Skocz do zawartości
IGNORED

Cały zestaw stereo do 8kzł

AlfredNobel

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem zakupu zestawu stereo złożonego z:

CD, Wzmacniacz, Tuner, Kolumny, kable

Założenia są następujące:

słuchamy różnej muzyki (tylko CD, nie planuję posiadania płyt SACD) - od klasycznej, poezję śpiewaną, rocka, aż po ,muzykę metalową, a także bajki muzyczne i piosenki dla dzieci,

pokój w którym będzie stał sprzęt mierzy ok. 13 m2,

sprzęt ma być nowy, klocki jednej firmy,

Na podstawie lektury forum, informacji technicznych i opisów wstępnie wyselekcjonowałem:

1. Marantz CD 5001 (ew. OSE) + PM 7001 + ST 6000

2. Arcam CD73T + A65 + T61

3. Zestaw NAD, jaki ?

4. Inne zestawy -

Zamierzam przesłuchać każdy z zestawów.

Chętnie przyjmę uwagi pozytywne, negatywne, opinie i rekomendacje

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/34424-ca%C5%82y-zestaw-stereo-do-8kz%C5%82/

Troche sie ograniczasz zalozeniem, ze sprzet ma byc "jednej firmy"...

Masz raczej nieduzy pokoj, wiec na porzadny bas raczej nie ma sensu liczyc (najnizej schodzacy). Generalnie skup sie zatem - moim zdaniem - na dobrej klasy monitorach. A co do wzmacniacza, to lampa moze byc?

Twoj wybor to prosta droga do tego, aby wydac te 8 tys. z mizernym efektem, wiec jeszcze troche to przemysl i zrewiduj zalozenia. Tak mysle...

Pozdrawiam,

Lete

No cóż założenie jednolitości jest niestety konieczne, bo sprzęt ma być domowy.

Lampa odpada, za bardzo się nagrzewa.

No cóż potrzebuję sprzętu do zwykłego odtwarzania muzyki. Kwota o której pisałem może zostać wydana ale nie musi.

Obawiam się, że nie będę słyszał żadnej różnicy w pomiędzy sprzętem z niższej półki, a średniej.

kolumny nie są wybrane - myślę, że dopasuję je do wybranego zestawu poprzez odsłuchy.

Pozdrawiam,

PMA 1500 + DCD 700 + TU 1500 = oficjalnie 5500 , na szaro 4300 czyli bedzie na głośniczki

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

acha A 65 , oraz T-6000 sie nie produkuje

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Pytanie, z jakimi kolumnami zestawic tego Denona, aby po raz kolejny po zakupie pytajacy nie pisal "Wysokotonowka mi jazgocze i jest natarczywa"?...

Ale szczerze mowiac, najwyrazniej nie do konca pytajacy jest zainteresowany idealnie zestrojonym systemem. Najprawdopodobniej wazne jest, aby sprzet byl nowy, tej samej firmy i gral lepiej od miniwiezy z MediaMarkt (bo klasy sredniej sprzetu od ladnie wygladajacego a srednio grajacego zestawu i tak najprawdopodobniej nie bedzie potrafil odroznic - tak zrozumialem z jego wypowiedzi i uwarunkowan zakupowych, ktore przedstawil).

Pozdrawiam,

Lete

Do takiego małego pokoju myślę że trzeba by się rozglądnąć wśród dwudrożnych monitorów w obudowie zamkniętej (wcale nie mówię o jakichś maluchach z 13-tką na basie ;-) ). Co do elektroniki to może być ten denon - pozostałe zestawy też pewnie się sprawdzą. Nie sądzę żeby były między nimi jakieś ogromne różnice brzmieniowe.

Z drugiej strony jeśli metalu jest dużo, to polecałbym jakieś głośniki o studyjnym rodowodzie. W takim układzie b-r.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

W ciemno receiver Nad'a, cedek Nada, kolumienki Focala - na taki zestaw Trimex dawał zwykle jakieś upusty. Jak mnie ostatecznie tzw hajend i brak nowej dobrej muzyki wqrwi, kupię takie coś.

Kabelki chyba Trimex również ma.

Sugeruję te pieniądze wydać przede wszystkim na kolumny wysokiej klasy (około 6kzł), do tego dobrać kable, a zostawić sobie z 1500zł na wzmak i odtwarzacz z drugiej ręki. I tak w miarę rozwoju choroby audiofilskiej będziesz wymieniał klocki, a inwestycja w kolumny na samym początku to dobry krok który nie będzie Cię ograniczał w przyszłości.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie przesadzajmy, przecież dwudrożne monitory zamknięte wcale nie muszą dużo kosztować żeby ładnie grały. Można zrobić nawet na zamówienie - to przecież prosta konstrukcja. No chyba że chcesz koniecznie płacić za markę. :)

Poza tym ma być ładna nowa elektronika sterowana jednym pilotem itp. Jak najbardziej rozumiem takie podejście.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Do lete:

To prawda, ważne jest aby sprzęt był tej samej firmy ze względów estetycznych. Tym niemniej priorytetami wyboru zestawu jest jakość odtwarzanej muzyki oraz jakość sprzętu, rozumiana jako awaryjność.

Racją jest, że nie jestem w stanie odróżnić jakości brzmienia różnych zestawów, stąd też właśnie pytanie na tym forum. W przeciwnym przypadku zestaw wybrałbym sam na podstawie odsłuchów.

do: zildjian

Odnośnie do sprzętu NADa, które modele warto rozważyć? Czy jest istotna różnica w brzmieniu?

Jak z awaryjnością i obsługą serwisową.

Na forum znalazłem kilka przypadków awarii tego sprzętu, gdzie serwis nie potrafił rozwiązać problemu.

Nie wiem, czy wynika to z popularności tej marki, czy też jest to wynikiem zaniedbań producenta.

Pozdrawiam

Alfred,

Tym bardziej polecam Ci Nad'a. 4000,- na elektronikę, nie kupujesz kabla do tunera,wszystko sterujesz jednym pilotem. Zostaje drugie 4000,- na kolumny i kabelki. Komfort !

Co do serwisu NADa to chyba tylko Trimex, tu niestety mam nieprzyjemne doświadczenia sprzed kilku lat (musiałem interweniować u NADa żeby coś załatwić), może teraz się poprawiło. NAD jak większość nowych klocków jest wykonywany w Chinach więc awarie tego sprzętu mają miejsce.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Z tego co się zorientowałm, to prawie wszystkie klocki robione są przez małych ludzi.

Czy to oznacza, że poszczególne elementy elektroniczne i mechaniczne są bardzo nietypowe i nie do dostania.

Amplituner stereo (jest tylko 1 w ofercie), tańszy cedek - sprawdż stronę Trimexu. Mój cedek Nad'a,do niedawna jego najwyższa półka, miał problem z napędem Philipsa. Wymieniłem, jest dobrze.

Najsłynniejszy wzmacniacz świata Nad 3020 gra po mnie u mojego kolegi już ponad 20 lat ! Bez awarii !

>Najsłynniejszy wzmacniacz świata Nad 3020 gra po mnie u mojego kolegi już ponad 20 lat ! Bez awarii

Nie porównuj sprzętu z lat 80-tych do dzisiejszych świecidełek - to była zupełnie inna jakość wykonania.

chyba... a sprawdź czy nie z Kanady.

Już raz kupiłem "zaawansowaną" elektronikę NADa za sporą kwotę, wszędzie w sieci pisali że gra dobrze a do dzisiaj żałuję tego wydatku - starszy sprzęt za ułamek tej ceny gra lepiej a NAD stoi i zbiera kurz.

Stąd moja propozycja żeby przede wszystkim kupić dobre kolumny a elektronikę na początek wziąć z lat 80-tych, później ewentualnie wymieniać.

Ja bym zrobił tak:

-Linn Classik Music - 1000 funtów

-Quad 11L - lekko ponad 2 tys pln

Odpadają IC, sieciówki.....zostają tylko głośnikowe.

Ale z drugiej strony propozycja mlb (zakup monitorów za 6 tys) też jest całkiem niezła. Tym bardziej ,że co jakis czas w forumowych ogłoszeniach pojawiają sie zestawy cd+wzmak (różne CA, Nady, był też chyba rotel z serii 02).Często na gwarancji i z kompletem papierów.

powodzenia i zadowolenia z zakupów

Te koreańskie fabryki w latach 80-90 nie były takie złe. Później pojawiła się tańsza konkurencja z Chin i wielu producentów przeniosło produkcję.

Alfred

Radio stereo - c 720 bee, cedek c 521 bee, kolumienki Focal Chorus 806 v. Posłuchaj.

I nie czytaj tych bzdetów o sprzęcie z lat 80-tych, o ile nie zamierasz w nich grzebać a po prostu włączyć sobie 3kę w niedzielę o 10tej czy włożyć cede np Stołnsów

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.