Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, zrób jakies przyzwoite zdjęcie, bo się nie da patrzec na te styropianowe kwadraty i wypustki. Daj sobie wiecej luzu - ustawianie kolumn z centymetrem to juz ostra schiza. Kierowanie odbic dżwieku na siebie? Kurcze gdzie tu miejsce na muzykę.

tymek

Czy z centymetrem przesada to nie byłbym tego taki pewien np: Pan Wojciech Pacuła podczas testowania Totem Model 1 wyraźnie zaznaczył że głośniki są bardzo wymagające jeśli chodzi o ustawienie i "nawet o 5mm"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może nie jest to jakiś największy GURU świata dźwięku ale chyba pojęcie i słuch ma.

Chyba też nie bez powodu podają ile centymetrów i jak należy kolumny ustawić.

A kolumny jakoś ustawić musisz, wiec wchodzisz z paczkami i je jakoś stawiasz?, czy chodzisz i poprawiasz żeby były "jakoś" równo w miarę?.

Uważam że to jeszcze nie audio-voodoo, jeszcze chwila a zaraz wszyscy zaczną pisać ze ten kabel co dają do cd to w ogóle jest najlepszy na świecie, albo kupowanie lepiej nagranych płyt cd to bzdura.

Ukryta Zawartość

>>>Micke 13,

Poprzeglądałem dokładnie Twoje zdjęcia. Chciałbym Cię zapytać o rolę tych dwóch kolorowych płóciennych paseczków, aktualnie zwisających z powały, które najwyraźniej buchnąłeś żonie lub dziewczynie od fartuszka. Widać je dobrze na trzecim zdjęciu z kolei. Czy one oddziaływują na Ciebie "akustycznie", czy jakoś inaczej, czy też zawiesiłeś je po to abym się pytał?

Pozdro,

Yul

chyba te paseczki to miernik ilosci basu wydobywajacego sie z BR :D( czym wiecej to mu bardziej lata - paseczek ofkors ;)) .. mi nic innego nie przychodzi do glowy :P

Czyli jak paseczek układa się poziomo to jest o.k., mam rozumieć? Ooo! Cie choroba! Muszę se też coś takiego fundnąć, tylko co moja kobita powie, jak jej fartuszek zdekompletuję?

skynyrd

>>na ścianie za mną 1500 książek, więc nie muszę wieszać szmatki za kanapą, pokój faktycznie malutki, bo podzielone mieszkanie (10m2)>>

chciałbym zobaczyc te Twoje 1500 ksiazek na scianie w 10mk2:)

Ja rozumiem to i po części akceptuje, ale robienie z pokoju miejsca przypominającego wagon pociągu towarowego i twierdznie, że zamykając oczy jest nirwana do mnie nie przemawia. I do tego wiszący od 10 lat plakat Roxette to już zgroza. Lubię widziec kto gra i w tym celu okładki analogów stawiam tak abym je widział ale nie przyklejam ich centralnie do ściany.Podziwiam Micke13 za upór w dązeniu do ideału, ale moim zdaniem łatwiej raz w tygodniu wybrac się na koncercik niż słuchac pieska z Watersa szczekającego z tyłu głowy.

tymek, 22 Maj 2009, 19:41

>Ja rozumiem to i po części akceptuje, ale robienie z pokoju miejsca przypominającego wagon pociągu

>towarowego i twierdznie, że zamykając oczy jest nirwana do mnie nie przemawia. I do tego wiszący od

>10 lat plakat Roxette to już zgroza. Lubię widziec kto gra i w tym celu okładki analogów stawiam tak

>abym je widział ale nie przyklejam ich centralnie do ściany.Podziwiam Micke13 za upór w dązeniu do

>ideału, ale moim zdaniem łatwiej raz w tygodniu wybrac się na koncercik niż słuchac pieska z Watersa

>szczekającego z tyłu głowy.

Co Bóg chce, to Bóg ma - też cytat z klasyka ww

Wszystko OK. Jak Micke13 chce, to niech zrywa i przykleja styropianki, tapety, szmatki i gazety, ale chłopie daj już spokój z tymi fotkami. Cały świat już zna Twój ...pokój.

turek, 22 Maj 2009, 22:37

>chciałbym zobaczyc te Twoje 1500 ksiazek na scianie w 10mk2:)

>

>Bo to są takie miniaturki.Ja mam 200 sztuk w pudełku po papierze do drukarki :-)))

no może się machnełem z rozpędu o 1000:), sam zaczęłem teraz liczyć - ale było więcej póły mam na ścianie z trzech stron, w sumie chyba ze 13 m2 (chata przedwojenna wys.3,1 m

Dziękuję wszystkim za wpisy, nie zawiodłem się na was, znów uśmiałem się do łez :D

Całe szczęście mój pokoik to nie jedyne miejsce w jakim przebywam 24 godziny na dobę. Faktycznie, mógłbym urządzić taki pokój w piwnicy gdybym tylko miał tam warunki (ponoć najlepsze pokoje odsłuchowe są właśnie w piwnicach). Moje pomieszczenie odsłuchowe, bo tak to można nazwać, traktuję jak jedno wielkie laboratorium akustyczne :) Moim marzeniem było studiować akustykę we Wrocławiu, niestety, jestem noga matematyczna i nawet nie próbowałem tam zdawać :]

Z książkami za plecami to jest oczywiście doskonały pomysł. Takie półki na całej ścianie to znakomity ustrój rozpraszający. Ja książek mam sporo, jednak ponieważ bardzo o wszystkie dbam, są pozamykane w szafeczce za szklanymi szybami w innym pokoju.

Co do ustawiania kolumn z centymetrem, niestety, takie rzeczy na Dynaudio już słychać i nazywa się to profesjonalnie mikrodostrojeniem :)

Zmasakrowany kurczak w miejscach pierwszych odbić raczej by się nie przydał, ale pierze z kurczaka to i owszem ;P

Co do zwisających paseczków, czułem że wzbudzą w was żywe zainteresowanie, a pomysł z miernikiem basowego dmuchania iście przedni ;P Ale paseczki po prostu trzymają ustrój by przypadkiem potracony nie spadł na ziemię, są przyczepione do ustroju i do ściany :)

Okładka analogu Roxette (nawiasem z samą płytą w doskonałym stanie w środku), spełnia zadanie przyciągającego wzrok ustroju... estetycznego ;P Chodzi głownie o to, by podczas kolejnych odsłuchów wiedzieć w którym miejscu usiąść (centralnie w środku sweet spota, naprzeciwko wiszącego analogu). Również goście audiofile od razu wiedzą w którym miejscu będzie najlepszy odbiór :) Najlepiej byłoby tam powiesić przestrzenny obraz czy plakat, który pokazywałby głębię, np. jakiegoś pejzażu. Wtedy nasz wzrok jest zaabsorbowany patrząc w to miejsce, jednocześnie słuchamy dźwięków przestrzennych (wiadomo, dalsze plany układają się za ścianą) i ostatecznie całość przekazu daje nam poczucie większej głębi nagrania ;) To już psychoakustyka, ale podkreślam, żadne voodoo ;P

Fotki wrzuciłem jeszcze raz bo się u mnie trochę jak widać pozmieniało. Też chciałem koledze we, jak i kilku innym (z którymi rozmawiałem na priv) pokazać jak u mnie teraz wygląda ściana za kolumnami.

PS. Aha, i nie słuchałem u siebie nigdy Watersa ;P To wszystko by dobrze brzmiały... stare nagrania Roxette ;P

I love the sound of crashing guitars

GT, 22 Maj 2009, 23:15

>> skynyrd

>

>Zawsze możesz powiedzieć, że masz e-booki :D

e-booki też zaposiadywuję jak również audiobooki, ale to może być więcej niż 500 - szczególnie sobie chwalę prace Panów Jerzego Roberta Nowaka i profesora Pająka. Brak mi tylko Ojca Dyrektora :(

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

prawdziwy z waści bookworm :)) swoją drogą chyba najlepsze i najzdrowsze ustroje tłumiąco-rozpraszające, czysty papier i drewno - sama natura; do tego klimacik do "lampki"

Pomysł z książkami na półkach jest bardzo stary i bardzo dobry. Akusycznie to się świetnie sprawdza. Natomiast co do zdrowotności to bym uważał. Szczególnie jak książeczki mają kilkanaście lat lub więcej. O górach kudzu nie wspominając. Ale zawsze jak płyta nam się nie podoba to można sobie coś poczytać.

Wnętrze przepiękne! Sam marzyłem o podobnym, ale zawsze gdy miałem takie zorganizować natykałem się na nieprzewidziane wydatki. Nic to, kiedyś i tak takie będę posiadał;)

HM69, 24 Maj 2009, 09:41

>Pomysł z książkami na półkach jest bardzo stary i bardzo dobry. Akusycznie to się świetnie

>sprawdza. Natomiast co do zdrowotności to bym uważał. Szczególnie jak książeczki mają kilkanaście

>lat lub więcej. O górach kudzu nie wspominając. Ale zawsze jak płyta nam się nie podoba to można

>sobie coś poczytać.

Kurz się... odkurza :)

skynyrd@ Jak najbardziej. Również tak uważam. Patrząc na ten pokój przypomniał mi się odsłuch w jakim uczestniczyłem w ubiegłym roku w mieszkaniu kolegi, w Szklarskiej Porębie. Było popołudnie. Słuchaliśmy jego pięknych nowych Klipschów również w bibliotece tylko większej od Twojej. Świeciło mocno słońce. Siedziałem bokiem do okna przez które wpadały ostre promienie słońca. W tych promieniach było widać jak dzwięk unosi kurz w tych promieniach. Nawet ładnie to wyglądało. Tak mi się pisząc poprzedni post wspomniało. On również odkurza.

Micke 13 - nikt nie zwrócił uwagi, może ja przeoczyłem, ale czy masz u siebie w pokoju jakiś dywan przed kolumnami? Jeśli nie, to zaczałbym od tego - myślę, że b. dużo by to wniosło pozytywnie do akustyki pomieszczenia. U mnie sprawdziło się bardzo.

Powrót po dłuższej przerwie...

->romekjagoda

Żadnych dywanów ! Ostatnio stałem się przeciwnikiem umieszczania tego rodzaju miękkich ustroi w przestrzeni pomiędzy kolumnami a słuchaczem. Mocno tłumić/rozpraszać za słuchaczem, ale odbicia od podłogi wpływają pozytywnie na kreowanie przestrzeni w pionie. Widać to na rysunkach o ustawieniu Audio Physica, które znajdują się pod umieszczonymi przeze mnie wcześniej linkami ;)

Ale to wszystko u mnie, mam nietypowy pokój. Ktoś kto ma gołe ściany niewątpliwie nich położy dywan na podłodze czy gdziekolwiek indziej na dużej powierzchni :] Wpłynie to pozytywnie choćby z tego względu że zmniejszy pogłos w pokoju, a co za tym idzie zwiększy przejrzystość, czytelność sceny.

I love the sound of crashing guitars

Oto mój system. Pokój odsłuchowy do modyfikacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi