Skocz do zawartości
IGNORED

ustawienie głośników

Arek80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, szykuje mały remont w mieszkaniu i byłaby to dobra okazja do zmiany ustawienia głosników, chodzi mi po głowie pewien pomysł, ale nie jestem pewien jaki w pływ będzie miało nowe ustawienie na dźwięk. Zrobiłem prymitywny szkic obecnego ustawienia i planowanego, gdyby miałobyć to pomocne mogę wkleić real photo. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi czy jest to gra warta świeczki, ponieważ wiązałby się ten zabieg z kuciem ścian pod kable, których żona nie toleruje )-:

Obecne ustawienie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15533-100008030 1185304389_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34973-ustawienie-g%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w/

Mam gruby, dosyć spory dywanik, ale jeśli chodzi o dyfuzory i inne, to brak szans=żona, ale mysl, że obrazy na ścianach wystarczą. Słyszałem natomiast, że takie ustawienie daje dużą poprawę jesli chodzi o ilość basu.

Arek80,

jeśli dobrze rozumiem, to element w kształcie litery L to narożnik, czyli będzie to miejsce odsłuchu. Zanim skujesz ściany i przebudujesz swój okręt, przemebluj na jeden dzień pokój i sprawdź jaka będzie akustyka po przestawieniu, bo powiem szczerze, że mam obawy o to, że może być fatalnie. Ściany za słuchaczem skupią dźwięk i odbiją go wprost na niego. Może się to objawić dużą ilością dudnień i mocnym rozmyciem sceny. Jeśli miałoby takie ustawienie funkcjonować, to obie te ściany należałoby bardzo mocno wytłumić. Z naciskiem na słowo "bardzo". Niewątpliwą zaletą byłaby jednak symetria ustawienia.

To są tylko moje przypuszczenia, trudno tak z obrazka z całą pewnością się wypowiadać, ale sugeruję ostrożność.

Czy ktoś może polecić jakąś dobrą stronę z radami jak poprawić akustykę pokoju? Znalazłem kilka takich kiedyś, miałem 2 z tego forum ale -shit- w piątek była u mnie policja i zabrali mi dysk do ekspertyzy, bo za dużo na p2p sciągałem... I teraz nie mam nic :(

Odsłuch na przeciwległej, najdłuższej ścianie, tam gdzie zaproponowałeś narożnik - głośniki.

Swoją drogą, architektów mamy coraz lepszych, jak się patrzy na rozkłady mieszkań i ich kuchnio-sypialni prezentowane na forum w celu wyciśnięcia w nich ze sprzętu sensownego dźwięku. Takiej bzdury nie wymyślił by Corbusier ani nawet leningradzcy architekci. Nie mówiąc o cenie takiego "projektu" na kwasie.

zgadzam się z Tobą, za takie projekty architektom powinni zabierać dyplomy, ustawić coś sensownie w tym pokoju graniczy z cudem. Mieszkanie ma 7 lat a zaprojektowane gorzej niz za gierka,w 72 m pokoje maja 21, 12 i 11 metrów a korytarz którego nie da sie przerobić ma aż 13, trzeba mieć naprawdę w dupie przyszłych mieszkańców i logikę, żeby cos takiego zaprojektować. Ale w dobie dzisiejszego sztucznego bumu budowlanego i tak się cieszę, że mogłem je kupić.

a jeśli chodzi o ustawienie głosników to naprawde myślisz, że postawienie ich tam gdzie planowałem wypoczynek będzie lepszym rozwiazaniem niz zaplanowane przeze mnie? Możesz napisać dlaczego tak uważasz i co może zmienic sie w dżwieku, pytam bo to zaplanowane bedzie lepsze wizualnie dla pokoju. Za pare dni przekonam sie na własne uszy, ponieważ czekam na pomoc konieczna do przemeblowania.

Tak sądzę chociaż w praktyce może być trochę inaczej...

Wtedy masz najmniej odbić, promieniowanie głosników do tyłu jest najmniejsze jeśeli z tyłu nie ma bas refleksu to i ten skos można czymś mocno wytłumić. Między Tobą a głośnikami będzie dość przestrzeni by dźwięk się sensownie rozchodził i nie powstawało zbyt wiele odbić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.