Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Dla ulatwienia „zrozumienia“ -> ponizszy link nalezy do szufladki „Bocznica“ i opisuje zalety umiejetnosci obchodzenia sie z balaganem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Porzadek to cos dla prymitywnych, geniusze opanowuja chaos

Ukryta Zawartość

Ale 5kaizen warto stosować. Ja przez to wyjmowanie w pracowni 121 rzeczy na raz któregoś pięknego dnia się na tym wyp.. lub  zabiję

No ale jak ogarnąć ponad 10tysięcy pozycji i zaczyna to być pewna masa dla pamięci mózgu krytyczna!

Jedno wiem albo na samym początku wszystko idealnie ustawiamy na tzw miejscach albo zastany bałagan pamięciowo ogarniamy i nic nie ruszamy w ramach porządków po tym 

Można też operować na zbiorach np.

Pilniki

C8DBD4EE-7B58-47B0-A54F-164AF9918F80.thumb.jpeg.de148a387ccb75b748ec7133b5d37a3b.jpeg

Piłki

29D5BA06-9A16-4687-ADE1-FD1669E31109.thumb.jpeg.d5c8d6c45ac39545cf1c14321ed34d68.jpeg

ale prędzej czy później znajdą się podzbiory i takie tam koszmarki do których nie chce nam się zaglądać

208E6608-FF92-45B2-9257-87E3AB2D3DE9.thumb.jpeg.3911fb410ea49aa5230f66682574792f.jpeg

Pamiętam kiedyś w dużej firmie po dłuższym czasie radosnego bałaganu?ogarneliśmy na tip top taki duży dział z regałami a później nic niemogliśmy znajść😬

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Redaktorzy

5S? 😉

Ukryta Zawartość

@ASURA daj kiedyś znać czy to Twoje stare powojenne imadło to Bison-Bial z Białegostoku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Schemat

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 godziny temu, xajas napisał:

Porzadek to cos dla prymitywnych, geniusze opanowuja chaos

Albert i Leonardo w jednym a imię jego- Ajax. Amsterdam jaki czy co?

Tak może wyglądać zatem wolna wymiana myśli i skojarzeń.  Na zawoalowane argumenty ad personam można odpowiedzieć tym samym tylko jawnie czyli prymitywnie, po porządku.

Edytowane przez bonaventura
11 minut temu, kangie napisał:

@ASURA daj kiedyś znać czy to Twoje stare powojenne imadło to Bison-Bial z Białegostoku.

Chyba trzy?

Teraz znów wydatki, muszę w dwóch 100mm imadłach szczęki wymienić bo za dużo krzepy było a Bison za komplecik dwóch wywierconych utwardzonych cieplnie blaszek liczy sobie jak za zboże..

Przy kupnie dużego stołowego imadła nie rób tego błędu co ja i kup z szczęką wysuwającą się z za stołu do siebie bo inaczej pionowo poza stołem to najwyżej rurkę 1/2" złapiesz

24 minuty temu, kangie napisał:

5S? 😉

Ukryta Zawartość

Realizacja tego piktogramu u mnie wygląda w ten sposób że latam co chwila od miejsca pracy do regału od 6 do 12 metrów i wtedy 5000 kroków dziennie robię z palcem w nosie

Ale czy aby na pewno w tym 5S chodzi?

Uruchomiłem na samym środku drugi ciężki prowizoryczny stół na kobyłkach ale droga do regału wokół się wydłużyła 😆

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Najlepsza metoda sprawdzenia czy filozofia Kaizen/5S działa to diagram Spaghetti.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 12.10.2004 o 17:17, Walery napisał:

To ja też coś dorzuce - może ktoś coś podpowie z akustyką, jak coś wpadło w oczy.

[obrazekLUKASZ-187401_1.jpg]

post-1007-100002697 1170260040_thumb.jpg

maskownica na grzejnik

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

42 minuty temu, kangie napisał:

Najlepsza metoda sprawdzenia czy filozofia Kaizen/5S działa to diagram Spaghetti.

Nie będę sam siebie śledził w pracowni😉

Ale wyszło mi że normalia powinienem mieć jednak  bliżej bo przez dużą odległość w rejonie regału tworzą się góry przeglądanych pojemników

Edytowane przez ASURA

Wszystkim krytykującym dyskusje w tym wątku proponuję wysilić się i wkleić zdjęcia swoich systemów (ogólne lub szczegółowe). Myślę, że to najlepsza metoda na uleczenie tego tematu.

Z samego pisania że mało zdjęć bo nikt nie wkleja nic nie wynika i zmiany nie będzie.

No i generalnie miłego dnia wszystkim i dużo spokoju. 

I żeby nie być "gołosłownym" poniżej stan u mnie po zmianie ustawienia, no i na pierwszym planie częsta słuchaczka, że nie napiszę melomanka 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, BobW napisał:

I żeby nie być "gołosłownym" poniżej stan u mnie po zmianie ustawienia, no i na pierwszym planie częsta słuchaczka, że nie napiszę melomanka 😉

Ukryta Zawartość

Kolezanka Zygfryda

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, irimi napisał:

Jako prymityw, forowicz-szufladkowiec, zwolennik trzymania się tematu, co najmniej dwukrotnie wrzucałem zdjęcia mojego systemu w różnych jego fazach rozwoju. Dość szczegółowy opis koncepcji i poszczególnych elementów jego ostatniej gruntownej przebudowy znajdziesz na stronie 655 (podaję, bo dzięki temu unikniesz kopania między dywanami, Einsteinami, kartonami i pilnikami, czyli zabawową częścią forowiczów-geniuszy, wnoszącą współczesną "jakość" do staroświeckiego forum), a jednocześnie ja nie będę musiał się powtarzać.
Wrzucam jednak dla przypomnienia zdjęcie całości systemu, przy czym od postu ze strony 655 nastąpiła "przebudowa" mojego głównego źródła w torze analogowym - gramofon AVID Ingenium otrzymał nowa wkładkę, tym razem MC - Phasemation PP-200, co wymagało także wymiany ramienia. Ramię to Zavfino Aeshna Titan. Przy okazji wymieniłem także talerz ze standardowego, wykonanego z MDF na masywniejszy talerz aluminiowy z modelu DIVA, oczywiście w pełni kompatybilny.

Ukryta Zawartość

DSC_6542-exp.jpg

DSC_6458-exp.jpg

DSC_6451-exp.jpg

Bardzo fajnie to wygląda. Pewnie jeszcze lepiej gra.

Zazdroszczę doświadczenia w analogu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, BobW napisał:

Zazdroszczę doświadczenia w analogu.

Dziękuję, ale nie ma czego. Gramofon mam od około 12 lat. Ten jest drugi jaki posiadam - przedtem był ProJect Debut II. Ta wkładka potrzebowała po prostu innego, lepiej dopasowanego ramienia. Chassis AVIDa musiało być przerobione - większy otwór pod ramię na obrabiarce CNC. Wszystkim zajął się dystrybutor marki - Intrada.

Zwróćcie uwagę na ustawienie kolumn. Do odsłuchu odsuńcie od tylnej i bocznej ściany, bo jak oglądami zdjęcia i wdzę jak ludzie maja ustawione kolumny to stwierdzam, że inwestycja w sprzęt (klocki) to marnowanie hajsu.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

4 minuty temu, xajas napisał:

Ladnie, rownolegle, jak zolnierzyki na defiladzie

Z tak dobrym, rozbudowanym narządem słuchu ustawienie nie jest b.ważne 🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

Zwróćcie uwagę na ustawienie kolumn. Do odsłuchu odsuńcie od tylnej i bocznej ściany, bo jak oglądami zdjęcia i wdzę jak ludzie maja ustawione kolumny to stwierdzam, że inwestycja w sprzęt (klocki) to marnowanie hajsu.

Do właściwej oceny powinieneś widzieć całość pokoju, miejsce odsłuchu, odległości od ścian za słuchającym i oczywiście w sytuacji odsłuchu itp. Samo zdjęcie systemu i metra przestrzeni przed nim nie daje pełnego obrazu sytuacji.

Obojetnie, jak wyglada reszta pokoju, skrecenie zestawow glosnikowych na sluchacza i zachowanie trojkata rownobocznego to podstawy.

Bo:

1. dla takiego ustawienia (sluchacz siedzi na osi glosnika) sa niemalze wszyskie zestawy glosnikowe strojone i oferuja najlepszy przebieg charakterystyki czestotliwosciowej, ktora sie zmienia wraz z odchylka od tego ustawienia (patrz charakterystyka promieniowania zestawow glosnikowych). Ale nie jest „zabronione“ ustawic je inaczej, jesli masz problemy z a kustyka, albo zle dobrane zestawy i probujesz te problemy skompensowac innym skrecenie glosnikow

2. Dla takiego ustawienia sa nagrania w studiu realizowane

Ukryta Zawartość

Jesli chcesz slyszec nagrania „jak w oryginale“ to sluchaj ich „jak w oryginale“

Ukryta Zawartość

I owszem, ale zanim się rozkręcisz przeczytaj do czyjego wpisu i do czego konkretnie się odniosłem. To co wkleiłeś potwierdza to co napisałem.

Oczywiscie ze to potwierdza co pisales. Po to to przytoczylem. I nie trzeba uwazac do czego sie odnosimy. De facto nasz komentarz pasuje do 80% pokazanych systemow

3 minuty temu, xajas napisał:

I nie trzeba uwazac do czego sie odnosimy.

Trzeba, bo inaczej, jak i tym razem, robi się ze swoich wypowiedzi zwykłe klepanie jadaczką, dla popisania się - vide, ja odniosłem się do odległości, ty do kąta ustawienia głośników. No, ale zauważyłem, że ten typ tak ma... EOD.

PS. Przepraszam pozostałych za zaśmiecanie forum - mea culpa.

Możecie się zdziwić, ale są kolumny, które w instrukcji mają napisane by ich nie skręcać do słuchacza. 

Np Dali Zensor 7 😁

To się tez liczy ? Zadziałał lepiej niż taki pro dyfuzor akustyczny co testowałem 😉 Zmieniając zawartość wnętrza „stroje” go 😁

spacer.png

17 minut temu, Ajothe napisał:

Możecie się zdziwić, ale są kolumny, które w instrukcji mają napisane by ich nie skręcać do słuchacza. 

Np Dali Zensor 7 😁

W Bowersach tez nie piszą nic o skręcaniu, a jednak warto je mocno skręcić 😉

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, Ajothe napisał:

Np Dali Zensor 7 😁

obraz.thumb.png.90e9314b9b0b880ce1e0ad946da3658b.png

przy równoległym ustawieniu charka jest cuś między brązem a żółtym

w zależności od odległości odsłuchu i wcale nie jest dziwne , że zalecają równoległe ustawienie

39 minut temu, micmus napisał:

To się tez liczy ? Zadziałał lepiej niż taki pro dyfuzor akustyczny co testowałem 😉 Zmieniając zawartość wnętrza „stroje” go 😁

Ukryta Zawartość

W Bowersach tez nie piszą nic o skręcaniu, a jednak warto je mocno skręcić 😉

W instrukcji Zensorów jest wyraźnie napisane by ich nie skręcać, tylko ustawić równolegle do ściany.

Podejrzewam, że to nie jedyny kolumny na świecie o takim zaleceniu... Sam się kiedyś zdziwiłem...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi