Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zbudować KINO DOMOWE ?

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Niedlugo bede posiadal pomieszczenie cos podobnego o wymiarach jak garaz. Wymiary około 7m x 3,5m wysokosc około 2m

Chcialem go wygłuszyc zeby nie słychac bylo pogłosu.

Znajdowac sie bedzie w nim projektor + glosniki 7.1 oraz siłownia. Zadnych półek i mebli nie bedzie. Ewent. biurko pod komputer. Oraz jedno małe okno 1m x 1m. no i oczywiscie kanapa.

Jesli ktos zna sie na rzeczy to prosilbym odpisac na tyle pytan ile jest w stanie.

1. Subwoofer najlepiej ustawić w samym rogu. Blisko kolumn przednich - prawda?

2. Najlepiej wygłuszyc pianka ze stozkami. A moze czyms tanszym i rownie efektownym.

3. Skad mam wiedziec gdzie umiescic wspomnianą pianke? (jesli nie wiem gdzie to czy koniecznie musze całe pomieszczenie zakryc taką pianką?)

4. Jesli dobrze wygłusze sciany to czy wykładzina musi byc gruba?

5. Moze jakis pomysł na sufit.

Szukam materiału taniego i konkretnego zeby nie wydawac kupe kasy w to pomieszczenie. I zeby to miało wygląd. Bo np. kartony od jajek nie wchodza w gre. W przyszlosci na pewno pomieszczenie posluzy rowniez do imprez na sylwestra itp.

https://www.audiostereo.pl/topic/34620-jak-zbudowa%C4%87-kino-domowe/

z tym subem w narożnik to zły pomysł, sposób umieszczenia subwofera jest opisywany w wielu miejscach, m.in. na tym forum w dziale linki "Podstawy wiedzy o subwooferach

Wybor, umiescowienie, polaczenie, kalibracja..."

wykładzina na podłodze, jakies grubsze tapety ciemnego koloru, bez szaleństw, grubsze zasłony, kilka półek, kanapa powinny na początek wystarczyć

kartony od jaj odpadaja. Nie mam dostepu do takiej ilosci. Po za tym problem z malowaniem. Pokoj chce w kolorze ciemnym ,a nie jasnym.

Z tymi półkami , zasłonami to nie macie racji. Ja mam pokoj 5x3m i w nim są grube zasłony, gęste firany, półki, szafa przesuwna, biurko , łóżko, dywan dosc gruby i inne graty. Wystarczy klasnąć i słychac pogłos.

tak jak pisałem tapety troche grubsze winylowe w ciemnym kolorze, a jako ustroje żeby nie szpecić to coś na wzór tapicerowanych "obrazków" z tophifi, jeśli widziałes salon wrocławski to wiadomo o czym mowa, u tapicera to nie majątek, zamówić z tapicerskiej niedrogiej gąbki na płycie pilśniowej jakąś tkaninę pod wystrój, można tez samemu podkleić i popróbować w odpowiednich miejscach zawiesić jak obrazki, na haczyku

KOpyt25

nie daj się zwariować, kino domowe to nie komora bezechowa, najważniejsze było estetycznie i przyjemnie tam przebywać (projekt, kolorystyka...) Wytłumić można trochę korkiem z rolek, zwykłą gąbką obszytą materiałem, wykładzina na podłodze też coś daje... Wytłumiacze daje się w takich miejscach, aby zlikwidować pierwsze odbicia i można wytłumić ew. przednią ścianę. W marketach jest korek i różne panele, gąbkę falistą można też tanio kupić, bez sensu jest kupować specjalistyczne wytłumiacze stożkowe itp. dyfuzory do kina domowego

Siemanko,

W miarę możliwości spróbuje coś podpowiedzieć. Ale najpierw sam zadam kilka pytań :

1. Na jakiej powierzchni pokoju rozstawisz kino?

2. Gdzie będzie sprzęt "do dźwigania"

3. gdzie jest okno

4. ile pieniędzy masz na ewentualną adaptacje

W moim przekonaniu :

1. Co prawda ustawienie subwoofera na środku pomiędzy kolumnami przednimi, uwarza się za pewnego rodzaju standard, to tak naprawdę nie obejdzie się bez "biegania" po pokoju z piecykiem w celu ustalenia gdzie jest mu najlepiej. U mnie na ten przykład jest to metr przed głośnikiem centralnym.

2, 3. Tak naprawdę żeby adaptować pokój musisz wiedzieć jak zachowuje się dźwięk, ponieważ ustroje nie ograniczają się tylko do "piramidek", w grę wchodzą walce lub inne wyrafinowane pułapki basowe, różne dyfuzory rozpraszające i odbijające itd. Co oznacza że nawet jeżeli zalepisz pokój "piramidkami" to efekt może być nie współmiernie gorszy niż gdybyś zostawił gołe ściany. Według mojej opinii w dużym skrócie : powierzchnia za kolumnami powinna przedewszystkim tłumić dzwięk, boki powinny go odbijać i rozpraszać a ściany tylne przedewszystkim rozpraszać i wygłuszać. Przy czym należy pamiętać że rogi potęgują bas więc w razie potrzeby warto umieścić tam jakąć odpowiednio zestrojoną pułapkę basową.

4 Osobiście uważam że jeżeli nie wiesz zbyt dużo o akustyce pomieszczenia, to dywanu powinieneś szukać jak najgrubszego. Po za oczywistym walorem estetycznym (no może poza sprzątaniem) zyskujesz bardzo fajny ustrój akustyczny.

Zastanów się, może nad takim rozwiązaniem. Mianowicie zamiast malować sciany powbijaj w pewnej odległości od siebie listwy drewniane na całą wysokość ściany i naciągnij na nie materiał. Przed naciągnięciem materiału w newralgicznych miejscach poupychaj najtańszą piankę polieterową, i tyle. Za małe pieniądze będziesz miał estetyczne i w miarę skuteczne wygłuszenie.

Pozdrawiam

KOpyt25 >3. Skad mam wiedziec gdzie umiescic wspomnianą pianke? (jesli nie wiem gdzie to czy koniecznie musze całe pomieszczenie zakryc taką pianką?)

robi się to tak: jak już z grubsza rozstawisz kolumny to siadasz w miejscu odsłuchowym i ktoś drugi musi przyłożyć duże lusterko do np. lewej ściany aż Ty zobaczysz w lusterku lewą kolumnę, w tym miejscu musisz wytłumić ścianę można jeszcze położyć lustro na podłodze i w miejscu gdzie zobaczysz kolumnę zastosować jakiś mały dywanik, można jeszcze na suficie ale będzie trochę kłopot z utrzymaniem lustra, to samo robisz dla wszystkich kolumn z osobna.

zapytałem, dlatego ponieważ kolumny (np. przednie) można ustawić (frontami) głośnikami do słuchacza (onaxis) lub prostopadle (offaxis)

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4289-100008853 1184018871_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

slayer >zapytałem, dlatego ponieważ kolumny (np. przednie) można ustawić (frontami) głośnikami do słuchacza (onaxis) lub prostopadle (offaxis)

do słuchacza ( w kinie ) , w stereo jest z tym różnie.

Stwierdziłem jak juz cos robić to cos konkretnego. Planuje wydatek około 2tysiecy. Nie wiem czy w tej kwocie sie zmieszcze.

Drugie zdjecie jest przykładem o co mi mniej wiecej chodzi. Kolumny mile widziane (czyli te słupy co na drugim zdjeciu - nie mylić z głosnikami). Halogeny beda po bokach scian.

Nie mam pomysłu co zastonosować miedzy kolumnami - jaki materiał.

Czy moze lepiej zatrudnic experta na wstepny projekt. Czy moze samemu jestem w stanie to zrealizować?

Ukryta Zawartość

post-6482-100008814 1184099658_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naprawdę podziwiam osoby które w swoich mieszkaniach urządzają takie pomieszczenia...

Może kiedyś też sobe sprawię taki "pokoik" :)

KOpyt25, do Twojego projektu mam 2 zastrzeżenia:

1. Po co tam ta siłownia? Będzie zasłaniać i w ogóle... Chyba, że jak będziesz zapraszać znajomych to przy wejściu do pomieszczenia będziesz ich zaskakiwać pytankiem... Oglądamy czy może mały rekordzik na sztandze :-)

2. Jak dla mnie miejsca siedzące są za daleko od ekranu - według mnie powinno być coś koło 4m. Przy dalszej odległości to będzie jak oglądanie filmu w domu na 21 calowym telewizorze...

Te pomieszczenie to stodoła. Akurat teraz jest troche wyremontowana. Wczesniej tam ojciec mial mniec pomieszczenie na co innego ale ja go przekonałem zeby mi oddał na moje potrzeby. :)

W domu nie mam za bardzo miejsca na ławeczke , wyciąg i ciezarki wiec najlepszym miejscem bedzie te pomieszczenie. Zastosowanie to do KINA-49% siłownia-49% impreza-2% (2-5razy w roku)

Ekran bedzie duzej wielkosci 290-330cm szerokosci. A przy takiej szerokosci najlepiej siedziec okolo 6m od ekranu. Głosniki surround 1,5metra od słuchacza. Do glosnikow przednich moze zabraknie z 1metr ale liczy sie bardziej dla mnie wielkosc ekranu ,a pozniej dobra akustyka. Nie musi byc rewelacyjna ale w miare dobra.

ten układ który proponujesz jest do zmiany, po kolei co mi się nie podoba i co bym radził:

- to o co chcesz powalczyc, przynajmniej troche, jak deklarujesz - akustyka...

trudno będzie uzyskac dobry dźwięk przestrzenny przy tak wąskiej bazie względem siedzisk i przy kolumnach frontowych przysunietych do ścian bocznych

- jeśli dajesz tak szeroki ekran to kolumny musisz praktycznie przycisnąć do bocznych scian, no chyba, że ekran będzie powyżej kolumn, ale przy tej szerokości i proporcjach pomieszczenia wątpię czy się zmieści pod sufitem nad kolumnami

- miejsce do ćwiczeń nie ozdobi wnętrza

- wnętrze będzie robiło wrażenie tunelu

proponuje

dla dobrej akustyki legowisko przenieść ok. 3 m w kierunku ekranu, będziesz miał dużo lepszą bazę, bez porównania poprawią się warunki słuchacza, optycznie pomieszczenie z miejsca siedzącego nabierze lepszych proporcji, ekran będziesz mógł pomniejszyć, a i tak będzie z mniejszej odległości tak samo odbierany jak większy z dalszej,

optome będziesz mógł używać na jakims ekonomicznym biegu, beż żyłowania jasności, przy mniejszym hałasie, wystarczy na dłużej;

salke gimnastyczną wypada zrobic pod oknem (powietrze, wentylacja) za plecami, wtedy amplituner powinieneś przenieść w okolice głośników front.-centr., unikniesz długiego okablowania do najważniejszych głośników w systemie, to ma duże znaczenie; komputer i dvd możesz mieć gdzies w okolice legowiska, tam też wypadnie pod sufitem zamontować projektor, może nieco z tyłu; sygnał audio z komputera i dvd poprowadzisz kablami spdif do ampli, więc strat na jakości w dźwięku nie będzie

robienie kolumienek we wnętrzu do cwiczeń może być przysłowiowym przerostem formy nad treścią, nie pozwala na to budźet jakim dysponujesz, lepiej tą energię skupic na wykonaniu czegoś na wzór ram pokazanych na twojej fotografii, przy odpowiednim wykonaniu mogą stanowić ustrój akustyczny, ale to i tak bez odpowiedniej wiedzy może się zakonczyc niepowodzeniem, proponowałem wcześniej wykonanie "obrazów" tapicerowanych na płycie z gąbką, ta metoda wydaje sie byc w miarę skuteczna i estetyczna,

pzdr

Witam!

A ja tak z innej perspektywy zerknąłem na Twój projekt i mam jedno zasadnicze pytanie:

Czy pomyślałeś o rezonansie, w jaki może wpaść sprzęt do ćwiczeń (zakładam, ze nie kupujesz sprzętu najwyższych lotów) może to okazać się strasznie denerwujące.

Większość sprzętów do ćwiczeń, jakie znam nie ma idealnie spasowanych elementów (linki, karabińczyki, kółka, śrubki, itp.) a to może po pewnym czasie zacząć irytować, szczególnie, że pewnie mocy muzycznej nie będziesz miał tam za mało.

Zastanów się jakby podczas jakiegoś wybuchu w filmie dźwiękiem dominującym okazałoby się brzęczenia sprzętu.

Pozdrawiam

Poolak gadasz głupoty. Nie wiem skad ten pomysł.

Obecnie sprzet stoi w moim pokoju. Jbl150 tez. Glosno nie raz słuchałem stereo czy kino i nie było nigdy zadbych problemów.

Co do ekranu tak jak mówiłem. Liczy sie dla mnie przedewszystkim wielkosc ekranu. Jakbym chciał 2metry ekran to bym ogladał w domu i nie bawił bym sie w budowanie kina. 3metry a 2m to roznica. Testowałem juz wielkosc obrazu. Roznica jest naprawde ogromna. Czuc ten film aż serce wali :)

Dobra akustyka przyda sie. Ale nie musi byc idealna. Zwłaszcza ,ze w pomieszczeniu nic sie nie znajduje i mam mozliwosc kreacji dowolnej.

U mnie w pokoju w tej chwili 5.1 mam ustawione bardzo słabo i nie nazekam. Moglo byc oczywiscie lepiej ale ujdzie. Jedynie czasem przeszkadza echo i drgania okna podczas bardzo , bardzo duzego wybuchu w filmie.

KOpyt25 , prosisz ludzi o pomoc , ludzie dobrze radzą ale Ty i tak masz to w dupie i prosisz o następne rady, siedzisko musi być bliżej (bezwzględnie) , centralny jak najbliżej ekranu, głośniki ninimum 0,5m od scian, wytłumienie tak jak opisałem wyżej ( wystarczy gąbka) i kup sobie płytę testową do kina , i to wszystko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KOpyt25

trochę przesadziłeś z tym projektem ......:) tak na pierwszy rzut oka, tym rysunkiem zbiłeś mnie z tropu.......:) Chcesz stroić tą stodołę jak choinkę(patrz. zdjęcie kina) i na środek wkładać ławeczkę i jakieś hantle ? Do tego ustawienie kanapy na samym końcu tego korytarza w asyście 4 kolumn siedzących na sobie, to jakieś ładnie mówiąc nieporozumienie :) Masz fajne pomieszczenie czemu tego wszystkiego dobrze nie rozplanujesz ? Tylko bawisz się w jakieś kino polo....

Pozdrawiam

chyba sie nie mozemy zrozumiec....

Teraz mam kino i siłownie w pokoju. Mam mozliwosc przeniesienia go do 2x wiekszej sali. To co znajduje sie w moim pokoju to mi nie przeszkadza zadna siłownia czy glosnik surround ktory wisi 1m zaras na prawo i lewo oraz siedzisko przy samym oknie. To samo bedzie w stodole tylko wiecej miejsca. W zasadzie chcialem sciany wygłuszyc. I dodac 7.1

Jak duzy bedzie ekran i gdzie beda znajdowały sie głosniki to mały problem dla mnie.

Problem zaczyna sie przy planowaniu budowy scian, podłogi czy sufitu i urzytego materiału na ten cel.

Kazda wasza rada jest cenna i warta uwagi. Oczywiscie mam tez swoje zdanie. Przeciez kino z siłownią juz mam i w tej sprawie tez moge wyrazic pare słow.

Kopytko. Wygląda na to, że jednak nie słuchasz rad. Twój wybór, ale jeśli tak, to może jednak nie pytaj, tylko zrób po swojemu?

Przemyślałem trochę Twój problem i zrobiłbym tak. Skróciłbym pomieszczenie. Siłownie postawiłbym przy tylnej ścianie, oddziełił być może ścianką z regipsu. W tak pomniejszonym pomieszczeniu rozplanowałbym porządne kino. Widzisz: długie pomieszczenia są koszmarem akustycznym. Ja mam podobny dylemat z moim przyszłym salonem. Tyle, że nie będzie tam siłowni. Może pewną część przeznaczę na jadalnię?

A tak na koniec. Dlaczego nie pozostawić siłowni i komputera w swoim dotychczasowym pokoju?

ArtS :)

Kolego KOpyt25.

Czytaj uważnie odpowiedzi na Swoim wątku. Nie napisałem, że na pewno będzie coś brzęczeć, ale , że efekt ten może się pojawić. A skoro przetestowałeś to u siebie już, to napisz, ale grzecznie. Ludzie starają się Tobie doradzić, a Ty cały czas uważasz, że wiesz najlepiej. Skoro tak, to po co w ogóle ten wątek? A pokój masz rzeczywiście za długi.

Pozdrawiam

Powiem tak :

Rozumiem twoj tok myślenia, ale nie rozumiem po co się w takim razie angażować? Przenieś wszystko do większego pomieszczenia pomaluj ściany i spokój. Zyskasz wiekszy ekran a o to Tobie chodzi najbardziej.

Mam nadzieje że Ty również rozumiesz że tworzenie pokoju w klimacie zaiste kinowym (z wszystkimi akustycznymi smaczkami) i stawianie tam na środku"ławeczki", nie dbając przy tym kompletnie o należyte ustawienie głośników jest kompletnie pozbawione sensu. Brzydko mówiąc to taki wiejski tuning będzie, niestety :)

Uprzedzając Twoją odpowiedź, skoro się już tak dobrze rozumiemy, to lepiej nas posłuchaj, na pewno na tym dobrze wyjdziesz.

Pozdrawiam

trochę nudziło mi się i przemeblowanie zrobiłem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

napisze jeszcze raz bo nikt nie moze mnie zrozumiec.

Dostane duze pomieszczenie i chce je wykorzystac tą wielka przestrzen wyswietlając duzy obraz filmu. Wiekszy niz w ktorymkolwiek pokoju w moim domu.

Priorytetem jest duzy ekran. Dla mnie daje wiecej radosci i wrazen niz dzwiek z glosników.

Nastepnie dzwiek:

(wg. kolejnosci)

1. likwidacja pogłosu

2. rozstawienie glosnikow.

Jesli zalozmy chcialbym uzyskac mniejszy ekran (taki jak teraz mam 2m szerokosci) i dobry rozstaw glosnikow to plan zostałby w pokoju i nie przenosilbym tego do innego pomieszczenia dla efektu lepszego dzwieku.

ps. Ławeczka ze sztangą jest składana. Po złozeniu odstaje od sciany niecałe 50cm

Niektorzy sądza ,ze jesli wiem lepiej to po co ten wątek jesli zrobie i tak po swojemu. Ale ja sie nie pytam o rostaw glosnikow , kanapy czy siłowni. Prosiłem i nadal prosze o zastosowanie materiału jaki mozna urzyc na sciany , sufit i podłoge. Niektorzy odpowiedzieli. Biore oczywiscie to pod uwage.

A projekt jaki narysowałem wraz ze zdjeciem to miał przyblizyc kazdemu o co mniej wiecej mi chodzi. Wiem ,ze niektorym moze sie to niespodobać itd. ,ze najpierw zmiana miejsca kanapy czy glosnikow. Ale ja sie upareł i uwarzam ,ze tak bedzie dobrze. Bo wg. normy to brakuje mi jakies około 1m to przednich kolumn. A w moim pokoju wg. normy musialbym zmienic cały rozstaw glosnikow. Jakos przez te kilka lat mi to nieprzeszkadzało i w tamtym pomieszczeniu (stodoła) tez nie powinno przeszkadzac. Wazny jest duzy obraz ,a pozniej reszta.

Każdy kto cierpi na brak pomysłów jak wykonać aranżację swojego pomieszczenia powinien zapoznać się z poniższym linkiem ,naprawdę spora dawka pomysłów :) , aha po wejściu do galerii są jeszcze zazwyczaj dodatkowe zakładki z innymi galeriami z boku .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.