Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Maste

A bas już masz jaki chciałeś ? Co to za JmLaby ? Swoją drogą naprawdę fatalnie musi się słuchać w takim łysym od ustrojów pokoju. Master dywan chociaż połóż na podłogę, jakieś zasłony. Jedno jest pocieszjące: że teraz dokładając jakieś elementy może być tylko lepiej ;)

pozdr

matee, 10 Wrz 2009, 15:51

>nie pasuje to ani do stylistyki yamahy, ani do reszty pokoju ...

>

>retro yamahy to nowoczesne retro, jedynie nawiązujące do lat ~70-80-tych.

>ten singer pochodzi z lat znacznie wcześniejszych i służył w sumie czemu innemu ...

>

święte słowa kolego, zupełnie nie gra wizualnie to.

a yamaha piękna.

????

Matee,

Ja też lubię Singera :o)

Nie będę polemizował, bo wystrój jest kwestią indywidualnych upodobań i możliwości finansowych. Ja uważam, że stary stolik idealnie pasuje do takiej Yamahy, niż np. do Krella, czy Musicala.

Kolor blatu dobierałem bardziej pod inne części umeblowania, niż pod drewienko boczków.

Może zdjęcie z innej perspektywy da ciut lepszy obraz całości...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

PiotrJ, 12 Wrz 2009, 13:27

tera to pieje sama średnica :( ale już są zasłonki obrazki i po 1 piance na boku :)

dywanik to 200-300zł czyli żopka zbita na dzień dzisiejszy, no i mebelki pierwej :)

EmilioE, nie obraź się, ale twój 'ustrój' wygląda jak prowizorka - singer z nieproporcjonalnie dużym blatem postawiony tuż przed regałem, zasłania dostęp do niego, kable wiszą... że żona to toleruje?!?!

ganzz_gutt,

Wyjaśniam:

Blat musi być taki duży, żeby sprzęt nie stał jeden na drugim, a yego chciałem uniknąć.

Dostęp do półek jest, poza tym te dolne nie zawierają rzeczy często używanych, więc problemu nie ma.

Co do kabli to się zgodzę - nie wyglądają dobrze, ale jak pisałem, system jest w budowie. Pewnie na półkę za stolikiem trafi kiedyś jakiś kondycjoner, więc i same kable się schowają (pewnie też je zmienię na lepsze).

Cała rzecz w tym, że jest to jedyna ściana w pokoju, gdzie mogłem umieścić zestaw. Może faktycznie nie wygląda ekstra stolik tuż przed półką, ale za to taka ściana książek dobrze ma dobre własności tłumiące.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Cały sęk w tym, że ja z rozmysłem nie posiadam telewizora, więc nie mam ściany 'głównej' z telewizorem jako 'ołtarzykiem', gdzie mógłbym umieścić cały zestaw. Na jednej ścianie szafy, na drugiej kominek, na trzeciej kanapa, a na czwartej właśnie półki z książkami i ustrój.

No dobra kończę, bo się robi 'MTV Cribbs' :o)))

"Tynk pożera dźwięk" 747

jozefkania,

Che, che... Dobry żart, tynfa wart :o)

Obudowy excellencow nie są takie złe, nie przesadzajmy...

Ale brak maskownic przy małych dzieciach jest ogromnym wyzwaniem, jeśli wiesz o czym mówie ;o)

Gorzej z brzmieniem tych kolumn, a szczególnie z tweeterem, ale to już kwestia na zupełnie inny temat...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość amidas

(Konto usunięte)

Emilio czy jak tam Ci jest. Patrząc na zdjęcie i owszem na dawnej "maszynie" systemik za fajne pieniążki. Kolumny jak sam napisałeś to jakis mezalians, ale jakiekowliek by tam były w takim ustawieniu to juz kompletny brak "dźwiękowego" rozsądku. Bo jeśli dobrze liczę i podejrzewam to rostaw samych kolumn to jakieś plus minus 3-4 m. Ok może i tak ma być ale gdzie w tym wszystkim Twoje stanowisko odsłuchowe??. Przynajmnej na dywaniku powinno być widać cień fotela-kanapy??

Lecz i tak jestem skłonny powiedzieć, że takie ustawienie kolumn i ich ustawienie nie przynosi nic co związane jest z poprawnie brzmiącym zestawem. Nawet jeśli jest to Yamaha z serii 1000/2000.

Ps. A zdjęcie gdzie stoją Francuskie kolumbryny w zupełnie "gołym" pokoju i z meblościanką za czasów Gierka to już jakaś groteska. Tam nie tylko graja kolumny ale chyba i kocyk na tapczaniku ;-)

amidas,

Ja wiem o czym mówisz. Masz na myśli przysunięcie kolumny do ściany i wejście do pokoju obok.

W normalnym ustawieniu, kiedy muzyka gra sobie w tle, a ja cos tam sobie robię, fukcjonuje to w ten sposób. Chodzi o to, żeby biegające dzieci nie wpadały na zestawy głośnikowe (juz raz jedną wywróciły). To jest też przyczyną tego, że kolumny nie stoją na kolcach (większa stabilność).

Kiedy chcę sobie posłuchać muzyki 'na serio', odsuwam kolumny od ścian i ustawiam fotel na środku pokoju. Nie mam na stałe ustawionego fotela w 'punkcie G stereo' :o)

No cóż, na takie trzeba czasem pójść kompromisy, mając rodzinę ;o)

Odległość między zestawami głośnikowymi to 3,5 metra, ale nie wiem gdzie tu problem... Odpowiednio do tego rozstawu ustawiam sobie odległość fotela i jest w porządku. Z tym, że każdorazowo trzeba się nakombinować. Ech, chyba pódę w słuchawki... ;o))

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość amidas

(Konto usunięte)

Emilio w waypadku rodziny i małych psotników słuchawki jak najbardziej wskazane. Natomiast rozstaw 3,5 m przy tak małych podłogówkach i ( możesz byc zły) ale kiepskich brzmieniowo i tak w moim odczuciu to nie daje tego co dałyby Ci podstawki. Choćby takie MA RS1 czy Uscher-y V-601. Jeśli będziesz faktycznie planował wymiane kolumn rozważ i taka opcję. Dobre standy plus rzetelne kolumny podstawkowe mają sporo zalet i cech których kolumny podłogowe moga pozazdrościć.I aby to mieć w podłogówkach trzeba niestety sporo zapłacić.

pzdr

amidas,

Ależ ja się nie obrażam :o) Nie tylko po to pokazuję zdjęcia, aby się pochwalić, ale w miarę możliwości uzyskać jakieś rady i wskazówki od doświadczonych kolegów. Dziękuję za wpis, gdyż zaintrygowało mnie to co napisałeś o podstawkowcach.

Jak już nadmieniłem, zestawy głośnikowe są oczywiście do wymiany, co nastąpi jednak dopiero za parę miesięcy, gdyż najpierw muszę spłacić zestaw. Na zestawy głośnikowe będę chciał przeznaczyć kwotę 6 - 8 tys zł.

Nie rozważałem dotąd podstawek, ale czemu nie?

Chciałbym jednak poznać Twoje zdanie w pewnej kwestii, bo nie wiem jak podstawkowce by się sprawdziły.

Otóż pokój ma około 25 m^2, jednak kolumny nie stoją w rogach pomieszczenia. Z tego też względu pole efektywnego odłsuchu nie obejmuje całego pokoju, jest 'wykrojone' w jego części.

Zastanawia mnie jak będzie wyglądała kwestia brzmienia małych kolumn podstawkowych w takiej konfiguracji? Jak np. będzie brzmiał bas?

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość amidas

(Konto usunięte)

Emilio jak dobrze zauważyłeś nie będziesz siedział przy ścianie, a system miał po przeciwnej. Zauważyłem że wielu pytając o cokolwiek podaje wielkość całej powierzchni pokoju. I co chcą robic z każdym odsłuchem dyskotekę??. Nie sądzę, ale utarło sie , iż nalezy kupić duże bo wypałnią cały pokój. Nie faworyzuje podstawek, ale nie raz sam byłem miło zaskoczony. Wracając do sedna sprawy to przy tym co już masz nie bardzo powinienem Ci doradzać bo Yamahy nie słuchałem. Nie wiem jaką szkołę grania prezentuje. Opierając się na spostrzeżeniach jednego z posiadaczy który ma to "retro" i moim przeczuciu spróbowałbym z Uscherem X-718B. Duże kolumny podstawkowe i jeśli chodzi o bas możesz być spokojny. Dalej w zakładanej kwocie możesz rozważyć Proaca, MA GS10 ( bardzo dobre kolumny). Swojego czasu miałem też Bluenote Ducale i jak dla mnie zaznaczam! w kulturze przekazu, muzykalności, i wszystkich innych cechach w tym i prezentacji niskich tonów sa one jednymi z lepszych które słuchałem ( podstawek). No ale cena już sporo większa od zakładanego budżetu. I nie chciałbym teraz Ci namieszać, ale gdybyś faktycznie chciał wydać 8 kzł to koniecznie posłuchaj AP Sitary. Może i przy skutecznych negocjacjach zostanie Ci na dobre wino. Wspominam o nich bo w małych i średnich pomieszczeniach kolumny sa rewelacyjne. Jeśli sprawdzą się z Yamaszką to sądzę że dalej szukać nie będziesz.

Pozdrawiam.

amidas,

Bardzo Ci dziękuję za porady!

Oj, namieszałeś, ale to bardzo dobrze ;o)

Włączę teraz w planowane odsłuchy polecane przez ciebie podstawkowce.

Nie mam rozeznania co do kolumn podstawkowcyh, ale być może to będzie to.

Jeszcze raz dziękuję.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Witam na forum,

dorzucę jak to wygląda u mnie.

Do końca jeszcze trochę, ale chciałbym zachować klimat :)

Podrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozefkania, 13 Wrz 2009, 14:32

>Te płyty na podłodze to nie wyglądają dobrze.

A ja wiem. Dobrze sie wpasowaly miedzy podloge, a stol.

?👈

Ładnie. Tylko faktycznie może być ciężko z wyszukaniem właściwej płyty z poziomu podłogi - tylko na kolanach.

"Tynk pożera dźwięk" 747

ta ostatnia fotka troche salonem masażu w Katowicach zalatywała - a ta wczesniejsza wcale nie była taka zła - te ustroństwa mogły dobrze rozpraszać pogłosy - nic do tego singera nie mam.

• Pokaż nowe odpowiedzi