Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

>karbidoczaszka

Wreszcie jakieś sympatyczne pomieszczenie... zero gaci, żadnych stolików z podpórkami z rolek po papierze toaletowym - estetycznie i sympatycznie ;)

ps. ten gramofon to na prawdę diy, czy tylko 'o mnie' masz nieaktualne? Może dasz jakieś lepsze fotki?

Chcialbym miec taki pokoj;) pochylone sciany i jakos tak inaczej sie czlowiek czuje w takich pomieszczeniach,a nie jeb kwadrat i kuniec.Zapewne mieszkasz na poddaszu.Poza tym bardzo sympatycznie;)

ganzz_gut

Wreszcie jakieś sympatyczne pomieszczenie... zero gaci, żadnych stolików z podpórkami z rolek po papierze toaletowym - estetycznie i sympatycznie ;)

Masz cos do rolek po papierze?:)

Mr Magic, 17 Gru 2008, 21:20

>

>Masz cos do rolek po papierze?:)

Nic. Pod warunkiem, że jest na nich papier i leżą w ubikacji ;)

Prawdziwy audiofil zrobi użytek nawet z poczciwej "srajtaśmy" :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

what the fuck is this ;) a mnie posadzano o rolki po papierze:| czego uzywasz 2 czy 3 warstwowego? miekki zapewne z tłoczonym wzorkiem czy tez bez;] Czy to wogole dziala??? papier toaletowy nie jest zbyt gesty hehe THE BEST

Kurcze, zapomniałem dodać, że to nie mój system :P Więc nie wiem czy lepszy Velvet, czy zwykły szary makulaturowy :D Podejrzewam jednak, że z Velvetem wysokie tony były by bardziej jedwabiste i miękkie. Szary może być zbyt krytyczny w przejrzystych systemach ;)

Zastanówmy się co by się stało gdyby zastosować kombinację ręcznika papierowego z papierem toaletowym - myślę, że można by wtedy zastanowić się nad patentem :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

ganzz_gut, 17 Gru 2008, 20:55

>ps. ten gramofon to na prawdę diy, czy tylko 'o mnie' masz nieaktualne? Może dasz jakieś lepsze

>fotki?

Gramofon to Goldring GR1. Jedyna rzecz DIY z nim związana to trzpień przeciwwagi i sama przeciwwaga (gigantyczny progres w brzmieniu!). DIY to preamp, phono stage, DAC, część kabelków, wzmaczniacz (chociaż to już nie moje DIY).

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

GT, 17 Gru 2008, 22:02

>Prawdziwy audiofil zrobi użytek nawet z poczciwej "srajtaśmy" :P

Witam GT,pomysł z tymi rolkami papieru jest niezły,ale muszę wiedzieć czy dobrze widzę odtwarzacz cd mbl,posiadasz go jeszcze?

do Arek80@ Na kilku zdjęciach z twojego niedużego pokoju widzaiłem kolumny Usher CP i psa (a raczej suczkę) znacznych rozmiarów.

Moje pytanie jest raczej kynologiczne. Jak reaguje w/w pies (a raczej suczka) na osłuchy muzyki rokowej na tych głośnikach?

Pytam się dlatego, że moja suczka nie lubi muzyki i podczas odsłuchów woli zakopać się w koc, w innym pokoju. Jest zdecydowanie nie audiofilskim pieskiem.

HM69, 18 Gru 2008, 10:33

>Pytam się dlatego, że moja suczka nie lubi muzyki i podczas odsłuchów woli zakopać się w koc, w

>innym pokoju. Jest zdecydowanie nie audiofilskim pieskiem.

Wszystkie psy, niezależnie od rasy, będą reagować podobnie. Po pierwsze psy mają dużo bardziej wyostrzony zmysł słuchu niż jakikolwiek człowiek. Po drugie psy akurat mają słuch dodatkowo wyczulony na wysokie tony, słyszą je "głośniej" i "wyżej" daleko poza zakresem słyszalnym przez człowieka, dla którego kończy się on w okolicach 16kHz (w szczytowym okresie)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dla wyobrażenia jak pies odbiera muzykę odtwarzaną na systemie Hi-Fi, można sobie podczas słuchania przyłożyć ucho do głośnika wysokotonowego i podkręcić volume o jakieś 9 decybeli. Przyjemność raczej średnia, a i tak nie usłyszymy całego pasma (16kHz-20kHz i wyżej) zawartego w większości nagrań, zwłaszcza rockowych ;) Pies to słyszy bardzo dobrze i jest to dla niego tak samo miłe jak dla człowieka odgłos drapania ostrym nożem po talerzu czy brzęczącego wiertła borującego ząb :) Milutko, co?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

McGyver, 16 Gru 2008, 16:40

>Jak się używa CD Audio Research (toploader) to się tak nie da.

ja nie zabardzo topladery bo mialem i padl po roku teraz mam szuflade od 2 lat (uzywana ) i dziala bez zarzutu (sprzecik jest z 1994)

Witam Forumowiczów !

Moja audiofilska żona w swojej łaskawości pozwoliła mi na wstawienie do salonu ekranów pochłaniających. Efekt poprawy brzmienia został zauważony przez wszystkich domowników.Podobny efekt przyniosło ułożenie dywanu wełnianego grubości 20mm .Detaliczność brzmienia i kontrolę basu poprawiły cokoły granitowe przyklejone do kolumn AP Virgo.Takie niedrogie modyfikacje przynoszą wg mnie efekty porównywalne z zakupem klocków z póki o jeden numer wyższej.Polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AAAAle nuda nic sie nie dzieje,nikt nic nie wkleja Swieta chyba jakie;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

parantulla@

Dziękuję bardzo za odpowiedz. Ja oczywiście to wszystko co napisałeś wiem (trochę zajmuję się kynologią). Moje pytanie do autora zdjęcia miało w zamyśle delikatne zwrócenie uwagi do drastyczny dysonans pomiędzy uszami tego owczarka i kolumnami szerokopasmowymi w pobliżu. To po prostu nie pasuje i tyle.

No właśnie... jaki jest wpływ choinki na dźwięk? Nie zawęża sceny? Bombki nie rezonują? Bas nie gubi się gdzieś między gałązkami?

;)

Bardziej bym się martwił tymi przewodami od lampek, pole elektryczne jakie się przy nich znajduje ma niesamowity wpływ na całą charakterystykę brzmienia. Ja z tego powodu choinki nie mam, a i tak coś mi źle dziś gra, pewnie sąsiad z dołu lampki włączył.

Świąteczny prezencik DIY. Niewiedziałem gdzie zamieścić, postanowilem tu. Klotz Tinax wybebeszony do zera, gołe druty, 4 żyły miedzi linka owinięte teflonem oddzielnie, skrecone i owinięte razem, wsadzone do rurki PCV i w ładny oplocik. Przebiły na moje ucho XLO ER-14 i AQ Midnight`a. Z innymi nie mam porownania. Pozdro :)

P.S. Kwiatek juz nie gra, ale ustrój jest :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widze że wczoraj było nie tylko u mnie kablowe DIY :)

będe musiał tylko inaczej zaczepić styki na kable :o

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi