Jump to content
IGNORED

Kino domowe + projektor za 10000-12000zł

qweta0

Recommended Posts

Witajcie!

Mam do wydania max 12000 zł na zestaw kina domowego z projektorem. Pomieszczenie przeznaczone jest tylko na kino domowe, ma wielkość 4,5x5x3 m, w tym na krótszej ścianie (4,5m) będzie ekran. Całość zestawu ma służyć TYLKO DO OGLĄDANIA FILMÓW/SPORTU itp.

Co do projektora planuje na niego wydać ok 5000zł i mam już paru faworytów, są to projektory lcd (bo mam zamiar oglądać w dobrze zaciemnionym pomieszczeniu): Sanyo plv-z5, Panasonic pt-ax100 i Epson emp-tw700, w tej kolejności. Nie liczę, że pomożecie mi rozwiązać dylematy związane z wyborem najlepszego spośród tych trzech urządzeń, ponieważ dość już się naczytałem dyskusji na ten temat i tego wyboru dokonam sam. Natomiast mam parę pytań dotyczących montażu i użytkowania:

1. Ponieważ projektor będzie podwieszony ok. 3-4 m od ekranu, to z tego co wiem bez zoomu uzyskam obraz 50-70", a to dla mnie za mało. Czy przy użyciu zoomu jakość wyraźnie się pogorszy? Czy wy oglądacie obraz z projektora na zoomie?

2. Jaki ekran wybrać? Nie chodzi mi o jasność ekranu, ale raczej o model i wielkość? Ma to być ekran do podwieszenia na ścianie, bez silniczka elektrycznego.

3. Ponieważ na ścianie przeciwległej do ekranu jest 2 metrowy spadek sufitu pod kątem ok. 45^, czy jest na nim możliwość zamocowania uchwytu dla projektora?

Co do kina domowego to jestem w całkowitej rozsypce. Nie jestem zdecydowany nawet do typu źródła, tzn. czy ma to być komputer typu media center, nagrywarką dvd z dyskiem twardym, czy zwyczajny odtwarzacz dvd. Przede wszystkim oglądam większość filmów jako divx z komputera i chciałbym żeby jak najłatwiej można je było przegrać i odtworzyć w kinie domowym, a byłby to łatwe przy zestawie z media center, bo podłączyłbym go do WLANa. Co do odtwarzacza dvd, to nie wiem czy opłaca się tyle inwestować jeżeli odtwarza się głównie divx, z drugiej strony czy przy odtwarzaniu lepszej jakości dvd pogorszenie jakości dźwięku będzie wyraźnie słyszalne na "media center"? Jeśli możecie podajcie jakieś konkretne zestawy dla przykładu, wartości w granicach 5000-7000zł. W jednym ze sklepów zaproponowano mi ten zestaw za ok 3300zł:

Pioneer RCS-515H -

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co o nim myślicie?

Do tego mam jeszcze parę pytań czysto technicznych:

4. Czy nagrywarkę dvd z dyskiem można podłączyć bezpośrednio do komputera i przesłać zdjęcia/filmy?

5. Czy jest jakiś sposób żeby podłączyć antenę tv do zestawu kina domowego z projektorem, dla oglądania np. sportu?

6. Jaki do tego wszystkiego kabel? Zaproponowano mi ten: Przewód HDMI Bandridge 7,5m, za ok 350zł. Czy dobry?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Hidden Content

Hidden Content

częściowo odpowiem...

-co do projektora to jasny DLP mitsubishi HC1500 zaraz się pojawi ;)

-nie bierz takich zestawów jak ten pioneer, szkoda pieniędzy

-nie przesadzaj z wielkością (zwłaszcza do dvd czy divx) do tego pokoju myślę, że 80 cali 16:9 będzie najlepszy

-do audio proponuję Harmana AVR 245 (2000zł allegro) + 7 głośników na ścianę Canton GLE (jak na zdjęciu) + subwoofer Mirage Frx-s10 (799,-szt. allegro)

-poszukaj nagrywarki DVD z wejściem USB z przodu (zgrywasz na paluszka z kompa film w divx i wtykasz z przodu w gniazdo USB playera), napewno philips ma takie, ja mam odtwarzacz philips DVP5980 i divx chodzi ładnie z pendriva.

Co do głośniczków Canton to w Saturnie zdaje się są po 250zł szt.

Jest to konstrukcja solidna, 16 cm bas i 25mm kopułka wysokotonowa, obudowa zamknięta, odstaje tylko 9cm od ściany po powieszeniu, pasmo (45Hz-30kHz) i 100W muzycznej.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

z kina domowego raczej ci nie pomoge bo jest tak duzy wybór ,ze ciezko cos wybrac. A projektory kinowe przewaznie sie mowi tylko o kilku sztukach.

Gdzie wyczytałeś ,ze LCD są jasniejsze. Jakies bzdury.

Nie patrz na parametry!

Zwróć jeszcze uwage na projektory DLP bo naprawde są godne uwagi. Z LCD to raczej dobre mozna znalezc powyzej 1000zl.

Z DLP juz za 4tys.

Optoma Hd70 zawsze go polecam. Wszyscy ktorzy go kupili są zadowoleni.

Mitsibisci tez polecam bo slyszalem o nich duzo dobrego. Takze w skróce z DLP to najlepiej mitsubischi, Optoma.

Z LCD to moga byc te co podałeś. Ale nie spodziewaj sie ,ze bada jasniejsze czy nawet ładniej świeciły. Raczej polecam je dla osob uczulanych na tecze (dalekowidzów). W nowych modelach DLP mozna powiedziec ,ze ten efekt juz nie istnieje.

Poczytaj sobie:

Optoma Themescene HD70 - 3LCD kontra DLP - jak sie nie myle porownoja do Sanyo z5

Hidden Content

wyslij smsa koszt 2,44 zł z VAT

Tak pozatym temat był wałkowany 1000razy. Ja juz zaczynam sie powtarzac :)

Pozdrawiam

Hidden Content

Hidden Content

americano -> dzięki za zaserwowany zestaw, na pewno się nad tym zastanowie, a co do przekątnej obrazu to z tego co wiem odległość widzów od ekranu powinna wynosić dwukrotność jego przekątnej, jako, że widzowie będą siedzieli ok 5 m od ekranu to chciałbym żeby przekątna miała te 80-100"

kopyt -> żle mnie chyba zrozumiałeś, bo chce kupić projektor lcd, dlatego, że mam dobrze zaciemnione pomieszczenie, więc nie potrzebuje jasnego projektora (np. dlp), a przy tym projektory lcd mają lepsze inne parametry, ale jeszcze przeczytam ten artykuł (już czytałem jedno porównanie, sanyo z5 z jakimś projektorem dlp w którym stwierdzono, że oba są jednakowo dobre, jeden jest tylko lepszy przy mniejszym, a drugi przy większym oświetleniu)

Jeszcze parę pytań pozostało bez odpowiedzi:

Przede wszystkim, czy da się i w jaki sposób podłączyć do tego zestawu zwykłą antenę tv i np dekoder sieci N? Czy trzeba będzie ciągnąć kable do samego projektora, czy można je podłączyć przez dvd/wzmacniacz?

Czy nikt z was nie miał do czynienia z zestawem typu "media center", żebym wiedział czego się można po nim spodziewać?

Hidden Content

Ludzie? Co Wy widzicie w tejc telewizji?

Projektor jest urządzeniem dedykowanym do filmów, telewizję to sobie oglądaj na jakieś plaźmie czy cuś?

Obojętnie czy będziesz używał LCD czy DLP musisz mieć zaciemnione pomieszczenie - tak jak w kinie.

Do kwestii dźwięku nie będę się wypowiadał, bo wg mnie wielokanałowość to jeden wielki szajs.

Hidden Content

qweta0, 26 Lip 2007, 17:34

>1. Ponieważ projektor będzie podwieszony ok. 3-4 m od ekranu, to z tego co wiem bez zoomu uzyskam

>obraz 50-70", a to dla mnie za mało. Czy przy użyciu zoomu jakość wyraźnie się pogorszy? Czy wy

>oglądacie obraz z projektora na zoomie?

Nie widzę jakiegoś pogorszenia jakości przy TW-700 oddalonym o 4m od 100" ekranu.

>2. Jaki ekran wybrać? Nie chodzi mi o jasność ekranu, ale raczej o model i wielkość? Ma to być ekran

>do podwieszenia na ścianie, bez silniczka elektrycznego.

Z tańszych - Projecta Cinema Pro 16:9 HighContrast. Niestety czasami trafiają się egz. z nierównomiernym napięciem powłoki (fałdy).

>3. Ponieważ na ścianie przeciwległej do ekranu jest 2 metrowy spadek sufitu pod kątem ok. 45^, czy

>jest na nim możliwość zamocowania uchwytu dla projektora?

Nie widziałem takich uchwytów do projektorów.

Co do odtwarzania z komputera to nie ma sensu przegrywać tylko trzeba odtwarzać bezpośrednio o ile komputer ma DVI. Do komputera dokupujesz przejśćiówkę DVD-> Hdmi i sprawa rozwiązana. Jeżeli głownie nastawiasz się na Divx-y to nie spodziewaj się zbyt dobrej jakości na dużym ekranie. Sugeruję raczej zainteresowanie się stronami typu hdbits.org z filmami HD. Niestety konieczne jest zaproszenie.

>5. Czy jest jakiś sposób żeby podłączyć antenę tv do zestawu kina domowego z projektorem, dla

>oglądania np. sportu?

5. Najłatwiejszym, aczkolwiek niepolecanym, rozwiązaniem jeżeli chodzi o TV naziemną jest chyba tuner w magnetowidzie i wyjście sygnałem Scart lub composite video na projektor. Nie spodziewaj się jednak akceptowalnej jakości obrazu na dużym ekranie. Lepszym rozwiązaniem są platformy cyfrowe i tunery satelitarne z HDMI. Reasumując: o zwykłej antenie lepiej zapomnij i oglądaj tylko z N-ki po HDMI.

Hidden Content

zaciemnienie pokoju oznacza ciemne ściany, a nie tylko zasłonięcie okna ;)

Co do wielokanałowości to akurat jest potrzebna na filmach. Żadne stereo nie zastąpi prawidłowo skalibrowanego multichannel w kinie domowym.

Hidden Content

>3. Ponieważ na ścianie przeciwległej do ekranu jest 2 metrowy spadek sufitu pod kątem ok. 45^, czy

>>jest na nim możliwość zamocowania uchwytu dla projektora?

>

>Nie widziałem takich uchwytów do projektorów.

Zrób zwykłą podwieszaną półkę i na niej POSTAW projektor. Jeszcze będzie Ci mniej brzęczał :)

Hidden Content

zwykły uchwyt trzeba by przerobić, dać ślusarzowi żeby uciął pionowy wysięgnik zaraz przy podstawie a potem przyspawał go pod kątem 45%...

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.