Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

jeszcze do nie dawna zdarzały się to to w okolicach tysiaka na rynku wtórnym - żałuję, że nie kupiłem - przestraszyłem się trochę serwisowania ramienia - chyba nie potrzebnie. Ciekawe ile teraz wołają za taka au/rę?

Cześć.

Kupiłem tą aurę kiedy była jeszcze nowością na rynku, czyli dość dawno. Jechałem po nią specjalnie do Warszawy, do sklepu na przeciwko Stodoły, tego w piwnicy przedszkola. Telepałem się z wielkim i ciężkim pudłem pociągiem do Gdańska, ponieważ jako student nie miałem wtedy samochodu.

Sprawuje się ten gramofon doskonale i nie żałuję trudów związanych z jego zdobyciem oraz tego, że kosztował mnie majątek jak na moje studenckie możliwości.

pozdrawiam

>przestraszyłem się trochę serwisowania ramienia - chyba nie potrzebnie.

Gramofon jest konstrukcyjnie prosty aż do bólu. Tam nie ma co się popsuć, pod warunkiem, że się zbytnio z nim nie będziesz mocować.

Sprzedawca powiedział mi: jedyne co się może zdarzyć złego to uszkodzenie mechanizmu opuszczania ramienia. Aby tego uniknąć nie należy go siłą dopychać, tylko poczekać aż samo opadnie, czyli około 10 sekund

Od czasu do czasu trzeba być przygotowanym na pęknięcie paska - rozkleja się na łączeniu, należy wtedy złapać w garść klej "Kropelka" i znowu parę lat spokoju.

msiak, 27 Gru 2009, 18:42

ja mialem i sprzedalem :(

kiedys

wersje ubozsza 6 , ale z takim samym ramieniem

jakiej wkladki uzywasz ?

chetnie bym wrocil do tego gramofonu

ale strasznie rzadko sie pojawia w sh

Dziękuję bardzo.

Mam wielką słabość do Pionierków, zwłaszcza tych nieco starszych. Nie dorosłem jeszcze do modeli z lakierowanymi paździerzowymi boczkami, ale może kiedyś...

michal stabro, 27 Gru 2009, 19:01

>ja mialem i sprzedalem :(

Czytałem już kiedyś Twoje wypowiedzi na forum. Ja też sprzedałem kilka sprzętów, których do dzisiaj żałuję, ale nie trzeba się poddawać, od czego jest Allegro ;)

>jakiej wkladki uzywasz ?

Dotąd zawsze używałem Grado Silver i byłem bardzo zadowolony. Teraz będę kupować kolejną, tylko waham się czy znowu to samo, czy też model wyżej lub niżej z tej samej serii. Niestety nikt chyba nie potrafi mi powiedzieć czy warto dołożyć lub zaoszczędzić.

>>>msiak,

Mam Grado Black i Green oraz Pro-Jecta K-6 czyli nic innego jak Grado Prestige Gold. To wszystko z serii Prestige brzmi tak samo. Jak by się bardzo natężyć, to można stwierdzić małe różnice pomiędzy Black a Gold, ale to i tak ma marginalne znaczenie. Nie musisz koniecznie kupować nowej wkładki - igły od poszczególnych modeli z linii Prestige pasują idealnie do dowolnego body, a zamiana igły jest wyjątkowo niekłopotliwa. Pasować też będą igły od dwóch wkładek Pro-Jecta: K-4 i K-6, ale je upolować trudniej. Igła od K-4 ma na dolnej części oprawki wytopioną cienkim gorącym drucikiem cyfrę 4, a igła od K-6 ma cyfrę 6. K-4 to odpowiednik modelu Silver, a K-6 modelu Gold.

Modele selekcjonowane Grado mają kolorowe kropki na oprawce igły. Wszystkie wkładki mają jednakową srebrną osłonę tylnej części body, tylko model Gold ma złotą. Te kolorowe osłony na zdjęciach w sieci www to fotomontaż.

Pozdro,

Yul

witam sytuacja zmusiła mnie do przeprowadzki poniżej fotki nowego pokoju

jeśli macie jakieś porady sugestie dotyczące pokoju co by tu dodać zmienić by było lepiej dziwiękowo to bardzo proszę

dźwięk był lepszy w ostatnim pokoju wiec staram się coś zimnic by było lepiej niż jest

pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20756-100006805 1262008679_thumb.jpg

post-20756-100006806 1262008679_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Moim zdaniem za szeroko głosniki sa rozstawione.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 28 Gru 2009, 15:01

>Moim zdaniem za szeroko głosniki sa rozstawione

Jak możesz tak uważać, nie słuchając jak to gra w takim a takim rozstawieniu? Czy może to chodzio to tylko, żeby to ładnie wyglądało? LoL

Często wystarczy spojrzeć i nie trzeba słuchać,by stwierdzić,że to nie może zagrać :).Tu także mam wrażenie,że kolumny są za szeroko,ale:nie znamy odległości kolumn od siebie,słuchacza od bazy,wymiarów pokoju,itd.Poza tym widać,że fotka mocno przekłamuje ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Myślę, że on sam może poeksperymentować z ustawieniem, niekoniecznie my musimy mu w tym pomagać. Jeśli tak dla niego gra najlepiej, to ok. Aha, i pamiętaj, że możesz jeszcze zbliżyć kolumny membranami do środka, co również troszkę pozwala manipulować sceną.

Ricardozamora

Zauważ, iz nie napisałem, że do bani jest to ustawienie. Wyraziłem swoje watpliwosci, widząc szerokosc i odległośc od bazy. Odwracajac twój wpis mozna zarzucic mu - skad pewnosć, że jest dobrze ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

punk, najlepiej napisz jaki był dźwięk w poprzednim pokoju a jaki jest tu.Czego Ci w nim brakuje albo czego za dużo.Przypomnij sobie jak był umeblowany tamten pokój, jak były rozstawione kolumny.Poprzednie pomieszczenie było większe, czy mniejsze ?Ile m^2 ma obecne ?Nie widać Twojego miejsca odsłuchowego, czyżby to ta sofa w rogu ?A ten goły stolik na ostatnim zdjęciu tez pewnie nie pomaga dźwiękowi.Czy podłoga to wykładzina(nie widzę dobrze) ?Może w poprzednim był dywan ?Dużo masz niskich mebli.Cała górna połowa ścian i sufit są "nieuzbrojone"(tej dużej szafy nie liczę, ona też stanowi dużą płaską powierzchnię).Poza tym co z pierwszymi odbiciami dźwięku ? Cały środek pokoju(ściany i przy ścianach) oraz część za kanapą są też gołe.Kanapkę trzeba by wysunąć nieco do przodu a na ścianę za nią zawiesić coś rozpraszającego.Poeksperymentuj z ustawieniem kolumn ( przód-tył, bliżej jedna drugiej, dalej itp... .)oraz miejsca odsłuchowego.

Ja zaczoł bym od zmiany stolika ,wiem ze ładny i gustowny ale az sie prosi zeby zapewnic Classe dobra i stabilna podstawe,porzadny i ciezki no az sie prosi a napewno bedzie mial duzy wplyw na poprawe dzwieku ,przedewszystkim zdjac natychmiast jedno urzadzenie z drugiego ,wiem ze classe tak własnie reklamuje swoje klocki ustawiajac jedne na drugim ale to tylko dla ładnych fotek , Clase ma niby w nozkach gumowe absorbery ,ale dzialaja tak sobie ,zacznij od tego i jak sugeruja koledzy pokombinuj z ustawieniem glosnikow ,powinno byc lepiej ,a na tym stoliku podawaj swoim znajomym pyszna kawe

Pozdrawiam

xniwax, 28 Gru 2009, 16:52

Rozumiem, wiem. Tylko trochę bez sensu rady co zmienić w ustawieniu, bez słuchania, także niepotrzebnie jak ktoś w ogóle o to pyta. Nie jestem specem od akustyki i audio, ale sam wiem doskonale jak u mnie w jakim ustawieniu kolumn, brzmi muzyka. Standardowe gadanie o ustrojach, określonej odległości, określonym wypełnieniu pokoju itd. nijak się mają do indywidualnej sytuacji. Nie rozumiem jak ktoś mający sprzęt którego ja raczej nie będę miał nigdy, nie umie sobie go pod swe preferencje ustawić...

"Nie rozumiem jak ktoś mający sprzęt którego ja raczej nie będę miał nigdy, nie umie sobie go pod swe preferencje ustawić..."

Wyjąłeś mi to z klawiatury.

dzięki za udzielone rady ludziom dobrej woli a ty którzy maj jakieś problemy egzystencjalne proponuje kupić tabletki typ "deprim" albo coś w tym stylu lub zgłosić się do lekarza

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Pokoj spoko, ale taki troche pustawy jak dla mnie. Brak wysokich mebli. Wszystko niskie co jeszcze bardziej poteguje puste sciany.

?👈

Ricardozamora, 28 Gru 2009, 17:18

Nie sądzę, że nie powinno się udzielać rad w takim wypadku, gdy się nie słyszy jak gra sprzęt w danym pomieszczeniu.Są pewne uniwersalne prawa akustyki, które śmiem zaryzykować twierdzenie, działają w dziewięćdziesięciu paru procentach pomieszczeń.W tych nietypowych jedynie, zasady akustyki są nieco bardziej złożone, trudniejsze do zrozumienia przez laika, ale też działają.

Kolega @punk twierdzi, że mu to lepiej grało w poprzednim pomieszczeniu, więc zestawienie jest raczej ok.Trzeba się przyjrzeć pomieszczeniu i ustawieniu sprzętu.A jak sobie to wszystko ustawi, czy "ustroi", to rzeczywiście rzecz jego gustu.

A ja rozumiem jak ktoś mający taki sprzęt nie umie go sobie ustawić.Ma kasę, to sobie taki sprzęt kupił a nie potrafi ustawić, bo nie ma w tym doświadczenia.Dlatego ja (i chyba jeszcze parę osób na tym forum) chcę mu pomóc.

A co do sprzętu, to może będziesz miał jeszcze lepszy, życzę Ci tego.

Siema Punk masz większy wzmak od kolumn :)Ja też miałem za szeroko rozstawione kolumny tak więc zagospodarowałem przestrzeń:)Na zdjęciu Anglia vs.Stany Zjednoczone ,ale mój syn i tak woli Tannoya:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cos jest w tych pudelkach AN steruja nawet deske do prasowania :)

Odlotowe te Thiele z tymi mmaskownicami.

Ps. Fajowy ,,Klon,, bawiacy sie Tannoyem:)

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi