Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam kolumn do Maca.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

gutekbull -->

A czego TY naprawdę szukasz w muzyce?

Sprzęt który posiadasz jak sam twierdzisz Ci się znudził to może pora dokupić za 20kPLN nowych płyt :)

A może odpocząć od słuchania muzyki kilka miesięcy ;) Ja właśnie jestem na takim wypoczynku :)

zdezi

zdezintegrowany_3PO=>

płyt ? tego nigdy za dużo ;-) ale stragan na Jarmarku Dominikańskim to bym nieźle wyposażył w wszelakie płyty ;-)

Co do przerwy to z racji zawodu wykonywanego ,miewam długie przymusowe.

A po Polsku - po iluś latach chce sprobować innych kolumn, a nie ciągle B&W (skądinąd dobre kolumny)

I raczej nie szukam poprawnego na wysokim poziomie dźwięku bo jak pisałem taki mam.

Krótko ; ci co słyszeli to wiedzą o co chodzi , szukam MAGII ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lancaster

dobry jestes

napisz cos jeszcze na temat dzwieku tych kolumn - te geologiczne porównania - majstersztyk

Gutekbull

Nie słuchaj mnie :) tylko kup sobie Redheko , Klipsche lub jeszcze lepiej Cerwin Vega - mój Boże!! Alez sa oryginały na tym forum.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

gutekbull,

Z kolumnami bedzie problem przede wszystkim ze zględu na metraż. Twój dopuszcza monitory albo nie duże podłogówki, które najczęsciej w katalogach firm kończą się na "średniej" półce. Tymczasem oczekujesz czegoś wybitnego, i w tej cenie na pewno znajdą się takie ale obawiam się, że wszystkie (albo niemal wszystkie) będą wymagały wiekszego metrażu by zagrać na satysfakcjonujacym poziomie.

Rozumię, że B&W ci się aktualnie przejadły, ale skoro od iluś lat konsekwentie do nich wracasz (po mimo znajomosci wielu innych produktów), a Mac ma zostać do smierci więc może sprubować czegoś innego - dopieścić system. może się okazać, że da się z niego jeszcze wiele wyciągnąć i dostaniesz to czego ci brak.

1. Jak z akustyką pokoju? Może wstawić tam kilka zgrabnych ustroi, które np: pomogą wydobyć więcej mikroinformacji, zmniejszą pogłos itp. (nie wiem ja kto u cibie brzmi). Koszt niewielki, skala zmian może cię zaskoczyć. Umów sie np: z 4sound niech przyjedzie ze swoimi mebelkami i zrobi test, to nie oznacza, że musisz coś nabyć.

2. Jeśli z akustyką już ok, sprawdziłbym okablowanie. Red Dawn choć przyzwoity, cudem nie jest, a już na pewno nie doda ci romantyzmu i ciepła w systemie. Sonusa nie znam. Są jednak przeowdy nie mniej transparentne (niz R.D.) a wciąż muzykalne z ładnie nasyconym środkiem, lepszym wypełnieniem i pięknymi barwami. Sprawdź inny set kabli, np: głośnikowy Fadel Stremline i IC topowy Velum special edition. Ostatnio testowałem przewody Kubala-Sosna b. ciekawe, model Fascination w odniesieniu do ceny absolutnie rewelacyjny, charakter b. podobny do Fadela (Strem i StreamLine) ale klasa tego ostatniego za cenę wielokrotnie mniejszą. Sprawdziłbym modele Epresssion a jak możesz sobie pozwolić to nawet topowe Emotion. B. dynamiczne, transparntne, a jednocześnie muzykalne, spójne. Poszukałbym kabli które podciągną u ciebie średnicę, dadząten czar kórego szukasz, bez utraty reszty - kontroli dołu, rozdzielczości, powierza itd. Zmiany mogą byc naprawdę duże, porównywalne do wymiany jakiegoś komponentu sytemu.

3. Na koniec pobawiłbym się z wynalazkami typu Vibrapod, dobry stolik itd. Używam pod CD podkładek wibrapod model 2 w połączeniu ze stożkami.U mnie efekt jest spory in +. Zdecydowanie lepsza kontorla na dole, co skutkuje też poporawą przejrzystości całego pasma bez utraty wypełnienia, bez pogorszenia góry.

Nie zabierze ci to duża czasu, koszty są nie wielkie (kable możesz wypozyczyć za kaucją, przyślą ci do domu) a sporo się jeszcze o swoim systemie dowiesz. Jeśli to nie wypali zostaje ci faktycznie szukać nowych kolumn.

babatular =>

tylko spokój może nas uratować ;-) ;-)

Jestem trochę dłużej na tym forum od ciebie i zdążyłem się już przyzwyczaić.

Ogólnie forum zeszło - schodzi na psy ,ale czasami można duchy przeszłości wywołać do tablicy ;-)

Po za tym najmocniejszą stroną tego forum jest WYSZUKIWARKA .

To forum tworzyli ludzie zakochani w muzyce, sprzęcie ,ludzie o dużej wiedzy

i to wszystko jest na dyskach,

tylko trzeba umieć oddzielić ziarno od plew.

Myślę poważnie o S.F Cremonie ,tylko kompletnie nie wiem nic o tych kolumnach ,

która seria nowa, starsza itp.

No i nie do posłuchania w Trójmieście ;-( ;-(

Słuchałem W.B Curve - podobały mi sie ,ale za drogie, po za tym jak wyjada z HI FI Clubu to sa juz warte 50-60%

a niestety przyjemność ,przyjemnością ,ale każdy z nas ,ma swoje realia ;-)

Zdecydowanie lepszy zakup to sprzęt używany - wygrzany :-)

...teoretycznie Sonus-Fabera dystrybuuje SIR w Trójmieście, ale nie widziałem u niego żadnych modeli z wyższej półki (pow. tych za 11 tys. PLN). Ale może, jak z Jarkiem Rozdębskim pogadasz, ściagnie jakieś na odsłuch - powinno jemu i Przedstawicielowi na Polskę zależec na sprzedaży (ot, taka poranna "utopia" mnie dopadła).

pzdr Staszek

PMD=>

Też do tego doszedłem - ktoś kto chce wydać ok.20 000zl na kolumny ,zwykle miewa większy lokal ;-) ;-)

I większość wybitnych - nadających się konstrukcji jest po prostu "za duża " do mojego "salonu "

Ustroje ? Obawiam się ,że tu napotkam na zdecydowany protest miejscowej policji ;-(

Powiem wiecej , nawet nie bede próbował.

Kable głosnikowe ,bo te mogą coś zmienić ,to znaczy ,że coś usłyszę .

Wydane ok 5000zł i więcej - zdecydowanie lepszy efekt, bardziej slyszalny osiągne na wymianie kolum.

R.D nie jest taki zly w połączeniu z MACiem.

Mam podobnej wielkości pokój i moja propozycja to podłogowe ATC SCM-40 lub starsze SCM-35. Nie dlatego, że legendy o nich krąża, tylko dlatego, że mnie nie zawiodły. Szukałem trójdrożnych podłogówek, z niepodbarwionym basem. Najbardziej liczyłem na obudowę zamkniętą, ew. z membrana bierną. Wybrałem po poważnych porównaniach z Thiel CS-2.4, AP Virgo 3, AP Padua. WB Curve jest w pewnych aspektach lepszy (nasycenie).

Pozdr

Papamek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dość stare ;-(

I chyba ciężko by mi bylo odejść od bardziej pełnego dźwięku podłogówek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co myślicie o tym ? ;-)

Ukryta Zawartość

Heil AMT / Kithara

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gutek >>> tak sobie mysle ze w zyciu nie sluchales Extremy bo gdyby tak bylo to wiedzialbys iz jest to najbardziej,,pelna,, podstawka jaka swiat stworzyl.

Nastepnie musisz wiedziec ze stare SF graly muzyke na najwyzszym poziomie i wygladaly bajecznie a nowe juz tylko wygladaja bo dzwiek nie ma juz tej magii (ktorej notabene szukasz ) wiec...? poszukaj kogos z forum kto ma Extremy i popros o odsluch lub wypozycz za kaucja do siebie od kogos kto sprzedaje (widzialem ostatnio ogloszenia w polsce) nie ma innej rady niestety.

Mialem Minuetto i Minime Amator gralo to ,,pieknie,, do tej pory brakuje mi wlasnie tego mimo ze ogolnie mam teraz poprawniejsze kolumny z nieprawdopodobnie mistrzowsko grajacym glosnikiem Air Motion na gorze.

robix

Może posłuchaj tego?

Ukryta Zawartość

Zawsze mnie Mangery ciekawiły.

Ukryta Zawartość

gutek>>> Haha zanim napisalem to juz mnie ubiegles.

Jesli akceptujesz wyglad nie czarujmy sie dziwaczny to moze to byc Twoje odkrycie a czczene bedziesz zbieral z podlogi jak uslyszysz blachy z tych kolumn-mam podstawkowe tej firmy wiec wiem co pisze Heil=szok.

robix

robix => dzięki za wyjaśnienia, właściwie to caly problem w tym ,że nie słuchalem ,

ale powiem inaczej , gdybym słuchał to nie potrzebowałbym niczyjej opinii ;-) ;-)

gutek >>> oj nie nie beda tak dociazone jesli to na samym skraju zwiewniejsze ale w nizszym nie maja szans to inna bajka musisz posluchac.

Mysle jednak zebys nie pakowal sie w jakies wydumki (owszem grajace swietnie) tylko w cos co gra i sie sprzedaje -dobra rada.

robix

gutek, wpisz sobie w wyszukiwarkę: Heil Air Motion Transformer. Bo mi się nie chce po raz kolejny na ten temat pisac.

Jest to ręcznie robiony głośnik średnio-wysokotonowy, uważany za najlepszy pomysł jaki dotychczas powstał. Nie sposób go porównywać do brzmienia klasycznych wysokotonowców, bo to jest inny świat.

Nawet bardzo dobry. Tu zaczyna się magia. Tylko Kithary raczej są za duże do 16m2.

Na naszym podwórku właśnie Nuda Veritas pracuje nad nowym modelem kolumn na przetworniku Heila. Koncepcja jest taka, że mają się świetnie wpasować w mniejsze pomieszczenia (jakich większość u rodzimych audiofili mieszkających w wielkiej płycie). U mnie na 15m2 prototypy już wykazały ogromny potencjał. A w wersji docelowej będzie tylko lepiej. I w budżecie się zmieścisz.

Z innych czarujących to jakieś mniejsze używane Avalony, ale one to czarować zaczynają raczej z lampą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.