Skocz do zawartości
IGNORED

RGB Scart a RGB Component

records

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie małe pytanie. Czy sygnały RGB w złączu SCART z np. tunera SAT można wprowadzić na wejście RGB Component amplitunera AV, czy to jest ten sam standard sygnału, czy może sa to dwia rózne rodzaje sygnału?

https://www.audiostereo.pl/topic/3529-rgb-scart-a-rgb-component/
Gość Marek_amp

(Konto usunięte)

Są to inne formaty. Ja przerabiałem trochę inną sytuację a było to tak(może coś ci to pomożę).Łączyłem dvd Denona 700 przez komponenty to aplitunera też Denona(który ma wejcie i wyjście komponent) , dalej amp do tv , który przyjmuje RGB na skarcie(wielokrotnie sprawdzone wejcie RGB SCART na TV) i telewizor sygnału nie przyjął.W amplitunerze słychać było włączenie sekcji przekaźnikowej dla sygnału Component czyli amp wykrył sygnał(rozpoznał go i wypuścił dalej ale telewizor go nie zaakceptował. Wniosek z tego taki, że trzeba do tego mieć tv z wejciem komponent albo projektor tez z tym wejściem żeby takie coś wykorzystać.

Przypadku z wejściem RGB ze skartu nie przerabiałem ale moje doświadczenie skazuje że są to inne standardy.

podro

Marek

Tez analizowalem kiedys temat. Teoretycznie sygnaly sa podobna, trzeba by tylko zastosowac jakis scalak do ich odpowiedniego wydzielenia. Na RGB masz kolory podane wprost, na Componencie masz kolory pomieszane roiznicowo miedzy soba. Nie da sie tak na oko zrobic jakiejs prostej przejsciowki. Pozostale podlaczenie wprost DVD po RGB do TV z pomnieciem AV.

Lepiej połącz DVD bezpośrednio do TV po RGB. Natomiast do amplitunera wyslij słabszy sygnał, gdyż masz tam pewnie podłączone jeszcze inne urządzenia, jak VHS itp., i możesz mieć potem problemy z ujednoliceniem sygnału. Tylko najdroższe amplitunery dopasowują sygnał video (zamieniają go w locie), w tańszych lepiej się zdecydować na compisit lub SVHS bo inaczej są problemy.

• 1 miesiąc później...
Gość mirek 24

(Konto usunięte)

Konwerter RBG - component, nie jest prostym urządzeniem. Nie wystarczy odpowiedzienie zsumowanie i odejmowanie składowych RGB, trzeba jeszcze wyciągnąć synchronizację z całkowitego sygnału wizyjnego (w RGB nie ma synchronizacji) i dodać do Y.

Hmm to mam parę pytan w tej kwesti:

Czy sa produkowane telewizory z wejściem komponent (nie wiem może źle patrzyłem ale wszedzie się mówi o wejściu euro-scart, svideo, kompozyt- myślę o Sony, Panasonic itp itd).

Jeżeli progressive scan można zastosować tylko na wyjściu komponent, to czy to działa z telewizorami.

Jak jakościowo ma się do siebie komponent i rgb (czy któreś jest lepsze).

czy aby wejscia komponent nie sa stosowane w USA, a w Europie jest to euro-scart.

Swoją drogą kto wymyslił tyle rodzjów połączeń, mozna się w tym pogubić..

ulan, pytasz:

> Czy sa produkowane telewizory z wejściem komponent (nie wiem może źle patrzyłem ale wszedzie się mówi o wejściu euro-scart, svideo, kompozyt- myślę o Sony, Panasonic itp itd).

Są, ma je w ofercie każda szanująca sie firma produkująca odbiorniki tv w tym Panasonic czy Sony, niestety nie sa oferowane na Europę. Głowne rynki zbytu to USA i kraje ościenne oraz Japonia. Odbiorniki te z reguły oprócz wejścia component akceptują sygnały HDTV , tj. 720p, i 1080i (1920x1080). U nas w europie króluje SCART, co dla mnie obserwującego rynek od wielu lat ewidentnie świadczy o tym, że europa jest traktowana po "macoszemu", czego główna przyczyna leży w tym że u nas nie ma przekazu HDTV a w japonii czy USA jest chociażby przez satelitę. A właśnie pod kątem przekazu HDTV niegdyś opracowano transmisję "komponent" , u nas wchodzi ona na rynek na razie w ofercie odtwarzaczy DVD, które i tak z reguły nie obsługują HDTV albo przynajmniej nie konwertują standardowych sygnałów PAL na HDTV - w USA większośc odbiorników to robi - oraz większości projektorów do kina domowego, które już takie sygnały akceptują. Wyjątkiem jest ostatnio pokazany na rynku budżetowy odtwarzacza Samsunga HD935, potrafiący robić taki "wizyjny" upsampling i generować ze zwykłego sygnału NTSC sygnał bez przeplotem (720p) a nawet z przeplotem 1080i (1920x1080).

> Jeżeli progressive scan można zastosować tylko na wyjściu komponent, to czy to działa z telewizorami.

Działa ale jak napisałem wczesniej, tymi oferowanymi na rynek USA.

Polecam dotowane forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tam mase ludzi "zza" wody służy pomoca i praktycznymi radami n.t. temat.

> Jak jakościowo ma się do siebie komponent i rgb (czy któreś jest lepsze).

czy aby wejscia komponent nie sa stosowane w USA, a w Europie jest to euro-scart.

RGB z natury jest natywnym (naturalnym) przekazem dla typowych telewizorów , które przecież pracują z kineskopem generującym wiązki 3 podstawowych kolorów R, G i B. Dodatkkowo, w telewizorze obraz tworzony jest na zasadzie addytywnej, gdzie kolory pośrednie uzyskujemy z połączenia (dodania) barw podstawowych. dlatego właśnie jednoczesne zapalenie R, G i B daje na ekranie pozornie kolor biały. Teoretycznie więc w tym przypadku transmisja sygnałów RGB do odbiornika np. z odtwarzacza dvd powinna być opymalna, gdyż w odbiorniku nie ulegnie już żadnego transformacji (np. z YUV na RGB, albo odwrotnie) a będzie prosto skierowana do układów sterujących generowaniem obrazu w tv. W praktyce jednak ze względu na spore skomplikowanie dzisiejszych telewizorów trudno jest powiedzieć czy i w jakim stopniu sygnał wejściowy RGB jest modyfikowany zanim wysteruje kineskop crt.

Inaczej ma się sprawa co do sygnałów component, gdzie przesyłany sygnał jest zakodowany jako YUV (czyli Luinancja+Chrominancja). To kodowanie obrazu używane jest przede wszysktim do przesyłu obrazu drogą radiową (typowy broadcast, satelita, itp.) Kodowanie YUV pozwala znacznie zredukować ilośc informacji , w stosunku do RGB, potrzebną do przesłania zawartości obrazu, co jednak nie pozostaje bez znaczenia na jego jakość. Poniewaz temat wymaga szerszego wyjaśnienia polecam link:

Ukryta Zawartość

Ogólnie zaleca się:

- użytkownikom europejskich odbiorników telewizyjnych stosowanie połączenia poprzez złacze scart RGB (jeśli odbiornik jest w nie wyposażony). Gwarantuje to najlepszą jakośc uzyskiwanego obrazu

- uzytkownikom projektorów (rzutników) korzystanie z wejścia Component, którego parametry (m.in znamionowa impedancja 75ohm) gwarantują transmisję sygnałów wideo na większe odległości (nawet do 30 metrów) oczywiście przy zastosowaniu donrego jakościowo kabla, co przy scarcie

jest raczej trudne do uzyskania (sam posiadam 11-metrowego SCART'a i jest OK, ale już 15 metrowy SCART przestaje działać jak trzeba).

Jeśli oczywiście projektor posiada porządny wbudowany deincerlator (nie mylić z podwajaczem linii) a odtwarzacz dvd stoi w jego pobliżu, nic nie szkodzi aby połączenie zrealizować za pomoca dobrego jakościowo kabla SCART-RGB, efekt będzie podobny.

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość obii

(Konto usunięte)

>Są, ma je w ofercie każda szanująca sie firma produkująca odbiorniki tv w tym Panasonic czy Sony, niestety nie sa oferowane na Europę.

Nie do końca jest to prawda. Panasonic i JVC sprzedają telewizory z wejściem component (przyjmującym sygnał progressive scan) także w Polsce. Przykłady:

http://www.panasonic.pl/pd.php?id=1361&site_part=

http://www.panasonic.pl/pd.php?id=1454&site_part=

Dobrze to działa, przetestowane na telewizorze Panasonic 29PS-20 (zeszłoroczny poprzednik modelu 29PX-20 z drugiego linka) i sygnale progressive scan.

Pozdrawiam,

obii

Gość Obii

(Konto usunięte)

> I jak to wychodzi w praniu, czy faktycznie na tv to coś daje, czy widać różnice.

Moim zdaniem daje i różnica jest wyraźna między RGB a component progressive na korzyść tego drugiego (lepsza ostrość, płynniejszy ruch zwłaszcza szybko poruszających się obiektów). Może to być jednak kwestia zastosowanego odtwarzacza DVD (Yamaha S-540). W recenzjach tego odtwarzacza często piszą, że na wyjście component wypuszcza sygnał lepszej jakości niż na pozostałe wyjścia.

Pozdr

• 9 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.