Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

pajda

Skoro masz aż tak wielkie pole manewru. W postaci pokoju przeznaczonego tylko i wyłącznie do audio, to może warto zbudować jakieś pułapki basowe. Myślałeś o tym ?

No i zmień dywan :)

U kolegi widzę bardzo dużą ilość jednorodnego materiału wygłuszającego. Obawiam się, że powoduje to "wycięcie" określonego pasma, co może przynieść więcej szkody niż pożytku. Różnorodność materiałów wygłuszających (a przynajmniej ich połączenie z ustrojami rozpraszającymi) powinna pozwolić na osiągnięcie lepszych efektów przy jednoczesnym ograniczeniu ilości użytego materiału. No ale to tylko moje przypuszczenia.

Sam bardzo chciałbym posiąść wiedzę jak prawidłowo wygłuszyć pokój. Idealnie gdyby udało się zachować jeszcze estetykę i funkcjonalność.

Słuchając rozumu....

mhm, sam jestem ciekaw jak to brzmi - jednak nawet bez wyliczen wyjdzie chyba zbyt mocno wytlumione pomieszczenie...

dla wszystkich chetnych polecam programy do symulacji akustyki pomieszczenia - catt acoustic i odeon, ten drogi zreszta imho duzo "latwiejszy" strona programu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ze swojego doswiadczenia powiem ze w komorze bezechowej po kilkunastu minutach robi sie dziwnie... czlowiek byl, jest i bedzie przyzwyczajony do pewnego poglosu...

post-20176-100008244 1218462777_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qbusek, 11 Sie 2008, 15:52

Ukryta Zawartość

a jak z tego skorzystac?

Ukryta Zawartość

Dlaczego przyjmujecie, że gąbka o grubości 5 cm wpływa tak samo na dźwięk (pogłos), jak półmetrowe kliny z komory bezechowej ?

>Dlaczego przyjmujecie, że gąbka o grubości 5 cm wpływa tak samo na dźwięk (pogłos), jak półmetrowe

>kliny z komory bezechowej ?

Nie, nie tak samo. Gąbka stłumi tylko wysokie tony, a rezonanse na basie zostaną jak były.

Trochę szafek z płytami po bokach, parę niekoniecznie kiczowatych reprodukcji na te gąbke i bedzie mniej "bigbraderowo". Ja rozumiem, że to dopiero początek urządzania pokoju.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

jak dla mnie to troszkę przesadziłeś z gąbkowaniem, teraz pora wykręcić klamki w drzwiach i oknach, krzesła pomalować na biało i pierwszych pacjętów czas przyjąć ;) .... pamiętam kiedyś wpadłem na taki sam pomysł za czasów studenckich w akademku, gdzie był radiowęzeł (koło 20-25 m2) - mając układy w hurtowni komputerowej dostałem extra maty z gróbej grzybkowanej pianki (oryginalnie były w kontenerach, którymi przychodziły twarde dyski)i obkleiłem całość ... byłem pewien, że teraz to będzie dźwięk, jakież bylo moje zdziwienie, gdy dżwięk spłaszczył się wokale, akustyka a i owszem ale rock i dynamika ugrzęzły w gąbkach ... zawsze trzeba złoty środek znaleźć. A co na to żona ;)?

A tak z innej beczki, ten krzyż z gąbek za ołtarzem z luxmana to przypadkowo czy celowo ;) ?

A gdzie tu niby jest ustroj- ja tu widze tylko bałagan... ludzie az wstyd takie cos pokazywac. Takie rzeczy to an bocznicy powinny byc!!!!!!

Blady99, 12 Sie 2008, 08:21

>A gdzie tu niby jest ustroj- ja tu widze tylko bałagan...

fakt troche jest ale tylko dlatego ze pokoj malo ustawny jest tez lozko oraz router a co do zk to jest na chodzie podlaczany pod wzmak :)

Koledzy, spokojnie! Przeciez napisalem ze to pierwszy etap budowy :)Po zakonczeniu nie bedzie widac ani jednej gabeczki.

Dywan wyleci (kanapa tez). Zmieni go ten audiofilski :) gruby i puszysty. Beda tez antyramy z plakatami wiec fale beda mialy sie od czego odbijac. Ich lokazlizacja oczywiscie po dlugich odsluchach.

Wspominalem o kwiatach (sztucznych bo to "darkroom") i bardzo nastrojowym oswietleniu.

Tak, mysle tez o pulapkach basowych. Bas wcale nie byl obojetny na te gabki. Jest go zdecydowanie wiecej co nie oznacza ze gorzej. Kontrola zachowana.

W tym pokoju muzyki slucham sam, (no nie do konca sam bo czesto zabieram Jack'a albo Jim'a:)czysto relaksacyjnie. Dla znajomych jest inny zestaw, w salonie. Wiec tak, jest to samotnia. Cos jak komora hiperbaryczna. Po ciezkim dniu pracy, jak znalazl.

Co do charakterystyki dzwieku. Po oklejeniu widze zame plusy.

Scena jest dluga i szeroka. Wczoraj sluchalem np "Lazy Moon" - Groove Armada, na koncu myslalem ze przelatujace nademna ptaki narobia mi na glowe. Ekstremalnie dokladna lokalizacja zrodel.

Generalnie, jak plyta jest dobrze zrealizowana to chce sie sluchac. Przy moim, badz co badz budzetowym sprzecie, efekt jest rewelacyjny.

Acha, krzyz wyszedl przypadkowo :) i tak nie bedzie go widac.

Dzieki za zainteresowanie i obiecuje wstawwic foty po zakonczeniu prac.

Pozdrawiam i szczerze zachecam do eksperymentow z akustyka.

W komorze bezechowej nie tylko po dłuższej chwili robi się dziwnie, tam najnormalniej w świecie boli głowa. Słuch ludzki jest zaprogramowany by wychwytywać wszelkie odgłosy które informują o sytuacji jego otoczenia. W komorze bezechowej mózg, a co za tym idzie słuch się męczy, bo stara się usłyszeć rzeczy których nie ma. Nawet noworodek w brzuchu matki słyszy dźwięki dobiegające z poza ciała rodzicielki. Ciekawe, czy słuchanie dużej ilości muzyki przez kobietę w ciąży spowoduje że jej dziecko stanie się audiofilem ? ;P

Ja z własnego doświadczenia wiem że jednorodne ustroje w całym pokoju to porażka. Ogólne przytłumienie brzmienia, dynamiki, utrata blasku wysokich częstotliwości. Eksperymentowałem na wytłoczkach od jajek ;) Ostatecznie zostawiłem je na jednej ścianie za plecami, pod ścianą za kolumnami dałem ustroje działające na inne częstotliwości. Polecam eksperymentować z różnymi ustrojami takimi jak rozpraszacze, wytłumiacze, dyfuzory, za pułapki basowe doskonale robią meble wypchane ciuchami. Efekty potrafią być ciekawe :)

I love the sound of crashing guitars

Aby zrobic pomieszczenie bezechowe/bezpoglosowe moje gabki jak i wytloczki do jajek to stanowczo za malo. Widac to dobrze na zalaczonym wyzej zdjeciu takiego pomieszczenia.

Roznica w odbiorze dzwiekow jest ogromna w porownaniu do normalnego pokoju ale przeciez o to mi chodzilo. Wole to niz irytujacy poglos ktory doprowadzal mnie do szalu.

I po raz kolejny podkresle ze gabki sa pierszym z wielu elementow ktore beda mialy wplyw na dzwiek w tym pokoju.

eMiL, 12 Sie 2008, 17:49

>Kazdy ma sprzet na jaki dana osobe stac.

>Takie wpisy nie sa szczytem kultury...

tez prawda ja mam diore ssl-500 + gs 434 "bernard" i zk 140 bo narazie mnie na taki stac moze kiedys zmienie :D

• Pokaż nowe odpowiedzi