Skocz do zawartości
IGNORED

ŻAŁOBA NARODOWA. Dewaluacja znaczenia.

thon022

Rekomendowane odpowiedzi

Za WIKIPEDIĄ:

"... Żałoba narodowa - żałoba ogłaszana przez władze państwowe po śmierci wybitnej osobowości (najczęściej związanej z krajem jej ogłoszenia) lub z powodu wielkiej katastrofy.

Żałoba narodowa była w Polsce ogłoszona:

12 maja 1935 - po śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego.

4 - 18 października 1944 - po upadku powstania warszawskiego

9 marca 1953 - po śmierci Józefa Stalina

13 marca - 18 marca 1956 - po śmierci prezydenta Bolesława Bieruta

8 sierpnia - 11 sierpnia 1964 - po śmierci przewodniczącego Rady Państwa Aleksandra Zawadzkiego

28 maja - 31 maja 1981 - po śmierci prymasa Stefana Wyszyńskiego

18 lipca 1997 - ogłoszona dla uczczenia pamięci ofiar powodzi tysiąclecia (55 ofiar śmiertelnych).

12 - 14 września 2001 - ogłoszona w związku z zamachami na World Trade Center i Pentagon w Nowym Jorku i Waszyngtonie (2752 ofiary śmiertelne).

12 - 13 marca 2004 - ogłoszona dla uczczenia pamięci ofiar zamachu w Madrycie (191 ofiar śmiertelnych).

3 - 8 kwietnia 2005 - ogłoszona po śmierci papieża Jana Pawła II.

29 stycznia - 1 lutego 2006 - ogłoszona dla uczczenia pamięci ofiar katastrofy budowlanej na Śląsku (65 ofiar śmiertelnych).

23 - 25 listopada 2006 - ogłoszona dla uczczenia pamięci ofiar katastrofy górniczej w kopalni Halemba (23 ofiary śmiertelne).

23 - 25 lipca 2007 - ogłoszona dla uczczenia pamięci ofiar katastrofy autokarowej we francuskim Vizille (27 ofiar śmiertelnych)...".

Nie uważacie, że powszechność ogłaszania w ostatnich latach żałoby narodowej odbiera jej wyjątkowy charakter, a samo ogłoszenie i przebieg wydaje się być HIPOKRYZJĄ ?

Nie umniejszam tragedii we Francji. Ale trudno też nie zgodzić się z logiką spostrzeżenia thon022. W takim tempie to co miesiąc powinniśmy mieć żałobę narodową dla uczczenia pamięci pomordowanych przez piratów i pijanych na polskich drogach.

Zgadzam się, to jest dewaluacja znaczenia oficjalnej "Żałoby narodowej".

Jeszcze raz - nie umniejszam tragedii, TEJ i wszystkich innych.

< a samo ogłoszenie i przebieg wydaje się być HIPOKRYZJĄ ?

Ponieważ ogłoszenie jej i cały przebieg ( z pompatycznymi przemówieniami, "darami" od premiera i Prezydenta - z naszych podatków) nasuwa mi na myśl autentyczną sytuację z Niemiec, gdy Helmuth Kohl udał się do szpitala z rannymi ofiarami i ranna NIemka rzekła: "Pan wcale nie chce okazać nam współczucia, PAN CHCE ŻEBY TO POKAZAŁY KAMERY."

To jasne że żadnych żałob narodowych nie powinno być!

W życiu przecież chodzi tylko o to żeby wypić, zakąsić i zatańczyć wesołego obertasa (i przy okazji pomacać w intymne miejsca dziewuchę).

A kto twierdzi inaczej, jest Kohl, dewaluator i hipokryta!

>Pan wcale nie chce okazać nam

>współczucia, PAN CHCE ŻEBY TO POKAZAŁY KAMERY."

oczywiście, to prawda, ale wyobraź sobie thon022, że taki prezydent by tego nie zrobił co się zwykle oczekuje że zrobi,

ale by się naraził!, media by to użyły przeciwko niemu,

dla mnie to przykład jak media - głównie - telewizja manipulują rzeczywistością,

to nie czwarta, to pierwsza władza

No cóż, ale w takim razie to mamy do czynienia z tworzeniem rzeczywistości medialnej. Po tragedii "Heweliusza" nie ogłoszono żałoby mimo większej ilości ofiar- może to było niedopatrzenie, a może "współczynnik medialności " mniej się liczył...

Dudivan - a jak za tydzień po żałobie usłyszysz, że w weekend utonęło 21 osób (jak np. w ten) to pogrążysz się w smutku na cały wieczór, czy tylko chwilę powzdychasz i wyruszysz na imprezkę ?? Bo jeżeli to drugie, to znaczy że jesteś sterowany odgórnie - to KTOŚ Ci mówi, kiedy Ty masz się smucić i współczuć, a kiedy nie.

Po przeczytaniu o kwocie po 100 tys pln dla rodzin uczestnikow wypadku od premierka, co to nawet własnego konta nie ma tez mną rzuciło.

Ale sie kaczorom trafiła gratka - jacy oni muszą być zadowoleni. Za jednym zamachem i czarnych i emerytowanych udobruchają. Lepiej im sie trafić nie mogło. I wykorzystują, jak tylko mogą.

Dla mnie żenada.

zgadzam się w 100% z Thon`em... dodam od siebie że to co media z tego robią to też jest niedorzeczne, nic tylko to to to i to w kółko tylko to. Ile można, za chwile bedą wypuszczać limitowane serie chipsów Lays ku pamięci ofiar.

Jar 1

Pan Schröder w roku bodajrze 2001 po bardzo ciezkliej powodzi w Niemczech wschodnich (DDR-potrzebowal tam poparcie) przyjechal, zobaczyl, objecal, objetnice dotrzymal- i.....zostal Bundeskanzler.

Kaczory sa chyba w czepku urodzeni.

• Redaktorzy

tym razem Kaczor sprawił się migusiem, ale jak JPII umarł to się bidula zastanawiał i zastanawiał. Żenuła :(

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

=> thon022

>"Pan wcale nie chce okazać nam

>współczucia, PAN CHCE ŻEBY TO POKAZAŁY KAMERY."

Jak dla mnie - kwintesencja komentarza. Dzięki thon022 za ten cytat.

A swoją drogą - tragedia pośród wielu innych - współczuję wszystkim, których dotykają. TA i wszystkie inne.

Dudivan----??

w ciagu jednego dnia piszesz "the show must go on" i macasz dziewczyny w tancu..lub w kroku ....potem jak ci sie browar skonczyl piszesz..."wszyscy sa hieny..."??:-(

Dudivan..podaj mi swoje konto...to bede ci ci miesiac 20 Euro przekazywal zebys trzymal poziom constant....pij ciagle browar i pisz...pisz...i pisz....

ok??

Szczerze żałuję ludzi którzy zginęli i współczuję rodzinom, ale ciśnie mi się na usta takie pytanie -czy trzeba umierać grupowo i z hukiem żeby państwo się tym zainteresowało? Jakoś nie słyszałem żeby premier dawał po 100 tys. gdy zginą 4 osoby w wypadku w Polsce.

A najsmutniejsze jest to, że za pół roku żaden urząd socjalny nawet nie będzie pamiętał jak się Ci ludzie nazywali i jak żyją ich rodziny.Ot taka moda medialna dziś.

Papa Rydzyk też jakoś się nie wyrywa żeby sypnąc parę złotych poszkodowanym.

Ludziom którzy żyją i stracili wszystko w tajfunie pod Częstochową rzad daje do 6 tys. złotych na rodzinę.

Dlaczego? Bo jeszcze żyją? Bo nie było o tym wystarczająco głośno?

Żenujące to wszystko.

rae0113, 23 Lip 2007, 22:08

>Papa Rydzyk też jakoś się nie wyrywa żeby sypnąc parę złotych poszkodowanym.

A ty? Czy TY ruszyłeś dupę z fotela i wpłaciłeś chociaż dychę na konto Caritasu?

PKO Bank Polski S.A. IIO/Szczecin 21 1020 4795 0000 9302 0004 5757 z dopiskiem: POSZKODOWANYM PIELGRZYMOM.

Albo 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 z dopiskiem "Pomoc pielgrzymom".

Albo SMS o treści "POMAGAM" pod numer 72902.

Koszt jednego SMS-a to 2,44 zł (z VAT).

Albo 0 400 207 401. Koszt połączenia: 2,48 zł z VAT.

dywan nie kumam....... najpierw

1. the show must go on + macasz dziewczyny pod sukienkom ....happy!!!! potem

2. hieny...wszyscy .....a potem lejac sie z potem czola stwierdzasz:

3. czy gnoju ....aby.......wplaciles 5 Zl na konto pielgrzymow poleglych????

dywan jak cie sie browar skonczyl to daj znac....

cz ci glowka dobrze pracuje????? today??

Rządzący od wieków lubią aby za nich umierać. Dawniej przyjmowali lśniące defilady po czym wysyłali całe tysiące na rzeź. Teraz już się tak nie da, bo opinia publiczna tego nie lubi, można więcej stracić niż zyskać. Pozostaje zatem wykorzystac tych co zginęli przypadkiem aby móc błysnąć majestatem ku ich pamięci, a potem nie oglądając się pognać ku nowym okazjom polepszenia swojej pozycji w sondażach przed zbliżającymi się wyborami. A tu będzie to samo co z ofiarami zawalenia się hali w Katowicach, do których ogromna większość szumnie zapowiadanej pomocy nie dotarła i nigdy nie dotrze. Parę dni temu samolot rozwalił się o magazyn paliw. Jeszcze pożaru nie dogasili a już skończono o tym pisać. Spróbujcie znaleźć coś w dzisiejszej prasie na ten temat. Co najwyżej ktoś kiedyś nakręci jakiś dokument pokazywany w telewizji po północy, w którym ukaże jak rodziny poszkodowanych przez kolejne kilkanascie lat ciągały się po sądach z linią lotniczą a i tak większość winy zwalono na ś.p. kapitana, który przecież nie powinien znac przepisy i nie lądowac na zbyt krótkim pasie startowym.

Wystarczy spojrzeć w TV... po krótkiej chwili można się porzygać. Iście epickie płacze polityków - punkty procentowe schowane pod czarnym płaszczem... lamenty klech - jeszcze bardziej czarne płaszcze i TACE jakby znacznie cięższe niż po zwykłej niedzielnej mszy. Medialna rozpacz i żałoba?... a TOBIE co naprawdę w duszy gra?

dudivan, 23 Lip 2007, 23:03

>rae0113, 23 Lip 2007, 22:08

>

>>Papa Rydzyk też jakoś się nie wyrywa żeby sypnąc parę złotych poszkodowanym.

>

>A ty? Czy TY ruszyłeś dupę z fotela i wpłaciłeś chociaż dychę na konto Caritasu?

>

>PKO Bank Polski S.A. IIO/Szczecin 21 1020 4795 0000 9302 0004 5757 z dopiskiem: POSZKODOWANYM

>PIELGRZYMOM.

>

>Albo 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 z dopiskiem "Pomoc pielgrzymom".

>

>Albo SMS o treści "POMAGAM" pod numer 72902.

>Koszt jednego SMS-a to 2,44 zł (z VAT).

>

>Albo 0 400 207 401. Koszt połączenia: 2,48 zł z VAT

dudivan

nie wysłałem sms-a, ani nie wpłaciłem kasy na to konto ale:

z każdej złotówki którą zarobiłem jestem w stanie się rozliczyć-co prawda niewiele tego jest.

niektórzy wręcz przeciwnie-zrobią zbiórkę np. na ratowanie stoczni a na pytanie gdzie są te pieniadze zawsze można odpowiedzieć że to atak medialny.

Ja wpłacam pieniądze na konto orkiestry Owsiaka,na fundację Polsatu itp, bo wiem że to nie jest czarna dziura-wszystko jest transparentne.

Powiedz czy wiesz ile osób zginęło w wypadkach drogowych w ten weekend w Polsce? Czy pies z kulawą nogą się zainteresował jak im pomóc?

dudi - nie wysyłaj kurde smsów! 22% idzie do fiskusa! Lepiej wpłatę zrobić.

Co do żałoby i hipokryzji - było o tym w wątku o Halembie - m.in. poruszony temat "gęstości śmierci"

aalfred - rocznie w Polsce ginie 5000 osób czyli ok 14 osób dziennie. Wobec czego katastrofa pielgrzymów we Francji to normalne, dwa statystyczne dni w Polsce...............

The odd get even.

Zastanawiam się dlaczego niektórym przeszkadza żałoba. Puby zamknięte ? Stacje TV nie są dostępne (MTV chyba nadaje) ? Gazetki z panienkami kupić nie można ? Spora część społeczeństwa dość emocjonalnie podchodzi do sprawy tego wypadku i trzeba to uszanować i dlatego nie dziwię się, że wprowadzono żałobę.

Mam również takie wrażenie, że jest grupa osób która ma to normalnie w du..ie. Ich święte prawo ale niech się odwalą od praw tej drugiej grupy.

Co do głównego pytania zawartego w wątku, moja odpowiedź brzmi: NIE

Gustaw, 24 Lip 2007, 10:12

Dlaczego? Może wyjaśnisz? I co ma do tego kaczyzm czy antykaczyzm. W tej chwili rządzi premier Kaczyński z PiSu , a nie ktoś inny. To są jego decyzję - i te decyzje ja krytykuję.

Możesz wyjasnić cel takiej akcji i darowanie po 110 tys pln ? Dlaczego żałoba narodowa, i dlaczego akurat im tak dużo premier zamierza dać? Jakby to dał ze swoich - nawet bym nie jęknął. Dlaczego inni na takie wsparcie nie mogą nawet marzyć?

Czy tym, którzy stracili domy ostatnio na skutek trąby powietrznej nie potrzeba więcej? Dlaczego wspaniałomyślnośc premiera tutaj jest niewidoczna? Dlaczego? Bo nie było we Francji? Za mało medialne?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.