Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem od niedawna na forum ale z przyjemnością przedstawię mój zestaw. Przypuszczam, że jeszcze będzie się zmieniał ale już nieznacznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18737-100006525 1206380983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturross:

>Mam beznadziejne kabelki i bez korektorka

>grało mi fatalnie.

ROTFL ;) Typowy przykład wiary w bzdury rodem z kolorowych pisemek bądź forów internetowych - że kablami można modyfikować brzmienie, i to w sposób znaczący ;) Serce roście, widząc tą naiwność. Serce detalistów i dystrybutorów, szykujących dla takich jeleni sterty audiofilskich kabelków, cudownych wtyczek i wszelkiej maści voodoo-polepszaczy ;)

wovo:

>liniowa to ona nigdy nie będzie

Ależ będzie, z całkiem ładną dokładnością. Zależy, jakiego kto korektora używa, i co nim pragnie osiągnąć. ;)

arturross, 24 Mar 2008, 15:17

>Mogę tylko napisać ze za wzmacniacz dałem razem z tym korektorkiem około bardzo mało,tak więc

>korektor był prawie gratis, a daje mi on więcej niż mniej. Mam beznadziejne kabelki i bez korektorka

>grało mi fatalnie. jak masz jakieś zajefajne kable na zbyciu do podłączenia klocków tak do 100 zł.to

>chętnie odkupię, o ile zagrają mi one lepiej niż ta konfiguracja co mam teraz.

odlącz całkowicie korektor, wyłacz sprzęt na dwa dni. pozwol odpocząć swojemu słuchowi.

gwarantuje Ci ze twoj sprzet nie bedzie gral tak beznadziejnie jak po bezposrednim odpieciu korektora:)

a efekty beda lepsze jak po zmainie kabli:)

Dołączam się do wpisu "Czubka", wszak Twój Kenwood sporo potrafi wbrew opiniom napuszonych posiadaczy ałdiofylskich klocków.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

>marcins737

przypuszczam, że tak naklejają w Polsce (niestety)

>czubsi

Kenwood to zacny sprzęt i jak napisałeś niedoceniany.

Swojego miałem możliwość odsłuchać w bezpośredniej konfrontacji z Naim Nait 5i i tego drugiego bym nie kupił - za wysoka cena, jakość dźwięku niewiele się różniła pomiędzy nimi a w pewnych aspektach Naim okazał się zbyt ułożonym wzmacniaczem - potulny jak baranek :)

Teraz pewnie naraziłem się posiadaczom tego wzmacniacza :)

Miałem kiedyś możliwość kupna Kenia tylko modelu 7050 (z "r" na końcu chyba) za cztery i pół stówy i żałuję do dzisiaj, że go nie wziąłem, choćby żeby się "pobawić" :)

Pozdrawiam,

Gość czubsi

(Konto usunięte)

To co powiesz o tym, że za 350 miałem w ekstra stanie DA 9010 (!!!) i zamiast tego skusiłem się na CD Pioneera

PD-S904 ... za dużo więcej ... bo mi trochę gotówki zbywało na klocek do testów-zabawy ...

Z moich doświadczeń wynika, że CD bardzo się różnią jesli chodzi o bas. Szczególnie ten niski. Niektóre CD po prostu go nie mają ... eksponują średni bas i efekt jest. Ale brak wypełnienia.

Najlepiej to sprawdzić na klasyce.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A jak master, masz więcej basu na tych TiK, niż na dawnych e80? Jak już pisałem, JBL nie powala basem na niskich poziomach głośności. Nie wiem czemu tak się dzieje... Nawet e100 po cichu nie chciały basować. Tik nie słyszałem, więc sie nie wypowiem. Wątpie, żeby u Ciebie wina leżała po stronie CD, choć kto wie, bo to jednak subtelne zmiany. Kiedyś pisałeś, ze za kolumnami to bas przestawia wnętrzności, ale myślę, ze to wina zwykłego skumulowania i zdudnienia dzwięku, a nie możliwości kolumn w tym pomieszczeniu. Chyba potrzeba Ci większych skrzyń typu tik 10 ;) Albo albo solidnego suba z konstrukcją zamkniętą. Bo tak będziesz tego basu szukał wiecznie. Nie wiem jak to u Ciebie do konca jest z tą akustyką, bo jeśli masz np. drewnianą podłogę (?) w kamienicy, to tu mógłby byc problem... Poza tym jak pisałem wczesniej, sprzet ustawiony optymalnie, pokój tez lotniskiem nie jest, sprzęt mocny, no zagadka z tym basem... Ostatnie podejrzenie, to takie, ze własciciel ma duże oczekiwania co do basu ;) i chciałby mieć i czuć stopę perkusji jak na koncercie, no ale to już cięzko zrobić w domowych warunkach normalnymi kolumnami średniej wielkości, bez dopalenia subem. Twoją sytuację ratuje jeszcze to, że jak widać słuchasz w konkretnym sweet point, więc możliwe, że uda sie jeszcze coś z akustyką i rozmieszczeniem sprzętu pokombinować. Bo są tacy, co chcą mieć dobry, potężny bas w większości pomieszczenia. Pozdrawiam

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

mahler, 26 Mar 2008, 16:49

Ja mam własnie 27m2 , i to nie za wysoko bo 2,5m tylko!

Te 2 wooferki robiły mi z dupci jesień średniowiecza w poprzednich 17m2, ale tu w tym pokoju lipa coś !!!

Bas słychać ten najniższy własnie, tak jakby w tle gdzieś daleko, ale tego średniego ze swiecą...

E80 gniotły w tych 27m2 klaciorę z yamaszką ax900, wcześniej z HK970. Może te tiki są bardziej wymagające?

Wydaje mi się, że może ten Vincent sobie nie radzi z basem? Nawet jak dam na godzinę 10 - co zdarza się bardzo rzadko;jest bardzo głośno a wooferki prawie stoją w miejscu jeszcze ?! Czy to możliwe, żeby taki piec nie dmuchnął w zaledwie 15cm głośniki? Może jakoś nie radzi sobie z ich impedancją, czy co. Ti6k nie są raczej za małe do 27m2.

Na Ti10k się nie odważę raczej, jakbym miał 40m2 i powyżej to wtedy bym myślał.

Znajomek miał E90 potem E100 w pokoju 26m2 i twierdzi że 2x165mm to spokojnie w 26m2 wystarcza.

E100 sprzedał szybciej niż kupił, bo dusiły się w jego pokoju.

Coś w pokoju musi wsysać ten wyższy basik albo....kable głosnikowe masz cały czas te same?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi