Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

NICE !! Ale na pewno nie nadają się do bloku bo by go rozsadziły...... Obecnie mam smukłe patyczki Audio Physic ale, jakoś mnie ciągnie do wielki old schoolowych pudeł ala lata 70.....

Czyżby nowy sposób porównywania systemów poprzez youtube się rodził? :)

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Coś pięknego te 4351, echhh marzenia...

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

31000$ plus wysyłka.

Kenrick jeszcze niedawno je miał. Tak czy owak 4333 starczyłyby mi na początek przygody z jbl 43XX. Można je wciągnąć w granicach 15kzł. Choć szczerze powiedziawszy za tą kwotę można zbudować klony Amnesa:) Niebieski front obowiązkowy!!!!:)

Jak wy mozecie sluchac takiego czegos. Normalnie mit slowa "audiofil" ozywa na nowo jak patrzena te filmiki.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Mhm, Rey Audio Kinoshita RM.2 woofery TADa i berylowy horn.

Z ciekawości wyjąłem jeden woofer ze swoich, szybko włożyłem go z powrotem, koszmar jak to w środku wygląda :))))

p.s

Amnes zapuść sobie na nich Jazz side of the moon - Money :-) Genialna realizacja.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Wreszcie towarzystwo zaczęło dyskutować o kolumnach do słuchania muzyki a nie slupkach na 17cm pierdziawkach

;)

No to teraz "wsadziłeś kija do mrowiska" :)

Wreszcie towarzystwo zaczęło dyskutować o kolumnach do słuchania muzyki a nie slupkach na 17cm pierdziawkach

;)

dokładnie :)

;)

;)

Niestety ale to jest najszczersza prawda. 99% Forumowiczów nie może nawet sie zbliżyć ze swoimi kolumnami do poziomu jaki prezentują paczki Amnesa....

Nie przesadzałbym z tą wyższością klonów starawych smerfów nad resztą świata. Nie można zapominać, że choć grają absorbująco, to nie jest to granie porównywalne do obecnego kanonu najwyższej jakości. Z pewnością wielu będzie się to granie podobać (np. mi). Statystyczny meloman doceni ich zalety i będzie przekładał tylko płytki przymykając oko na pewne kompromisy, które pojawiają się w każdej konstrukcji i nie mówię tu o wyglądzie. Dla mnie najważniejsza jest radość z słuchania muzyki - jej poziom z pomocą tych skrzyń podniósł się do kolejnego, rekordowego dla mnie poziomu z czego niezmiernie się cieszę i czego życzę wszystkim forumowiczom - bicia tych rekordów we własnym domu. Nie lubię dogmatów, każdy z nas ma swoje oczekiwania, jednego zaspokoją w pełni wąskie słupki, a inny będzie się cieszył z dwóch pralek. Chodzi o satysfakcję, a nie najmojszą rację.

Filmik załadowany, spamuję dalej.

Clark Terry - Blue Monk:

No slychac ze gra to super a to tylko filmik YT dawaj wiecej takiego spamu cos z wokalem np. "Diana Krall The Girl in other room" i by bylo pieknie :)

nie, tylko nie krallowa:P Jest tyle pięknych, super nagranych wokalów...

mnie ostatnio urzekła Ane Brun

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

A co wy na takie monitorki? Też do remizy?

Monitorki dość krotochwilne :) w rzeczy samej. Tylko ten właściciel wygląda mi na zasmuconego utratą słuchu po obcowaniu z nimi, hehe.

Gość partick

(Konto usunięte)

być może to wina filmiku na youtube, ale brzmienie jest fatalne. a to jest Chesky z 2002 roku 24/96.

zresztą każdy może sobie sam porównać (metasearch.torrentproject.com search: clark terry chesky)

na hdtracks.com też jest do kupienia.

Edytowane przez partick

Wina leży po stronie mikrofonu w aparacie który jest najoględniej mówiąc cienki i do tego wycelowany w górę. Może lepiej by brzmiało filmując podłogę, ale tu znów patrz pkt. 1.

A czego Wy się spodziewacie? Że wstawiając filmik kipeskiej jakości i odsłuchujac na swoim sprzęcie, będziecie już wiedzieć jak grają kolumny Amnesa? Jakbym elektrodę czytał albo ogłoszenie na allegro z filmikami... Żal...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Oto moja świątynia. Po trzech miesiącach walki, kilku przemeblowaniach, wielu pomysłach i wysłuchiwania od rodziców, że mi odbija - znalazłem odpowiednie ustawienie kolumn. Ustawione metodą Audiophysics - miejsce pierwszych odbić bocznych jest dość wąskie i będzie możliwość całkowitego zasłonięcia go absorberem, spora odległość od tylnych ścian pozwoliła mi zyskać na przestrzenności i niesamowitej głębii (w tym miejscu chciałbym podziękować panu Markowi, znajomemu Arka, który jest "propagatorem" manufaktury NVA). Gdy przysunę kolumny lub fotel 5 cm bliżej, tworzy się dziura w scenie i dźwięk spowrotem przykleja się do kolumn, także tego nie ruszam - najlepiej jest tak, jak jest teraz, a testowałem na prawdę sporo ustawień. Podczas słuchania głowę mam 80-85cm od tylnej ściany, jak się oddalam od kolumn, to wskakuję w nieciekawy węzeł fal stojących (jest rezonans na częstotliwościach 100-150Hz, dokładnie nie wiem, nie robiłem jeszcze pomiarów).

Uprzedzając pytanie - fotel, to zwinięty z balkonu drewniany fotel ogrodowy z regulowanym oparciem, na nim koc->kołdra->drugi koc i słucha się bardzo wygodnie :) Prowizorka, ale na chwilę obecną nie mam pieniędzy na zakup czegoś innego. Poza tym, do 1000zł nic wygodniejszego nie znalazłem, no i nie chcę zapychać sobie już i tak małego pokoju jakimś wielkim klocem :) Pokój to teoretycznie 4,10x3,75, ale w miejscu biurka po lewej stronie będzie zabudowa (decyzja już zapadła), także w praktyce pokój będzie miał 3,5m x 3,75. Przy obecnym ustawieniu kolumn przestrzeń obok lewej kolumny nie jest mocno słyszalna, także na chwilę obecną nie przeszkadza. Poza tym wszystkie ściany to płyta K/G ocieplana 10cm wełną mineralną, także całość już jest dość mocno wygłuszona i nie mam wielkich rezonansów, przynajmniej nie w stopniu bardzo uciążliwym.

No i mam... las za oknem. Cisza i spokój. Przy nocnym słuchaniu wsadzam laptopa do szafy i słychać tylko cichutkie brzęczenie toroidu we wzmacniaczu :) W dzień jest niewiele głośniej, chyba, że rodzinka w domu.

Sprzęt opisany w moim profilu.

Ukryta Zawartość

post-37367-0-15604700-1334066209_thumb.jpg

post-37367-0-83006400-1334066219_thumb.jpg

post-37367-0-64128600-1334066977_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dywan by się przydał :) może półka z książkami nad łóżkiem?

po ile teraz metr książek?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Anasthesie, rozumiem wszysktie ograniczenia finansowe, ale ten pokój na 99% nie ma prawa mieć dobrej akustyki. Jestem prawie pewien (zostawiam margines na cuda akustyczne), że jak klaśniesz w ręce to masz rezonanse i echo trzeporzące. To że ściany masz wygłuszone nic tu nie ma do rzeczy: wysokie i średnie odbijają się od gołych ścian i podłogi i wybrzmiewają długo po zaniknięciu dźwięku źródłowego.

Jak Pisał Lux dywan na podłogę i stopniowe zagracanie pokoju znacznie powinno poprawić sytuację.

Nie piszę, by Cie zdołować, czy krytykować, tylko by Ci przekazać, że nie wiesz jeszcze jak Twój system potrafi zagrać. Poczytaj w dziale 'Akustyka'.

Pozdrawiam.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi