Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, J4Z napisał:

Jak będzie się objawiać efekt tego działania na pomiarach? 

Nie znam na tyle angielskiego, żeby przeczytać zawartość linków ze zrozumieniem. 

Podkolorowania czyli podbicie poziomu SPL w okreslonych zakresach czestotliwosci?

15 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Akurat wiedzę o akustyce nie zdobywa się poprzez stosowanie dsp.

Zgadza sie, trzeba duzo duzo czytac. Tak jak ja. Polecam. zaczynaj, do dziela!

A jak to pokapujesz, zrozumiesz co mozna osiagnac przez uzycie dsp.

Edytowane przez xajas

Ok, tak myślałem. W takim razie jak wytłumaczyć skrócenie czasu pogłosu, po zainstalowaniu drewnianych dyfuzorów, bo chyba nie chcesz mi powiedzieć, że serio pochłonęły? Przez obniżenie SPL? W DSP np. jak odejmiesz, pogłos zostanie, z tego co kiedyś pisałeś.

Edytowane przez J4Z

.

19 minut temu, J4Z napisał:

Ok, tak myślałem. W takim razie dlaczego skrócony czas pogłosu? Przez obniżenie SPL? W DSP jak odejmiesz to pogłos zostanie, z tego co mi kiedyś mówiłeś. 

Aby to wiarygodnie sprawdzic, na ile twoje ustrojstwa zachowuja sie jako "dyfuzory" a na ile "absorbery" (czyli de facto sa w kombinacji hybrydami), musial bys powtorzyc jeden i ten sam pomiar w identyczny sposob, raz z tymi ustrojstwami a raz bez.

Czyli naciskasz guzik "measure" w REW, potem nie dotykajac mikrofonu, sprzetu, bla bla bla, zdejmujesz ustrojstwa ze sciany i znowu naciskasz guzik "measure".

W wszelkie inne porownania pomiaru z przed miesiaca z dzisiejszym nie wierze 😉

Edytowane przez xajas
18 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Właśnie dsp ma swoje wady ,co ja piszę. Dsp ma dźwięk wykastrowany i problem z czasem pogłosu.

Nie masz zielonego pojecia o DSP

popatrz na aktywne absorbery basowe sterowane przez DSP (i nie ingerujace w sygnal!)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Using two AVAA units can significantly reduce the resonance time of room modes in any environment, dramatically improving sound quality.
• AVAA does not impact the sound output from speakers, but rather works to improve overall room acoustics.

AVAA is a one-of-a-kind patent-protected product that functions as a broadband active absorber.
• AVAA’s unique design enables it to effectively absorb room modes spanning the 15 to 160 Hz frequency range, making it a powerful solution for improving sound quality.
• AVAA is highly efficient, significantly reducing the resonance time of low frequencies and resulting in cleaner, more balanced sound.
• Despite its powerful capabilities, AVAA is remarkably small, delivering comparable performance to passive bass traps that are 45 times larger in size.
• AVAA is incredibly easy to use – with no calibration or setup required – users simply need to find the best location in their room to position the device.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Przecież to ustrój też działający jak dsp i to co oni piszą to niech piszą, bo napisać coś muszą. A przesunięcie fazowe ?..Każdy filtr cyfrowy w systemie kastruje kosztem zmian. To z energią mamy do czynienia, a gdzieś ona musi się podziać. 

Belkot
Tak to jest, jak sie nie czyta jak co dziala, tylko powtarza sie zaparcie bez zrozumienia, to co inni forumowi „eksperci“ od DSP rozpowszechniaja.

Pwyzsze aktywne Bass Trapy NIE MAJA ZADNEGO POLACZENIA Z SYGNALEM ZRODLA MUZYKI, WIEC GO NIE „KASTRUJA“
Analizuja fale dzwiekowa docierajaca do nich i na tej zasadzie ja odpowiednio pochlaniaja. Tak samo jak miliony twoich skrzynek i rurek w piwnicy

Powtorze sie

…trzeba duzo duzo czytac. Tak jak ja. Polecam. zaczynaj, do dziela!
A jak to pokapujesz, zrozumiesz co mozna osiagnac przez uzycie dsp.

Prawie remont skończony. Stare gniazda poszły won.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Przyslaw napisał:

Jak oceniasz Krakatoa? Co zasila?

Eversolo DMP-A6.

Krakatoa gra po amerykańsku. Bardzo szczegółowo i z lekkim podbiciem basu.

O to ciekawe. Ja właśnie poszukuję kabli do zasilania DMP A6 Master i Denona PMA 2500. Miałem na testach Solid Core Audio no2 ale różnice były na granicy percepcji więc szukam dalej. Ktoś na forum nawet napisał,  że w przypadku klocków z zasilaniem impulsowym zmiana kabli zasilających nic nie wnosi. Zgodzisz się z tym stwierdzeniem?

Godzinę temu, Przyslaw napisał:

Ktoś na forum nawet napisał,  że w przypadku klocków z zasilaniem impulsowym zmiana kabli zasilających nic nie wnosi. Zgodzisz się z tym stwierdzeniem?

Nie mam zdania na ten temat. Jednakże Eversolo najmniej ze wszystkich sprzętów zmienia cokolwiek w dźwięku. Ale słychać,  choć we wzmacniaczach AB i odtwarzaczu CD jest to o wiele wyraźniejsze.

Krakatau, nazywana też Krakatoa lub Krakatao – wyspa wulkaniczna, znajdująca się w Cieśninie Sundajskiej, pomiędzy wyspami Sumatra i Jawa w Indonezji. Wyspa jest aktywnym wulkanem klasyfikowanym jako stratowulkan.

Ukryta Zawartość

Elo 🫡

Ukryta Zawartość

.

51 minut temu, J4Z napisał:

Krakatau, nazywana też Krakatoa lub Krakatao – wyspa wulkaniczna, znajdująca się w Cieśninie Sundajskiej, pomiędzy wyspami Sumatra i Jawa w Indonezji. Wyspa jest aktywnym wulkanem klasyfikowanym jako stratowulkan.

Ukryta Zawartość

Elo 🫡

w domu bym nie postawił z obawy pożaru w wyniku erupcji.

to musi być literówka - co to ma wspólnego z muzyką na pewmo powinno być napisane karaoke 😄

Godzinę temu, hudykot napisał:

Heh, nazewnictwo niektórych wyrobów jest co najmniej zaskakujące.

to już prawie moda , nawet nie tyle zaskakujący , co zabawny -  taki wspaniały efekt buży mózgów w dziale marketingu.😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor

U mnie zmian ustroju.

Z komunistycznego na socjalistyczny, może nawet na gospodarkę wolno rynkową.

Takie coś wieszam.

4be78a69e039929cc233a101100c4d0e.jpg

aec73c7256a063fc4ad4204b4d026060.jpg

A tu podpowiedź do czego będzie służyć.aaaf75b7421a1ebf023270ff2832e284.jpg

34 minuty temu, GB napisał:

U mnie zmian ustroju.

Z komunistycznego na socjalistyczny, może nawet na gospodarkę wolno rynkową.

Takie coś wieszam.

Ukryta Zawartość

aec73c7256a063fc4ad4204b4d026060.jpg

A tu podpowiedź do czego będzie służyć.aaaf75b7421a1ebf023270ff2832e284.jpg

Taśma będzie szła nad telewizorem ?;)

Jeszcze diody podświetlające. 

To zdecydowanie wkraczasz w 22 wiek! 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi