Skocz do zawartości
IGNORED

Jak odizolować mechanicznie gramofon?

asonik

Rekomendowane odpowiedzi

Może tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

temat juz byl ale warto posuszyc jedna bardzo istotna sprawe a raczej nie zwraca sie na to uwagi: jesli gramofon usytuowany jest niedalego kolumn w dodatku gdzies przy nich z boku czy przed nimi to i kamienne plyty moga nie pomoc bo nie drga tylko podloze a kompletnie wszystko co znajduje sie w zasiegu tej fali. Mozemy to latwo sprawdzic biorac wylaczona kolumienke i stawiajac w przed wlaczonymi kolumnami - membrana w niej sama bedzie drgac.

Powyższa metoda pochodzi z witryny firmy Szemis, dystrybutora Audio Note i ZYX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zakładka FAQ

Ukryta Zawartość

Wlazlem na ta strone szemis.pl i sie zalamalem co tam wypisuja.

Screen ponizej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masywna płyta kamienna. Najlepszy będzie granit.

Pod nią "pływające" podkładki antywibracyjne (może być silikon).

Osobiście stosuję Sorbotany.

No i oczywiście stabilny stolik audio.

lenin

też zwróciłem na to uwagę, ale istnieje tweak polegający na dociążeniu wkładek na ramionach regi.

Mnie najbardziej powaliło sformułowanie:

"gerrard (sic) cleaning cośtam"

i cena za zerodusta: 280pln...

>lenin

może napisz wersję poprawioną tych zaleceń, bo jest niebezpieczeństwo, ze ktos to przeczyta i nowa "dyskusja" gotowa. Co do zaleceń Wojtka Szemisa... Podobno to nieladnie cytować samego siebie, ale pisać to samo po raz wtóry tez niedobrze, więc jednak przytoczę co napisalem kiedyś.

"16 Maj 2007, 22:29 (...)

dodam, że Wojtek Szemis ma świetny słuch i bardzo dobrze wyszedłem na tym, że kupiłem od niego kiedyś takie kolumny jakie mi zachwalał. W roli konsultanta wydaje mi sie, że był i jest znakomity, natomiast na technice nie zna sie wcale albo tylko trochę, po amatorsku, bo kończył ASP. Zatem szczegółowe porady w stylu, że przesięg trzeba ustawiać z dokładnościa 0,2 mm, powtarza po czymś ,albo po kimś, siłą rzeczy bezkrytycznie. Dokładność dobra rzecz ale ..."

To nie zmienia faktu, że wypraktykowana przez kogoś konfiguracja z tutkami tekturowymi i papierem toaletowym (tłumienie) może być skuteczna !

mój gramofon (project 1.2 comfort)stoi na półce DIY mocowanej do solidnej przedwojennej ściany,bez bezpośredniego kontakto z podłogą kolumny stoją na podłodze (kolce) w pewnej odległości od gramofonu, pomiedzy stoją szafki z płytami, nie zauwałyłem żadnych drgań. Nie słychać nic w głośnikach nawet gdy ja (100kg) skakałem po podłodze lub waliłem w ścianę. natomiast w momencie lekkiego dotknięcia plinty wyrażnie to słychać. Identyczne półki są dostępne na stronie Voice'a (dość drogie) jednak niewiem czy to rozwiązanie nadaje się do ciężkich gramofonów, może wtedy lepiej wymurować z cegły postument? (kiedyś dawno podczas eksperymentów postawiłem na półce fonomastera :D i było OK, jednak niektóre High Endy są znacznie cięższe

Totalne przegięcie chodzi o cenę może te 1,5 kg krążka faktycznie bardziej stabilizuje płytę dociskając ją na obwodzie do talerza ale nie za te pieniądze !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

trzeba z dociskami bardzo uważać, niektóre gramofony (szczególnie starsze lub tańsze) nie są do tego przystosowane i może siąść łożysko, po za tym musi być dobry system reg. prędkości ,żeby pod takim obciążeniem nie zwalniał

• 2 tygodnie później...

Duże dociążanie to bardzo zły pomysł ...

Dźwięk w materiałach stałych rozchodzi się o wiele szybciej niż w powietrzu.

Zamiast tego proponował bym inne sprawdzone rozwiązanie w djce mianowicie

Ukryta Zawartość

Taka oto piękna wycieraczka gumowa genialnie tłumi drgania. Myślę że skoro jest w stanie odizolować deck od 2kW subfoowera swobodnie sprawdzi się w domu.

Ewentualnie można zastosować mix wycieraczki gumowej z watą mineralną (podkład z waty na nim wycieraczka) , wata o jak największej gęstości.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"obecz za 700 euro faktycznie bardzo duzo wnosi, mniej wiecej tyle samo co samoprzylepna tasma izolacyjna za 3zl"

Masz na myśli obręcz? A jako ekwiwalent przyklejanie płyty winylowej do talerza? Taśmą??

Doslownie, potrzebna mocna tasma izolacyjnam przyciskamy skrzywiona plyte i kleimy w 4, 8 badz wiecej rownomiernych miejsach do talerza (przydalony sie by byl wysoki prosty na stroboskopowym przyznam ze nie sprawdzalem). Jeslu plyta wypaczona to i tak wieksze spustoszenie zrobi latajaca pionowo jak glupia igla niz ten wylaczony z odsluchow poczatek plyty, zreszta kto wrzuca igle na talerz od samej krawedzi heheh? Od budy mozna nawet przebolec czesc pierwszego utworu. Natomiast jest to rownie upierdliwe jak audiofilska obrecz tylko tansze o 697 euro hyhyhy. Srodek plyty warto dociazycj jakims nieznacznym dociazeniem jak ktos nie ma przyciskow za 300euro moze sobie docisnac plasteline owinieta w tasme badz cokolwiek. Nieprzecze ze to swietne najlepsze metody ale paradoksalnie mniej ulomne i zabawne od skrajnego audiofilstwa :))

• Redaktorzy

No nie, w życiu nie paskudziłbym płyty taśmą klejącą. Taka obręcz (produkcji VPI) działa wyjątkowo skutecznie. Jest dawana w komplecie z droższymi gramofonami tej firmy (miałem to z SSM). Nakłada się wyjątkowo łatwo, potem docisk na środek, i pogięta płyta jest równa jak chodnikowa. Dodatkowo służy to jako peryferyjny obciążnik, dodaje masy na krawędzi talerza. A jeśli nie chce się tego wykorzystywać, kładzie się pod płytę i cześć, leży sobie na talerzu i się z nim kręci.

>>>jozwa maryn,

No i słusznie !

>>>Piotr_,

Dziwię Ci się, że po raz któryś wypisujesz takie kocopoły ! A nie próbowałeś nakleić butaprenem krzywej płyty na talerz ? Gdybyś miał dwie krzywe płyty i dwa talerze (dla każdej strony) to mógłbyś je przerobić na idealnie proste...

Moim zdaniem do odizolowania od drgań gramofonu jest to co stosuje się w labolatoryjnych wagach tzn.. skrzynka z piaskiem na piasek kładzie się płytę granitową o stosownej wadze i jest idealnie... Stosowanie gumy czy filcu to półśrodki....zamiast piasku lepiej byłoby zastosować rtęć lecz ze względu na szkodliwośc nie polecam..

sam szukam takiego rozwiazania od miesiaca i to na co w kondu sie zdecyduje (chyba).

idac od gory:

-gramofon na nozkach (moj rpm5 ma nozki zakonczone kolcami)

-podkladki pod kolce gramofonowych nozek

-plyta kamienna, ladnie wykonczony granit, grubosc okolo 3cm, moze wiecej. wymiary w planie okolo 5cm wieksze niz plan gramofonu

-blue tac w 4 punktach na rogach plyty od dolu

-via blue tri absorber, 4 podkladki antywibracyjne.

koszt tego to koszt plyty (kamieniarz to zrobi bez problemu, 100 zlotych ? moze mniej) pluc blue tac, plus krazki viablue (225 4 sztuki). te krazki pracuja lepiej niz kolce, wiec jest to rozwiazanie drozsze, ale moze lepiej od razu wydac 50 zlotych wiecej i miec z glowy ?

mozna zrobic inna wersje koncowa, mianowicie plyta granitowa ma pod spodem kolce, wtedy potrzeba jeszcze jednej warstwy podkladek by nie niszczyc podloza (kolce na allegro, od 2 to wiecej zlotych).

wydaje mi sie ze viablue jako krazki o srednicy 3cm i wysokosci 1.5cm beda wygladaly ladniej niz kolce pod spodem tak masywnej plyty kamiennej.

to wszystko to oczywiscie kwestia gustu. na pewno nie stosowalbym kuwety z piachem, piach to jest dla gramofonu i jego delikatnych czesci zabojstwo, wystarczy niechcacy kichnac, cokolwiek.

granit to dla niektorych wyglada jak katafalk, ale wydaje mi sie ze ladnie szlifowany w ciemniejszych kolorach, w polaczeniu w drewnem stolika (jesli to drewno) wyglada bardzo ladnie, daje gramofonowi wyglad troche powazniejszy.

dodatkowo ja planuje zakup obudowy z pleksi tak aby nie tylko pokryla gramofon, ale calosc, jak w rozwiazaniu pro-ject "cover it". nie ma wtedy problemu z tym ze pleksi slizga sie po granicie, po prostu zakrywam calosc, kurzu nie ma.

pozdrawiam.

Krell fakt piasek i wypoziomowana plyta na to bedzie najlepszy - ale az takie zachody potrzebne sa w przypadku wielkich podlogowych kolumn, czasem sa poprostu zablisko ustawione badz co gorsza podloga to jakas niestabilna klepka jak morze w sztormie czy cos w tym stylu i faktycznie wtedy tylko kontener piachu cokolwiek zmieni. Naprawde dobre rozwiazanie.

>>>Piotr_,

Jak Cię cholera strzeli, to będziesz zastrzelony...

Pisz w sposób bardziej przemyślany i odpowiedzialny, to nie będzie powodów, żeby Cię cholera strzelała. Przyklejać płyty taśmą klejącą i plasteliną do talerza to jest prawdziwy ARMAGEDON ! (wpis Piotra_ parę postów wyżej). Zastanów się co wypisujesz, bo te wpisy czytają także "zieloni", i mogą je wziąć za dobrą monetę.

Generalnie, najpierw myśleć, później pisać.

najpierw sluchac potem teoretyzowac, jak prostujesz plyty siedzisz na komodzie a pod nia plyta? ten "bardzo powazny" sposob to wlasnie najwieksza destrukcja bo gniata sie wszystkie rowki jak leci na calej plycie, sluchanie krzywych tez jest destrukcyjnym pomyslem, uczenie ludzi by nie wrzucali igly na krawedz plyty i dbali o zawieszenie we wkladce i membrany glosnikow (w przypadku braku filtra subsonicznego) przy pofalowanej plycie jest znacznie bardziej odpowiedzialne od teoretyzowania. Uczenie by nie meczyli sie w przypadku starych poniszczonych plyt szlifami shibata w mm tylko odpalai na mc denona 103 tez jest rosadne - jesli sluchali doskonale wiedza o co chodzi. Ja takie testy robie na codzien. A wracajac do tasmy przyklejales? nie? wiec badz tak mily odstosunkowac sie odemnie osobiscie w kazdym wpisie bo juz wiele osob uspokajalem na priwa by zachowywali sie kulturalnie wobec powaznego starszego Pana z duza nieoceniana wiedza teoretyczna i ogolnie bardzo ok czlowieka tylko z niewielkim praktycznym osluchaniem ktory im sie w ich zdania caly czas wcinal ja i mi. Nie poradze dzieciakowi co ma gramofon za 100zl by kupil przycisk za 700 euro, maszyne do prostwoania za 3000 euro i sluchal na ramieniu za 5000euro wkladki za 10000euro i najlepiej samych nowych plyt po 90 (!?)

Wbrew pozora bardzo szanuje plyty a wlasciwie sama muzyke na nich, nie wyrzuce pofalowanej plyty, nie przycisne jej komoda, nie bede oszczedzal wkladki ani samego nosnika tylko odpale tak by czerpac przyjemnosc ze sluchania materialu na niej zapisanego. Kolekcjonerom chcacym sluchac swych 50 letnich perel w cenie gramofonu polecam natomiast jvc era 7000 w cenie jednej szpuli dla byle szpulowca z kasetami video od 1zl. Jak sobie nagraja na kasete podniszczona stara plyte (nie z klasyka) raz prawidlowo odtworzona na docisnietym shure 75 czy denon 103 caly ten teoretyczny kit i sciema o swietnych wkladkach bedzie ich smieszyl tak jak i mnie bo juz to dawno temu przerabialem.

>>>Piotr_

"...bo juz wiele osob uspokajalem na priwa by zachowywali sie kulturalnie wobec powaznego starszego Pana z duza nieoceniana wiedza teoretyczna i ogolnie bardzo ok czlowieka tylko z niewielkim praktycznym osluchaniem ktory im sie w ich zdania caly czas wcinal ja i mi...."

Czy ten "starszy Pan" to ja ?

Nic nie rozumiem..., szczególnie tego co jest na końcu zdania: "...caly czas wcinal ja i mi..."

Ki diabeł ? Co masz na myśli, jeśli łaska ?

ktory caly czas sie im wcinal jak i mi*

i tak jest to wlasnie odbierane i to przez wiele osob, natomiast te wypowiedzi sa napewno nieocenione jako druga strona medalu by kazdy mogl sobie ukladac wlasna ukladanke majac poprostu duzo roznych czasem skrajnych danych. Tak wiec bardzo Ci dziekuje Yul za te wypowiedzi a jedyne do czego mam uwage by robic to z pewnym wyczuciem o jakie ja tez sie postaram by nie wyglodalo to jak prywatne przekomazanie sie dwoch smarkaczy. Czego bardzo zycze calej zakladce analog ktora jest jedna ze spokojniejszych, rzeczowych i tolerancyjnych i przez to sensowniejszych zakladek na tym forum.

Pozdrawiam

Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.