Skocz do zawartości
IGNORED

Nowości Jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Z HH - ciekawa uwaga, myślałem że są to tzw. ceny okazyjne. Zamawiam głównie płyty za oceanem (nie licząc allegro i - od czasu do czasu - multikulti), a tam - wiadomo - zwracamy uwagę na Delmarki, Okki, itp. Czyli wszystko to, co w Europie jest dużo droższe.

Do Tomka i Wawrzyńca wybieram się w tym tygodniu na małą lustrację nowości:)

Dziś dostałem płytę Trio Marcina Wasilewskiego (ECM). I cóż... Tylko dwa słowa. JEST PIĘKNA!

Pzd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Arek__45, 29 Sty 2008, 14:57

>...wlasnie slucham nowego Pata "Day Trip"..

Ciekawa jestem Twoich wrażen. Ja po pierwszym przesłuchaniu mam niestety dość mieszane odczucia, ale może przy nastepnych, moja opinia będzie łagodniejsza i przychylniejsza nowej płycie PM

Pzdr.

Ł.A. Woman

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

......coz to kontynuacja trio tylko w innym skladzie ,zaluje ze nie nagrana analogowo,nie obylo sie bez powtorek ale ciekawa wersja "When we were free",ostatniej PMG nie kupilem,poslucham jeszcze na pewno wiele razy...niech gra...

• 2 tygodnie później...

Zmieniam opinię o młodym polskim jazzie!Jestem pod wrażeniem płyt "Unfinished Story" grupy RGG,"January" tria Marcina Wasilewskiego i koncertu z Alchemii Pink Freud.To naprawdę dobre i godne polecenia nagrania.

A jeszcze jedno.Zamówiłem ostatnią płytę Olesiów z Jorgensmannem z Hatology.

Czy ktoś ją już słuchał i ewentualnie mógłby podzielić się wrażeniami?

Wojtku, byłem na koncercie i był znakomity. Płyty nie znam. Jeszcze.

A z młodego, polskiego jazzu... kurcze, szkoda, że tak mało jest płyt wydawanych, ale - jeśli nie znasz - to polecam TAQ (dostępne w/przez Rubicon). Znając Ciebie, taka muzyka Ci się spodoba.

pavbaranov

Mam tę płytę i również wysoko ją cenię.

Jakoś nie słyszę opinii o najnowszym nagraniu Pata Metheny.Ja go już dosyć dawno skreśliłem ale przyzwyczaiłem się do szumu medialnego po premierze(gwarantowane 5 gwiazdek w JF przyznane przez red.Szachowskiego).

Ciekaw jestem też opinii Forumowiczów o najnowszej płycie Scofilda( z dęciakami!).

Wojciech>

Słyszałem ostatnią płytę Methenego. Nie jestem entuzjastą jego jazzowej konfekcji (no, może poza płytą z O. Colemanem, którą dość regularnie odsłuchuję i która taką konfekcją z całą pewnością nie jest), ale formułą jego tria jest ciekawsza od "złożonych" projektów. Co do samej muzyki - nic nowego, przyjemnie zagrane, mainstreamowo do bólu ale w sumie dość rasowo. Zakupu bym nie rekomendował, ale pożyczenie od znajomego - tak.

Pozdrawiam

No mam wreszcie najnowszą płytę Jorgensmanna z Olesiami z Alchemii.Dokumentuje trase koncertowa z 2007r.

Bylem na ich wystepie w Lublinie.Swietne granie!Poza tym to pierwsi Polacy w Hatology.

Donoszę o kolejnych nowościach w mojej płytotece,o płytach z 2007r.Pierwsza to nagranie z muzyką Miriam Alter wydane przez Enję.Jeżeli pamiętacie poprzednią płytę tej kompozytorki "If"(przepiekną!) to ta reprezentuje podobne klimaty(jazzowo-sefardyjsko-andaluzyjskie).Tytuł to "Where is there".Grają J.Morelenbaum cello,J.Ruocco klarnet,P.Vaiana saks.,S.Bonafede piano,G.Cohen bass i J.Baron perk.

Druga pozycja to Bobby Selvaggio "Unspoken Dialogue"Playscape-nowoczesny jazz środka,grają K.Werner piano,B.Selvaggio saks,P.Tynan trąbka,B.Sreet bass,M.Perko perk. i J.Haddad perk.

Kolejna ciekawa krajowa propozycja:

Sing Sing Penelope - We Remember Krzesełko

Od elektronicznych pejzaży (Talking’), przez rozpędzony groove, okraszony niezliczonymi solówkami (James Bond) po niepokojące skrzypce, połamane rytmy psychodeliczne pochody basu.... Z jednej strony urzeka minimalizmem a z drugiej uderza rozbudowanymi kompozycjami. Dodatkowo krótki filmik :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13172-100009036 1203934396_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli mowa o nowościach (czyli rozumiem płyty, które nie tak dawno się pojawiły na rynku a nie płyty, które niedawno kupiłem) to do sing sing penelope dołączam płytę w duecie Magnus Broo i Paal Nilssen Love "game", wstępne przesłuchanie wiele obiecuje. (swoją drogą - prywatna wytwórnia paala PNL Records zgapiła kartonowe okładki od naszego rodzimego NOT TWO).

jeśli można coś niejazzowego wtrącić to polecam płytę rodzinną - Waglewski/Fisz/Emade - "Męska Muzyka"

Rekomenduję trzy nowości z Wietrznego Miasta:

Dragons1976-Aram Shelton sax.,Jason Ajemian bass,Tim Daisy perk. płyta wydana przez Multikulti w 2007r

Aram Shelton "Arrive"-A.Shelton sax.,Jason Adasiewicz vib.,Jason Roebke bass,Tim Daisy perk. płyta z 2007r wydana przez 482 Music.

"Hunter Gatherers"The Rempis Percussion Quartet-Dave Rempis sax.,Anton Hatwich bass,Frank Rosaly perk.,Tim Daisy perk. płyta z 2007r 482 Music.

Może płyta nie jest najnowszym wydawnictwem ( 2006 ) ale jest bardzo ciekawa!David S.Ware balladowo!

The David S. Ware Quartet " BalladWare" Thirsty Ear The Blue Series.Skład lider saks.,M.Shipp piano,W.Parker bass i G.E.Brown perk.Nagranie z 1999r z NY.Dla samego Autumn Leaves warto tę płytę kupić.

A teraz absolutna rewelacja.Płyta portugalskiego saksofonisty Rodrigo Amado "Teatro" wytwórni European Echoes.Oprócz lidera Kent Kessler bass i Paal Nilssen-Love perk.

Porywająca,nowoczesna i wyrafinowana muzyka imrowizowana na najwyższym poziomie.

Amado wyrasta na najciekawszego obecnie saksofonistę europejskiego.Gorąco polecam!

• 3 tygodnie później...

Chciałbym zwrócić uwagę na dwie płyty Billy Banga,które od dwóch dni goszczą w moim odtwarzaczu.

Pierwsza to Vietnam Reflections Justin Time oraz B.Bang Quintet Above& Beyond Justin Time -płyta z udziałem i poswięcona Frankowi Lowe.Obie godne polecenia!

• 2 tygodnie później...

Melduję o dwóch nowościach Davida Murraya.David Murray Black Saint Quartet "Sacred Ground" Justin Time i David Murray&Strings "Waltz again" Justin Time ( bardzo ciekawie uzyte smyczki!).

• 4 tygodnie później...

Pragnę zwrócić uwagę na trzy nowości,które zagościły w mojej płytotece.

Pierwsza to najnowsze nagranie kwartetu Charlesa Lloyda "Rabo de Nube"ECM 2008.

W zespole oprócz lidera Jason Moran piano,Reuben Rogers bass i Eric Harland perk.

Druga pozycja to nagranie weterana saksofonu barytonowego Cecila Payne "Chic boom Live at the Jazz Showcase"Delmark 2001.W zespole Jim Rotondi tp,Eric Alexander sax.,Harold Mabern piano,John Webber bas i Joe Farnsworth perk.

A na koniec prawdziwy rodzynek.Jazz z Węgier podparty co prawda autorytetem samego Hamida Drake.

Nagranie saksofonisty altowego Viktora Toth'a"Climbing with Mountains"BMC2007.

Kapitalna płyta z udziałem Hamida oraz Matyasa Szandai'a bass,Ferenca Kovacs'a tp oraz Petera Pallai'a poezja.Wszystkie płyty godne polecenia.

• 3 tygodnie później...

Ostatni nabytek "Masada recital" z Tzadika czyli Sylvie Courvoisier i Mark Feldman w reperuarze zornowskim.Bardzo ciekawa płyta.

• 4 tygodnie później...

Anonsuję trzy nieobawiam się określenia wybitne nowości jazzowe.

Pierwsza to Charles Gayle Trio "Live at Glenn Miller caffe"-oprócz lidera na basie Gerald Benson i Michael Wimberly dr.Wydawca-Ayler Rec.

Drugie wydawnictwo to najnowsze nagranie Brada Meldau'a "Brad Meldau Trio Live" Nonesuch,w składzie Larry Grenadier i Jeff Ballard.

Trzecia płyta to "Stories before within" Innova skrzypka Jasona Kao Hwanga oraz Taylora Ho Bynuma kornet,Andrew Drury perk.,Ken Filiano bass.

• 4 tygodnie później...

Kolejna nowość z Playscape.Mario Pavone "Trio Arc" 2008.

Oprócz basisty Paul Bley i Matt Wilson.Współczesno-freejazzowe granie na najwyższym poziomie.

PS.Czy tylko ja na tym Forum piszę o nowych nagraniach?

A i jeszcze dwie perełki z niezawodnego,krakowskiego Not Two.

Steve SwellPresents "Rivers of Sound Ensemble"News from the Mystic Auricle- w składzie Roy Campbell,Sabir Mateen,Hiliard Greene i Klaus Kugel.

Druga płyta to "Cosmic Suite"Matthew Shipp Quartet a w nim oprócz lidera Daniel Carter,Joe Morris i Whit Dickey.

wojciech iwaszczukiewicz, 30 Cze 2008, 22:20

>PS.Czy tylko ja na tym Forum piszę o nowych nagraniach?

Pewnie niektórzy, tak jak ja, co jakiś czas zawracają na tej drodze ... ;-)

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Chcialem przez to powiedziec, ze niektorzy zamiast szukac nowych nagran, probuja zglebiac stare ... po raz kolejny.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

• Pokaż nowe odpowiedzi