Skocz do zawartości
IGNORED

wzMOCnienie poszukiwane za ok. 15kzł

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Jako że w moim systemie nastąpiła dość duża zmiana (kolumny) powoli muszę się rozglądnąć za sensowną do nich amplifikacją. Zakup planuję za ok. rok czasu, więc z góry proszę o nie podawanie linków do aukcji allegro itp.

W tym wątku chcę przede wszystkim prosić o podrzucenie mi pomysłów jakich integr lub kombinacji pre-power warto posłuchać; a ponieważ w planowanym przeze mnie zakresie cenowym jest już sensowny w

Planuję przeznaczyć na zakup kwotę około 15kzł, jak wspomniałem w tytule. Chciałbym najchętniej kupić urządzenie nowe; ale nie odrzucam second-handu całkowicie, aczkolwiek musiałby to byc rzeczywiście biały kruk. Nie mam preferencji co do konstrukcji (lampa/tranzystor/impulsówka), aczkolwiek wzmacniacz musi być bardzo wydajny prądowo (spadki impedancji kolumn do poniżej 3Om). Muzyki słucham różnej, ale raczej mało klasyki, głównie rock, elektronika, jazz. Preferuję też raczej czar muzyki nad chirurgią, ale oczywiście nie może to być klucha :)

Sam już wyznaczyłem sobie do odsłuchów:

Audiomatusy + pre lampowe (tu jeszcze nie mam typów)

Usher 1.5 + pre (bez typów)

Krell 400xi

Aha jako uzupełnienie info - źródełko pozostaje to co jest i nie planuję tu zmian w przewidywalnej przyszłości, a kolumny to B&W 804S :) Pokój odsłuchowy to prostokąt ok 21m2 z jedną ścianą częściowo otwartą na mieszkanie.

Z góry dzięki za pomoc w zawężeniu kręgu odsłuchiwanego sprzętu, liczę szczególnie na podpowiedzi systemów dzielonych, jako że nie mam zbyt wiele doświadczenia w kompletowaniu takowych.

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Antique Sound Lab, marka mało popularna u nas i niestety trudno je kupić. Moje doświadczenie z tymi wzmacniaczami zawsze było wiecej niż tylko pozytywne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moje typy w kolejności przypadkowej:

Electrocompaniet

monobloki NuForce

Moon

McIntosh MC-275

Gryphon Callisto 2200

SoundArt Jazz

2 ostatnie propozycje w drugiej ręki

Wybór jest,żeby tylko starczyło czasu i zapału do posłuchania :)

>>>papamek

Myślę że czas wygospodaruję w odpowiednich ilościach :)

A swoją drogą poleczasz min. Nuforce. Z jakim pre słuchałeś?

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Redaktorzy

SA Jazz za 14 tysięcy dostanie z pierwszej ręki. I to jest mój typ, nie bez powodu używam go od paru lat. Wspomnianego gdzieś wyżej Krella 400 po prostu pochował.

kris_k, 28 Cze 2007, 11:39

>>>>papamek

>A swoją drogą poleczasz min. Nuforce. Z jakim pre słuchałeś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzychu,

Znasz moją niespełnioną (jeszcze) miłość - Callisto 2100 lub 2200. Właśnie stoi na allegro taki osobnik: 2200 za 16,5kzl, więc oscyluje wokół postawionego pułapu i cena będzie na tym poziomie jeszcze przez parę ładnych lat, bo to pozycja raczej niezatapialna.

Słyszałem też w akcji SoundArt Jazz-a (moja druga miłość), ale tu jest kilka uwag:

- cena wyjściowa dużo wyższa

- jeszcze nie spotkałem ogłoszenia w second-hand

- no i kłopotliwy WAF ;)

Jeśli chodzi o NuForce (nie słuchałem osobiście w moim systemie) to powszechne są uwagi o kłopotliwym zaśmiecaniu przez W-Cz. Może następne wersje?

Znając Ciebie możemy spodziewać się wszystkiego... Bo i kitajce rosną w moc... Już się zapisuję na wizje lokalne (a będzie ich z pewnością wiele).

Trzymamy kciuki ;)

>Leszek,

Jeszcze trochę pochodzi, ale zrobiłem sobie kuku i posłuchałem sobie 804 z dzielonym najdroższym zestawem Classe... I choć AVM gra nieźle to niestety nie ta klasa... więc będę szukać czegoś równie dobrego jak Classe a nieco tańszego :)

Kris

• Redaktorzy

Te 20 000 to informacja nieprecyzyjna, z mojej głównie winy. Taka ma być cena wersji w nowej obudowie (chrom) i z paroma modyfikacjami. Wydaje mi się że cana dotychczasowej wersji jest właśnie 14 000. Można zapytać dla pewności producenta. A co do WAF - nie ma piękniejszej maszyny na świecie!

• Redaktorzy

jozwa maryn - jasne WAF jest niesamowity, nie będę cutoweał swojej Małżowinki jak jej pokazałem ten 8 cud techniki ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

ps. jedyne co Jej się spodobało to stacyjka i kluczyk - uzmnała, że to byłby bardzo dobry argument podczas domowych dyskusji:

- zrób ....... bo nie dostaniesz kluczyka.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

kris_k -->

Naim NAP200/NAC202 --> gwarantuję, że sprawdzi się w rocku :)

... na Forum Naima zestawienie NAIM - B&W jest bardzo chwalone!

Będzie dużo detali i fantastyczny drive :)

zdezintegrowany_3PO

jozwa maryn, 28 Cze 2007, 12:33

>Te 20 000 to informacja nieprecyzyjna, z mojej głównie winy. Taka ma być cena wersji w nowej

>obudowie (chrom) i z paroma modyfikacjami. Wydaje mi się że cana dotychczasowej wersji jest właśnie

>14 000. Można zapytać dla pewności producenta. A co do WAF - nie ma piękniejszej maszyny na świecie!

józwa --> to TY masz żonę? :)

Witaj

Bowersy z najnowszej serii 800 S grają w bardzo specyficzny sposób (zupełnie zaprzeczenie obiegowego stereotypowowego brzemienia B and W, ale o tym już się pewnie przekonałeś) - gesto, bogato, aż boję się napisać że wręcz ciemnawo choć z zachowaniem szczegółów. Dlatego myślę, że powinny pracować z przejrzystym, szybkim, jasnym wzmacniaczem.

Padły już propozycję Krella 400, Nu Force. Ja dorzuciłbym jeszcze BelCanto - całkiem niedawno łódzki Audiofast miał w promocyji integrę i końcówkę mocy chyba.

Słuchałem też lampowego Cary Audio na lampach KT 88 - fajne, szybkie brzmienie. A może coś z MBL, Burmestera, Audioneta?

Pozdrawiam Stempur

Za 15k zł to możesz wytargować komplet BAT VK30/VK500 od Twonka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kris

Za dobre pieniądze to może to?

Ukryta Zawartość

To właściwie to samo co KAV 400 xi.

Zostanie trochę na dołożenie do źródła czy na fajne kable....

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"Cena: dobra". Ha ha. Osobiście słuchałem tych Krelli (300 i 400) i odniosłem wrażenie, że to zwykłe jakie takie (może nawet niezłe) wzmacniacze w małych obudowach. Sugerowałbym nie kupowanie w ciemno, trzeba posłuchać. Pamiętam np., jak czterysetka nie wyrabiała się na zakrętach z kolumnami Phonar Credo.

>>>stempur, w pełni się zgadzam, że ze starej obiegowej opinii o B&W nie zostało nic. Moja wife stwierdziła po odsłuchu "grają tak... nobliwie" :)

A wracając do meritum - Jazz odpada z kilku przyczyn, WAF jest jedną z nich :) a drugą podejście panów z Wedla do klienta...

A co do pozostałych propozycji - skrzętnie wpisane na listę odsłuchową. Coś czuję że ten założony rok na poszukiwania może się okazać zbyt krótki :)

A może ktoś słuchał takich wynalazków jak droższe Vincenty czy Cairn?

W sumie przychylam się do rady stempura że końcówka powinna być możliwie przejrzysta, ewentualnie do lekkiej korekty brzmienia preampem. Dlatego chyba zacznę od posłuchania impulsowców (w różnych inkarnacjach)

Kris

OT.

SA Jazz jest do wzięcia z drugiej ręki. Profil zmienia nie tylko Gamuty :)

Fajnie jest mieć 15kzł na wzmacniacz. Z drugiej strony nieco współczuję krisowi. Tak apetyczny wątek, że zostanie tu zarzucony propozycjami wzmacniaczy. I co wybrać? ;)

Przed finalną decyzją posłuchaj systemu pana Maćka - monobloki i pre. Warte grzechu. I przy okazji ciepło w domu będzie :-). Poważnie dobra rzecz - warto się z nią zapoznać, przynajmniej żeby mieć punkt odniesienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.