Skocz do zawartości
IGNORED

Bezprzewodowe połączenie wzmak

jastrzab

Rekomendowane odpowiedzi

Temat

Czy istnieje na świecie takowe coś, co chociaż dorasta do pięt tradycjnym formom połączeń, czy to jest jeszcze utopia, czy też cena czegoś takiego to też utopia? - dlatego wątek na bocznicy

A może jeszcze bardziej ciekawie bezprzewodowe połączenie kolumny

W kinie domowym: Bose moduł bezprzewodowy SL2 za1.2kzł do zestawów Lifestyle i Acoustimass - do głośników tylnych oraz Bose AL8 - nie wiem do czego.

Takich rozwiązań trzeba szukać w KD.

Można przesyłać ze źródła sygnał, ale wzmacniacz musiałby być zintegrowany z głośnikami - inaczej nie da rady.

Swego czasu Grundig w srebrnej serii Fine Arts popełnił zestawy, które nie miały z tyły żadnych wyjść i wejść (poza wzmakiem na wejścia obcych źródeł i wyjścia do głośników). Klocki komunikują się podczerwienią i mają nadaodbiorniki na każdej ze ścianek poza przednią. Nie słyszałem jak to gra, ale ciekawostka niezła :).

W KD coś takiego zrobił chyba Samsung, o ile pamiętam w paśmie 2,4GHz, ale nie chce mi się szukać.

Sama idea jest O.K.

Rozsądni audiofile raczej przychylają sie ku tezie, że kolumny aktywne

ze swej natury mają większy potencjał niż układ wzmacniacz+zwrotnica+głośniki.

Ponieważ zdecydowanie większy sens ma przesyłanie sygnału cyfrowego niż analogowego

przetworniki D/A powędrują nam w stronę kolumn. Tylko czy proste odtworzenie sygnału w obecności

zakłóceń starczy? Z kolei korekcja/buforowanie/reclocking dla uzyskania izochroniczności

stwarza problemy synchronizacji obydwu kanałów.

Taniej i prościej wypadnie kabelek ;-).

Jestem Europejczykiem.

• 4 miesiące później...

Molibden, 21 Sie 2007, 22:30

>Tak. Bezprzewodowo mocy jeszcze do głośników nikt nie przesłał.

Ale już przesyła się napięcie sieciowe do radyj, np. kuchennych zatem to tylko kwestia czasu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.