Skocz do zawartości
IGNORED

wsze NAJ zestawienie WKLADKA+RAMIE+PRE

Piotr__

Rekomendowane odpowiedzi

Dystrybutorem jest HiFiClub. Podstawowym modelem jest zestaw: TT FullCircle (obecnie innego napędu nie oferują), wyposażony w ramię 9cali ACT 0.5 (jest jeszcze wyższy model 2.0, równiez 9cali) oraz wkładkę Ply w wersji HOMC (1,58mV)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na taki właśnie model zdecydowałem się (kupilem ex-demo). Polska cena nowego zestawu jest dobrze skalkulowana (UK 2000 GBP). W ofercie są też wkładki Ply niskopoziomowa, Carbon i Analog. Ceny dwóch ostatnich są zbójeckie :)

Ukryta Zawartość

Papamek

W "O mnie" fadeovera nic konkretnego nie ma (poza podaniem masy 65 kg bliżej nieokreślonych gramofonów

DIY).

Posiadam gramofon Acoustic Solid. Talerz z aluminium podobnych gabarytów (50 mm grubości) waży 12-13 kg.

Z tego materiału wykonują talerze ACOUSTIC SIGNATURE, Verdier (La Platine Verdier)i inni.

Akryl i aluminium ponoć posiadają doskonałe (najlepsze) właściwości tłumiące ,antyrezonansowe.

Dodatkowo 1 m kw. płyty granitowej grubości 2 cm waży ok. 60 kg, a grubości 3 cm odpowiednio ok. 90 kg.

Tak więc płyta granitowa grobości 2 cm o wymiarach 0,50 x 0,50 m waży coś ok. 15 kg, a to jest całkiem duża płyta (mam taką pod gramofonem).

Podstawa owego gramofonu DIY fadeovera może ważyć ok. 20-25 kg (na oko). Znając jej powierzchnię i grubość można to łatwo obliczyć.

Jednak ten talerz - 40 kg??? Z czego on jest wykonany?????

wojciechb01, 9 Sie 2007, 11:11

>Jednak ten talerz - 40 kg??? Z czego on jest wykonany?????

Z brązu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

"w sumie historycznie to jest tak jak sądzisz - odwrotnie. co do uwag o dopasowaniu wkładek do ramion: coś musi być na rzeczy, bo denon 160 nie gra zbyt uroczo na ramieniu lenco, choć poprawnie, mimo że ma idealnie dopasowaną podatność."

Dopasowanie podatnosc-masa efektywna wkladek do ramion ma na celu jeden parametr - czestotliwosc rezonansowa ukladu wkladka-ramie, ktora zreszta moze wahac sie w zakresie od kilku Hz do nawet parunastu bez negatywnego wplywu na finalny dzwiek. Nie mowi natomiast nic o dzwieku wkladki, dzwieku ramienia a takze o dzwieku finalnym, pozwala tylko uniknac grubego niedopasowania. Ciekawie byloby porownac zesatwienia kilku roznych ramion i wkladek o skrajnych lecz jeszcze dopuszczalnych wartosciach pod wzgledem parametrow mechanicznych. Nieststy, wymaga to dostepu do zbyt duzej liczby wkladek i ramion.

• 2 miesiące później...
  • 11 miesięcy później...
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Drodzy Koledzy,czy ktoś z Was ma doświadczenia w połączeniu Denona dl 103 z ramieniem Jelco s-shape(oil)10,5.Czy takie połączenie przyniesie satysfakcjonujące efekty brzmieniowe?

Pozdrawiam

Paweł

Jeszcze parę słów na temat Rega I DL-103. Dość prostym i skutecznym sposobem na podniesienie masy efektywnej ramienia jest zastosowanie innej przeciwwagi czego dokonałem w moim RB300. A mianowicie można dołożyć tam Heavy Weight

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) która jest znacznie cięższa od oryginalnej przeciwwagi. Pozwala to na zamontowanie jej jak najbliżej osi obrotu, jednocześnie poprzez jej mimośrodową konstrukcję obniża nam się środek ciężkości co mam duży wpływ na tracking.

Ukryta Zawartość

>>>Walery,

Z tego co wiem, to masę efektywną ramienia wyznacza się po zdjęciu przeciwagi. Czyli jej zamiana na cięższą (Turbo weight, Heavy weight), nie zmienia masy efektywnej. Ale mogę się mylić.

Natomiast co do mimośrodowego osadzenia przeciwwagi na bolcu i wynikającej stąd zmianie (obniżeniu) środka ciężkości to najprawdziwsza prawda.

Pozdro,

Yul

@ Paweł Skurzewski

Uzywam Jelco 750 i Denona w Thorensie 166.

Wcześniej używałem thorenowskiego ramienia TP.

Teraz jest co najmniej o klase lepiej ale walczę jeszcze z niewielkm sssyczeniem.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

jurek, 20 Paź 2008, 14:48

>@ Paweł Skurzewski

>

>Uzywam Jelco 750 i Denona w Thorensie 166.

>Wcześniej używałem thorenowskiego ramienia TP.

>Teraz jest co najmniej o klase lepiej ale walczę jeszcze z niewielkm sssyczeniem.

Dziękuję jurek.Co do syczenia,może wyreguluj antyskating za pomocą płyty testowej, oraz tracking force,u mnie problem zniknął właśnie po takiej operacji.Oczywiście płyty,które posiadaja masę sybilantów dalej syczą,ale tylko z powodu takiej realizacji.

Pozdrawiam

P

Witam!

Ja w swoim Lenco L75 mam zamontowaną Regę RB-300 z wkładką Benz Micro Gold. Muszę przyznać (z resztą nie tylko ja, ale i wszyscy znajomi którzy słyszeli mój "zestaw") że dopasowanie jest i "na papierze" (parametry wkładki i ramienia dobrze zgrane) ale przede wszystkim w dźwięku - szczgół, barwa, dynamika, plany, szerokość sceny - rewelacja.

A jeżeli chodzi o połączenie Rega RB-300 + Denon 103 - kolega ma ten zestaw zabudowany na Lenco L78 i jest na prawdę zawodowo! Swoją drogą myślę, że zarówno w moim jak i kolegi zestawie ogromną część "dobrej roboty" robi wyśmienity napęd - czyli LENCO L75 lub L78.

Pozdrawiam - dooomin

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.