Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Na tym zdjeciu nic nie widac, napisz prosze co to za ustroje graja u Ciebie.

Oppo105d, Sugden a21 se, pmc twenty 22

Cały system jest w moim opisie

Pozdro

Witam.

Dawno nic nie wrzucałem - aktualny system w całości DIY. Dwa zdjęcia są podobne ale różnią się szczegółem. Aluminiowy Visaton i seas exel czekają na nowa obudowę ta już mocno dziurawa od eksperymentów. Wykonanie ustrojów zajęło naprawdę wiele godzin.

Pies audiofil na kanapie.

Hehe na pierwszym zdjęciu pod tym stolikiem byłem prawie pewny, że to jakieś płyty główne od kompa są :)

Hehe na pierwszym zdjęciu pod tym stolikiem byłem prawie pewny, że to jakieś płyty główne od kompa są :)

Hehe ja tak samo pomyślałem.

Może to i jakoś gra ale wygląd tragedia.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Oppo105d, Sugden a21 se, pmc twenty 22

Cały system jest w moim opisie

Pozdro

Jak czytam , jest Sugden , jest PMC , a widzę na foto ustawienie kolumn , to zastanawiam się , po co wydałeś nie małe przecież pieniążki. :(

Ja ostatnio korzystając z dobrodziejstw przecen, wymieniłem NP30 na SM6 :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kacper525

Ukryta Zawartość

Goło i wesoło :) wybaczcie ten ekshibicjonizm :) Zastanawiam się nad adaptacją tej ściany, jakimś niedużym kosztem.Jestem otwarty na każde sugestie i podpowiedzi.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez prezydent22

Mam kilka nowych

:-)

Jak czytam , jest Sugden , jest PMC , a widzę na foto ustawienie kolumn , to zastanawiam się , po co wydałeś nie małe przecież pieniążki. :(

Na dzień dIsiejszy mam takie warunki i nic na to nie poradzę,

Uważam że nie jest źle,

Właśnie kupiłem nowy dom za 6 tyg się przeprowadzam tam będę miał większe pole do popisu będę miał do dyspozycji 24m2 w prostokacie 6x4

Robię tam dedykowane zasilanie plus adaptacja akustyczna

Ukryta Zawartość

post-20936-0-46129000-1413052898_thumb.jpg

post-20936-0-98714400-1413052967_thumb.jpg

post-20936-0-94855000-1413053027_thumb.jpg

post-20936-0-88683300-1413053096_thumb.jpg

post-20936-0-03254800-1413054213_thumb.jpg

post-20936-0-86514400-1413054248_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze rel strata III chodź nie zawsze go uzywam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dariob135

Pascal2009, jakich wymiarów jest ten pokój, i czy ta zasłona na ścianę tam gdzie drzwi, to tak specjalnie aby było symetrycznie z zasłonami na oknie?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Uważam że nie jest źle,

W tym ustawieniu myślę że to nie gra nawet na 50 %.

Mam nadzieję że nie robisz adaptacji akustycznej , nie wiedząc które dwa punkty są przeznaczone na postawienie kolumn. :(

Skoro nie ma gdzie postawić, to może w ogóle ich nie podłączać?

Nie każdy ma wolny, w pełni wymiarowy jak i zaadaptowany akustycznie pokój do odsłuch.

A jak się nie ma to co? nie można wtedy słuchać muzyki?

Mój znajomy wszedł głębiej w temat piwa, nawet robi już własne piwo, i teraz jak nie ma szklanki (oczywiście takiej specjalnej do piwa) to już nie wypije z kolegami... czy to jest normalne?

Czy również Wy nie słuchacie muzyki jak nie ma fotela na wprost kolumn, i to w pomieszczeniu zaadaptowanym akustycznie?

Trzeba się cieszyć z tego co mamy.

Najważniejsze jest to, że dariob135 wie o co chodzi, i że już od podstaw planuje pomieszczenie dedykowane do odsłuchów.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Skoro nie ma gdzie postawić, to może w ogóle ich nie podłączać?

Uważasz że się czepiam ? mylisz się , nie o to mi chodzi.

Uważasz że się czepiam ? mylisz się , nie o to mi chodzi.

Drugie Twoje zdanie w poprzednim poście na to wskazuje (jeśli nie to dobrze).

Ja też mam mały pokój (10m*), ale boję się wkleić tu fotkę (jeszcze).

Jestem w trakcie składania kolejnych kolumn, jak je złożę to może coś pstryknę.

no weź mnie nie rozerdzielaj

?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mam nadzieję że nie robisz adaptacji akustycznej , nie wiedząc które dwa punkty są przeznaczone na postawienie kolumn. :(

Chodzi o to zdanie powyżej ?

Drugie Twoje zdanie w poprzednim poście na to wskazuje (jeśli nie to dobrze).

Właśnie kupiłem nowy dom za 6 tyg się przeprowadzam tam będę miał większe pole do popisu będę miał do dyspozycji 24m2 w prostokacie 6x4

Co rozumiesz po pojęciem adaptacja akustyczna?

Marian133, Niestety pokój ma tylko 9m2, zasłona jest po to aby podczas odsłuchu zakryć szybę w drzwiach od pokoju.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Co rozumiesz po pojęciem adaptacja akustyczna?

Chcę wyciągnąć z tego pomieszczenia maximum,

Dariob135 , chodzi o to , pomijając samo umeblowanie mieszkania , czy chcesz zastosować różnego rodzaju dyfuzory / rozpraszacze / pułapki etc ?

Bo jeżeli tak , to trzeba wiedzieć że zabawę zaczynamy od ustalenia przed którą ze ścian będą stały kolumny , następnie wyposażamy pomieszczenie w meble dywany itd .

Następnie bardzo ważny temat , wnosimy nasz zestaw i poprzez na prawdę żmudną pracę szukamy miejsca gdzie będą kolumny , i teraz napiszę to o czym wielu zapewne nie wie.

Są to takie trzy punkty , z czego dwa przypadkowe , pierwszy , gdzie zestaw zagra po prostu żle , drugi lepiej / poprawnie , i ten trzeci , gdzie kolumny zagrają najlepiej , i to jest właśnie ciężka praca do wykonania .

To mają być te dwa punkty dla kolumn lewy , prawy , każde przesunięcie o 10 cm w lewo / prawo / tył / przód , to jak byś stał na skrawku gruntu a wokół przepaść , jak zrobisz krok w byle którą stronę , katastrofa.

Dopiero po tym etapie zaczynamy poważną zabawę z ustrojami.

Edytowane przez rydz

Dokładnie tak chce zrobić

Po pierwsze rozstawienie kolumn mam do dyspozycji całe pomieszczenie a nie jak teraz,

Innej możliwości rozlokowania kolumn nie mam,

Sam pisałeś że ten zestaw w tym rozstawieniu nie gra nawet na 50 procent

Zobaczę jakie będą efekty tego , a później z chęcią poeksperymentuje z dyfozyrami trapami

:)

Edytowane przez mikel

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Dario

skoro adaptujesz od zera i ma byc to dedykowane pomieszczenie to moze warto zrobic projekt z pomiarami w ktorym wyjda wszystkie wyzej wspomniane rzeczy:ustawienie i odleglosci kolumn, ustroje i tak dalej.? Zastanowilbym sie rowniez nad sama izolacja akustyczna pomieszczenia. W/g mnie uwierz ze warto.W ogole masz duze pole do popisu wlacznie ze wspomniana linia zasilania.

Pozdro

Po pierwsze rozstawienie kolumn mam do dyspozycji całe pomieszczenie a nie jak teraz,

Jakbyś trochę posprzątał to miałbyś więcej miejsca :P

Dario

skoro adaptujesz od zera i ma byc to dedykowane pomieszczenie to moze warto zrobic projekt z pomiarami w ktorym wyjda wszystkie wyzej wspomniane rzeczy:ustawienie i odleglosci kolumn, ustroje i tak dalej.? Zastanowilbym sie rowniez nad sama izolacja akustyczna pomieszczenia. W/g mnie uwierz ze warto.W ogole masz duze pole do popisu wlacznie ze wspomniana linia zasilania.

Pozdro

Też to mi chodzi po głowie żeby zrobić raz a dobrze mówię o pomiarach

Jeśli chodzi o izolację mogę coś zrobić z podłoga i sufitem

Gorzej ze ścianami nie chce zmniejszać pokoju no chyba że znajdę odpowiednia technologie

Co do zasilania to już projekt gotowy

Pociagne nowe zasilanie od licznika do tego pokoju

Witam.

Dawno nic nie wrzucałem - aktualny system w całości DIY. Dwa zdjęcia są podobne ale różnią się szczegółem. Aluminiowy Visaton i seas exel czekają na nowa obudowę ta już mocno dziurawa od eksperymentów. Wykonanie ustrojów zajęło naprawdę wiele godzin.

Pies audiofil na kanapie.

Te Szredery 2d na tylnej ścianie są trochę za blisko głowy, żeby działały optymalnie. Lepiej byłoby je umieścić na ścianach bocznych w miejscu pierwszych odbić albo na frontowej pomiędzy kolumnami naprzeciw miejsca odsłuchu. A w ich miejsce na tylnej ścianie dać jakiś absorber.

Te Szredery 2d na tylnej ścianie są trochę za blisko głowy, żeby działały optymalnie. Lepiej byłoby je umieścić na ścianach bocznych w miejscu pierwszych odbić albo na frontowej pomiędzy kolumnami naprzeciw miejsca odsłuchu. A w ich miejsce na tylnej ścianie dać jakiś absorber.

Masz racje. Niestety na bocznej ścianie z prawej strony jest okno a miedzy kolumnami zbyt duży ekran. W tym miejscu pełnia głównie funkcje ,,pseudo akustyczna,,. Myślę, że i tak lepiej niż goła ściana.

Lepiej niż goła ściana na pewno, ale trochę szkoda, żeby takie fajne ustroje się marnowały w nieoptymalnym dla nich miejscu, tym bardziej, że na ich wykonanie musiałeś jednak trochę pracy i czasu poświecić. Tak swoją drogą to myślę, że największym szkodnikiem w tym systemie jest tv miedzy kolumnami. Polecam w ramach eksperymentu wynieść na chwile tv z pokoju, wysunąć lekko kolumny do przodu na tyle, żeby szafka ze sprzętem znalazła się poza linią bazy stereo i posłuchać kilku kawałków w takim ustawieniu. Myślę, ze będziesz co najmniej zaskoczony rezultatem..

• Pokaż nowe odpowiedzi