Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

jak patrze na zdjecie

to chyba system podnozny , podnozkowy ?

glowy nie ma co przegrzewac

a nozki , to co innego

generalnie i z zasady prawidlowe podejscie

Dobra, dobra. Sytuacja u vorpane jest w efekcie bardzo dobra. Szkoda jedynie, ze vorpane, badz nie chcac, badz nie posiadajac odpowiedniego obiektywu nie umiescil na zdjeciu kilku elemntow, ktore znalzly sie poza przedstawionym kadrem. Zaznaczam, ze po prawej stronie (zdjecia) znajduje sie bardzo wygodny jednoosobowy meski fotel, natomiast to czego faktycznie nie widac to sa dwie lampy ARRI typu spot umieszczone na lewej i prawej scianie skierowane prosto na lozko, ktore jest juz widoczne w glebi zdjecia. Teraz wszystko gra.

>> Jazz :)

Mogłem co najwyżej dorzucić do zdjęcia drugiego kwiatka ale musiałbym uchwycić telewizor o haniebnej estetyce oraz żenująco mały zbiór płyt. Ale nawet gdyby - bo bynajmniej :) - to nie zmieściłbym tego w kadrze; robiąc to zdjęcie stałem wciśnięty w kąt pokoju.

Z fotelem się niemal zgadza, ale żeby męski? Ostatnio coraz częściej kobiety nań zasiadają :>

Natomiast lampy (typu lampy) są, ale tylko na suficie.

PS. Dziwne że nie wspomniałeś o kompie, który jest na prawo od fotela :P

ja bym cos tutaj podejzewal

ps

jak robiles foty cyfrowym aparatem , to do kazdego , prawie kazdego dodaja fajna funkcje panorama

za pomaca tej funkcji i kopa mozna zmontowac atrakcyjna panorame swojego pokoju

dla wprawnych siegajaca 360stopni

/troche sie znam , zawodowo zwiazany jestem z fotoobrazkami/

Witam.

Chciałbym sie odnieść do wpisu z dnia 21 grudnia, którego autorem jest Cerb. A właściwie to będzie pytanie do autora wpisu oraz forumowiczów znających się na "ustawieniu" tego typu sprzetu. A zatem: czy takie ustawienie monitorów - na komodzie - powoduje jakąś różnicę w porwnaniu do ustawienia na stendach?? Niestety - jak już wspominałem w innym temacie - dałem się namówić na zmianę umeblowania i niestety grodzi mi pozbycie się kolumn podłogowych na rzecz monitorów w dość dużym pomieszczeniu (salon 20m2 + otwarta kuchnia 10m2 = 30m2). Początkowo nastawiłem się na Yamahe PianoCrafta wspomaganego subem. Odradzono mi jednak taką konfigurację. Po przeczytaniu wielu postów stwierdziłem że moje oczekiwania dźwiękowe nawet w tak dużym pomieszczeniu mogłyby spełnić "od biedy" Paradigm Monitor 3v3, v4, jednak musiałyby byc ustawione właśnie na podobnej komodzie jak u kolegi Cerba (w razie potrzeby również na cokole granitowym i kolcach). Stąd moje pytanie o róznicę w dźwięku.

Czekam zatem niecierpliwie na odpowiedź.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Zwykle jest duża różnica, oczywiście na korzyść ustawienia na stabilnych (i masywnych) podstawkach. Monitory, jak każde prawie głośniki, lubią miec wokół siebie powietrze. Różnica jest taka, że scena się bardziej rozbudowuje w każdym wymiarze, dźwięk bez problemu odrywa się od głośników, jest więcej przestrzeni. Oczywiście mając stendy znacznie łatwiej jest drogą eksperymentów znaleźć odpowiednie ustawienie.

Miałem kiedyś głośniki na granitowych półkach, na komodzie z granitowym blatem, a teraz - te same głośnki - na podstawkach. Kolosalna różnica.

Czyli mam kolejny problem... A takie miałem plany... nowe zestawy podłogowe... już w wyobraźni delektowałem się dźwiękiem... i cały misterny plan w pi...... a wszystko przez nieopatrzne zaprobowanie pomysłów przemeblowania szanownej koleżanki małżonki.... Ehhh... a mówili mi "nie żeń się chłopie..."

Pozdrawiam

Zdruzgotany

Luxmany i winyle 

@Viniu

Wiedzialem ze ktos o to zapyta ;]

Napisze tylko tyle ze dla mnie brzmi to naprawde dobrze, wczesniej mialem te Paradigmy ustawione bezposrednio na tej komodzie, bywalo czasem ze komoda "grala" razem z kolumnami. Po dokupieniu granitowych plyt, wszystko to zniknelo i w tej chwili stwierdzam ze komoda nie ma zadnego wplywu na brzminie kolumn. Stawialem kolumny tez na standach (ciezkich metalowych) i bylo gorzej ale dlatego ze po prostu nie mialem ich jak pozadnie ustawic. W tej chwili na komodzie stoi kilkadziesiat ladnych kilogramow co powoduje ze jest ona stabilna i nie wpada w rezonase.

Owszem mozna lepiej ale do tego potrzeba oddzielnego pomieszczenia, na co u mnie w tej chwili sie nie zapowiada. Ze swojej strony polecam takie ustawienie wszystkim desperatom :p.

Witam

No to teraz mam całkowity mętlik w głowie... ale dzięki za odpowiedź... trochę mnie uspokoiłeś... Chyba jednak nie obędzie się bez wypróbowania takiego ustawienia "na własnej skórze"...

A jeszcze jedno... jak taki układ sprawdza się wspomaganu subem?? Czy aby nie powoduje on znikształceń dźwięku?? Pytam bo takie połączenie w stereo jest raczej odradzane...

pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Mialem ten sprzet bez suba cos okolo pol roku, spisywal sie dobrze, ale z racji sluchanej muzyki musze miec tego basu naprawde duzo ;]. Po prostu bez suba niektore kawalki nie brzmia tak jak powinny i jakbym chcial, styl drum'n'bass w duzej mierze opiera sie na przesterach i infradzwiekach i basik musze po prostu czuc.

Ustawienie tez mi pasuje pozniewaz duzo czasu siedze przed kompem ktory stoi naprzeciwko suba, wiec bass jest naprawde potezny. Zreszta wyznaje zasade ze muzyki slucham dla przyjemnosci a nie dlatego jak to ma byc ustawione. Tak jak pisalem, wiem ze mozna lepiej ale nie mam mozliwosci innego ustawienia sprzetu.

>qman

Podoba mi się ten Roksan wywalony na sam środek.

"Serce na dłoni" a reszta stoi sobie schowana niżej.

Bardzo niepraktyczne w oczach małżowinek - taki duży blat i tylko wzmak na nim (no, może kwiatek nadrabia), ale bardzo fajne.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

>tomek11

Muszę Ci powiedzieć,że to ustawienie zyskało pełną akceptację mojej kochanej żonki,a nawet to dzięki niej CD stoi pod spodem,bo ja chciałem dla wygody podłączeń i testowania IC postawić CD obok,ale faktycznie tak jest lepiej.Dzięki.Pozdrawiam Wszystkich ,a żonatym życzę zrozumienia i akceptacji drugiej połowy :-)))

Podłogowe AV-702F mam dosyć krótko bo zaledwie trzy miesiące. Grają razem z amplitunerem stereo denona DRA-425R (2x50W 8ohm) w pokoju 10m2. Nie jestem jakimś wymagającym człowiekiem i słucham muzyki technicznej oraz rap i r&b. W moim pokoju kody potrafią zagrac bardzo głośno ale z racji, że mam mały pokój potrafią też troche zadudnić ale to też zależy od muzyki i pozycji słuchacza. Przy oglądaniu filmów nie potrzebuje subwoofera jak narazie, a dźwięk przy filmach jest szczegółowy jak dla mnie. Wcześniej posiadałem jakieś stare kolumny tonisla przedpotopowe i po przesiadce szok ale w bardzo pozytywnym kierunku. Wybuchy i tukące sie szkło przy filmach akcji to bajka. Po przeniesieniu kolumn do 20m2 mój amplituner już nie wyrabiał ale znikło dudnienie no i wraz z nim volume :P. Kody potrzebują czegoś z kopem przy większych pomieszczeniach. Do budowy kolumn niemam zastrzeżeń bo są wykonane porządnie, a producent zadbał o kolce i gumowe podkładki. AV-702F można już dostać nowe w sklepie za ~700zł i jest to dobra propozycja dla osób z bardzo małym budżetem. Muszę od kogoś wypożyczyć jakiś wzmacniacz mocniejszy i wtedy zobacze co te kolumny naprawde potrafia. Niemam doświadczenia w ocenie dźwięku i słucham innej muzyki niż większość z was ale staram sie wszystko robić by lepiej zagrało i o to chyba chodzi.

Skoro wszyscy pokazują to i ja pokarze :-)

Skład systemu:

Część 1 stereo

wzmacniacz na LM3886

CD: SONY CDP-991

część 2 kino

DVD: Pioneer 2750

AMP: Yamaha rxv450

Głośniki koda EX686T

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3422-100007955 1170283071_thumb.jpg

post-3422-100007956 1170283070_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kefy nie tylko pieknie wygladaja ale i graja:) Mam tylko zastrzezenia do basu troche go za duzo, na szczescie zatyczki dodawane w komplecie troche zalatwily sprawe. Jeszcze czeka mnie wymiana Jamo Flat na cos co bedzie trzymalo w ryzach niskie tony. Moze Real Cable 250?

>mrbudziol<

Ustawienie jest może nie najlepsze ale inaczej się nie dało :-) pokój 12m2.

| k k | tak mniejwiecej to wygląda

| |

|___ja_____|

A co do kolumn sprawują się dobrze nie narzekam, wymieniłem w zwrotnicach kondensatory i okablowanie i grają lepiej.

kozlo też mam jamo flaty i one momentami aż przesadzają z basem, choć jest on bardzo dobrej jakości. Ogólnie uważam te kableki za bardzo udane, a co Ty o nich myślisz?

• Pokaż nowe odpowiedzi