Skocz do zawartości
IGNORED

Monitorki Uher High Dynamic

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Czy ktoś z Was mógłby ocenić te podstawkowce ? Kupiłem je wczoraj na "Allegro", ponieważ moje stare monitorki są zbyt słabe do potężnego ampli. "Vintage".Firma jest raczej dobra, ale czy ten model gra na przyzwoitym poziomie ? Moc jest olbrzymia, jak na takie małe kolumny (100W sinus).Jeśli ktoś zna kolumny tej firmy, to prosił bym o ich ocenę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7746-100007773 1185709828_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35061-monitorki-uher-high-dynamic/

elfan

Czy ty napisałes o tej samej firmie UHER o której mysle i ja w tej chwili ?Chyba cos ci sie pomyliło...No ale te kolumny nie wygladaja na hiend .Sa na allegro saba i braun i mozliwe ze to by był lepszy pomysł.

Grundig High Fidelity

dla ELFANa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

>elfan.

>29 Lip 2007, 14:17

>co do firmy (...)

Dzięki Ci wielkie. Dawno tak się nie ubawiłem. Wszystkie skarby świata...:)))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

"annawroc"- mój amplituner "Vintage" ma moc 85W sinus, na kanał.Natomiast monitorki "Bose" które posiadam nie mają więcej niż 50W (nie znam prawdziwej mocy, na tabliczce pisze tylko że moc wzmacniacza powinna wynosić od 10 do 50W).Efekt jest taki, że te podstawkowce nie wytrzymują potężnego basu jakim dysponuje ten stary amplituner.Dlatego postanowiłem kupić monitorki dużej mocy, z których nie będzie wyskakiwała membrana niskotonowca przy większej głośności, i wyższym poziomie niskich tonów.

Może jednak dowiem się czegoś więcej o tych kolumnach.Wiem doskonale, że nie jest to żaden Hi-End.Nigdy nawet o tym nie pomyślałem, ale przecież monitorki takiej firmy i o tak dużej mocy, nie mogą być chyba bardzo kiepskie ???

Tylko Qurwa bez wymądrzania kiedy piździł wiatr po ryżówych polach Korei w niektórych tamtejszych domach używano krzesiwa i chubki a generalnie kraj znajdował się pomiędzy erą kamienia łupanego i gładzonego Monachium istniała firma UHER, którą wszystkim polecam

Pozdrawiam

Zbyszek

Elfan po prostu bąka puścił. Na tym forum fasolowców jest wielu.

Swoją drogą patrząc na głosniki nie jest to szczyt nawet budżetówki ale pewnie nie miał być i tyle.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Szukałem informacji w necie, na temat tych monitorów.Niczego nie znalazłem.Myślę jednak, że wszystko będzie OK. One będą podłączone do starego amplitunera, pracującego w całym zestawie "Vintage" a nie do hajendowego systemu.

"annawroc"- w tych monitorkach "Bose" zaczynają stukać membrany, przy dużym natężeniu częstotliwości podprogowych.Widocznie są zbyt mało wydajne i średnica membrany jest za mała.Zamieszczam zdjęcie tego systemu "Vintage" z umieszczonymi specjalnie na półce monitorkami, aby były widoczne.

Ukryta Zawartość

post-7746-100007763 1185737060_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 29 Lip 2007, 21:24

cześć

bardzo dobrze rokujące monitorki. .Jak sądzisz?

Ukryta Zawartość

bardziej pasują do lampy ,ale kto wie.

Ukryta Zawartość

Kasjel odpuść sobie opinie znawców, koneserów i kolekcjonerów, poprostu poczekaj i podłącz, jedno jest wiadome, nie będziesz niczego na nich odsłuchiwał na tak zwaną pełną kitę bo byś łomotem szyby z okien powypychał, chłopska prymitywna rada moc kolumn zawsze powinna być większa niż moc wzmacniacza i ten warunek one spełnią, mają swoje lata a więc są "wygrane do oporu i z czubkiem" w obudowach już nie ma naprężeń, raczyło się to wszystko dopasować - są jak stare skrzypce.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dla ścisłości firma UHER Munchen Western Germany od lat nie istnieje została przejęta i jest tylko etykietką dla złomu UHER Harman Kardon, firma USHER to chińszczyzna z Tajwanu produkująca niezłe głośniki. To co kupił Kasjel to UHER/UHER a więc uprasza się nie bredzić kiedyś w tej firmie pracowali jedni z największych elektroakustyków XX-wieku

Pozdrawiam

Zbyszek

Już kilka dni testuję te monitorki "Uhera" i jest SUPER !!! Naprawdę nie sądziłem, że takie maleństwa potrafią zagrać tak dobrze ! Brzmienie, powiedział bym krystaliczne.Bardzo dobra szczegółowość, przestrzeń oraz potęga niskich tonów.Nie jestem wyrafinowanym audiofilem oraz brakuje mi pewnie osłuchania.Ale jak na moje potrzeby, to jest naprawdę bardzo dobrze.

Prawdę mówiąc jestem za biedny na to, aby z kimkolwiek grać na wyścigi. Ale wydaje mi się, że nawet znawca tematu ocenił by dobrze te monitorki.Tak, czy inaczej zostaną już u mnie....amen !

Jeśli potrafisz się szczerze i prawdziwie cieszyć muzyką ze swojego sprzętu, to jesteś bogatszy od wielu, którzy chełpią się tym, co posiadają a są wiecznie niezadowoleni. I nigdy nie będą zadowoleni.

• 5 lat później...

Odgrzeję kotleta ponieważ zakupiłem monitory UHER High Dynamic. Po podpięciu pod Technics SA-303 stwierdziłem że kasa wydana w błoto. Pudełkowy bas i jakieś dziwne rezonanse. Postanowiłem posiedzieć nad nimi. Uszczelniłem połączenie między koszem głośnika basowego a obudową ponieważ były widoczne prześwity. Użyłem do tego podkładki z czarnego filcu. Zwrotnice zamontowane na terminalu były połączone z płytką tylko na dwie cienkie blaszki więc wzmocniłem połączenie między płytką i terminalem za pomocą kleju na gorąco. Wewnątrz nie było też żadnego wytłumienia co wydawało mi się dziwne ale przecież takie konstrukcje też występują. Miałem jednak maty wygłuszające z moich poprzednich kolumn i zaaplikowałem je do UHER'ów. Ułożyłem wewnątrz przewody tak aby nie obijały się o tunel bass-reflex i przykręciłem przetworniki. Po podłączeniu pod wzmacniacz odkryłem zupełnie nowe kolumny. Grają świetnie, bas jest czysty nie zakłócony i ton tych kolumn odzyskał blask. To są świetne monitory i za tak niską ceną za jaką można je kupić polecam je. :)

• 2 tygodnie później...

Pudełkowy bas i jakieś dziwne rezonanse.

No właśnie... To nie jest wina braku wytłumienia, bo generalnie w bass-reflex'ie wytłumienie to zło konieczne wygaszające część energii niskich tonów, stosowane do walki z "pasożytami" występującymi na wyższych częstotliwościach (wyjątek to subwoofery, gdzie wytłumienie to czyste zło :).

Jak dobrze zrozumiałem powyższy wpis, chodzi o maty bitumiczne lub bitum.- filcowe. To strzał w dziesiątkę, bo te dziwne efekty zapewne pochodziły od "grających", zbyt cienkich ścianek. Z braku mat, dałoby się zastosować np wklejone listewki łączące przeciwległe ścianki i gaszące ich rezonanse- sam tak już kiedyś zrobiłem w podobnie wykonanych kolumnach (skutek taki sam).

nie patrzajcie na moc liczy się muzykalność wtedy chce się słuchać sprzętu nawet muzyczka z gatunku który nam nie podchodził staje się przyjemna można słuchać godzinami

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.