Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, expert napisał:
15 godzin temu, tencin napisał:

W końcu to też czyjś zwyczaj religijny, czy nazwanie go patologią jest OK, czy nie?

W duchu tolerancji światopoglądowej nigdy.

Gratuluję norm moralnych. Tolerancja światopoglądowa ważniejsza od praw człowieka.

14 godzin temu, Mark75X napisał:

Żenująca kompromitacja.

Nikt Ci się nie kazał kompromitować. No, ale cóż, stało się. Może następnym razem będzie lepiej. 😉

12 godzin temu, Mark75X napisał:
12 godzin temu, Bartik napisał:

KK popierał wojny chyba jesteś tego świadomy ?

Kościół z pewnością jako instytucja nie nawoływał nigdy, a więc nie popierał wojny.

Spaliłbym się ze wstydu, gdybym zaczął wypisywać publicznie takie kłamstwa. Nie wiem co człowiek musi mieć w głowie, żeby w świetle dnia tak bezczelnie zakłamywać prawie 2000 lat historii Kościoła. Powinieneś wszystkich tutaj przeprosić za obrazę inteligencji i zdrowego rozsądku.

3 godziny temu, kghm napisał:

Myślałem, że jesteś bardziej inteligentny, ktoś pisał że marksizm, komunizm, socjalizm stali na straży moralności? Czas start. 

Cóż,rozczarowałem swoją inteligencją niejednego zagorzałego marksistę.
Jakoś to będę musiał przeboleć.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

17 godzin temu, tencin napisał:

Kolega usiłuje zrobić głupka ze mnie czy z siebie? Czy my żyjemy w innych światach? Związki partnerskie - cały czas podaję ten przykład i jest on albo ignorowany, albo dostaję bzdurne i infantylne wykładnie Konstytucji od ludzi, którzy najwyraźniej nie potrafią artykułów Konstytucji przeczytać ze zrozumieniem.

To nie jest zaglądanie komuś do łóżka/sypialni. Nikogo nie interesuje kto z kim się bzyka czy mieszka. Przytłaczająca większość Polaków ma to w tyłku. tylko tacy (jak ty) którzy chcę temat wykorzystać politycznie. Większosci , w tym prawicy, chodzi o to aby nie nadać znaku równosci pomiędzy rodziną a związkiem partnerskim w każdym aspekcie.

A z konstytucja to ty masz problem, bo nie potrafisz nagiać jej dla własnych potrzeb argumentacji. Tam jasno pisze co to jest rodzina.

18 godzin temu, tencin napisał:

Bardzo fajna filozofia, historycznie takie poglądy kończyły się najczęściej gettami i pogromami.

Dobrowolne przyjmowanie i przestrzeganie zasad? A gdzie to, masz życie bez nakazów, zasad których trzeba przestrzegać? Mało tego większość z nich musisz przestrzegać bez możliwości ich odrzucenia.

17 godzin temu, expert napisał:

obecnie Korea Północna, wcześniej Kult jednostki w ZSRR np Stalin, na Kubie Castro itd

To są przykłady całego zorganizowanego systemu kultu...niestety 

Dokładnie, posługujac się logiką @tencin to ateizm jest prostą droga do prześladowań ludzi, reżimów i mordów.

15 godzin temu, Mark75X napisał:

Znasz jakąś wspólnotę wyznaniową, która nakłania siły zbrojne do wstrzymania walki kosztem kapitulacji i tym samym zniewolenia przez okupanta? Ja nie znam. Argument więc skrajnie bezmyślny.

Mało tego  to kolejny populizm w wykonaniu @tencin . Bo kapłan nie jak to mówio świeci broń, czy armię tylko ludzi. Jak się krytykuje to warto wiedzieć co, a nie powtarzac za innymi.

a przedmioty świeci sie na te zasadzie co i samochody:

Cytat

Święcenie samochodów, zwłaszcza w kontekście wspomnienia św. Krzysztofa (25 lipca), to ceremonię, w której kapłan błogosławi samochody, prosząc Boga o ich bezpieczne użytkowanie i ochronę. 

Zawsze chodzi o ludzi.

Cytat

Święcenie broni przez kapłana nie jest zwyczajową praktyką w Kościele katolickim. Kapłani mogą jednak błogosławić przedmioty, w tym broń, ale nie w celu "świecenia" ich do użytku bojowego. Blągosławieństwo jest raczej modlitwą za osobę lub przedmiot, aby Bóg udzielił łaski i ochrony.

W Kościele katolickim, "świecenie" to zwykle proces konsekrowania, czyli oddania czegoś Bogu, np. kościoła, ołtarza, czy sakramentaliów.
Kapłani mogą błogosławić broń, np. broń myśliwską, ale nie w celu używania jej do zabijania, lecz do ochrony i jako symbol władzy w porządku Bożym

Te informacje są ogólnie i łatwo dostępne, ale tylko dla tych którzy nie wierzą  bezgranicznie w to co usłyszą od innych.

15 godzin temu, Bartik napisał:

I przekują swoje miecze na lemiesze, a swoje włócznie na sierpy. Żaden naród nie podniesie miecza przeciwko drugiemu narodowi i nie będą się już uczyć sztuki wojennej. Biblia Tysiąclecia:

Izaj. 2:4

KK popierał wojny chyba jesteś tego świadomy ? 1 i 2 wojna . Ruanda i wiele innych . 

Poczytaj o tych co zostali skazani za neutralność na obóz koncentracyjny gdyż nie chcieli iść do niemieckiego wojska .

Ja bym wysłał wszystkich śj do te Ruandy, albo bliżej, na Ukrainę,  idźcie i nawracajcie tych z włóczniami Biblią...powodzenia życzę w głoszeni słowa Bożego. 

Pustosłowie religijne, ale nie to co pisze w Bibli tylko wasza interpretacja. Bo w Bibli tez pisze cos wiecej o broni. Wiesz co?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

To nie jest zaglądanie komuś do łóżka/sypialni. Nikogo nie interesuje kto z kim się bzyka czy mieszka. Przytłaczająca większość Polaków ma to w tyłku. tylko tacy (jak ty) którzy chcę temat wykorzystać politycznie. Większosci , w tym prawicy, chodzi o to aby nie nadać znaku równosci pomiędzy rodziną a związkiem partnerskim w każdym aspekcie.

A z konstytucja to ty masz problem, bo nie potrafisz nagiać jej dla własnych potrzeb argumentacji. Tam jasno pisze co to jest rodzina.

To Twoje zdanie i do tego kłamliwe. Nycz wypowiadał się otwarcie wrogo przeciwko związkom partnerskim i wybacz, ale przyklejanie do tego małżeństwa to zwykła manipulacja. Już o tym pisałem, ale zignorowałeś niewygodne fakty. Jak zwykle. Bzdurne argumenty a potem iść w zaparte, konserwatywna klasyka. W pale wam się nie mieści, że człowiek może żyć z drugim człowiekiem bez błogosławieństwa kolesia w sukience. Władza nad duszami wymyka się z rąk kościółkowi i stąd całe wycie.

2 minuty temu, tencin napisał:

To Twoje zdanie i do tego kłamliwe. Nycz wypowiadał się otwarcie wrogo przeciwko związkom partnerskim i wybacz, ale przyklejanie do tego małżeństwa to zwykła manipulacja.

Cytuj, bo w głowie masz interpretacje i do tego fałszywą, a nie jego słowa.

W pale wam się nie mieści, że człowiek może żyć z drugim człowiekiem bez błogosławieństwa kolesia w sukience. Władza nad duszami wymyka się z rąk kościółkowi i stąd całe wycie.

I ty pisze o manipulacji i zakłamaniu? Gościu ja ci tam pisze, ze mam to w tyłku z kim kto śpi i je śniadanie, a ty mi serwujesz jakieś brednie które sobie wymyśliłeś na mój temat.

Jesteś zabetonowany ideologicznie.

Edytowane przez Jacchusia

5 minut temu, Jacchusia napisał:

Cytuj, bo w głowie masz interpretacje i do tego fałszywą, a nie jego słowa.

W głowie mam interpretację wygłoszoną przez jego rzecznika. Poszukaj sobie, nie będę Cię wyręczał. Do tego przeczytaj dokument Kongregacji Nauki Wiary z 2003 r. "Uwagi dotyczące projektów legalizacji prawnej związków między osobami homoseksualnymi". Potem nadal utrzymuj, że Kościół nikomu nie zagląda do łóżka. Dyskutuj z faktami, bo na razie tylko manipulujesz.

9 minut temu, Jacchusia napisał:

I ty pisze o manipulacji i zakłamaniu? Gościu ja ci tam pisze, ze mam to w tyłku z kim kto śpi i je śniadanie, a ty mi serwujesz jakieś brednie które sobie wymyśliłeś na mój temat.

Jesteś zabetonowany ideologicznie.

Rozmowa dotyczyła zdaje się kościoła, nie tego, co sobie roisz w głowie.

Zabetonowany jestem, ale przeciw pewnym ideologiom, nie za nimi. Mam 20 wieków powodów.

1 minutę temu, tencin napisał:

W głowie mam interpretację wygłoszoną przez jego rzecznika. Poszukaj sobie, nie będę Cię wyręczał.

Ty podniosłeś argument, to ty czytuj, z głowy to wiesz...

Rozmowa dotyczyła zdaje się kościoła, nie tego, co sobie roisz w głowie.

15 minut temu, Jacchusia napisał:

W pale wam się nie mieści,

To po co mi pociskasz takie teksty? Nie wiesz z kim o czym rozmawiasz, czy ty tak ogólnie że bardziej już sie nie da?

3 minuty temu, tencin napisał:

Zabetonowany jestem, ale przeciw pewnym ideologiom, nie za nimi. Mam 20 wieków powodów.

Zabetonowanie to oczy na świat szeroko zamknięte.

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Ty podniosłeś argument, to ty czytuj, z głowy to wiesz...

Tak, z głowy. Mam świetną pamięć. Nie mam interesu Cię wyręczać i nie zależy mi na tym, żebyś mi przyznał rację, jest mi obojętne co myślisz. Chcesz, szukaj. Nie chcesz, nie zawracaj głowy.

Reszta EOT, szkoda mi czasu.

22 godziny temu, Bartik napisał:

przekują swoje miecze na lemiesze, a swoje włócznie na sierpy. Żaden naród nie podniesie miecza przeciwko drugiemu narodowi i nie będą się już uczyć sztuki wojennej.

Jakby bandyta trzymał nóż na szyi Twego dziecka też byś pozwolił mu zamordować swoje dziecko?

9 godzin temu, tencin napisał:

Gratuluję norm moralnych. Tolerancja światopoglądowa ważniejsza od praw człowieka

Nie do końca. Ktoś kto przybywa do naszego kraju ma obowiązek przestrzegać naszych norm prawnych. Na zachodzie Europy niestety to prawo Anglii Niemiec Austrii Szwecji jest dostosowywane do norm moralnych muslimów.

Mam nadzieje,że w Polsce tak nie będzie

7 godzin temu, tencin napisał:

Tak, z głowy. Mam świetną pamięć. Nie mam interesu Cię wyręczać i nie zależy mi na tym, żebyś mi przyznał rację, jest mi obojętne co myślisz. Chcesz, szukaj. Nie chcesz, nie zawracaj głowy.

Reszta EOT, szkoda mi czasu.

Bzdurzysz. Jeśli ktoś coś twierdzi to powinien to  udowodnić, bo to nie chodzi o to jak dobrze pamietasz tylko jak dobrze zrozumiałeś zapamiętany przekaz. Cytowanie ma to potwierdzić lub nie.

Edytowane przez Jacchusia

8 godzin temu, tencin napisał:

Dyskutuj z faktami, bo na razie tylko manipulujesz.

Nie podałeś faktów tylko własne opinie...oparte na ktoś gdzieś coś 🙂

...i jak można brać poważnie to co piszesz? Hę? 🙂

19 godzin temu, Tal napisał:

modlitwa do świętych i / lub do Marii,

Każda modlitwa jest skierowana bezpośrednio do Boga ...najczęściej przez Jezusa.

Nigdy w katolicyzmie nie modlimy się do świętych lub Matki Boga, modlimy sie przez ICH WSTAWIENNICTWO bezposrednio do Boga.

19 godzin temu, Tal napisał:

transsubstancjacja

Jest to nakazane przez Jezusa ..."To czyńcie na moją pamiątkę" Chleb eucharystyczny to żywe ciało Jezusa"

Najnowsze z 2013r.

"Zdarzenie o znamionach cudu eucharystycznego miało miejsce 25 grudnia 2013 roku w parafii św. Jacka w Legnicy. Na hostii, którą włożono do wody pojawiły czerwone przebarwienia. Po jej zbadaniu przez patamorfologów stwierdzono ludzką tkankę będącą fragmentem serca mięśniowego. "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście możesz w to nie wierzyć i/lub wypierać fakty ...nie mam na to wpływu

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Tal napisał:

dziecięcy chrzest, odpusty i autorytet papiestwa.

Gdzie w Biblii jest zakaz chrzczenia dzieci?

Odpust ...chyba chodzi Ci o odpust zupełny czyli darowanie kary za grzech... to wynika bezpośrednio z Biblii "którym odpuścicie grzechy są im odpuszczone, którym zatrzymacie są im zatrzymane"

Odpust przy sakramencie pojednania jest tylko zmazaniem grzechu kara za niego obowiązuje nadal a wynika ona ze sprawiedliwości Boga. Ci którzy nie odpokutują za życia zrobią to po śmierci . Jezus powiedział "Nie wyjdziesz stamtąd aż oddasz ostatni grosz"

Darowanie kary za grzech nie zależy bezpośrednio od udzielenia odpustu zupełnego tylko od stanu ducha człowieka. Ktoś kto chce uzyskać odpust zupełny musi być  w stanie łaski uświęcającej i nie moze mieć w sobie przywiązania do żadnego grzechu, nałogu.

Jako ciekawostka... kiedyś Jan PAweł II udzielił odpustu kilku tysiącom pielgrzymów zgromadzonych na placu św. Piotra na Watykanie a tylko jeden pielgrzym rzeczywiście ten odpust otrzymał

Autorytet papiestwa?

Każdy katolik może nie zgadzac sie z papieżem, biskupem czy księdzem. Jedyną wyrocznia dla katolika jest jego sumienie i nic/nikt więcej.

Nieomylność papieża dotyczy tylko i wyłacznie wiary katolickiej i papież może swoim słowem potwierdzić bezapelacyjnie np dogmat wiary ale zawsze staje się to po wieloletnich dyskusjach teologicznych z których wnioski są przekazywane do akceptacji lub odrzucenia.

Np obecnie wierni operając się na "vox populi vox Dei" próbują doprowadzić do uznania Maryi jako współodkupicielki ... Papież Franciszek uważał , że nie ma to żdnego uzasadnienia ani w Biblii ani w tradycji Kościoła i powiedział, że nigdy się na to nie zgodzi.

Oprócz tego zauważ, że wszyskie Biblie protestantów oparte są na Biblii katolickiej

@Tal lepiej gdybyś pisał swoimi słowami a nie wklejał elaborat.

Tym bardziej ,że nie są to Twoje słowa tylko cytaty ze stron internetowych dlatego cytat bierze się w cudzysłów i podaje źródło. To jest wymóg dyskusji na AS.

Twój elaborat pochodzi ze strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez expert
54 minuty temu, expert napisał:

Nie podałeś faktów tylko własne opinie...oparte na ktoś gdzieś coś 🙂

...i jak można brać poważnie to co piszesz? Hę? 🙂

Ja instrukcje obsługi jego postów dostałem, mam sobie sam poszukać 🙂

20 minut temu, expert napisał:

Nigdy w katolicyzmie nie modlimy się do świętych lub Matki Boga, modlimy sie przez ICH WSTAWIENNICTWO bezposrednio do Boga.

Niestety, ale wierzysz jak naucza Cię tradycja Twojego kościoła o której obszernie wypowiedziałem się wcześniej i powtórzę, że podstawowym błędem kościoła rzymskokatolickiego jest odrzucenie zasady sola Scriptura, więc tłumacz sobie jak chcesz tą praktykę wstawiennictwa i możesz ją sobie nazywać jak chcesz, ale uzasadnienia w Biblii z pewnością dla niej nie znajdziesz.

Pismo Święte kategorycznie bowiem zakazuje jakiegokolwiek kultu religijnego poza Bogiem. Jednoznacznie mówi o tym zarówno pierwsze przykazanie Dekalogu (Wj 20:1-3), jak i słowa Jezusa, który powiedział: "Panu Bogu swemu pokłon oddawać i tylko jemu służyć będziesz" (Mt 4:10).

Z kolei apostoł Paweł wyraźnie zaznaczył, że: "Jeden bowiem jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus;" (1 Tym 2:5)

Biblia mówi całkowicie jasno, że mamy wielbić wyłącznie Boga. Jedyne przypadki, w których ktoś inny niż Bóg był wielbiony to fałszywe bożki, którymi są szatan i jego demony. Wszyscy naśladowcy Chrystusa wyrzekają się takiego wielbienia. Piotr i inni apostołowie zakazywali innym wielbienia siebie (Dzieje Apostolskie 10:25-26; 14:13-14). Święci aniołowie zakazywali wielbienia siebie (Objawienie Jana 19:10; 22:9). Odpowiedź jest zawsze ta sama: „Wielb Boga!”

Rzymscy katolicy próbują „obejść” te jasne zasady Pisma twierdząc, że oni nie „wielbią” Marii czy świętych, ale raczej, że oni tylko „oddają cześć” Marii i świętym. Użycie innego słowa nie zmienia sedna tego co jest czynione. Definicja „oddawać cześć” to „traktować z respektem lub z pietyzmem.” Nigdzie w Biblii nie jest powiedziane, żeby oddawać cześć komukolwiek poza samym Bogiem. Nie ma nic złego w respektowaniu tych wiernych chrześcijan, którzy byli przed nami (zobacz. List do Hebrajczyków rozdział 11). Nie ma nic złego w honorowaniu Marii jako ziemskiej matki Jezusa. Biblia opisuje Marię jako „wysoko zaszczycona” przez Boga (ew. Łukasza 1:28). Ale nie ma w Biblii żadnych instrukcji żeby czcić tych, którzy poszli do Nieba. Mamy podążać za jej przykładem - ale wielbić, czy oddawać cześć - nie!

Kiedy katolicy są zmuszeni do przyznania się, że rzeczywiście wielbią Marię, twierdzą, że wielbią Boga poprzez nią, przez wychwalanie cudownego stworzenia, które Bóg uczynił. Maria w ich umysłach jest najpiękniejszym i najcudowniejszym stworzeniem Bożym i że wychwalając ją wychwalają jej Stworzyciela. Dla katolików jest to analogiczne do wychwalania artysty przez chwalenie jego rzeźby lub obrazu. Problem polega na tym, że Bóg kategorycznie zabrania wielbienia Go poprzez stworzone rzeczy. My nie mamy kłaniać się ani wielbić tego co jest w niebiosach wysoko, ani na ziemi nisko (Księga Wyjścia 20:4-5). List do Rzymian 1:25 nie mógł być bardziej jasny: "Oni to zamienili prawdę Bożą w kłamstwo i czcili stworzenie, i służyli jemu raczej niż Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen.". Tak, Bóg stworzył cudowne i zdumiewające rzeczy. Tak, Maria była pobożną kobietą, która jest warta naszego szacunku. Nie, my absolutnie nie możemy wielbić Boga „zastępczo” przez chwalenie rzeczy (albo ludzi), które On stworzył. Czynienie tego jest rażącą idolatrią.

Głównym sposobem w jaki katolicy „oddają cześć” Marii i świętym to oddawanie czci przez produkowanie posągów i obrazów dla siebie. Wielu katolików używa obrazów Marii i / lub świętych jako „amuletów szczęścia.” Już nawet pobieżne czytanie Biblii ujawni, że ta praktyka jest rażącą idolatrią (Księga Wyjścia 20:4-6; 1 Koryntian 12:12; 1 Jana 5:21). Przesuwanie paciorków różańca jest idolatrią. Zapalanie świec przed posążkiem lub portretem jakiegoś świętego jest idolatrią. Zakopywanie figurki św. Józefa w nadziei na sprzedanie domu (oraz niezliczona ilość innych katolickich praktyk) jest idolatrią.

Terminologia nie jest problemem. Niezależnie czy dana praktyka jest opisana jako „wielbienie”, czy „oddawani czci” czy jakimkolwiek innym pojęciem, problem jest ten sam. Za każdym razem kiedy przypisujemy coś co należy do Boga komuś innemu, mamy do czynienia z idolatrią. Biblia nigdzie nie daje nam instrukcji oddawani czci, modlenia się, polegania na, albo „idolizowania” nikogo oprócz Boga. My mamy czcić wyłącznie Boga. Chwała, sława i cześć należą wyłącznie do Boga. Tylko Bóg godzien jest „wziąć chwałę i cześć, i moc…” (Objawienia Jana 4:11). Tylko Bóg jest godzien otrzymywać cześć, adorację i chwałę (Nehemiasza 9:6; Objawienie Jana 15:4).

Ku refleksji...

"Wytwórcy rzeźbionych posągów są niczym, a ich piękne dzieła nic im nie pomogą; oni sami sobie są świadkami, że nic nie widzą ani nie rozumieją – ku swemu zawstydzeniu. Kto utworzył boga i odlewał posąg, który nie przynosi żadnego pożytku? Oto wszyscy jego towarzysze będą zawstydzeni. Rzemieślnicy są tylko ludźmi. Niech się zbiorą wszyscy i niech staną. Przelęknąć się muszą i razem będą zawstydzeni. Kowal kleszczami pracuje przy węglu, młotami kształtuje posąg i wykonuje go siłą swoich ramion, aż z głodu jego siły opadają, wody nie pije i omdlewa. Cieśla zaś rozciąga sznur, wyznacza farbowanym sznurem, ciosa toporem, zaznacza go cyrklem i wykonuje go na podobieństwo człowieka, na podobieństwo pięknego człowieka, aby pozostawał w domu. Narąbie sobie cedrów i bierze cyprys i dąb lub to, co jest najsilniejsze spośród drzew leśnych, wsadzi jesion, który rośnie dzięki deszczom. Wtedy służy to człowiekowi na opał: bierze z tego, aby się ogrzać, także roznieca ogień, aby upiec chleb, ponadto robi sobie boga i oddaje mu pokłon, czyni z tego posąg i pada przed nim. Część tego spala w ogniu, przy drugiej części je mięso – przyrządza pieczeń i syci się. Także grzeje się i mówi: Ach, jak mi ciepło, widziałem ogień. A z reszty tego czyni boga, swój posąg. Pada przed nim, oddaje mu pokłon i modli się do niego, mówiąc: Ratuj mnie, bo ty jesteś moim bogiem. Nie wiedzą ani nie rozumieją, bo Bóg zaślepił ich oczy, aby nie widzieli, i ich serca, aby nie rozumieli. I nie rozważają tego w swoim sercu, nie mają wiedzy ani rozumu, by powiedzieć: Część tego spaliłem w ogniu, a na węglu z tego wypiekłem chleb, upiekłem mięso i najadłem się. Czyż z reszty tego mam uczynić coś obrzydliwego? Czyż mam padać przed klocem drzewa? Taki się karmi popiołem, jego zwiedzione serce wprowadziło go w błąd, tak że nie może wybawić swojej duszy ani powiedzieć: Czyż nie jest fałszem to, co znajduje się w mojej prawicy?" (Izajasza 44:9-20)

Godzinę temu, expert napisał:

Oczywiście możesz w to nie wierzyć i/lub wypierać fakty ...nie mam na to wpływu

"I nic dziwnego, sam bowiem szatan przybiera postać anioła światłości." (2 Koryntian 11:14)

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

44 minuty temu, expert napisał:

Gdzie w Biblii jest zakaz chrzczenia dzieci?

Odpust ...chyba chodzi Ci o odpust zupełny czyli darowanie kary za grzech... to wynika bezpośrednio z Biblii "którym odpuścicie grzechy są im odpuszczone, którym zatrzymacie są im zatrzymane"

Odpust przy sakramencie pojednania jest tylko zmazaniem grzechu kara za niego obowiązuje nadal a wynika ona ze sprawiedliwości Boga. Ci którzy nie odpokutują za życia zrobią to po śmierci . Jezus powiedział "Nie wyjdziesz stamtąd aż oddasz ostatni grosz"

Darowanie kary za grzech nie zależy bezpośrednio od udzielenia odpustu zupełnego tylko od stanu ducha człowieka. Ktoś kto chce uzyskać odpust zupełny musi być  w stanie łaski uświęcającej i nie moze mieć w sobie przywiązania do żadnego grzechu, nałogu.

Jako ciekawostka... kiedyś Jan PAweł II udzielił odpustu kilku tysiącom pielgrzymów zgromadzonych na placu św. Piotra na Watykanie a tylko jeden pielgrzym rzeczywiście ten odpust otrzymał

Autorytet papiestwa?

Każdy katolik może nie zgadzac sie z papieżem, biskupem czy księdzem. Jedyną wyrocznia dla katolika jest jego sumienie i nic/nikt więcej.

Nieomylność papieża dotyczy tylko i wyłacznie wiary katolickiej i papież może swoim słowem potwierdzić bezapelacyjnie np dogmat wiary ale zawsze staje się to po wieloletnich dyskusjach teologicznych z których wnioski są przekazywane do akceptacji lub odrzucenia.

Np obecnie wierni operając się na "vox populi vox Dei" próbują doprowadzić do uznania Maryi jako współodkupicielki ... Papież Franciszek uważał , że nie ma to żdnego uzasadnienia ani w Biblii ani w tradycji Kościoła i powiedział, że nigdy się na to nie zgodzi.

Oprócz tego zauważ, że wszyskie Biblie protestantów oparte są na Biblii katolickiej

A coś w temacie wątku?     Przypominam :          "Czy Bóg istnieje?"

1 minutę temu, Tal napisał:

"I nic dziwnego, sam bowiem szatan przybiera postać anioła światłości." (2 Koryntian 11:14)

Również proponuję oszczędzanie atramentu i silnika Forum.

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

6 minut temu, Tal napisał:

oni nie „wielbią” Marii czy świętych, ale raczej, że oni tylko „oddają cześć” Marii i świętym. Użycie innego słowa nie zmienia sedna tego co jest czynione.

A znasz takie przykazanie "Czcij ojca swego i matkę swoją"??? 🙂

8 minut temu, Tal napisał:

Ale nie ma w Biblii żadnych instrukcji żeby czcić tych, którzy poszli do Nieba. Mamy podążać za jej przykładem - ale wielbić, czy oddawać cześć - nie!

Jak wyżej 🙂

Odwracasz kota ogonem... każdy wie że czcić ojca i matkę to znaczy szanować i miłować, a Ty praktykujesz kult maryjny...

Dlaczego nie dyskutujesz z Biblią? Dlaczego nie odniesiesz się do: "Jeden bowiem jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus;" (1 Tym 2:5)

Edytowane przez Tal

9 minut temu, Tal napisał:

Wytwórcy rzeźbionych posągów są niczym, a ich piękne dzieła nic im nie pomogą; oni sami sobie są świadkami, że nic nie widzą ani nie rozumieją – ku swemu zawstydzeniu.

A masz zdjęcia babci? Oglądasz je? Czy zdjęcie jest Twoją babcią?

Czy zdjęcie papieża jest papieżem?

Sorry ale straszne farmazony wklejasz i to bezrefleksyjnie, pomyśl i napisz co sam myślisz a nie szukasz głupot w necie 🙂

Teraz, Tal napisał:

Odwracasz kota ogonem... każdy wie że czcić ojca i matkę to znaczy szanować i miłować, a Ty praktykujesz kult maryjny...

Nie drogi bracie. Bóg nie powiedział tylko szanuj miłuj. Powiedział Czcij!!!

SOLA SCRIPTURA!!!

8 minut temu, Tal napisał:

Dlaczego nie dyskutujesz z Biblią? Dlaczego nie odniesiesz się do: "Jeden bowiem jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus;"

Ale ja się z tym tekstem zgadzam.

Znane Ci jest hasło lobbing ?

"Lobbing współcześnie to wywieranie wszelkimi sposobami wpływu na przedstawicieli władzy, żeby podjęli działania w danym kierunku"

I tak właśnie jest u nas katolików. 🙂

Kościół dzieli się na pielgrzymujący , cierpiący i tryumfujący a my prosimy o coś używając wszystkich trzech. Kupą mości panowie 🙂

Nie mamy o czym gadać skoro samo Słowo Boże to dla Ciebie farmazony... 

Jezus idealnie scharakteryzował bałwochwalców jakich wielu w kościele katolickim...

"Wtedy z Jerozolimy przyszli do Jezusa uczeni w Piśmie i faryzeusze i zapytali: Czemu twoi uczniowie postępują wbrew tradycji starszych? Nie myją bowiem rąk przed jedzeniem chleba. A on odpowiedział im: Czemu i wy postępujecie wbrew przykazaniu Bożemu dla waszej tradycji? Bóg bowiem nakazał: Czcij swego ojca i matkę, oraz: Kto złorzeczy ojcu albo matce, niech poniesie śmierć. Ale wy mówicie: Kto by powiedział ojcu albo matce: To, co powinieneś otrzymać ode mnie jako pomoc, jest darem ofiarnym ; I nie uczciłby swego ojca ani matki, będzie bez winy . I tak unieważniliście przykazanie Boże przez waszą tradycję. Obłudnicy, dobrze prorokował o was Izajasz: Lud ten przybliża się do mnie swymi ustami i czci mnie wargami, ale ich serce daleko jest ode mnie. Lecz na próżno mnie czczą, ucząc nauk, które są przykazaniami ludzkimi. Potem przywołał do siebie tłum i powiedział: Słuchajcie i zrozumiejcie. Nie to, co wchodzi do ust, kala człowieka, ale co z ust wychodzi, to kala człowieka. Wtedy podeszli jego uczniowie i powiedzieli do niego: Wiesz, że faryzeusze zgorszyli się, gdy usłyszeli te słowa? A on odpowiedział: Każda roślina, której nie zasadził mój Ojciec niebieski, będzie wykorzeniona. Zostawcie ich! To są ślepi przewodnicy ślepych, a jeśli ślepy prowadzi ślepego, obaj w dół wpadną." (Mateusza 15:1-14)

3 minuty temu, Tal napisał:

Bóg bowiem nakazał: Czcij swego ojca i matkę, oraz: Kto złorzeczy ojcu albo matce, niech poniesie śmierć

Przecież o tym pisałem, prawda?

4 minuty temu, Tal napisał:

I tak unieważniliście przykazanie Boże przez waszą tradycję. Obłudnicy, dobrze prorokował o was Izajasz: Lud ten przybliża się do mnie swymi ustami i czci mnie wargami, ale ich serce daleko jest ode mnie. Lecz na próżno mnie czczą, ucząc nauk, które są przykazaniami ludzkimi.

Powinieneś ten tekst skierować do siebie bo to Ty poprawiasz Boga

19 minut temu, Tal napisał:

każdy wie że czcić ojca i matkę to znaczy szanować i miłować

a Jezus w tekście , który wkleiłeś mówi właśnie o tym, że faryzeusze próbowali znieść/przeinterpretować przykazanie "Czcij ojca swego i matkę swoją"

1 minutę temu, Bartik napisał:

Ja też poproszę konkret że tak jest .

Nauka Kościoła oparta jest na Piśmie Świętym. W przeważającej części moich wpisów podpieram się cytatami z Biblii

26 minut temu, expert napisał:

A masz zdjęcia babci? Oglądasz je? Czy zdjęcie jest Twoją babcią?

a pierwotne drugie przykazanie? 😉 

Edytowane przez kostropaty
7 minut temu, expert napisał:

Powinieneś ten tekst skierować do siebie bo to Ty poprawiasz Boga

Jeszcze chcesz dyskutować co oznacza "czcić ojca i matkę"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, kostropaty napisał:

a pierwotne drugie przykazanie? 😉 

Pytasz o Dekalog?

"Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą."

Gdybym zdjęcie papieża uważał za papieża zdjęcie babci za babcię a obraz Jezusa za Jezusa to biada mi.

Tylko, że u nas katolików tak nie jest a Wy koledzy próbujecie mi wmówić , że lepiej ode mnie znacie moją wiarę.

Podobnie możecie wmawiać rodowitemu arabowi , że nie umie mówić po arabsku 🙂

12 minut temu, expert napisał:

Nauka Kościoła oparta jest na Piśmie Świętym

Bzdura, gdyby tak było nie potrzebna byłaby Reformacja w XVI wieku... a kościół katolicki nie miałby tyle krwi na rękach...

Edytowane przez Tal

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.