Skocz do zawartości
IGNORED

Cały zestaw stereo do 8kzł

AlfredNobel

Rekomendowane odpowiedzi

zildjian, nie wiem skąd Twoje uwielbienie dla NADa. Słuchałem tych klocków z serii BEE... dźwięk właśnie taki jest... bee... C521 gra miękko, ale bezbarwnie i ma problemy z dynamiką i rozdzielczością.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ten system linna to faktycznie bardzo ciekawa propozycja, trzeba by go posłuchać! NADa miałem kilka modeli i mogę stwierdzić że ogólnie jest to bardzo przeciętny sprzęt.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

A ja bym zrobil tak:

Opuszczamy rejony budzetowe w sensie jakosci dzwieku i przechodzimy do klasy sredniej jednym ciosem. :-)

Innymi slowy zapominasz o NAD, CamAudio, Denonach, Marantzach, Rotelach itp w cenach do 5 tys. za komplet bo bedzie to zawsze dzwiekowo strefa budzetowa.

Zakupujesz w jednej obudowie wzm+cdp+tuner w ramach najtanszej oferty znakomitej firmy Audio Analogue. Maszyna nazywa sie Enigma i ma swietne recenzje - prosze, sprawdz sam. Ja tego na dodaek sluchalem i juz mam w planie wymiane mojego zestawu sypialnianego pt. Rotel 02 wlasnie na Enigme. Miod dla uszu a ceny zblizone. Nowa Enigma w katalogu to cos kolo 5 tys. zl ale spokojnie da sie utargowaci zejsc na 4 tys. za nowke. Odpada problem interkonektow a na dodatek masz 3-4 tys. na fantastyczne monitory i kable do nich. Zestaw marzenie.

:::::::::::::::::::::::::::

Koncowka dunskiej, profesjonalnej recenzji Enigmy:

Jeg vil komme med en udfordring: Kan du sammensætte et nyt anlæg bestående af separat CD, tuner og forstærker med signalkabler til 10.000,-, som spiller bedre en denne vidunderlige kasse, så spiser jeg min gamle hat! Det fås ikke bedre til denne pris. Slut prut! End of discussion!

Co na nasze tlumaczy sie, ze recenzent jest gotow zjesc wlasny kapelusz jezeli ktos znajdzie na rynku zestaw w tej samej cenie zlozony z oddzielnych klockow i lepiej grajacy. :-)))

Stereophile (USA):

The Audio Analogue Enigma ($1949.99) is a very fine-looking chunk of brushed aluminum. An unusual size and shape — half-width and very deep — the Enigma combines a CD player with an AM/FM tuner, tube preamp using an ECC88 valve, which is visible through a small, oval port on the faceplate, and a 54Wpc power amp.

I w koncu troche danych producenta:

Enigma is a unique unit, the first example of multi-function high-end unit. Enigma provides circuital solutions with no compromises and features capable to satisfy advanced users’ demands. Its top-class, low-tolerance passive components were chosen for their quality and characteristics after long listening tests. The power section of the unit is built with a Toroidal transformer and eight different regulation sections, one of which has discrete components. The most recent tube and analog technologies come together in Enigma. It is equipped with a tube preamplifier and two power pack LM3886 final sections. It uses integrated-resistors network volume controls with nobuffer for maximum sound transparency. Its high-quality analogical circuits feature a large bandwidth and low feedback. The unit has a 54W-per-channel 0.1% THD+N power output on 8 Ohms. It is equipped with a low-emission display to minimize noise on audio circuits. Enigma solutions make it an incredibly musical, high-quality and unique unit and a valuable and durable investment.

Enigma is an HiEnd equipment that features: a CD player provided with a D/A converter featuring a 128 times interpolator filter and a third order noise shaper working at 128fs; a Sanyo technology, totally shielded AM-FM tuner; a stereo preamplifier with tube output interface based upon an ECC88 fed by a regulated B+ supply and 6.3VDC heater supply, integrated resistors network potentiometer (LM1972) without integrated output buffer for optimum signal transparency; a stereo power amplifier capable of driving every kind of speaker, based upon LM3886 power packs. The unit sports two line inputs, a tape deck output and a headphone output on the front panel. All functions can be operated by the front panel and from the remote control as well.

Power consumption 300 W

TUNER

Channels 2

Signal/noise ratio FM: 60dB min; AM: 40dB min

CD

Channels 2

Frequency response (+0/-3dB) 20Hz-20kHz

Signal/noise ratio (20Hz-20kHz) 76dB

INTEGRATED AMPLIFIER >90dB

Channels 2

Signal/noise ratio (22Hz-22kHz) 72dB

Power requirement 230V 50-60Hz or 115V 50-60Hz

Output Power (At 8 Ohm THD + N = 0.1%) 54W

Size W. 8'71; H.4'72; D.14'37

Weight 9,5 Kg

Inputs 2 line

Outputs REC OUT, FM and AM antenna connections, loudspeakers connections

:::::::::::::::::::::::::::::::

pzdrw

soso

*

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2162-100009458 1182945133_thumb.jpg

post-2162-100009459 1182945133_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AlfredNobel, 27 Cze 2007, 09:59

>Do Skibusa:

>Nie brałem pod uwagę CA.

>Jak z jakością i serwisem tego sprzętu?

Miałem i byłem bardzo zadowolony. Kłopotów nie miałem wcale ( w przeciwieństwie do obecnego sprzętu ), więc na temat serwisu się nie wypowiem. Słyszałem, że bywa różnie. Mój Ex sprzęt ( CA 640Av2+ CA640Cv2 ) gra do dzisiaj i ma się świetnie.

Na temat dźwięku zdania są również bardzo podzielone, ja byłem dość zadowolony. Poszedłem dalej, bo mogłem. Ale wspominam sympatycznie. U mnie grały z Mimasami II, interkonektem WireWorld Atlans5 i kablami głośnikowymi Nordost Flat Line Gold

Enigma - uwaga na 4 omowe kolumienki. Nie pociągnie. A szukaj dziś ze świcą prawdziwie 8 omowych.

Podobnie zresztą Arcam Solo i kombajn Primare. Linn podobnież uciągnie, ale nie lubię Linna brzmienia.

soso,

Ciekawa propozycja... A jak jest z dynamika w przypadku tego zestawu? Wartosci katalogowe nie sa jakos szczegolnie przekonujace... Zerknij na CD i wzmaka. Mowisz, ze faktycznie gra toto? W przypadku stosowania obciazenia w postaci zestawow 86dB rowniez ma szanse zagrac?

Pozdrawiam,

lete

zildjian, 27 Cze 2007, 13:58

>Linn podobnież uciągnie, ale nie lubię Linna

>brzmienia.

Mam prośbę, mógłbyś rozwinąć myśl? Nie lubisz generalnie Linna czy akurat Classika?

Pytam ponieważ miło wspominasz Naita3 , z którego to jestem bardzo zadowlony a zastanawiam się własnie nad Linnem Classikiem (co by wtopy nie zaliczyć:-))

pzdr

Classik Music Linn'a to małe cudo. Za 8k może być fajny system classik plus epos. Też kiedyś nad takim myślałem, ale budżet się powiększył i zamiast eposa kupiłem katany linn'a...

• Redaktorzy

Ja polecę Audio Innovation Alto - na prawdę fajne Hi-Fi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zestaw składa się ze wzmacniacza i CD/Tunera

post-2651-100009454 1182948483_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

zildjian - słyszałem starcszą wersję (bez tunera) i wzmak grał lepiej niz prmare A10 a CD zdecydowanie lepiej niz Denon DVD 2910, więc jeśli chodzi o pierwszy zestaw to nie jest źle. Aha - Audio Innovations grało z AA Tethys w ok 30m pomieszczeniu i nie grynmsiło ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

zildjian, 27 Cze 2007, 14:44

>Nie jestem wierzącym bezgranicznie w recenzje, ale w HFiM jakoś Classik nie zabłysnął :-))

1. Może dystrybutor nie posypał? ;-)

2. Może trzeba więcej czasu poświęcić na dobranie głośników?

3. Może wg nich taki kombajnik to mało audiofilskie rozwiązanie? W końcu nie ma gdzie tam powkładać tych wszystkich audiofilskich kabelków ;P

4. Może spodziewali się za dużo sądząc po marce - a w sumie rzecz biorąc to cena raczej plasuje to urządzenie w poziomie budżetowym biorąc pod uwagę że to 3w1

Ja tam w każdym razie bardzo lubię niekonwencjonalne rozwiązania i na pewno bym sprawdził ten systemik. Tym bardziej w świetle problemów z dopasowaniem do siebie urządzeń dzielonych, problemów z pętlą masy itp. Droga sygnału też na pewno jest krótsza - nie trzeba buforów wyj. z CD, interkonektów itp. Innymi słowy projektant może zastosować rozwiązania niemożliwe przy systemie dzielonym, który musi współpracować z całym spekrtum innego sprzętu. :)

• Redaktorzy

Jeśli chodzi o dostępność AudioAnalogue to już niedługo powinno być co najmniej dobrze - dystrybucję ma Audio Klan i w przeciągu ok tygodnia w Polsce powinny pojawić się nie tylko 'maluchy" ale i urządzenia z górnej półki

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Misfit

Święta racja. I w p... u z tym audiofilizmem. Byłem bliski nabycia Classica (bo nie udało mi się wygrać w ankiecie Jazzwise). Ale maksymalnie wqrwiła mnie informacja o nagłej podwyżce ceny.

>dystrybucję ma Audio Klan i w przeciągu ok tygodnia w Polsce powinny pojawić się nie tylko 'maluchy"

>ale i urządzenia z górnej półki

To pewnie i ceny beda z górnej półki...

lete, 27 Cze 2007, 13:59

>soso,

>

>Ciekawa propozycja... A jak jest z dynamika w przypadku tego zestawu? Wartosci katalogowe nie sa

>jakos szczegolnie przekonujace... Zerknij na CD i wzmaka. Mowisz, ze faktycznie gra toto? W

>przypadku stosowania obciazenia w postaci zestawow 86dB rowniez ma szanse zagrac?

Dynamika jest naprawde OK. Jednak oczywiscie trzeba zrobic pewne oszacowanie realiow - nie ma sensu porownywac Audio Analogue Enigma z hi-endem za 10x tyle. Ale w konkurencji z budzetem jest to powazna pozycja i naprawde warta polecnia. Jezeli gdzies znajdziesz braki to jestem pewien, ze jest mase punktow, gdzie AA wykaze swe przewagi. Hi-fi to branza kompromisow i nie ma idealow, takze w hi-hi-endzie. To warto miec zawsze na mysli. Zas koncentrujac sie na przyjemnosciach plynacych ze sluchania muzyki AA na pewno da wiele zadowolenia.

pzdrw

soso

Może powróćmy do tematu głównego.

Wczoraj zaliczyłem pierwszy odsłuch - sprzęt firmy Marantz.

Porównywałem CD5001 z SA7001 przy wzmacniaczu PM7001, kolumnach B&W 603 S3 i kablach Audioquest.

Faktycznie dźwięk z SA 7001 bez porównania był lepszy od CD5001.

Dźwięk zestawu odpowiadał moim oczekiwaniom, tym niemniej chcę jeszcze przesłuchać kilka zestawów.

Pozdrawiam

AlfredNobel, przede wszystkim świetny nick:)

do 8Kzł za zestaw w 13m2? Z czystym sumieniem polecam B&W CM1(w mojej opinii są rzeczy ktorymi te maluchy górują nad 805s). Mankamentem jest bas, ale w 13m spokojnie możesz włozyć w porty B-R dedykowane zatyczki i po sprawie(basu ubedzie ale sie poprawi). Do tego bralbym Marantza, lub jakiegoś MF. Jezeli nie przeszkadza Ci sprzet z drugiej ręki to A3.2(mocniejszy od A3, choć ponoć mniej "muzykalny"-cokolwiek to znaczy:)). CD w komplecie i masz zestaw do 8Kzl grający, a nawet wyglądający świetnie uważam. Kablami sie przejmuj tyle o ile...jak poczujesz przypływ gotowki, albo chęci do zabaw kablologicznych to polecam Anticable - one w skali kabla za rozsądne pieniadze faktycznie mało psują("robią" dxwięk).

Pozdrawiam

W Top HiFi zaproponowali, że po zakupie sprzętu mogę do woli brać od nich różne kable do domu (oczywiście za kaucją) i wybrać takie, które będą mi najbardziej pasować.

Jakoś ciężko mi uwierzyć, że kable mogą mieć znaczenie, ale cóż trzeba będzie to sprawdzić !

Pozdrawiam,

jak masz znajomych w GB zobacz ta oferte

Ukryta Zawartość

+ kolumny Epos M12.2

Bedziesz zdowolony :)

Ukryta Zawartość

Czy Waszym zdaniem mając 8kzł lepiej kupić takiego linna czy jednak bawić się w kompletowanie sprzetu w elementach oddzielnych ale niższej klasy np.denon czy inny nad.

Pytam ponieważ stoje przed podobnynm problemem i mam obawy czy taki "kombajn" ma w ogóle szansę napędzić głośniki w stylu ushera czy scana. To są wymagające skrzynki a taki linn wydaje się być zabawką - choć rpzyznaję że olbrzymi w niej atut że ma wszystko "in one package"..

Placek, 29 Cze 2007, 13:13

>Czy Waszym zdaniem mając 8kzł lepiej kupić takiego linna czy jednak bawić się w kompletowanie

>sprzetu w elementach oddzielnych ale niższej klasy np.denon czy inny nad.

Kiedyś miałem coś podobnego, tyle że Oknyo (model CR-L5). Grało to całkiem przyzwoicie i byłem zadowolony. Poza tym było bardzo wygodne w obsłudze i zajmowało mało miejsca. :) Niemniej wejście w "normalne" urządzenia spowodowało bardzo duży skok jakościowy, jeśli chodzi o dźwięk. Czy ów skok jakościowy odpowiadał skokowi cenowemu? Moim zdaniem tak, nawet go przewyższał. Ale to już ocena mocno subiektywna.

Trzeba by posłuchać takiego Linna. Myślę, że może zarówno grać bardzo dobrze, jak i bardzo przeciętnie...

Ja bym na pewno spróbował. A czy pociągnie to ciężko powiedzieć... na stronce linna nawet nie ma podstawowych parametrów... chyba że ja nie trafiłem :)

Classik ma 75W na kanał przy 4 Omach, 50W na kanał przy 8 Omach

Nie wystraszy się nawet spadku do 2 omów...

I piekielny zapas dynamiki...

Jedynym z jego posiadaczy jest John Atkinson (red. naczelny Stereophile'a).

On też stwierdził że to po prostu "dobry high-endowy klocek".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.