Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

moje us troje, oraz ponizej to co potrafia; czekaja na pre, maty wygluszajace oraz szafke, ktora obecnie sie robi

[obrazekLUKASZ-245835_1.jpg] [obrazekLUKASZ-245835_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4837-100000362 1170263608_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Juz prawie kompletny, dzisiaj doszly Argos Beta, jeszcze tylko kabelki...

[obrazekLUKASZ-245945_1.jpg] [obrazekLUKASZ-245945_2.jpg] [obrazekLUKASZ-245945_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4408-100000355 1170263619_thumb.jpg

post-4408-100000356 1170263617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----> Cypis, a co do cholery mialoby byc na tej scianie? :) Kolory wypaczone na zdjeciu, Waldek i BArtek z Argosu potwierdza, ze nie jest tak fatalnie :)

No mnie też o tą "goliznę" chodzi. Potwierdzają, że nie jest tak fatalnie... Bez jaj. A co mieli powiedzieć... Panie fatalnie gra bo nasze kolumny bez materiałów tłumiących, rozpraszających, itp. sobie nie radzą?! Nie o to loto aby nie było "aż tak fatalnie":)) Jak cosik pokombinujesz z dostosowaniem akustycznym pomieszczenia to przedstaw nowe fotki i opisz efekty. Jestem głęboko przekonany, że osiągniesz bardzo dużo! Powodzenia:)))

Bartlomiej---------> w sumie pod trzecim niskotonowym jest jeszcze trzecia kopułka, tym razem jedwabna 25mm ale podstawowy to tytan 19mm ciągnący 40kHz przy efektywności 90dB , jest on zasilany z amplifiltra (wzmacniacz wysokiej klasy ok. 550v/MIKROSEK z wielokrotną pętlą sprzężenia zwrotnego AC i DC servo) 5 rzedu od 5 khz w góre a głośnik w nadbudówce i ten dolny są stłumione i służą do poprawy charakterystyki promieniowania zestawu. Poziom głośnosci i ustawienie tych dodatkowych jest dobrana eksperymentalnie, takie rozmieszczenie bardzo poprawia jakość sopranów w różnych miejscach pokoju.

W trakcie usuwania konta.

Między TV a kolumny (pod parapetem:) postawić stojaczek z płytami i jakąś drewnianą, w miarę dużą figurkę lub posążek, a w rogi salony ładne kwiatki postawić.

Lub pobawić się full profesjonalnie i kombinować z "prawdziwymi" ustrojami

Decao co to za stolik ? btw ładny systemik, ja też nie lubie zagraconych pomieszczeń ale jednak coś by się przydało tam wstawić - ta skóra z niedżwiedza to dobry pomysł ; )

Kurde, normalnie cos tam wstawie no! :) Pokoj jest maly - po prawej stoi stol, po lewej biurko, jest i kwiatek, tylko tak pstrykalem, zeby nie bylo widac. Pokaze wasze uwagi piekniejszej polowie, juz ona cos wymysli (az sie boje - na szczescie wazonika na kolumnie nie da sie postawic :)

Stolik to Ostoja T4 - www.ostoja.com.pl - ladny, solidny, w rozsadnej cenie.

cold fire - na razie kregoslup to mnie boli od wykanczania tego mieszkania, poki co tylko ja tam urzeduje. Z reszta i tak niewiele nizej niz na standardowej szafce hi-fi. Swoj mebelek sam robie z kombinacji drewna i granitu pogrobkowego wiec wykonam na taka wysokosc jaka bedzie mi sie podobala :)

bogdan>

bardzo ciekawa konstrukcja, napisz coś więcej, jakie głośniki, jakie wzmacniacze. Moze byc na e-mail, jesli niechcesz na forum.

pozdr.

mój "ustrój" ruchomy - pełni rolę rozpraszacza uwagi podczas słuchania:)

[obrazekLUKASZ-246179_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MareG - Do całkowitego rozproszenia uwagi słuchających potrzebny jest Ci jeszcze mój pies :)

[obrazekLUKASZ-246184_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

------> Firebird :Odnośnie zestawów to miały to byc pierwotnie satelitki ale skoro najniższe rejestry są równiej i wierniej odtwarzane od subwoofera to usunąłem filtr górnoprzepusowy i nie używam suba. W części niskotonowej pracują 3 głośniki - 2szt 17cm i 20 cm, w obudowie TL z płyty MDF, kazdy głośnik ma oddzielny krótki kanał ale wylot dalej jest sumowany- innych rozwiązan typu BR moje ucho nie trawi, a TL na jednym dużym głośniku miałby dla mnie nieakceptowalne wymiary, i wolniejszy i mniej wyrównany bas. Obudowa do głośników średnio i wysokotonowych jest wykonana z płyty MDF łączonej klejem epoksydowym + ok. 4 kg szpachli epoksydowej. Zastosowałem rozwiązanie aktywne z kilku powodów :

-tłumienie głosników jest znacznie lepsze, wpływ zwrotnicy na sygnał jest kilka czy kilkadziesiąt razy większy do wpływy kabli głośnikowych.

-dzięki zwronicy 30dB/okt przetworniki w niewielkim zakresie graja razem co bardzo poprawia jakosć- nie ma wzajemnego oddziaływania w takim zakresie jak w filtrach niskiego rzędu,

-charakterystyka jest wzorcowa, co w klasycznym układzie jest praktycznie niemożliwe do zrealizowania

-mogę wpływac w dowolny sposób na poziomy i korekcje itd.

firebird :Elektronika umieszczona jest w 4 obudowach- 1. przdwzmacniacz zawierający przełącznik wejść, potencjometr 10k i rozbudowany wzmacniacz na elementach dyskretnych, 2.zasilacze zawierajace 4 trafa i kondensatory o lącznej pojemności kilku dziesiątych farada, 3 i 4 to lewy i prawy kanał amplifiltrów . Elektronika jest maksymalnie uproszczona, chociaż i tak waży kilkadziesiąt kg, np wzmacnianie i filtrację częstotliwości powyżej 275Hz i nachyleniu 30dB/okt załatwia tylko jeden najwyższej klasy wzmacniacz mocy na elementach dyskretnych (scalaki są tylko do stabilizacji, układów DC-servo w każdym torze i wskaźnika wysterowania na diodzie dwukolorowej) z rozbudowaną pętlą sprzężenia zwrotnego - nie znam takich rozwiazań, sam wpadłem na taki pomysł, w klasycznym układzie aktywnym w sygnał przechodził by dodatkowo przez 2-3 wzmacniacze operacyjne jak OPA627 lub na elementach dyskretnych a to raczej nie poprawi jakości :) Amplifiltr do zasilania głośnika średniotonowego Isophon PSM120Alu ( zmienie na lepszy, cena nie gra roli ale jaki?? nie znam nawet nic porównywalnego a pasma średniotonowego nigdy nie podzielę na 2 podzakresy) zawiera dodatkowo jeden stopien na tranzystorach tłumiący częstotliwości powyżej 5kHz 3odB/okt . Końcówki do tonów średnich i wysokich ze względu na stosunkowo mniejsze potrzebne moce wyjściowe mają darlingtony na tranzystorach Phillips BD139/140 - slev rate ok. 550v/mikrosek ( można uzyskać kilkakrotnie szybsze ale w innym układzie kosztem głównie współczynnika tłumienia) i śladowe THD na elementach tanich jak woda :)) Kształt obudowy zarówno wewnętrzny jak zewnętrzny ma duży wpływ na jakość i stąd takie dziwolągi, oczywiście kulki są najlepsze ale znacznie trudniej je wykonać w domowych warunkach.

PS. Do zwolenników kabli o przekroju szyny kolejowej- czy nie lepiej zmienić elementy zwrotnicy na lepsze, zwykle cewki są wykonane ze stosunkowo cienkiego drutu i straty na nich są kilkadziesiąt razy większe, jak i pogorszenie tłumienia głośników i rozsprzęgnięcie układu wzmacniacz-głośnik.

bogdan > respekt, to co zrobiłeś to naprawdę niesamowite, twoją wiedzę można by rozdzielić na ninimum 10 innych forumowiczów (może nawet 20-stu), planuję wakacje w Polsce w tym roku, jeżeli niemiałbyś nic przeciwko chetnie wpadłbym na odsłuch. Miałbym kilka pytań. Daj mi znać na maila.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi