Skocz do zawartości
IGNORED

plazma vs LCD

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Plazmy mają bardzo niewielką ilość kolorów na piksel i aby minimalizować tę wadę stosuje się dithering co pociąga za sobą skutki uboczne jak rozmycie detali, szum widoczny szczególnie w ciemniejszych miejscach czy banding barw.

Co sądzisz o tych wadach plazm ?

ja szukam nowego tv .Chodze i ogladam to i owo.Mysle ze na dłuzsza mete tylko tv plazmowy lub crt.Na mój gust nawet te super pokazy bluray na lcd sa jakies za ostre i za konturowe.A i tak wszystko szare i kolory przekrecone.Ja osobiscie nie kupie nieudanej technologi lcd aby nie zepsuc sobie wzroku i wypalic dziury w mózgu.Z ta pogonia za HD to jakies nieporozumienie + wyciaganie kasy a i tak filmy lepiej wygladaja na wypas crt ostatnich generacji pod zwykłym kablem RGB i sygnał dvd.To znaczy sa mniej rozdzielcze ale oglada sie znacznie fajniej i przyjemniej.

Grundig High Fidelity

Dla mnie DVD to niska jakość. Zupełnie nie widać faktur i innych detali. CRT PAL jest też jest synonimem niskiej jakości. To Ci się podoba ... ? ... w takim razie nie dziwię się że wzmacniacze lampowe mają swoich zwolenników.

Co do "wypalania mózgu" ... przy jasności max 500cd rozumiem że jest nieprzyjemnie .... ale chyba można na przyzwoitym LCD tę jasność np. 3x zmniejszyć?

Gość

(Konto usunięte)

Kyle, 23 Paź 2008, 10:38

>Plazmy mają bardzo niewielką ilość kolorów na piksel i aby minimalizować tę wadę stosuje się

>dithering co pociąga za sobą skutki uboczne jak rozmycie detali, szum widoczny szczególnie w

>ciemniejszych miejscach czy banding barw.

>

>Co sądzisz o tych wadach plazm ?

póki co widzę wady w twoim rozumowaniu.

->kazik

... więc twierdzisz że nie ma takiego problemu na plazmach ? Poczytaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

marko3T, 23 Paź 2008, 14:30

>Kyle

>Tu chodzi o to ,że zbyt ostry kontrastowy obraz, na dłuższą mete męczy.

Wierz mi .... nie męczy Cię kontrast i ostrość tylko rażące kilkaset candeli bieli ... wiele LCD ma extremalnie wysoką jasność. Bez obniżenia jasności na LCD jest rażenie przy białym i kiepska czerń.

Gość

(Konto usunięte)

Kyle, 23 Paź 2008, 14:52

>->kazik

>

>... więc twierdzisz że nie ma takiego problemu na plazmach ? Poczytaj :

>

>http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=30717

pokaż gdzie twierdzę ?

ty zaś, sam ze sobą gadasz.

locoloco, 29 Sie 2007, 18:11

>sprawdź więc co bedą potrafić modele Sharpa .

>Kontrast 1.000.000: 1

>Super full hd

>albo wielkość 108 "

>zdjęcia masz tu:

>

Ukryta Zawartość

Taki kontrast jest możliwy do uzyskania na OLED ew. strefowym LCD LED ... nie liczę marketingowego bełkotu zwanego kontrastem dynamicznym.

Ukryta Zawartość

Ja tam uwazam ze mimo swoich wad (gabaryty) tv crt sa niedoscignione pod wzgledem przyjemnosci z ogladania.Kolory oraz ten brak smug, pikseli i innych pierdół.A ze brak super rozdziałki ? bez znaczenia na co dzien ...

Tak samo dobrze wypadadaja pod wzgledem wyswietlania obrazu z np.ps3 lub lub gównianego dvd.

A taraz najlepsze...mam obecnie w domu tv scharp z 92 roku i mimo ze moge kupic sobie lcd i inne to sie zastanawiam.Kolory i głebia po stronie 16 -letniego wypukłego kineskopu z Japoni !!!

ps.

A ostatni mój jvc 28 cali zanim sie popsuł deklasował wszelkie lcd i plazmy.

Grundig High Fidelity

jak obecnie wygląda sytuacja plazma vs lcd ??

z tego co widzę upowszechnia się 100hz w lcd, daje to coś ? LCD full hd nadal kiepsko radzą sobie ze zwykłym sygnałem ? co z czernią, poprawiło się coś ?

Takimi pytaniami wywoluje sie na podobnych forach klotnie pomiedzy zwolennikami plazm, a zwolennikami LCD. O dziwo brak tutaj wywazonych opini, 99% postow opiera sie na jedynym slusznym wyborze. Najczesciej jest nim plazma. Co wiecej opinie w swojej tresci nie zmienily sie od 2006 roku. Ciagle podawane sa te same argumenty przemawiajace na korzysc jednych czy drugich. Zupelnie jakby piszacy je ludzie zatrzymali sie w czasie. Prawda natomiast jest taka, ze porownywanie LCD z 2006 roku do najnowszych modeli ma sie podobnie jak porownywanie pentium 3 do core2duo. Na dzien dzisiejszy wiekszosc przyzwoitych LCD ma czern w zupelnosci akceptowalna, glebie kolorow porownywalna do plazm, a efekt smuzenia moze i wystepuje jednak na poziomie, przy ktorym ciezko go wychwycic ludzkim okiem. W druga strone to samo - efekt duszkow nie wystepuje w nowych plazmach. Powtorze - NIE WYSTEPUJE. Poza wszelkimi porownaniami mozna postawic Kuro, ktory jest niedoscignionym wzorcem dla Plazm, oraz LCD z podswietlaniem LED, ktore czern maja czarna, co przeklada sie na odwzorowanie wszystkich kolorow. Jedyna dobra rada dla przymierzajacych sie do zakupow jest nastepujaca: wylacz komputer i zapomnij o tym co czytales, tylko rusz 4 litery, idz do dobrego sklepu, gdzie sprzedawca na spokojnie pozwoli Ci porownac kilka modeli TV.

Dla mnie jak czern nie swieci to jest czarniejsza, podobnie jak np. mowie, ze LCD ma "cienka" obudowe, kto inny powie, ze LCD akurat nie ma cienkiej obudowy tylko nie posiada kineskopu.. A jeszcze inny zaraz wyskoczy z tekstem "jak uwazasz ze LCD jest cienki to poczekaj na OLED". Jeden odniesie sie do sensu wpisu, a inny bedzie bil piane. Ale wlasnie po to zamiescilem taki wpis, zeby miec rozrywke :) Pozdrawiam.

mily, 24 Paź 2008, 08:25

>te dywagacje - LCD - PLAZMA

>koniecznie trzeba robic w funkcji "CENA"

>

>co innego plazma za 2500 a co innego LCD za 9999...

... i co innego plazma za 9999 a co innego LCD za 2500 :P

Obecnie mając do dyspozycji 3250 PLN najlepiej kupić 42" plazmę fullHD 100 Hz jeśli będzie oglądana z odległości ~3m (przy takim dystansie i takiej wielkości piksela ditheringu nie zobaczymy raczej a 32" LCD byłoby trochę za małe) i 32" LCD FullHD 100Hz jeśli będzie oglądany z ~2m (bo nie ma ditherowania a wielkościowo będzie OK).

nadejście KRÓLA!!! KRP-500A - nareszcie jest :)

Ukryta Zawartość

post-18607-100002950 1224830259_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Banding, dithering, mała paleta kolorów...

Miałem okazję oglądać w warunkach domowych najtańszego Panasonica pdp (37PV8)... o co chodzi w tych zarzutach??

A oglądanie lcd w domu jest raczej nieprzyjemne i denerwujące (fajne rzeczy wyprawiają z obrazem).

Jak widzę Pan kazik-t wycofał się, jak na razie, z rozmowy. I ja mu się nie dziwię. Ma w domu świetną plazmę, widzi jak ona gra, widział zapewne również inne tv. A tu niektórzy wypisują takie brednie.

Teraz pytanie do Kyle: jaki ma Pan tv?? (marka, model)

Ja mam jeszcze CRT ... ale gdybym kupował (awaria starego CRT lub większa ilość programów HD) to plazmę 42" fullHD 100Hz bo dystans będzie 3m a budżet trochę ponad 3000 PLN (Panasonic 42PY80).

ps. to że Pan nie dostrzega wad swojego wyświetlacza to nie znaczy że inni ich nie widzą

To co wymieniłem (Pan wcześniej również) faktycznie w plazmach występuje (ja nie mam tego 37pv8). Jak we wszystkich tv cyfrowych. Ale chodzi jedynie o zdarzanie się tego a nie o nieustanną obecność.

Ciekawostką jest fakt, że pewnego dnia w MM na większości tv szedł filmik prezentacyjny i na wszystkich z nich brakowało płynnych przejść kolorów - na wszystkich dokładnie tak samo. Na moim staruszku (pdp) też zdarza się coś takiego, ale są również sytuacje gdy wszystko jest "piękne i gładkie" (przysłowiowo - nie dosłownie) - przy obrazie z kablówki, bo z dvd to wiadomo.

Nie jest więc to jakąś wadą konkretnie pdp a jedynie taką cechą konwersji a/c-owej lub zapisów cyfrowych.

Jeśli widoczne w takim stopniu jak w pdp Panasonic są dla kogoś wadami, z powodu których te tv skreśla to co taki osobnik myśli o lcd? Plazmy potrafią w domu zagrać naprawdę naturalnie i przyjemnie, a te wytknięte im "wady" już przy średnim sygnale są praktycznie niewidoczne, podczas gdy to co się dzieje w lcd jest kpiną z konsumentów, którzy masowo te tv kupując sami się o nią proszą. Obraz nie HD na lcd podobał mi się tylko raz i zapomniałem wtedy nawet jaką technologię oglądam - ale to była bajka 3D... W HD jest do przyjęcia, ale znowu tylko w dobrym HD. Zdjęcia również miło się przegląda. Wniosek z tego jest taki, że to są takie monitory z tunerami.

Kyle - gratuluję wyboru, zarówno odnośnie teraźniejszości jak i planów.

• 3 tygodnie później...

mam pytanie bardzo konkretne: chodzi mi o porównanie 2 bezpośrednich konkurentów:

1- panasonic TH-46PY85 - plazma

2- sony KDL-46W4500 - lcd

oba m.w. tyle samo kosztują, oba mają podobne parametry...Nie mam możliwości sprawdzenia ich w sklepie, może ktoś miał styczność...Pytam, bo w tej chwili są dla mnie oba nr.1 odnośnie planów zakupu i chcę rozstrzygnąć, a sam nie potrafię... (był jeszcze pioneer, ale niestety odpadł z powodu kosztów)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

po wnikliwej obserwacji na audioszole najlepszych i najnowszych LCD-ków w tym Sharp na LED-ach za 46 tys. zł technologii LCD w telewizorach mówię zdecydowane NIE. Przynajmniej narazie...

Zabawne było oglądać na Sharpie Aquos filmik z krętej, okwieconej ulicy Lombard w San Francisco, gdzie byłem kilka razy i to co prezentuje tv sharpa ma się NIJAK do tego co jest w naturze.

Proponuję rozpocząć nową modę marketingową. Wymagajmy od producentów naturalnego obrazu a nie milionowych kontrastów i innych bzdetów. Do tego nie potrzeba być "videofilem", wystarczy się zastanowić, czy to co widzę na ekranie przypomina rzeczywistość poza nim.

americano

Żaden obraz hd nie przypomina rzeczywistości wiec o czym gadka.Chcesz rzeczywistości włocz polsat lub

inny kanał i obejrzyj polski serial lub wiadomości.Wyglądają jak kręcone obok ciebie na dzielnicy.Widząc pałac kultury w "Samo życie"to niczym sie nie rożni.

ee, wielkością to się różni ten pałac kultury ;)

A jak chcę rzeczywistości to idę do lasu albo do parku, we wiadomościach to jest szara, polska rzeczywistość, seriale egzystencjalne też omijam szerokim łukiem (pilota)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.