Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe + projektor za 10000-12000zł

qweta0

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Mam do wydania max 12000 zł na zestaw kina domowego z projektorem. Pomieszczenie przeznaczone jest tylko na kino domowe, ma wielkość 4,5x5x3 m, w tym na krótszej ścianie (4,5m) będzie ekran. Całość zestawu ma służyć TYLKO DO OGLĄDANIA FILMÓW/SPORTU itp.

Co do projektora planuje na niego wydać ok 5000zł i mam już paru faworytów, są to projektory lcd (bo mam zamiar oglądać w dobrze zaciemnionym pomieszczeniu): Sanyo plv-z5, Panasonic pt-ax100 i Epson emp-tw700, w tej kolejności. Nie liczę, że pomożecie mi rozwiązać dylematy związane z wyborem najlepszego spośród tych trzech urządzeń, ponieważ dość już się naczytałem dyskusji na ten temat i tego wyboru dokonam sam. Natomiast mam parę pytań dotyczących montażu i użytkowania:

1. Ponieważ projektor będzie podwieszony ok. 3-4 m od ekranu, to z tego co wiem bez zoomu uzyskam obraz 50-70", a to dla mnie za mało. Czy przy użyciu zoomu jakość wyraźnie się pogorszy? Czy wy oglądacie obraz z projektora na zoomie?

2. Jaki ekran wybrać? Nie chodzi mi o jasność ekranu, ale raczej o model i wielkość? Ma to być ekran do podwieszenia na ścianie, bez silniczka elektrycznego.

3. Ponieważ na ścianie przeciwległej do ekranu jest 2 metrowy spadek sufitu pod kątem ok. 45^, czy jest na nim możliwość zamocowania uchwytu dla projektora?

Co do kina domowego to jestem w całkowitej rozsypce. Nie jestem zdecydowany nawet do typu źródła, tzn. czy ma to być komputer typu media center, nagrywarką dvd z dyskiem twardym, czy zwyczajny odtwarzacz dvd. Przede wszystkim oglądam większość filmów jako divx z komputera i chciałbym żeby jak najłatwiej można je było przegrać i odtworzyć w kinie domowym, a byłby to łatwe przy zestawie z media center, bo podłączyłbym go do WLANa. Co do odtwarzacza dvd, to nie wiem czy opłaca się tyle inwestować jeżeli odtwarza się głównie divx, z drugiej strony czy przy odtwarzaniu lepszej jakości dvd pogorszenie jakości dźwięku będzie wyraźnie słyszalne na "media center"? Jeśli możecie podajcie jakieś konkretne zestawy dla przykładu, wartości w granicach 5000-7000zł. W jednym ze sklepów zaproponowano mi ten zestaw za ok 3300zł:

Pioneer RCS-515H -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co o nim myślicie?

Do tego mam jeszcze parę pytań czysto technicznych:

4. Czy nagrywarkę dvd z dyskiem można podłączyć bezpośrednio do komputera i przesłać zdjęcia/filmy?

5. Czy jest jakiś sposób żeby podłączyć antenę tv do zestawu kina domowego z projektorem, dla oglądania np. sportu?

6. Jaki do tego wszystkiego kabel? Zaproponowano mi ten: Przewód HDMI Bandridge 7,5m, za ok 350zł. Czy dobry?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Ukryta Zawartość

częściowo odpowiem...

-co do projektora to jasny DLP mitsubishi HC1500 zaraz się pojawi ;)

-nie bierz takich zestawów jak ten pioneer, szkoda pieniędzy

-nie przesadzaj z wielkością (zwłaszcza do dvd czy divx) do tego pokoju myślę, że 80 cali 16:9 będzie najlepszy

-do audio proponuję Harmana AVR 245 (2000zł allegro) + 7 głośników na ścianę Canton GLE (jak na zdjęciu) + subwoofer Mirage Frx-s10 (799,-szt. allegro)

-poszukaj nagrywarki DVD z wejściem USB z przodu (zgrywasz na paluszka z kompa film w divx i wtykasz z przodu w gniazdo USB playera), napewno philips ma takie, ja mam odtwarzacz philips DVP5980 i divx chodzi ładnie z pendriva.

Co do głośniczków Canton to w Saturnie zdaje się są po 250zł szt.

Jest to konstrukcja solidna, 16 cm bas i 25mm kopułka wysokotonowa, obudowa zamknięta, odstaje tylko 9cm od ściany po powieszeniu, pasmo (45Hz-30kHz) i 100W muzycznej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z kina domowego raczej ci nie pomoge bo jest tak duzy wybór ,ze ciezko cos wybrac. A projektory kinowe przewaznie sie mowi tylko o kilku sztukach.

Gdzie wyczytałeś ,ze LCD są jasniejsze. Jakies bzdury.

Nie patrz na parametry!

Zwróć jeszcze uwage na projektory DLP bo naprawde są godne uwagi. Z LCD to raczej dobre mozna znalezc powyzej 1000zl.

Z DLP juz za 4tys.

Optoma Hd70 zawsze go polecam. Wszyscy ktorzy go kupili są zadowoleni.

Mitsibisci tez polecam bo slyszalem o nich duzo dobrego. Takze w skróce z DLP to najlepiej mitsubischi, Optoma.

Z LCD to moga byc te co podałeś. Ale nie spodziewaj sie ,ze bada jasniejsze czy nawet ładniej świeciły. Raczej polecam je dla osob uczulanych na tecze (dalekowidzów). W nowych modelach DLP mozna powiedziec ,ze ten efekt juz nie istnieje.

Poczytaj sobie:

Optoma Themescene HD70 - 3LCD kontra DLP - jak sie nie myle porownoja do Sanyo z5

Ukryta Zawartość

wyslij smsa koszt 2,44 zł z VAT

Tak pozatym temat był wałkowany 1000razy. Ja juz zaczynam sie powtarzac :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

americano -> dzięki za zaserwowany zestaw, na pewno się nad tym zastanowie, a co do przekątnej obrazu to z tego co wiem odległość widzów od ekranu powinna wynosić dwukrotność jego przekątnej, jako, że widzowie będą siedzieli ok 5 m od ekranu to chciałbym żeby przekątna miała te 80-100"

kopyt -> żle mnie chyba zrozumiałeś, bo chce kupić projektor lcd, dlatego, że mam dobrze zaciemnione pomieszczenie, więc nie potrzebuje jasnego projektora (np. dlp), a przy tym projektory lcd mają lepsze inne parametry, ale jeszcze przeczytam ten artykuł (już czytałem jedno porównanie, sanyo z5 z jakimś projektorem dlp w którym stwierdzono, że oba są jednakowo dobre, jeden jest tylko lepszy przy mniejszym, a drugi przy większym oświetleniu)

Jeszcze parę pytań pozostało bez odpowiedzi:

Przede wszystkim, czy da się i w jaki sposób podłączyć do tego zestawu zwykłą antenę tv i np dekoder sieci N? Czy trzeba będzie ciągnąć kable do samego projektora, czy można je podłączyć przez dvd/wzmacniacz?

Czy nikt z was nie miał do czynienia z zestawem typu "media center", żebym wiedział czego się można po nim spodziewać?

Ludzie? Co Wy widzicie w tejc telewizji?

Projektor jest urządzeniem dedykowanym do filmów, telewizję to sobie oglądaj na jakieś plaźmie czy cuś?

Obojętnie czy będziesz używał LCD czy DLP musisz mieć zaciemnione pomieszczenie - tak jak w kinie.

Do kwestii dźwięku nie będę się wypowiadał, bo wg mnie wielokanałowość to jeden wielki szajs.

qweta0, 26 Lip 2007, 17:34

>1. Ponieważ projektor będzie podwieszony ok. 3-4 m od ekranu, to z tego co wiem bez zoomu uzyskam

>obraz 50-70", a to dla mnie za mało. Czy przy użyciu zoomu jakość wyraźnie się pogorszy? Czy wy

>oglądacie obraz z projektora na zoomie?

Nie widzę jakiegoś pogorszenia jakości przy TW-700 oddalonym o 4m od 100" ekranu.

>2. Jaki ekran wybrać? Nie chodzi mi o jasność ekranu, ale raczej o model i wielkość? Ma to być ekran

>do podwieszenia na ścianie, bez silniczka elektrycznego.

Z tańszych - Projecta Cinema Pro 16:9 HighContrast. Niestety czasami trafiają się egz. z nierównomiernym napięciem powłoki (fałdy).

>3. Ponieważ na ścianie przeciwległej do ekranu jest 2 metrowy spadek sufitu pod kątem ok. 45^, czy

>jest na nim możliwość zamocowania uchwytu dla projektora?

Nie widziałem takich uchwytów do projektorów.

Co do odtwarzania z komputera to nie ma sensu przegrywać tylko trzeba odtwarzać bezpośrednio o ile komputer ma DVI. Do komputera dokupujesz przejśćiówkę DVD-> Hdmi i sprawa rozwiązana. Jeżeli głownie nastawiasz się na Divx-y to nie spodziewaj się zbyt dobrej jakości na dużym ekranie. Sugeruję raczej zainteresowanie się stronami typu hdbits.org z filmami HD. Niestety konieczne jest zaproszenie.

>5. Czy jest jakiś sposób żeby podłączyć antenę tv do zestawu kina domowego z projektorem, dla

>oglądania np. sportu?

5. Najłatwiejszym, aczkolwiek niepolecanym, rozwiązaniem jeżeli chodzi o TV naziemną jest chyba tuner w magnetowidzie i wyjście sygnałem Scart lub composite video na projektor. Nie spodziewaj się jednak akceptowalnej jakości obrazu na dużym ekranie. Lepszym rozwiązaniem są platformy cyfrowe i tunery satelitarne z HDMI. Reasumując: o zwykłej antenie lepiej zapomnij i oglądaj tylko z N-ki po HDMI.

zaciemnienie pokoju oznacza ciemne ściany, a nie tylko zasłonięcie okna ;)

Co do wielokanałowości to akurat jest potrzebna na filmach. Żadne stereo nie zastąpi prawidłowo skalibrowanego multichannel w kinie domowym.

>3. Ponieważ na ścianie przeciwległej do ekranu jest 2 metrowy spadek sufitu pod kątem ok. 45^, czy

>>jest na nim możliwość zamocowania uchwytu dla projektora?

>

>Nie widziałem takich uchwytów do projektorów.

Zrób zwykłą podwieszaną półkę i na niej POSTAW projektor. Jeszcze będzie Ci mniej brzęczał :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.