Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

np.2,5 tys nic porzadnego kupic sie nie da

z tym sie zgadzam

a ja jak chcę obejrzeć film to wyciągam z szafki telewizor , dvd i przedwzmacniacz, instaluje to w pokoju, podkręcam kontur, włączam jakieś tam uprzestrzennienie i sobie oglądam:P trochę pieprzenia ale jestem stereomaniakiem, który lubi raz na jakiś czaso bejrzeć sobie porządny filmek:)

niestety nie sluchale tego Nva, a szkoda:) oczywiscie zbyt upraszczam sprawe, ale zeby znależc cos taniego i dobrego trzeba albo szukac w uzywkach i wiedzieć co kupic, albo własnie znać jakies perełki i cudować żeby je zdobyć, miałem na myśli zwykłe sklepy audio dostępne dla przecietnego czlowieka ,tam różnicy wielkiej nie ma.

Wracajac do tego NVA to nawet zaryzykowałbym te 400 funciaków w ciemno, troche jednak obawiam sie kiepskiej mocy ze nie poradzi sobie z bardziej pradożernymi kolumnami.?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Sorry jeżeli nieco OT, ale w trakcie modyfikacji mojego pomieszczenia wyniknęła mi mała zagwozdka.

Czy w pomieszczeniu w którym zainstalowano rezonator Helmholta jest sens stosowac ćwierćwalce w rogach pomieszczenia?

masterofdeath6, 7 Sty 2008, 15:10

>Jak już montowac KD to tylko z 5 monoblokó lub wzmacniaczy

raczej zmieniłbyś zdanie jakbyś troche filmów pooglądał, że to przerost formy nad treścią....

na początku tez się nad tym zastanawiałem czy może dokupić 5-kanałową końcówkę mocy Rotela ale doszedłem do wniosku że to jest mi zupełnie zbędne, a wydawać pare tys. dla uspokojenia sumienia nie mam zamiaru

może przy SA-CD byś usłyszał jakieś drobne różnice w jakości (nie brzmieniowe między charakterem ampli a końcówką) ale przy filmach to raczej nie poznałbyś w ślepym teście co obecnie jest podpięte

w kinie nadal głównie liczą się fronty, z surroundami, które dają w 90% przypadków tylko tło (średnie i wysokie tony) i mono-centralnym do dialogów przyzwoity amplituner sobie poradzi bardzo dobrze

>rochu

Rezonator działa na inne częstotliwości niż walce - pierwszy ma rozpraszać głównie średnie częstotliwości, walce przeciwdziałają fali stojącej na basie... Więc sens jest, o ile wiesz z jakimi częstotliwościami niskich tów masz problemy w pokoju ;-)

Proszę Państwa.

Niekiedy warto przed zrobieniem zdjęcia parę ustrojów niezwiązanych (odzież, klamoty DIY, etc) wynieść z kadru. Sam jestem bałaganiarz ale naprawdę te zdjęcia wyglądały by o wiele lepiej. Bez złośliwości - ogląda te zdjęcia paru więcej niż paru ludzi - naprawdę chcecie żeby to oglądali?

Wiem że nieodżałowany Jazz:) wytłumaczyłby wam to zgrabniej, ale cóż - niestety zniknął:(

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

don111, 7 Sty 2008, 20:39

Ja w sumie na myśli raczej mając KD myślę tylko o tym efekcie za plecami + sub, bez spuszczania się nad samym dźwiękiem. Jeżeli w końcu najdzie mnie chęć zabawy w KD to na 100% nie będzie to reszta do zestawu do moich kolumn tylko właśnie jakeś byle pierdziawki ew. z serii E lub L lub nawet i niżej.

Racja w sumie że nie warto pakowac tyla wzmaków. 1 na fronty i amplitunerek na resztę

Gość rochu

(Konto usunięte)

ganzz_gut>

>Rezonator działa na inne częstotliwości niż walce - pierwszy ma rozpraszać głównie średnie

>częstotliwości,

Dzieki za wpis.

Nie mniej według mojej wiedzy rezonator właśnie działa w zakresie niskich częstotliwości.

I własnie mnie chodzi o to, aby nie przedobrzyć w sytuacji zastosowania rezonatora jak i ćwerćwalców.

>rochu

zależy jakie strojenie zrobisz... ja miałem skojarzenie z czymś takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Innymi słowy - nie wiem na jaką częstotliwość masz strojone rezonatory i w którym miejscu stoją, oraz gdzie chczesz postawić walce (na środku ściany za słuchaczem, za głośnikami, w rogach pokoju?), ale jeżeli słuchając muzyki słyszysz buczenie na basie to pewnie przydadzą się walce (lub lepiej ćwierćwalce) w rogach. Jeżeli rezonator jest nisko strojony to ew. walce (lub półwalce) możesz dać na ścianę za głośnikami - wtedy będą rozpraszać odbicia, co powinno poprawić scenę.

pzdr

Witam

poniżej moje skarby :-)

Ukryta Zawartość

post-13455-100003964 1199897412_thumb.jpg

post-13455-100003965 1199897412_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>iceman

Nie mów mi że nie widzisz górkowego logo na nich?? Toż to zangielszczona nazwa audio filar ;)...koszt na promocji ( heheh) na allegro widziałem z innym fornirem za dziewięćset kilka złotych....mi te standy też się zajebiście podobają ale długo głowa by mnie bolała za tą cenę...pozdrawiam....

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• Redaktorzy

Iceman, 9 Sty 2008, 17:54

>Ładne te standy? czy to tajemnica jaki ich koszt?

Iceman - standy są produkcji Górka (looknij w wątki sponsorowane - był cennik)

Darckar - bardzo dobry przykład na to, że za rozsądne pieniądze da się złożyć dobrze grający i wyglądający zestaw ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

wzmak na stole może miec zastosowania praktyczne - choćby kubek z herbatką mozna postawić , delektować się muzyką a wzmak zadba o to aby kolejne łyki ni ebyły zbyt chłodne ;)

Kolumny to zapewne Infinity.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ojojoj temacik urósł :) zacznijmy pokoleji :)

wiec tak to tylko na czas takich głębszych testów/ odsłuchów w takim ustawieniu scena rozgrywa sie no na tamtej ścianie z obrazkami w tle i jest ogromna i potężna. jest to naprawdę rozdzielczość dźwięku jaka z tego płynie jest nie do podrobienia. na codzien narazie gra to w mniejszym pomieszczeniu, ale z czasem w nie dalekiej przyszlosci bedzie on troche zacniejszy :)

Wzmak to rzeczywiście 530ES CD to X33ES ( dla mnie Genialny wręcz CD )

kolumny jak ktoś zgrabnie zauważył to infinity kappy 8.1 skrobnięte :)

co do 2 połowki nie posiadam :) wogole to pokuj rodziców ja tam tylko na testy urzędowalem :)

i oczywiście jak ktos ma ochote posłuchac nie ma z tym mysle wiekszych problemów :)

pzdr. Łukasz

a co do 530 spisuje sie wyśmienicie SNK robia tutaj swoje :) i szczerze czy jest sens kupowac drozsze modele to dokońca nie wiem czy to jakies specjalne kroki na przod. :)

pzdr. Łukasz

• Pokaż nowe odpowiedzi