Skocz do zawartości
IGNORED

mój pierwszy zestaw

shukenja

Rekomendowane odpowiedzi

witam forumowiczów

po trudach przekopywania zasobów internetu, rozmowach z wieloma ludźmi i pytaniach na forum ostatecznie złożyłem swój pierwszy zestaw hi fi.

dziękuję tym samym wszystkim forumowiczom którzy pomogli mi w wyborze i skrupulatnie radzili mi jak podejść do tematu na wstępie - serdeczne dzięki :)

pomyślałem że mogę teraz już "pochwalic się" tym co nabyłem - chociaż wiem że niektórzy audiofile będą się krzywić - ale ja bardzo ciesze się z dokonanego wyboru.uważam że to dobry zakup na wstęp w świat audio...

dokonałem go oczywiście po odsłuchach w salonie i konsultacji z panem sprzedającym.

źródłem jest gramofon i długo tak zostanie - nie lubię krystalizacji muzyki i jej sztuczności.myślałem o modelu pro ject debut ale tylko do momentu podłączenia modelu rpm 5.1 - różnica była powalająca. takoż głośniki - na koniec decydowałem pomiędzy b&w oraz System Audio (model 1530 podłogowe) ale różnica w brzmieniu była na korzyśc tańszych b&w.prawie 300 euro więcej za SA które strasznie cięło sybilantami przy odsłuchu, i mimo że tkwi we mnie miłośc do japońskich mieczy, nie lubię takich cięć po uszach. decyzja - tańsze głośniki,za to cieplejsze brzmienie.

ostatecznie system to:

koumny b&w 685

wzmacniacz arcam a70 (lepszy od rotela który wydał mi się mulisty, zagłuszał wyższe partie)

gramofon project rpm 5.1

szafeczka drewniana jak widać, cena 60 euro, złożona w 15 minut (wkrętak elektroniczny black & decker, polecam)

w przyszłości planuję rozbudowę o tuner, być może także CD. oczywiście standy (nota bene zaskoczyło mnie że katalog b&w pokazuje standy przy tych kolumnach ale nie są wliczone w cenę, ale cóż...), a i tak musiałem tłumaczyć żonie w pokoju odsłuchowym dlaczego ten model gramofonu jest lepszy- pan nawet zostawił nas na 10 minut samych widząc tok zażartej dyskusji. na szczęście mieliśmy rocznicę słubu niedawno i żona zmiękła... :)

generalnie już mogę z czystym sercem polecić takie zestawienie tym którzy szukają ciepłgo brzmienia, na wieczorne pory przy szklaneczce dobrego alkoholu.

ciekaw też jetem co doświadczeni forumowicze mogą powiedzieć o powyższym systemie - zapraszam do oceny i dyskusji.

jeszcze raz dziękuje forum za podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16455-100005179 1189334677_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36066-m%C3%B3j-pierwszy-zestaw/

ps. zapomniałem o najważniejszym.

cena tegoż zestawu to 1800 euro.

dodatkowo dostałem parę kabli nordost (3m każdy) z końcówkami typu banan w cenie. gwarancja kilkuletnia na głośniki, 2 letnia na arcama i rok a rpm.

jeśli ktokolwiek potrzebuje kupić sprzęt na zielonej wyspie, podam namiary, zapraszam do odsłuchu, proszę się kontaktować mailem lub na priv.

pozdrawiam.

zestaw stoi dośc stabilnie i nie zauważyłem żadnych drgań lub niedoskonałości - próbowałem na podstawkach obok i szczerze - nie zauważyłem różnicy.

dopóki nie zakupię standów pozostaję przy obecnym rozwiązaniu.

>>>shukenja,

Głośniki nie mogą stać na jednej szafce razem z gramofonem. Będziesz miał silne sprzężenie mechaniczne (drgania blatu) i akustyczne (fala akustyczna z pobliskich głośników). Dodatkowo mogą się wzbudzać cewki we wkładce gramofonowej od zmiennego pola magnetycznego z głośników (no chyba, że są ekranowane). Jaką wkładkę ostatecznie kupiłeś, jeśli można wiedzieć ?

Pozdrawiam,

Yul

P.S. A sam pisałeś, że nie usłyszysz różnicy pomiędzy gramofonami - no to ja widzę, że usłyszałeś. Sam mam RPM-5, fajny gramniak !

Odpowiednie ustawienie głośników to podstawa. Nie wierzę, że nie słyszysz różnicy. To wychodzi nawet przy mini-wieży. Jak słuchalem na Totem Mite to robiłem eksperymenty i różnica między glosnikiem stojącym na komodze, a głośnikiem stojącym na solidnej podstawce obok komody była powalająca.

Ja bym jeszcze zastanowil sie nad lepszym wytlumieniem pokoju - masz bardzo duzo gladkich powierzchni: podloga, okna, sciany. Wydaje mi sie, ze jakis dywan i kilka polek z ksiazkami wplyneloby pozytywnie na jakosc dzwieku.

Yul,

usłyszałem dopiero jak usłyszałem. dzin przed zakupem pomyślałem, jak wtedy sam widziałeś, czy nie lepiej skompensować cenę głośników lepszym źródłem. i miałem rację.

wkładka to ortofon mk2 510. lepsze były tylko van der hulle, ale drogie skurczybyki.może w przyszłości. jestem zadowolony z brzmienia jakie jest teraz.

co do samych głośników - oryginalne standy bardzo mi się nie podobają. sprawiają wrażenie wiotkich, a poza tym dają efekt wielkiej kuli na czubku zapałek. nieładnie. stojaki zrobię sobie u stolarza na zamówienie, muszę tylko pomyśleć jaki styl ma to być. także potarzam, to tymczasowe rozwiązanie, głównie z powodów finansowych. no i być może za mało się jeszcze osłuchałem, albo po prostu sugeruje się łatwością rozwiązania i nie słyszę różnicy.

tak czy siak, na razie zostaje jak widać

co do pokoju - przyjdą i półeczki, ponadto coś na vinyle, tylko nie wiem co. ikei tu nie ma jak na razie, więc muszę pogłówkować...

>>>shukenja,

Jeśli będziesz planował standy pod głośniki, to mogłyby być nieco wyższe niż szafka pod sprzęt. W każdym bądź razie szykuj duży regał na vinyle. Ostrzegam, że ich zbieranie mocno wciąga (nie mówiąc już o słuchaniu !). Gratuluję zmysłu estetycznego i udanych zakupów.

Pozdrowionka,

Yul

Shukenja!

Co za fantastyczny początek!To jak będą wyglądały następne etapy?!Chociaż przynajmniej kolce pod monitory na podkładkach(by oszczędzić szafkę i nerwy żony).Inaczej to ta szafka gra.Pozdrawiam i gratuluję.

Rob sobie doslownie co chcesz, dwolnosc sprawiajaca radosc nieskrepowana opinia publiczna i czesto nawet tzw. zdrowym rosadkiem jest bardzo normalna bo przynosi najwiecej samozadowolenia.

Mam tylko uwage by od poczatku kariery nie pisac debilizmow w stylu: "wkładka to ortofon mk2 510. lepsze były tylko van der hulle" bo to juz moze jakiegos nieopacznego bidoka bardzo zmylic.

a czemuz to od razu debilizm ? zabraklo tez zdrowego rozsadku uzwazasz ?

nie wydaje mi sie ze popelnilem jakis straszny blad, ok, pomylilem sie w nazwie wiec jako starszy uzytkownik i bardziej doswiadczony audiofil powinienes mnie po prostu poprawic a nie sugerowc ze wypisuje debilizmy.

najwidoczniej temat ten nie zostal zalozony dla frustratow twojego pokroju wiec badz tak mily i zechciej nastepnym razem poskromic swoje nerwy i nie pisac wogole bo to co zrobiles powyzej jest po prostu dla mnie niezrozumiale.

na szczescie na forum sa jeszcze inni, mili uzytkownicy ktorzy swoja rada i dobrym slowem daja prawie tyle samo radochy co swiezo zakupiony sprzet.

mimo wszystko pozdrawiam serdecznie i zycze sukcesow w kojeniu nerwow waleriana.

No to gratulacje!

Dobrze ,że zdecydowałeś sie na monitory. Postraszyłeś tymi 30 m2 :-)))

Ale widzę "choróbsko" Cię dopadło.Miało być (o ile dobrze pamiętam) 4,5 tys i w grudniu a jest 1800 euro we wrześniu.....

Uwage o standach potraktuj poważnie, to na pewno rzecz którą musisz nabyć.

pzdr

B.

ano, zwiekszylem budzet po ,khem khem, konsultacji z zona :) stwierdzilem tez ze skoro i tak mamy zrobic zakup, to po co czekac do grudnia skoro i tak to kupimy co kupimy. ot taka logika na czwartkowy wieczor.

ze standami mam gorzej, oryginalne mi wogole nie odpowiadaja, stolarzy tutaj gdzie mieszkam jak na lekarstwo, salon audio w ktorym bylem sprowadza tylko bardzo drogie stoliki z minimum 4 poziomami. ja osobiscie wole rozwiazanie widoczne na zdjeciu, gramofon w centrum wydarzen, stolik szerszy, wiecej przestrzeni.

zastanawiam sie nad sprowadzenienm standow z polski, dostalem juz na forum oferte kupna takowych, ale tu trzeba by bylo pomyslec nad logistyka.podejrzewam ze ta wlasnie sprawe rozwiklam w grudniu.

nota bene - w pudelku po kolumnach sa specjalne male silikonowe cosie, nie wiem jak to nazwac, podejrzewam ze to do podklejenia kolumn bo jest ich dokladnie 8. czy to rozwiazanie jest dobre ? nie chce zabrudzic kolumn klejem bo pozniej jak przyjda standy bede musial odklejac. sa niewielkie, moze 1cm srednicy.

co do kolumn samych w sobie, bardzo ladnie graja. jest duzo wiecej barw w tym brzmieniu niz podczas moim odsluchow na moim drugim systemie, ale tam mam "plaskie" monitory wiec z zalozenia jest inaczej.jestem bartdzo zadowolony :)

a vinyle zbieram od jakiegos czasu, i bede zbieral dalej. uwazam ze to wspaniale zajecie i szczerze mowiac troche czasu minie zanim (jesli wogole) zdecyduje sie na cd-ka.

spróbj taśmy dwustronnie klejącej... ja mam kolce w kolumnach przymocowane na taśmę - trzymają się bardzo dobrze - połaczenie po kilku dniach pod wpływem cieżaru kolumn zrobiło się sztywne i pewne.

>nie

>chce zabrudzic kolumn klejem bo pozniej jak przyjda standy bede musial odklejac.

Rozwiązanie na szybko : blue tac lub uhu patafix. Poczytaj...dużo tym na forum było. Sladów żadnych nie zostawia a trzyma bardzo mocno.

bardzo fajny pokój stylistycznie, ciekaw jestem tylko na czym siedzisz słuchając muzyki, bo chyba nie na tych bocznych kanapach?

no i tak jak już ktoś wspomniał - polecam gruby, miekki dywan - spokojnie można dobrać estetycznie wyglądający i komponujący się z resztą pokoju, a dźwiękowo będzie lepiej.

pozdrawiam,

a dziekuje,

nie, mam jesczze fotelik i siadam na wprost, a jak z zona to przesuwam kanapke i sluchamy. akurat mam tak ze raczej nie wchodze do pokoju i wychodze, tylko goszcze na dluzej.

myslalem zeby przesunac kanapy wogole o 180 stopni ale nie wyglada to nalepiej w geometrii pokoju wiec mam taka darmowa silownie czsami wlasnie. ale nie narzekam.

shukenja,

bardzo fajny systemik. faktycznie można trochę poeksperymentować z ustawienia, na pewno trzeba dokupić podstawki oraz co najważniejsze rozbudować kolekcję płyt.

widać że faktycznie złapałeś bakcyla, jeśli tak zaczynasz to prawdopodobnie w przyszłości będziesz miał top. :)

dziekuje

juz zlapalem kontakt do znajomego z branzy, ma dostep do materialow wykonczeniowych.

w pomysle mam granit/marmur podstawke pod sam gramofon, taka plytke o grubosci moze 2cm jak w nizszych modelach projecta, bedzie bardzo ciekawie wizualnie i na pewno nie pogorszy brzmienia.

podstawki ustawilbym na kolcach (nie powinny uszkodzic paneli jesli uzyje podkladek), potem na bloczkach kamiennych (jak wyzej), stand, monitorek.

moja zona osiwieje jak uslyszy moje kolejne pomysly...

dlatego musisz używac sztuczek - czyli np kupować sprzęty o bardzo wysokim współczynniku WAF (tak się to pisze?:) ) jeśli w grę wchodzi granit, ładne okleiny to powinna to zaakceptować. Każdy z nas ma w domu jakiegoś hamulcowego i jakoś funkcjonujemy;)

dzisiaj idę do Audiostylu umówić się na odsłuch mojego pierwszego (przyzwoitego) zestawu stereo, ale mam mętlik w głowie, nie wiem co wybrać. Póki co celuje w Denona PMA2000 i Chorusy 826V

pozdrawiam

Witam,

Bardzo gratuluję zestawu (co prawda nie mam pojęcia jak gra, ale najważniejsze, żeby Tobie odpowiadał). Zestaw piękny i minimalistyczny (w dobrym tego słowa znaczeniu). Bardzo podoba mi się aranżacja całego pomieszczenia, a odpowiednio dobrane standy (które raczej są niezbędne ) mogą dodać uroku całemu pomieszczeniu, ale jak jeszcze będzie szafka na płyty - to już chyba za dużo :)

PS. Zawsze masz tak czysto, czy sprzątałeś do zdjęcia ? :D

hehe zawsze. no, czasami machne skarpeta ale to moim zdaniem tez dodaje uroku.takiego swojskiego.

co do grania - zestaw gra bardzo cieplo, tak ze ma sie wrazenie ze jest sie w malej drewnianej salce a wokalista stoi kilka metrow przed toba i spiewa sobie do papierosa.

taki lynchowski limat, twin peaks i detektyw cooper na porannej kawie a w tle pedzelki na werblach :)

co do plyt - bn arazie sa strategicznie za kanapami. jak ich liczba urosnie, pomyslimy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.