Skocz do zawartości
IGNORED

Ancient Audio - światowe salony otwarte!

pavlos

Rekomendowane odpowiedzi

>>graaf, a kup sobie zestaw AA - nie będziesz miał takich problemów.

ani tej jakości, o którą chodzi

bo pod pewnymi względami AA jako tzw. klasyczne stereo to po prostu słabizna

w porównaniu do tego stereolit to "wzmacniacz informacji przestrzennej" jak napisał fadeover

>bo pod pewnymi względami AA jako tzw. klasyczne stereo to po prostu słabizna

To zdanie jest naprawdę rozkosznie zabawne w kontekście faktu, że własne doświadczenia z hiendem kończą się na zamkniętym w szafie module Tampa :-)

>To zdanie jest naprawdę rozkosznie zabawne w kontekście faktu, że własne doświadczenia z hiendem

>kończą się na zamkniętym w szafie module Tampa :-)

rozkosznie zabawne jest to, że od wielu miesięcy komentujesz moją osobę niczego o mnie nie wiedząc

a także to, że dezawuujesz coś czego nie znasz

czy fadeovera też tak podsumujesz?

>rozkosznie zabawne jest to, że od wielu miesięcy komentujesz moją osobę niczego o mnie nie wiedząc

>a także to, że dezawuujesz coś czego nie znasz

>

>czy fadeovera też tak podsumujesz?

Nie, ja fadeovera znam :-)

A Ty nie znasz AA.

I zaraz kolejny wątek powędruje na bocznicę, bo się kilku takich publicznie zaczyna obrzucać... Ręce opadają... Koledzy: dajcie sobie siana albo się obrzucajcie prywatnie! Zapewniam, że kibiców tutaj nie znajdziecie!

Wracając do wątku. Grand Silver Mono AA w połączeniu z Avalonami to jak dotąd najlepszy dźwięk, jaki kiedykolwiek słyszałem. Słuchałem go także w połączeniu z monitorami AA Holography. Było zacnie, ale jednak sporo gorzej... Zwyczajnie się cieszę, że panu J.W. udało się sprzedać kolejny, zapewnie nieziemsko drogi system i życzę mu dalszych takich zamówień... :)

ponieważ należę do tych, którzy dobrze znają różne wcielenia AA, chętnie posłuchałbym krytycznych opinii osób, które miały bliższy kontakt z systemem. Nie mam na myśli okazjonalnego kontaktu na tej czy innej wystawie, ale porządny odsłuch najlepiej w zestawieniu z innym produktem/produktami. Wiem, że niestety takich osób jest niewiele i te które znam lub o których słyszałem - np. Elberoth - po porządnym odsłuchu nie miały wyjścia i zakupiły AA. Może jednak istnieje osoba, która się zawiodła i poda nam merytoryczne argumenty, bo z bicia piany co najwyżej wyjdzie niestrawność

stempur>>> Jak czytam to co piszesz to mnie krew zalewa bo jak taka pier**la jak ty moze oceniac osiagniecia AA skoro nawet kolumn jak czlowiek kupic nie umiales i jeszcze zanudzales tym innych (zenada) a w rezultacie po mozolnym wysilku zakupiles Totemy na sterydach podpompowane na maxa kurduple i nazywasz to najlepszym wyborem -obuc sie facet i zacznij myslec.

robix

A ja robixie chciałbym Ci pogratulować Twojego sprzętu i tego, że czerpiesz z niego dużo zadowolenia.

Ja ze swojego też jestem zadowolony i Twoja opinia nie zmieni tego ani na jotę.

Pozdrawiam Pierdoła Stempur

PS. Specjalnie dla Ciebbie zaczne słuchać kabli na XLR i bądą o tym dużo pisał na forum. wybiorę te najgorsze

Drogi Graafie.

Nie wiem na jakim poziomie jest Twoja zdolność przyswajania takich zjawisk ( proszę nie mieć złych skojarzeń) ,

ale jeśli jesteśmy na tej stronie to podpowiem Ci o systemie Stereolit....

Dlaczego z jednej kolumny patent nie został wdrożony?..... on został wdrożony na skalę masową ....i to wcześniej.

Tak się składa że niektóre patenty - jeśli się przyjżeć - są lub dotyczą drobnych zabiegów ( oprócz tych prawdziwie przełomowych ) i czas ich "życia" jest ograniczony .

Wiesz gdzie są rozwiązania "stereolit"? ......w każdym "radiomagnetofonie" przenośnym produkowanym od lat 70" dwudziestego wieku .Różnica polega na ustawieniu głóśników od frontu w stosunku do głośników ustawionych bocznie w sterolit.

Przy głośnikach o średnicach 8-12 cm montowanych w radiomagnet. stosunek pkt. żródła do rozpraszania w przestrzeni był bardzo korzystny.Wewnętrzna budowa głośników ze wspólna obudową pozwalała na silne współdziałanie różnic L-R w samej obudowie do nałożonych sygnałów L+R .

W stereolit ustawienie głośników na bocznych ściankach umożliwiało silne wyeksponowanie L-R .

I to jest zasadnicza różnica.

W układzie "radiomagnetofonu" zachodziła silna zależność pomiędzy obydwoma rodzajami emisji stereofonicznej (wytworzonej poprzez urządzenie- w powietrzu) - proporcjonalnej oraz fazowej .

Z tąd Twoje upodoboanie do.... i z zamiłowania do Klasyki .

Natomiast przekaz sygnałów o dzwiękach silnie kreujących obraz wprost ( bębny , perkusja , kontrabas )

wystepujacych w innych gatunkach muzycznych , lepiej wypadnie z "radiomagnetofonu" .

Jest wtedy inne czoło fali budujacej obraz.

Graaf...cd.

A twoje pytanie do "cytowanej"fotki ....dotyczy rozwiniecia układu "stereo" ze wspomaganiem układu steroli .

Głośnik wysokotonowy jest ustawiony ze względu na propagację od frontu.Średniotonowe głośniki są klasycznym stereolit'em i dotyczą "wspomagania" holografii w układzie stereo.Są w pewnej odległości od frontowych lewego i prawego .

Można także przypuszczać że sygnał z tego "środkowego " zestawu jest dokładnie regulowany co do pkt.instalacji (w pomieszczeniu ) jak co do poziomu i widma sygnału .

To także może być zastosowane do 5.1 .

ps.

Nie przyjmuj wszystkiego co piszą inni. Herezje były ścigane juz w średniowieczu ... ;)))

Szanowni Panowie,

Coś ten system zmienił w moim audiofilskim swiecie.

Posłuchałem i już nie mogę odeprzeć opętania wysokimi kolumnami.

Pamietacie bodaj XRT28 Mcintosha na audio szoł kilka lat temu.

Wtedy jeszcze nie wiedziałem dlaczego to mi sie tak podobało.

Pozdrawiam

Maniakaudio

Co Ci się w prezentacji wysokich kolumn tak podoba? Że aż zminił Twój punkt odniesienia w odbiorze audio.

Tych Mc na AS nie słuchałem, ale za to słuchałem panelowych kolumn pana Zawady (na ostatnim AS). Owszem... Przedtem najwyższe modele Dynaudio, też nie ułomki. Te były świetne.

Ale tak na prawdę to zauroczył mnie dźwięk kolumn dookólnych w pokoju RCM w Bristolu.

Inżynier,

Co mi sie podobało w tych wysokich kolumnach ?

Po wysłuchaniu sesji prapremierowej przygotowanej do wysyłki za ocean i niezwykłym wrazeniu całości prezentacji wrociłem do domu,włączyłem własny system.

Moje nie małe kolumny bo 140 cm na podstawkach kończą prezentacje muzyki na wysokości może 30 cm wyżej.

Pokój na 320 cm i smutna konstatacja pozostaje 150 cm przestrzeni w której prawie nic sie nie dzieje.

Wcale na to nie zwracałem uwagi do ostatniej sesji w Ancient Audio po ktorej wróciła mi pamięć wydarzeń

koncertów i prezentacji które mnie powalały niewiadomo czemu.

To były koncerty live w kościołach i prezentacja wielkich kolumn Mcintosha w Audiocholiku i na targach Audioshow

lata temu.

Dzisiaj chcę znaleść kolumny które dadzą mi wrażenia zbliżone do w/w.

Chetnie oczekuje na Wasze opinie i propozycje czego i gdzie posłuchać by potwierdzić lub obalić moje subiektywne wrażenia.

Pozdrawiam

Tak też podejrzewałem, etony... Musiał sporo zjechać na efektywności R3-ki. Widać etonowska sztywność membrany sandwich (a za tym prostota projektu) była ważniejsza niż efektywność wypadkowa całych kolumn...

robix

Bardzo ładne... kojarzą mi się z kolumnami Gryphona. Możesz sobie takie zrobić - to inna metoda. Nawet wykorzystując swojego Heila AMT lub chociażby nowego scana R2904-7100 ring, będzie taniej jak z R3, którego efektywność została i tak zaprzepaszczona...

Jesli kolumny sa czescia systemu aktywnego to efektywnosc Ravena niekoniecznie musiala byc zaprzepaszczona. Same kolumny ksztaltem przypominaja te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.