwasty.

Edytowane przez Piotr_1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.