Skocz do zawartości
IGNORED

wzMOCnienie poszukiwane za ok. 15kzł

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

>>>Papamek,

generalnie nie chciałbym wchodzić w DIY. Moja wife jest zdecydowanie przeciw. Najchętniej bym widział u siebie nówki sztuki, ale za tą kasę co zamierzam wydać, to chyba jednak nie wydolę na nowe urządzenia które spełniłyby moje wymagania.

Ergo - SH chyba będzie niezbędne (przynajmniej jeśli chodzi o pre - dużo trudniej znajeźć dobre pre niż dobrą końcówkę...)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• 1 miesiąc później...

>Jest też BelCanto S.300 - 1500$ - 2xICE250ASP; M.300 - 1xICE250ASP za 1000$ i M.1000 - monoblok na

>ICE1000ASP za 2000$.

BelCanto S300 zbudowany jest z dwóch modułów 200ASC. M300 zawiera jeden moduł 200ASC.

>>>Andrzej Matusiak,

Witam serdecznie! Skoro już wpisał się Pan do mojego wątku mam kilka pytań re moduły stosowane w Audiomatusach:

- czy te moduły są w jakikolwiek sposób przez Pana modyfikowane? (nie mam tu na myśli pokropienia silikonem, ale wymianę elementów czynnych/biernych na inne. Nie chodzi mi też o konkrety że taki/inny element tylko o sam fakt).

- moduły są przystosowane do sygnału, nazwijmy to muzycznego. Czy nie ma ryzyka zapuszczenia z solidną głośnością sygnałów testowych, czy np. przesteru gitary ciągnącego jedną nutę przez dłuższy czas?

- czy moduły/Pana końcówki mają zabezpieczenie na wejściu sygnału przed przesterowaniem zbyt wysokim poziomem napięcia na preampie?

Pozdrawiam,

kris

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

>kris_k 24 Wrz 2007, 15:28

> czy te moduły są w jakikolwiek sposób przez Pana modyfikowane? (nie mam tu na myśli pokropienia silikonem, ale wymianę elementów czynnych/biernych na inne. Nie chodzi mi też o konkrety że taki/inny element tylko o sam fakt).<

Jeżeli chodzi o modyfikację modułów to sprawa wygląda następująco: modyfikowaliśmy moduły kupowane w 2004, 2005 i 2006 roku. W tym czasie producent modułów, firma B&O, wprowadził większość ( Z pewnością wszystkie sensowne. Propozycje stosowania oleju wężowego w kondensatorach i montaż modułów przez certyfikowane dziewice zastały odrzucone) modyfikacji proponowanych przez wytwórców gotowych wzmacniaczy. Proces modyfikacji i konsultacji zakończony został pod koniec 2006 roku. W produkowanych w bieżącym roku modułach nawet zalewanie silikonem jest w standardzie. Wydaje mi się, że obecnie wyczerpane zostały możliwości skutecznej modyfikacji. Pisząc skutecznej mam na myśli poprawę jakiegoś parametru bez pogarszania innych, w tym także, co bardzo ważne, ilości emitowanych zakłóceń. Zapewne biorąc to pod uwagę producent modułów, w umowach zawieranych z ich nabywcami w tym roku, zabronił, pod sankcją rozwiązania umowy, jakichkolwiek modyfikacji. W dalszym ciągu przyjmowane są jednak sugestie możliwych ulepszeń. Zostałem poinformowany, że do końca maja br. nikt nie zaproponował żadnych poprawek w części elektronicznej modułów. Proponowane niewielkie zmiany dotyczą radiatorów i sposobu ich mocowania.

> moduły są przystosowane do sygnału, nazwijmy to muzycznego. Czy nie ma ryzyka zapuszczenia z solidną głośnością sygnałów testowych, czy np. przesteru gitary ciągnącego jedną nutę przez dłuższy czas?

Jeden z najbardziej renomowanych producentów aktywnych kolumn estradowych produkuje takie zespoły głośnikowe z modułami ICEpower. Są to jedne z najbardziej niezawodnych urządzeń tego rodzaju.

>czy moduły/Pana końcówki mają zabezpieczenie na wejściu sygnału przed przesterowaniem zbyt wysokim poziomem napięcia na preampie?<

Nie do końca rozumiem co ma Pan na myśli. Odpowiem na pytanie tak jak je zrozumiałem.

W przypadku podania zbyt wysokiego napięcia na wejście wzmacniacza najpierw włącza się układ kształtowania (zaokrąglania szczytów) sygnału. Jeżeli to nie wystarcza, to dla ograniczenia mocy wyjściowej, zmniejszane jest napięcie zasilania. Potem, jeżeli jest taka konieczność, włączy się zabezpieczenie termiczne.

Pozdrawiam,

Andrzej Matusiak

• 1 rok później...

To mało słyszałeś kris_k :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czasem warto coś poczytać.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

THX Ultra 2, 29 Gru 2008, 15:37

>To mało słyszałeś kris_k :

Ukryta Zawartość

>czasem warto coś poczytać.

>Pozdrawiam

Heh ... też właśnie pomyślałem o tym modelu. Moim zdaniem faworyt.

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

ja kiedyś założyłem wątek o tym piecu i nic - żadnego wpisu.

nikt tego nie miał i nie słuchał - czyli sambo nie wzmacniacz :))

poznałem w miedzy czasie kondycjonerek tej farmy - boskie wykonanie!

Witaj,

gdybyś się chciał decydować na Krella 400xi koniecznie posłuchaj go na różnych płytach przez kilka dni przed zakupem, inaczej możesz mieć świetny system do oceny pracy realizatorów dźwięku, ale przyjemności ze słuchania muzyki żadnej. Ja polecał Ci SoundArt Jazza albo na lampę

Widzę,że wątek odżył.

Wtrące wiec, że u P. Jasika stoi (chyba jeszcze) preamp MAS dedykowany Iraklisowi.

Miałem okazję posłuchać większego Solitaira bez pre (z regulowanego CD AAC) vis z preampem Marqius.

Preamp MAS-a ma cholernie wysoki gain i dodatkowo przyczynia się do "wyciągnięcia" mocy z końcówki. Przejrzystość zachowana, ale pojawił się "syrop" w dźwięku, większe nasycenie, wypełnienie i lepsza przestrzeń. Ino w basiku zrobiła się większa kluska niż była (niestety polipropylenowe trzydziestki straciły kontury). Cokolwiek - jakby był wiecej zaokrąglony. Nie wiadomo, jak to będzie w Bowersach i innym lokum?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• 3 tygodnie później...

kris_k, 30 Cze 2007, 12:16

>Absat,

>z tego co słyszałem to Monster nadaje się jedynie do napędu subwoofera.... bo oprócz basu nic tam

>nie ma.

Na takie głupoty j.w napisał "znawca" to brak słów, post archiwalny ale można się uśmiać...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

• 1 rok później...

podpinam się do tego tematu ponieważ mam podobny problem jak założyciel wątku-szukam wzmocnienia w cenieo ok.10000-15000 do napędzenia akustyków ilr12.obecnie posiadany wzmak audionet samv2 to niezły piecyk ale czuję już jego pewne ograniczenia.brzmienie jakie by mnie interesowało to dobra dynamika, szybkość i rozdzielczość(nie lubię dzwięku ospałego),głęboki dobrze kontrolowany bas,czysta i barwna średnica,szczegółowa, perlista, gładka bez szorstkości i mataliczności góra).mam kilka swoich typów do odsłuchu min.pass int150,dzielony audionet,gryphon 2200.proszę szanownych kolegów o podanie jeszcze kilku wzmaków które warto przesłuchać z małym opisem charakteru brzmienia i z czym były odsłuchiwane(ważne by był to osobisty odsłuch, nie opinia kolegi czy testy z prasy nazwijmy to fachowej).za podane propozycje do odsłuchu z góry dziękuje.Darek

Pass Xa2.5 i Plinius SA100mkIII - moim zdanie tojest to oczym piszesz, chociaz ja słuchałem tego na monitorach Mini Utopia. Uyzwany Pass i Plinius zmieściłby się ok zakładanego budzetu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

dziękuje za pierwsze propozycje widzę że pass może być dobrym kierunkiem poszukiwań.akustyki które posiadam są dosyć przejżyste i szczegółowe a bas nie jest zbyt obfity dlatego wzmak który spocznie na moim stoliku powinien im dodać trochę nasycenia i jedwabistości bez utraty klarowności dżwięku.

Polecam to dzielone połączenie pre Passa + końcówka Pliniusa z czystym sumieniem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

ABs, 29 Cze 2007, 12:28

>Czy ktos z Kolegow moze wkleic zdjecia SA Jazz, jak sie prezentuje wewnatrz ?

Zdjęcie go ze stolika i rozkręcenie przekracza moje skromne możliwości :). Napisz do p. Lewandowskiego, na pewno przyśle Ci zdjęcie wnętrza wzmacniacza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.