Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A może nie umim jak Ty?
Sprawa jest prosta, mamy atom i niewytłumaczalne źródło ruchu, niewytłumaczalną energię. Jesteśmy gdzieś na przełomie rzeczywistości materialnej i innej, niezrozumiałej. A taki artykuł to zwyczajna próba podpięcia się z doktryną jakiejś okultystycznej religii pod tą przestrzeń gdzie jest ten przełom pomiędzy naturą widoczną a naturą niewidoczną.
Ludzkim językiem mówiąc: czarownice w białych fartuchach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chrześcijańscy pasterze bardzo nie lubią gdy ktoś próbuje zaglądać tam gdzie mógłby odkryć coś niezgodnego z ich przekazem. Od razu przypinają etykiety czarów, magii, okultyzmu, służeniu szatanowi itd.

Ukryta Zawartość

Definicja okultyzmu.

Okultyzm (łac. occulere – „skrywać”) – zespół poglądów i wierzeń o istnieniu niepoddających się naukowym obserwacjom istot, mocy i możliwości ukrytych we wszechświecie i człowieku, wierzenia o wychodzących poza poznanie zdolnościach ludzkich i ich podporządkowaniu, związane z tymi wierzeniami magiczne rytuały, praktyki medytacyjne, a także synonim ezoteryki. Termin okultyzm ma często znaczenie pejoratywne[1].

Okultyzm to dziedzina pseudonaukowa[2].

Definicja okultyzmu.
Okultyzm (łac. occulere – „skrywać”) – zespół poglądów i wierzeń o istnieniu niepoddających się naukowym obserwacjom istot, mocy i możliwości ukrytych we wszechświecie i człowieku, wierzenia o wychodzących poza poznanie zdolnościach ludzkich i ich podporządkowaniu, związane z tymi wierzeniami magiczne rytuały, praktyki medytacyjne, a także synonim ezoteryki. Termin okultyzm ma często znaczenie pejoratywne[1].
Okultyzm to dziedzina pseudonaukowa[2].

Coś jak Biblia i inne św. księgi.
16 minut temu, TomekL3 napisał:

Chrześcijańscy pasterze bardzo nie lubią gdy ktoś próbuje zaglądać tam gdzie mógłby odkryć coś niezgodnego z ich przekazem. Od razu przypinają etykiety czarów, magii, okultyzmu, służeniu szatanowi itd.

Jako fan wiedzy tajemnej, ezoteryki już akurat pokazałeś jakie kłamstwa za tym stoją, dziękuję za wiedzę. Wielu prawd niestety nie ma, jest z reguły jedna na dany temat. Ty masz swoje "prawdy" w zależności od dnia i humoru.

8 minut temu, TomekL3 napisał:

Coś jak Biblia i inne św. księgi.

Nie, ponieważ w Słowie jest wszystko wyjawione, nie ma niczego skrytego dla "wtajemniczonych", tajemnego "sacrum". Międzyludzkie zasady w chrześcijańskie są kolegialne, aczkolwiek uznające czyjś widoczny autorytet, który może jednak być poddany zbadaniu, zweryfikowaniu delikwenta. Biblia zabrania magii, czarów, magicznych rytuałów. Mówi jedynie o błogosławieniu człowieka przez człowieka, jako jedyna forma czarów. Jednakże jest powiedziane że to i tak Bóg błogosławi i przeklina.

Edytowane przez Piotr_1
2 minuty temu, MSki napisał:

Bzdura na resorach.

Faktycznie, tak jak ja nie umisz, a im dalej z myśleniem, tym coraz gorzej.

No to skrobnij coś o tych atomach, bo artykuł przeczytałem ale pobieżnie. Miałem ku temu powód. Walczysz z religiami, a wklejasz o innej religii i jej doktrynie.

Historia pokazuje że najpierw człowiek musiał naumieć się radzić sobie ze swoimi własnymi jądrami, a potem dopiero mógł się zabrać za jądro atomu. Co by to było gdyby nad czerwonymi przyciskami do odpalania broni jądrowej stali jaskiniowcy.

Tak wiem, to wszystko tylko impulsy w mózgu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słabo, bardzo słabo, a zwłaszcza ta wklejka z tiktoka. Próbuj dalej, może zrozumiesz na czym to polega.

Ukryta Zawartość

..acha i o tym szczęśliwy na niby, zacznij rozmawiać z chorymi i bardzo z tego powodu cierpiącymi.

Choroba i związane z tym cierpienie to już skutek. Nie uczy się nas co jest przyczyną naszego złego stanu zdrowia o czym z resztą mówi w tym krótkim filmiku Bruce Lipton.

Ukryta Zawartość

41 minut temu, MSki napisał:

Ja z żadną religią nie walczę, dbam tylko to, aby żadna nie zaczęła mnie indoktrynować*

*indoktrynacja - systematyczne i natarczywe wpajanie jakichś idei lub doktryn.

Jednakże zaproponowałeś hinduizm jako dobrą pieczęć z naukowymi podwalinami. Precyzyjniej mówiąc tamten artykuł z tym.

Jak również jakiś hinduski monoteizm i jakiegoś ich jedynego boga. Pytanie ilu tych monoteistycznych bogów jest w hinduizmie. Pewnie sporo, bo sporo jest odłamów.

Zaproszenia do nowej religii muszą wyglądać atrakcyjnie, gorzej sprawy wyglądają jeżeli sprawdzimy szczegóły. Mowa tutaj o neohinduizmie.

Ludzie nie chorują dlatego, że niewłaściwie myślą, ale na ich choroby wpływa wiele czynników ..od odżywiania, na sposobie prowadzenia się, na pogoni za pozyskaniem dostępnych dóbr skończywszy.
Rozumieć powinienem, że Ty uczysz się i dokonujesz wielu starań, jak być nieśmiertelnym w cielesnej powłoce(?).

To oczywiste, że wpływa wiele czynników.
Stres jest jednym z nich, jednym z zasadniczych. Z premedytacją z resztą stres w nas się wywołuje i podtrzymuje.
Co komu po nieśmiertelności w cielesnej powłoce w chorobie i cierpieniu?!

Wiekszość ludzi kwestionujących istnienie Boga ma niewiele do powiedzenia w kwesti istnienia świadomosci ,jażni .Powtarzają jedynie te głupie twierdzenia że to są jedynie impulsy elektryczne w mózgu .

Wiec Oni są jedynie impulsami a my jesteśmy wieczni bo zostaliśmy powołani mocą Boga i jesteśmy cząstką jego ,Oczywiście nawet ci niewierzący też są cząstką Boga .Jedynie odwrócili sie od niego .

Poprostu zatracili wiare .

========================

ostatnio czytałem gdzieś wypowiedz naukowca który twierdził że nic po zwykłym życiu niema ,niema zadnych przestrzeni astralnych i niema duszy itp .Ponieważ żadne z naukowych przyrządów tego nie zarejestrowały .

To jest dobre -to nie istnieje ponieważ Moje przyrządy tego nie zarejestrowały ,tak twierdzi naukowiec .

A gdzie u niego wiara i otwartość na nieznane ? On założył że już wszystko zna i ma aparature która wszystko pokaże .........

to jest śmieszne , naukowcy są w głebokiej dupie na temat podstaw ,co chwila produkują teorie które upadają .

Nawet ci naukowcy nie chcą przyznać że to co odkryto to już tysiace lat temu zostało wspomniane ,jako fakt .

Ja uważam że życie jest wielo wymiarowe bo takim je sworzył Bóg .

Stworzyciel wszystkiego w kosmosie 

Uwaga ,kim i czym jest Bóg to zupełnie inna sprawa .Umownie posługuje sie tą Nazwą Bóg.

Lubi Góry 😁 Jego głos łamie cedry i wyrywa dęby.

"Głos Pana potężny, Głos Pana wspaniały.

Głos Pana łamie cedry, Pan łamie cedry Libanu."

"Głos Pana wykorzenia dęby I obnaża lasy, A w świątyni jego wszystko woła: Chwała!"

To jedź Pan do Libanu i daj nam ŚWIĘTY spokój! Czy Pioter nie może się realizować na forum religijnym? Pisz Pan coś o dakach albo wkładkach a nie o duchach! Żałość czytać jak się ludzie marnują.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Dobrodzieje w naszym pięknym kraju zawsze ci doradzą co masz robić. 😃

Można sprawdzić Daca 🙂

"Nadciąga noc komety
Ognistych meteorów deszcz
Nie dowiesz się z gazety
Kto przeżyje swoją śmierć"

WTH 😮

Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

On ma wizję apokaliptyczną w tym tekście.

co za ON 

Nie wierzycie to spadac do wątków komunistycznych i tam sie dowiadywać jak ginąć za Putina ,tu nic nie wnosicie poza komunistycznymi kłamstwami .

20 godzin temu, atmeg napisał:

co za ON 

Nie wierzycie to spadac do wątków komunistycznych i tam sie dowiadywać jak ginąć za Putina ,tu nic nie wnosicie poza komunistycznymi kłamstwami .

opowiedz nam jeszcze jakąś bajeczkę sprzed tysięcy lat 😄 

W dniu 6.03.2023 o 18:46, atmeg napisał:

Wiekszość ludzi kwestionujących istnienie Boga ma niewiele do powiedzenia w kwesti istnienia świadomosci ,jażni .Powtarzają jedynie te głupie twierdzenia że to są jedynie impulsy elektryczne w mózgu .

a co ma świadomość wspólnego z istnieniem boga?

9 godzin temu, skynyrd napisał:

Rozumiesz co napisał Ci Atmeg? Otórz Atmeg, napisał Ci, że bezgranicznie wierzy w Boga.

Nawet zagwarantował Ci, że Bóg Cię przyjmie.

rozumiem...powiela mity znane od zarania dziejów...skoro tak mu się podoba, to trudno, jeśli wybiera oszukiwanie siebie, to trudno 🙂

ja nie mogę nic zagwarantować, niestety, a gwarancje atmega przyjmuję z szerokim uśmiechem 🙂 

Ja lubię Atmega. 

ależ wolno Ci, co mnie do tego? 😉 

Świadomość to żadne głębokie słowo.

Słowo świadomość oznacza po prostu bycie świadomym czegoś.

Konkretniej, posiadać wiedzę na dany temat i akceptować ją.

Np. "Stefan uświadomił sobie właśnie, że resztę życia prawdopodobnie spędzi w więzieniu"

Kostropaty - nie mam pojęcia jakiego jesteś wyznania - i w gruncie rzeczy mam to w dupie, ale uszanuj Atmega, bo a priori dopuścił Ciebie do swej wiary. I zagwarantował Ci życie wieczne.

to ja Cię dopuszczam do mojej wiary i gwarantuję dużą hawajską, oczywiście jak umrzesz 🙂 

i dwa życia wieczne, ba, nawet trzy! GWARANTUJĘ 😄 

"Jako że Stefan był jedynakiem i nie miał dzieci uświadomił sobie że teraz nie posiada już żadnej rodziny, ponieważ jego rodzice i żona zginęli w tamtym wypadku."

matematyka

nie posiadać żadnej rodziny = (tutaj opis zjawiska/stanu w czasoprzestrzeni)

być świadomym tego:

zaakceptować prawdziwość tego równania co do siebie

Edytowane przez Piotr_1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.