Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Co by to nie było pokój masz bardzo ładny to jest ten z kwadratów na który patrze i myślę czemu ja tak nie mam :) Jest nowocześnie i prosto a to lubie no i chyba teraz to w modzie jest :)

Jak grają Ci te HB4 ? bo czytałem że w swojej cenie kolumny w zasadzie nie do pobicia :)

Viniu a co z monitorami, zmieniasz? Czy jednak zostają te Heybrooki ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Oczywiscie pokoj swietny!

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie chciałbym nikomu robić przykrości, ale mi się przykro robi jak widzę zacne zestawy wciśnięte w najbłębszy kąt pustego pokoju. To trochę jakby trzymać w garażu zaje... samochód, 300 koni, i jeździć nim metr w przód, metr w tył, metr w przód, metr w tył...

Panowie, to czego nie pójdziecie na całość i np. nie odwrócicie kolumn plecami?

Alternatywą dla URSy może być Rockwool Sofit: płyta z wełny mineralnej pokryta pomalowana włókniną dekoracyjną, ciężar 90kg/m3, wymiary 60x60x15cm, paczka 10m2 (28szt.) kosztuje jakieś 150zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem jak z Sofitem, ale generalnie produkty Rockwoola są łatwo dostepne.

Sam zrobiłem sobie panele ze Stroprocka (161kg/m3), niczym nie oklejałem i jeśli się tego nie dotyka to NIC nie pyli.

Ukryta Zawartość

asiki, 18 Maj 2009, 10:20

>Nie chciałbym nikomu robić przykrości, ale mi się przykro robi jak widzę zacne zestawy wciśnięte w

>najbłębszy kąt pustego pokoju. To trochę jakby trzymać w garażu zaje... samochód, 300 koni, i

>jeździć nim metr w przód, metr w tył, metr w przód, metr w tył...

>Panowie, to czego nie pójdziecie na całość i np. nie odwrócicie kolumn plecami?

asiki, jak się kiedyś wpieniłem na ludzi fotografujących co popadnie, włącznie z "osranymi" gaciami w roli ustroju, to jakoś nie znalazłem wielu sprzymierzeńców.

sam czekałem długo, aby pokazać komuś moje tzw. ustroje. wydaje mi się, że te zdjęcia które zamieściłem mogą kogoś natchnąć i zainspirować.

a niestety świat, zwłaszcza społeczności internetowej, nie zmierza w kierunku jakości. ludzie uważają, że nawet nie mając nic do pokazania/powiedzenia należy pokazywać/mówić.

i mogę znowu zaapelować, by pokazywano w tym wątku coś, co na prawdę warto pokazać, ale z doświadczenia wiem, że to bezcelowe. zostanę uznany po prosu za gbura i niemiłego jegomościa ... bo przecież śpiewać każdy może !!! no i nie oto chodzi jak co komu wychodzi !!! ... :o(

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

JacekN, dzięki :) Co do Heybrooków, to powiem tak: prezentują mój typ brzmienia. Charakteryzują się solidną podstawą basową, miękką i schodzącą zaskakująco nisko. Średnica nieco ocieplona. Jedynie czego mi brakuje to bardziej krystalicznych wysokich tonów. Te są jakby przygaszone. Pamiętam porównanie z Minasami McGyvera podczas odsłuchów u kmnie w poprzednim mieszkaniu, napędzane były wówczas pre o końcówką Omaka i CD C.E.C. i jak pamiętam HB4 wypadły słabiej w kwestii własnie wysokich i średnicy, bas jednak bezapelacyjnie był lepszy z Heybrooków. Jednak to co najbardziej mnie urzeka w HB4 to scena i lokalizacja źródeł. Tu jest naprawdę przyzwoicie.

DawidM, chwilowo Heybrooki się obroniły, więc poszukiwania monitorów zarzuciłem. Ale jeśli pomysł powróci, to mam chyba swego lidera. Żałuję, że nie dojechałem w sobotę do Nowej Soli na odsłuchy do kolegów z wątku "lubuskiego", bo miałbym możliwość odsłuchac konfiguracji RX-e810 z pewnymi klasykami w obudowie zamkniętej. Niestety nie udało się, ale mam nadzieję, że jeszcze mi się uda.. :)

Luxmany i winyle 

Kobieta i te sprawy ;) Zresztą dobre monitory też by się obroniły w tym pomieszczeniu. Jednak dobrze że na chwilę obecną Heybrooki się bronią dzielnie!

michal stabro, 18 Maj 2009, 12:21

Kolega DawidM już wspomniał ;) Pojawiła się dość niebezpieczna koncepcja małżonki w zakresie nowego wystroju pokoju, w której niestety podłogówki się nie mieściły. Chwilowo pomysł został zarzucony.. ach ten dar przekonywania :D Tym sposobem Heyrooki pozostały na miejscu :)

Luxmany i winyle 

trochę się u mnie zmieniło to pokaże nowe zdjęcia. Stary chiński wzmacniacz poszedł do komputera a na jego miejsce pojawiły się dwa potężne monobloki, główny przedwzmacniacz to tyko drabinka dect'a + wybór źródła, gramofon znany sl-1210mk2...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ehh, myślałem że przechytrzę system ;)

Ukryta Zawartość

post-20176-100004752 1242666989_thumb.jpg

post-20176-100004753 1242666989_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty stary, a co to za poduszki na kolumnach?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

chick, 17 Maj 2009, 22:38

>Piękna ściana i oświetlenie. Przy okazji taki quasi kamień dobrze rozprasza dźwięk

Ja mam te quasi kamienie na połowie ściany po bokach. Niestety żadnego akustycznego efektu nie widzę a raczej nie słyszę.

ładne klocki tylko dlaczego takie żółte?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może ja pokażę swoją "salę koncertową" o wymiarach 286cmx417cm.

Proszę o uwagi co warto przestawić dodać, itp.

Ukryta Zawartość

post-10256-100004734 1242672118_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy Wasz kamień tez był taki "niewymiarowy"?Ja mam jedną sciane w domu kotry buduje i kazdy kamień był 'z innej parafii'-nie trzymał kątów i wymiaru a co za tym idzie,siłą rzeczy pojawiły się szczeliny...

>qbusek nie dalej jak dzisiaj zastanawiałem się jak skończyły te panele :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszystko high-end co się świeci......

maciek36', 18 Maj 2009, 20:41

>To może ja pokażę swoją "salę koncertową" o wymiarach 286cmx417cm.

>

>Proszę o uwagi co warto przestawić dodać, itp.

Może wstaw jakieś ładne meble? ;)

->maciek36'

Bas Ci nie dudni ? Strasznie wąsko rozstawione kolumny, chyba stopa perkusji nie gra za punktowo. Zabudować rogi, bas trapy lub zwykłe ćwierć walce. Scena chyba nie za szeroka ?

Próbowałeś ustawiać na dłuższej ścianie ? Ja mam podobną kubaturę, znaczy się większą ale mam sporo mebli które ją sztucznie zmniejszają. Ustawiając na dłuższej ścianie watro wyjechać kolumnami mocno do przodu u mnie 67cm od tylnej ścianki kolumny. Ustawienie ala audio physic, czyli kolumny bardzo szeroko, prawie na środku pokoju i skierowane na twarz. Nie dość że pojawia się bardzo szeroka scena, dźwięk oderwany od głośników, to jeszcze głębia jest znakomita. Scena układa się półkolem, od linii kolumn w stronę ściany za nimi :) Też mimo bliskiej odległości słuchacza od ściany którą ma za plecami (wg audio physica nie przeszkadza nawet 40cm) bas jest bardzo ładnie kontrolowany. Oczywiście warto ową ścianę bardzo mocno rozproszyć/wygłuszyć.

I love the sound of crashing guitars

maciek36', 18 Maj 2009, 20:41

>Proszę o uwagi co warto przestawić dodać, itp.

Ze 2 wory cementu jeszcze na kolumny i bedzie gitara :)

?👈

barni, 18 Maj 2009, 19:20

>chick, 17 Maj 2009, 22:38

>

>>Piękna ściana i oświetlenie. Przy okazji taki quasi kamień dobrze rozprasza dźwięk

>

>Ja mam te quasi kamienie na połowie ściany po bokach. Niestety żadnego akustycznego efektu nie widzę

>a raczej nie słyszę.

No dokładnie. Już nie chciałem się odzywać, bo u mnie efekt też jest żaden (w stosunku do poniesionych nakładów kosztów, czasu i nerwów) chociaż wypieprzyłem furę kasy na cały pokój plus dla pewności jeszcze przedpokój (razem jakieś 40mkw "po podłodze") i to by było na tyle jeśli idzie o kolejny mit audiostereo.pl jak to kamień na ścianie coś tam rozprasza czy pochłania, chyba tylko stan konta w banku ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi