Skocz do zawartości
IGNORED

radykalizm wirtuozerski - wymiatacze

CharlieStereon

Rekomendowane odpowiedzi

co sądzicie na temat wszelkiego rodzaju wymiataczy ?? wymiataczy technicznych, pasażystów 64owych, siewców arpeggiów i tremol ?

a raczej - czy w muzyce liczy sie najbardziej kompozycja, wykonawstwo czy brzmienie ? to jest chyba forum miłośników brzmienia, ale...

2 przykłady :

hiromi uehara - xyz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

michael angelo batio - 4 neck solo

Ukryta Zawartość

post-12251-100006525 1187521686_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35485-radykalizm-wirtuozerski-wymiatacze/

Interesujące zagadnienie. Jeśli o mnie chodzi - choć oczywiście wszystkie elementy mają znaczenie - najwazniejsze jest co autor powiedział, a nie jak to powiedział - innymi słowy wielkie utwory bronią się w rozmaitych wykonaniach, słabsze utwory być może moga kogoś przyprawić o dreszcz w wykonaniu maestro, mnie raczej nie przyprawiają o ten dreszcz satysfakcji.

To forum brzmieniowców? Ciekawe...?

ehh ta skleroza...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli dobrze zrozumiałem temat wątku to chodzi o znaczenie techniki a nawet wirtuozerii w muzyce.

Myślę,że w charakterystyce gry każdego wykonawcy znaczenie mają takie elementy jak technika gry,muzykalność,wyobrażnia,erudycja muzyczna,doświadczenie.Wszystkie te elementy powinny znajdować się we względnej równowadze.Technika czy wirtuozeria nie powinna być celem samym w sobie,a środkiem wyrazu.

W muzyce poważnej oprócz techniki ważna jest np. muzykalność,a w jazzowej wyobrażnia i feeling.

pafci0, ten rumun jest dobry,

ale i tak on to był chyba nie do pobicia:

Cziffra - taka improwizacja :)

A Csabe Vedresa ktoś zna?

jak nie to gorąco polecam do posłuchania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...przegladalem kiedys koncerty na dvd, typowa pilotówka i przelaczanie, wymiatacze Satriani, Clapton itd, w pewnej chwili zmienilem plyte na Primusa, kochani to byl NOKAUT, to co robili ci panowie przedtem bylo malutka pestka, zupelnie mialka i nieistotna, nawet wrecz karykaturalna, tak jakbym wczesniej siedzial w przedszkolu... ;-))

Wymiatacz jak nie wspolgra w zespole i nie ciagnie za soba calosci to tylko do cyrku, zarobi na siebie i da chwile radosci przypadkowym sluchacza, a tych przeca wiekszosc...

biegłość techniczna w każdym zawodzie to rzemiosło, konieczne by móc wzbić się na poziom sztuki. bez rzemiosła, bez opanowania techniki - sztuki nie ma... pokazał to picasso na przykładzie byka. potrafił namalować go realistycznie, by w kolejnych odsłonach zaprezentować dzieło skończone.

w muzyce tym bardziej jest to widoczne, a raczej słyszalne. bez opanowania rzemiosła nie da się uprawiać sztuki muzycznej. niestety wielu muzyków zapomina o tym i po prostu popisuje się umiejętnościami technicznymi, które tak na prawdę porównywnywale są do dobrego układania kafelek w łazience. cenne rzemiosło, ale nic poza tym. przykładem (dla mnie) może być wspomniany wyżej satriani.

wolnośc techniczna daje natomiast takie momenty jak "fridey nght in san francisco", gdzie muzyka (czyli sztuka) powstała dzięki świetnemu warsztatowi technicznemu muzyków ją tworzących.

dla mnie rzemiosło - a jego szczyt to wirtuozeria - to warunek konieczny, by tworzyć sztukę. wtedy nic nie ogranicza twórcę, poza jego fantazją, możliwościami technicznymi np danego instrumentu.

dla mnie nie istnieje coś takiego jak sztuka konceptualna - sam zamysł stworzenia dzieła sztuką dla mnie nie jest. obieranie ziemniaków w zachęcie czy u mnie w domu nie wiele sie dla mnie różnią. tak samo jak pisuar na centralnym i w galerii...

pozdr

...wirtuozeria i mistrzowskie opanowanie instrumentu nie zawsze ida w parze z muzyka, czesto zdaza sie ze proste albo lekko ponad srednie opanowanie warsztatu w polaczeniu z innymi podobnymi daje efekt ktory powala. Dla mnie najwazniejsze jest zgranie, zrozumienie i jak muzyka laczy sie w calosc kompletną, takie uniesienia kiedy wszyscy sie spotykaja majac najwieksza energie, najprostrzy przyklad to AC/DC...

>>pafcioO

>

>Są kaskady dżwięków,a gdzie jest muzyka?

Uciekła tutaj:

Ukryta Zawartość

A wracając do wymiatania, nie można zapomnieć o galupującym Cziffrze:

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Hiromi Uehara jest boska! Ma tyle wdzięku i pasji że można jej przebaczyć pożyczki z Electric Bandu chicka Corei. Posłuchajcie koniecznie jej płyty Spiral , gdzie przedstawia się od bardziej oryginalnej strony

Leonid Kogan, sławny skrzypek. Najlepszy skrzypek KGB.

Bardzo dobra technika, ale czasami w wirtuozerskich utworach trochę oszukiwał. Często forsował szybkie tempo, a przy okazji nie dogrywał nut i przyciszał szybkie pasaże.

W tym nagraniu troszkę szarpie rytm.

Tutaj mamy doskonałą technikę i jednocześnie z przyjemnością słucha się muzyki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szczerze mówiąc to ilość bębnów w zestawie perkusyjnym czy ilość wygranych podziałów w taktach nigdy mnie nie interesowało od kiedy znajimy zagrał mgłę z palców prawdziwą na starym Fenderze i powiedział "osiągnąłem już wszystko".

Josef hofman miał dokładnie tyle samo klawiszy (co prawda węższych) i te same nuty co większosć adeptów sztuki fortepianowej. Nut to on w ogóle nie musiał mieć bo mial pamięć genialną i to czemu większosć ze smiertelników poświęca większosć czasu - uczenie się literatury muzycznej on zastępował po prostu graniem. Co prawda grał trochę szybko jak na mój gust ale prawda jest taka że nagrania są dośc sfatygowane i chyba trochę pszyspieszone. U Cziffry generalnie wirtuozeria jest wybitna ale kto "sie zna" to jej nie usłyszy a przynajmniej nie zwróci na nią aż takiej uwagi bo ona jest przysłonięta świetną muzykalnoscią i interpretacją na wielkim poziomie. natomiast jak ktoś się fascynuje tym panem z Rumunii co gubi palce na klawiaturze czy gitarzystami pokroju Yngwie malmsteena to współczuje złego gustu i zmarnowanego czasu na słuchanie tych bzdur . Jak architektura jest sztuką zamykania przestrzeni a nie tworzenia budynków niepotrzebnych nikomu tak muzyka jest sztuką składania dźwięków a nie robienia muzycznych kalamburów i łamigłówek w których trzeba się doszukiwac sensu którego zazwyczaj w takich popisówkach nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.