Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na o-ampie i mosfetach.

Irvine

Rekomendowane odpowiedzi

Ale nie można wymagać od kogoś by rysował schematy swoich rozwiązań(zwłaszcza jak są coś warte)-w tym popieram senicza

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Sledzę różne wątki i ten też i za każdym razem jak widzę wpisy mister Senicza to szlag mnie trafia. Seniczu dlaczego tak się wywyższasz i usiłujesz udowadniać tylko diabli wiedzą co? Ja wcale nie neguję , że potrafisz w audio dużo. Jest na forum troche znawców i powiem Ci, że najważniejsza jest zwykła ludzka życzliwość i gdybyś trochę jej pokazał... od takiego Petera Daniela dzieli Cię przepaść niestety. Pozdrawiam

nikoko nie zmuszam do publikowania swoich schematow, ale jak powiedzial A to i chyba moze powiedziec dalsza czesc alfabetu... a nie wyzywac od globow i myslec ze kazdy ma ten sam poziom wiedzy, ja niestety nie wiem tyle ile bym sam chcial w tej dziedzinie, i pewnie nigdy nie bede tyle wiedzial, dlatego prosilem o ta pomoc bo chce sprobowac czegos dobrego, porownac z tym co mam, ale widze ze na slowie (chwaleniu sie) konczy sie wszystko...

to albo sprzedajesz albo publikujesz, ty senicz nie robisz jak widac nic poza pieprzeniem, a myslalem ze to tylko pol forum uwziello sie na Ciebie bezpowodu... ;))))

>Seniczu ,słoneczko ty brązowe ,ukochane...

Nie mów i nie pisz o Kuleszy bo ci co na ogonek nadepnie.

Mądralo z Wolumenu , zrób chłopakom wypas schemat , ale taki działający.

Co by cię chwalili.

Wiem, wiem wszyscy tu za tępi , ty tylko jedyny Mistrz, taki mistrz.

Chłopaki czy naprawdę nie da rady tu merytorycznie ?

Do autora wątku, przyjemny schemacik.

Lekkie propozę.

Podmień na próbę BD139/140 na nowsze Hexfeciki , zabezpiecz brameczki i wsio.

Speakery popędzisz.

Do towarzysza Senicza.

Chłopie DF wyższy od 150 na nic ci się nie zda.

Co do THD , to daj sobie luz.

Pozdrawiam diy.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Schematy, które wrzuciłem na temat nie są moje. Pełno różnych ciekawych bardziej, lub mniej skomplikowanych jest w całym necie. Wystarczy wpisać w Google "wzmacniacze mcz.", a sypną się strony. Ale schemat to nie wszystko. Twórcy nie opisują sposobu uruchamiania, często nie podają nap. pomiarowych i PCB, a tu często przy bardziej wyrafinowanych konstrukcjach można dać ciała.

Dlatego tez nie daje sch do nalesnika bo bez specyficznego rozkladu mas g z tych kopi bedzie. A mnie sie nie chce projektowac pcb bo narazie nalesnik jest w pajaku. i nie przewiduje abym nawet powielajac go w kolumnie aktywnej z mfb robil pcb bo szybciej polacze w pajaku niz na pcb a projekty nie zawsze wychodza prawidlowo od pierwszego plotowania. napewno wspolczesne wysokiej klasy uklady wymagaja nfb na poziomie -80db i to dla super liniowego wzm nawet bez petli nfb. Wzm mocy nie moze miec wiecej thd niz 1% w calym pasmie i wtedy zapiecie nfb naprawde redukuje thd na super niski poziom. najlepeij gdy thd bez nfb utrzymywalo sie na poziomie 0.2% i wtedy mamy naprawde super sound. Ale wy tego nie potraficie. O nie.

Mister S. Parametry nie grają i kropka . Widziałeś na oscyloskopie sinusoidę 1khz potem 5khz i10khz z tranzystora i lampy. Jak są takie same to ja jestem Leo Beenhakker. Sam kiedyś przyznałeś , że lampa gra bardziej naturalnie. Parametry można sobie wsadzić poprostu w dupe . Pozdrawiam

>Krzych 2, 27 Gru 2007, 18:14

>Widziałeś na oscyloskopie sinusoidę 1khz potem 5khz i10khz

>z tranzystora i lampy. Jak są takie same to ja jestem Leo Beenhakker.

Jak Szanowny Kolega na ekranie oscyloskopu dostrzeże różnice miedzy

wzmacniaczem tranzystorowym a lampowym (przy jakimś sensownym thd

i sygnale sinusoidalnym) to osobiście wyrzeźbię Mu order.

>Parametry nie grają i kropka .

Parametry GRAJĄ i kropka. Tylko niekoniecznie te o których myślimy.

Jestem Europejczykiem.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Schemacik, może Koledzy wykorzystacie. Dziś skleciłem na pajączka ZETA2 i Drakulę wg. DeTOMA z tranzystorem, nie miałem LM431. Powiem szczerze, sonicznie NASI górą !!!!!!!!!!!!. Ukłony i szczere gratulacje za pomysł aplikacji dla Pana Kuleszy. Jest VERY.

post-17517-100005684 1198866771_thumb.jpg

Jaro_747 Masz troche racji , ale widziałem na własne oczy kształt takich sinusoid na oscyloskopie i naprawdę jest różnica. Sygnał na lampie- czym wyższa częstotliwość tym bardziej góra sinusoidy zmienia kształt. nie wspomnę o 100khz ale tam już jest linia prosta jak na kardiografie po nieudanej reanimacji

LM431 też jest.

Samym sinusem to sobie możecie pogwizdać przez 40 lat a nic z tego nie wyniknie.

Zrób pomiar IMD 2-3 tonów i analizę w dziedzinie częstotliwości a nie czasu.

Na słabym wzmacniaczu wychodzi taka szczotka, że nie wiadomo co dalej... niezależnie czy lampa czy tranzystor Do tego spory wzrost THD transformatorów poniżej 1kHz.

>Molibden, 28 Gru 2007, 20:21

>Samym sinusem to sobie możecie pogwizdać przez 40 lat a nic z tego nie wyniknie.

Właśnie o to mi chodziło:

>>Parametry nie grają i kropka .

>Parametry GRAJĄ i kropka. Tylko niekoniecznie te o których myślimy.

To, o czym się najwięcej pisze, czyli THD to tylko jeden z parametrów, i to

nie decydujący.

Jestem Europejczykiem.

No to najpierw zrobcie ten jeden niedecydujacy parametr super. A co ma miec decydujace znaczenie? Oczywiscie nie wiecie. A ja wiem. Ale nie powiem. he he Te zarty to oczywiscie nie do Molibdena ktorego bardzo cenie jako fachowca.

A wy zamiast tej glupiej pisani zrobili bys cie cos ciekawego. Jakis wzm o duzym df? a moze o malych thd. Oczywiscie zaraz napiszecie ze to nie wazne a ja sie pytam co jest dla was wazne?

obserwuje sobie temat, jak ida poczynania w pracy, zawsze czegos mozna sie nauczyc,

ale widze ze senicz poza machaniem batem nic nie robisz...? robisz tylko wrazenie w temacie ze nowe posty cos wnosza, bo Twoje nic... ;)

Kiedys robilem pomiary wzm nastepujace. Nagrywalem na cd sygnal bialego szumu i wycialem z niego pasmo 15-22k. Taki sygnal podawalem na wzm przez filtr gornoprzepustowy. Na spectrze ogladalem co wyszlo na srednicy i basie. Ciekawe byly wyniki. radze powtorzyc ten pomiar choc nie mozna zbytnio opisac wynikow w jednoznaczny sposob. he he ale sie zdradzilem...........

@senicz

niewielu moze mniej napisac sensownego (wnoszacego) w tym temacie od Ciebie...

widzialem z 1k Twoich postow, nie moge sobie przypomniec takiego ktory bylby sensowny, choc moze niektorzy cos z tego rozumieja...

Oczekujecie po OP super brzmienia? jak by to bylo takie proste wszyscy by tak robili. OP i koncowka na tranach. Ale tak nikt nie robi bo gra to fatalnie a ci co chwala takie rozwiazanie nie znaja sie na dzwieku i tyle. Oczywiscie mozna zlozyc kilka elelmentow do kupy i gra ale wszystko co najgorsze w takich ukladach macie wtedy u siebie. Bo widzial lub slyszal ktos op grajacego swietnie? Ja rozumiem ze poziom zlozonosci jest na granicy waszej percepcji umyslowej i jeden kondek wiecej to juz by sie nie dalo ale nie zachwalajcie tego g. jako super wzm.

>senicz, 30 Gru 2007, 02:06

Lepiej się zamknij. Piszesz to samo po sto razy, już wszyscy rzygają twoją pseudowiedzą.

Kiedyś miałeś fazę na operacyjne i wtedy były O.K. Potem przyszła dla ciebie epoka lamp i

wszystko inne było do niczego. Lampy się jakoś nie sprawdziły i przerzuciłeś się na tranzystory.

Ale może to nie elementy są kiepskie, tylko twoja mizerna wiedza nie pozwala wykorzystać ich

możliwości? Nad tym się lepiej zastanów!

Jestem Europejczykiem.

A wy piszecie stale super nowosci i sensacje? klepiecie stale to samo a ja was tylko chce uswiadomic a wy swoje. Jak swinie grzotu. No chyba nie napiszesz ze jakis OP super zagral w wzm mocy!!! to bylby kawal roku. ha ha ha czyli wystarczy kosta za 2 zl i parka tranow i mamy hiend. Gdzie wy zyjecie? obudzcie sie z tego letargu i zacznijcie budowac powazne uklady. Wlasne a nie cudzesy z netu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.