Skocz do zawartości
IGNORED

CD do tuningu - TOP 10

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dluzszego czasu interesuje mnie temat odtwarzaczy CD, ktore mozna zakupic za rozsadne pieniadze jako baze i poddac modyfikacji.

Poniewaz rozwiazan jest cale mnostwo, chcialbym, abysmy pokusili sie o przygotowanie listy najlepiej nadajacych sie do tego celu urzadzen - parametry sa dwa: koszt zakupu bazy (+ koszt czesci na tuning) oraz to, aby uzyskany efekt byl maksymalnie wysoki.

Jednym zdaniem: optimum kosztu, maksimum efektu.

Czy mozecie podac tu wlasne typy urzadzen, ktore uznajecie za BEST BUY w kontekscie przyszlego tuningu?

Przykladowo:

1. Sony model ...

2. Philips model ...

3. Marantz model ...

...

10. ...

W przypadku pozycji nr 1 mozna wskazac zakres tuningu i uzyskany efekt (aby sie nie rozdrabniac).

Wydaje mi sie, ze nie ma jeszcze tak "zageszczonego" watku w taki sposob zbierajacego informacje o najlepszych propozycjach w tym zakresie...

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/35405-cd-do-tuningu-top-10/

Posiadam Sony CDP-970, wczesniej miałem CDP-950 oraz Marantza CD-40 i według mnie najlepszy z tej 3 jest CDP-970 mimo że dwa pozostałe są na TDA1541A uważany przez wiekszość za najlepszy DAC jak dla mnie w porównaniu do PCM58P które znajdują się w ilości 2szt w 970 jest troche mułowaty, BB jest żywy, szybki i przejrzysty.

Gdybym miał wybierać między 950 a Marantzem to wybrałbym Soniaka jedyną wadą tego CD jest słabe zasilanie sekcji audio ale po niewielkich zmianach potrafi zagrać lepiej od CD-40.

Dodatkowym atutem przy kilkuletnim sprzęcie jest cena lasera która w wypadku w/w CD jest także na korzyść Sony.

Najbardziej co mi sie nie podoba w CD-40 to konstrukcja, żeby dostać się do srodka trzeba się troche namęczyć a to utrudnia wykonywanie różnych modyfikacji.

Polecam również Sony na podwójnych PCM58: CDP228ESD, CDP338ESD i CDP-X7ES,

na podwójnych TDA1541A: CDP227ESD, CDP337ESD, CDP557ESD oraz starsze CDP910 i CDP710.

Warto wspomnieć również o marantzach CD43, CD53, CD63, CD57 i CD67 oraz o ich wersjach SE bądź KI (czyli o wszystkich pochodnych słynnego niegdyś CD63). Te modele łatwo poddają się tuningowi, i poprawa po tuningu jest znacząca. Ponadto w necie jest mnóstwo wskazówek jak je tuningować. Lasery do nich są tanie. Wprawdzie końcowe rezultaty nie dorównują tuningowanym Soniakom wymienionym powyżej, ale na początek zabawy w tuning nadają się bardzo dobrze.

Faktycznie, byc moze lista top 10 cd to przesada... W zupelnosci wystarczy wytypowanie 1-3 odtwarzaczy uznawanych przez Was za wybitne.

Jedna uwaga: celujmy raczej w poziom urzadzen wybitnych, ktore moga konkurowac po zmianach z polka cenowa nowych klockow z przedzialu od np. 6-8 tys. i w gore... Aby sie nie rozdrabniac, niech to bedzie baza+mod mogaca konkurowac z np. Meridianem 206.20, Marantzem CD-94, Grundigiem CD-9009, Arcamem 192 i innymi tej klasy lub wyzszej... Polka postawiona zatem wysoko.

Pozdrawiam,

Lete

ja tam uwazam ze cd40 jest najlepszy bo takiego przerobilem. I nie trzeba w nic przerabiac w zasilaczu itp to bzdury. potrzebny jest tylko odpowiedni stopien wyjsciowy i tyle. Oczywiscie dawne dace nie umywaja sie do wspolczenych 24bit ale co zrobic jak chce sie przerabiac to nie przerobie wspolczesnego drogiego dvd na zlom.

senicz, 15 Sie 2007, 12:14

>ja tam uwazam ze cd40 jest najlepszy bo takiego przerobilem.

No i LETE masz odpowiedź, nie TOP10 tyko The BEST Marantz CD40 bo czarodziej-senicz go przerobił !!!

ps. dobrze że senicz nie przerobił np. DIORY :))) bo by w tedy była the best... a to prawdziwy unikat

wszystko czego dotknie senicz jest the BEST.(pozostaje jeszcze tylko mały problem nikt tego nie potwierdził i pozostaje nam wierzyć w jego bajkowe opisy - może spowodowane przedawkowanie jakiegoś ziela)

No właśnie.

Dla mnie zdecydowane faworyty (jeśli chodzi możliwie niską cenę do jakości)

Sony CDP-970, - brzmienie bardzo dobre (PCM58P). CDP-710, CDP-950 - klasyka (TDA1541A). Sczególną zaletą CDP-950 jest jeszcze bardzo tani, łatwodostępny laser.

No co tam, pomijając, że są na takim samym przetworniku, mój ma wyjście lampowe jak twój maranciunio ale o wiele lepsze podzespoły i podstawa - zegar.

Chociaż z samozachwytem nigdy się nie wygra. A więc będzie lepszy i tak nawet od idealów.

Przypadkiem coś znalazłem ;)

"senicz

13 Sty 2007, 14:57

tyle kasy wladowac w takiego grata? czy wam juz calkiem odbija? grat jest i bedzie gratema grac bedzie jak grat!!!"

w temacie nr. 21029 ... 9 wpis od dołu ;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Co do zegarow to one nic nie poprawiaja choc nie probowalem a co do lamp to watpie aby uklad byla taki sam. Bo ja nigdy nie kopiuje od kogos. Wole nie zrobic ale nie bede sie ponizal i kradl cudzesy.

W zasadzie, to moglbym zdobyc cdp-970, ale zastanawiam sie, czy gra jest warta swieczki... Obecnie slucham na Nakamichi OMS-7E, ktory to cd juz nie jednego mocno tuningowanego cd (m. in. takie z odpalonym trybem non-oversampling i modem na poziomie kosztu 400 zl samych czesci) pogodnil... Po prostu nie chce wydawac kasy, aby po dokonaniu tych wszystkich zmian stwierdzic... "no coz, Nakamichi nadal gra lepiej"...

Chodzi mi o takie urzadzenie, ktore po modyfikacji zagra z prawdziwa klasa (zwracam uwage na jakosc srednicy i zrownowazenie zakresow - swego rodzaju "cisza" w dzwieku + wybitna precyzja i nasycenie barwowe, bez natloku i "zadymy" nawet w przypadku bogatych skladow instrumentalnych). Innymi slowy, szukam niepozornego w pierwszym wrazeniu (nie lubie efekciarstwa w dzwieku), ale wybitnego cd - po modyfikacji...

Pozdrawiam,

Lete

...byc moze rozwiazaniem dla mnie bylby "cd-dawca" + do tego DAC wewnetrzny? Czy taki CDP-970 ze Stelmachem 2 na pokladzie nie zagra aby lepiej od kazdego CDP-970 po modyfikacji (kondy, rezystory, diody, trafo, opampy, itd) w podobnym koszcie?

O, to... to... Chcialbym wydac 1000zl, a uzyskac efekt na poziomie porownywalnym z Lektorem lub Wadia... :)))

A powaznie - jak sprawuje sie DAC Stelmacha w przyzwoitym cd Sony w porownaniu do takiej polki jak... Wadia, czy Lektor? Jest naprawde az taka "przepasc", aby bylo warto wydawac 10-krotnie i wiecej kasy na te ostatnie urzadzenia? Czy wreszcie DAC Stelmacha (lub NOS DAC Petera) w dobrej bazie nie zagra lepiej od kazdego niemal modyfikowanego tradycyjnie odtwarzacza budzetowego (lacznie z CDP-970 po mocnym upgrade)?

Chcialbym ocenic na co jest sens wydawac pieniadze - w ktorym kierunku uzyskamy optymalny stosunek cena/jakosc (ze wskazaniem na jakosc).

Pozdrawiam,

Lete

Tają opinię można znaleźć na tym forum o odtwarzaczu AA:

"Wracając do AA to konstruktor piszę bajki o basetechnology jako antywibracyjnej opcji dla CD a przywalił CDpro2M prosto do nagrobka uniemożliwiając mu prawidłową pracę przewidzianą przez konstruktorów z Philips. Podsumowując wszystkie CD z AncientAudio - wykonanie wzornicze genialne (bardzo mi się podoba styl Lektora) mechanicznie porażka (elektrycznie też kiepsko ale lampki dodają mu troszkę magii :P) i założę się ze zagrałby jeszcze lepiej gdyby konstruktor prawidłowo zamocował napęd."

lete - ten Nak to naprawde fajny CD-ek. Obawiam sie, ze poszukiwania czegos znacząco lepszego musisz zacząc od sporo wyższej półki. Nie sadze aby dla niego jakiekolwiek tuningowane budzetowe Sony albo Marantz bylo wlaściwym przeciwnikiem :)

Sugerujesz że wystarczyły by 4 sznureczki na którym by cobie cały naped wisiał czyli lepiej się ugiąć od wiatru (dżwięku) niż być złamany jak kruchy dąb (wibracje lasera)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Powinna być sztywna, masywna podstawa, dobrze tłumiąca drgania i na niej mechanizm ze swoim własnym tłumieniem - sprężynki+gumki. Jak spieprzyli to spieprzyli, tyle że o ile podstawa jest wystarczająco masywna+masywny stolik to nic złego się nie dzieje. Fakt pozostaje faktem. Czysta mechanika.

BTW. Podobna sytuacja jest w odtwarzaczach Sony (nie wiem jak jest w tych droższych). I to się niestety odczuwa. To bardzo słaby punkt tanich CD tej marki i jednocześnie olbrzymie miejsce do popisu przy tuningowaniu, na które po prostu TRZEBA zwrócić wielką uwagę. Gorzej tam coś wykombinować, żeby to miało ręce i nogi ze względu na małą ilość wolnego miejsca.

no 1 - PD8700 pioneer, płytka zaprojektowana do high-end-owego modelu a włożone minimum aby tylko coś było słychać. Tam nawet stabilizatory do wzmacniaczy oper. miały być na elementach dyskretnych i można wykorzystać ścieżki i to wykonać, na kondensatory pełno pustych miejsc i wystarczy tylko wlutowywać elementy i zrobić zasilanie lepsze niż w pd95. Inne cd marantze, sony , denony można tuningować w mniejszym zakresie

W trakcie usuwania konta.

Andrzej Stelmach oferuje swoj nowy DAC MK2 w cenie 980 zl brutto. Zakladajac wykorzystanie jakiegos taniego sony, jako transportu, jakiej klasy dzwiek mamy szanse uslyszec? Caly czas odwoluje sie do poziomu klockow typu Lektor, Wadia... Jak blisko tego pulapu wtedy bedziemy?

Pozdrawiam,

Lete

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

lete przemyslany tuning Pioneera PD 75 moglby dac dzwiek z wyzszej polki niz np Linn Mayik. Sam PD 75 nie gra wcale gorzej od Linna ale troszke inaczej z tym samym charakterem. Obawiam sie ze zagra lepiej niz Twoje Nakamichi. Przemyslany upgrade tego CD moze dac swietne rezultaty.

Bogdan jak chcialbys zrobic w 8700 lepsze zasilanie niz w PD 95? Abstrahujac od wielkosci traf to sa tam az trzy. Mialem kiedys 8700 - rzeczywiscie jest sporo miejsca na plytkach ale nie wydaje mi sie zeby mozliwosci dzwigniecia brzmienia byly az tak spore.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.