Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

no cóż link już nie działa ale zdjecia na as zostały tak ze może to nie jest taki zły pomysł na zamieszczanie tu "reprintów" ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

poczytać można

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale ja bym już wolał nowa za ok 3500$

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :) Tak w ogóle to już chyba nie ma sensu kupowania tak drogiego radia do słuchania Trójki która jako technicznie jeszcze zipie w porównaniu do pozostałych nadawców.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Całkowicie się z Tobą zgadzam Rafaellu. Dlatego na zakładce napisałem, że widział bym taki tuner jako eksponat do oglądania za wykupionym biletem, jako ciekawostkę techniczną. Bo to coś takiego jak Ferari 250GTO. Dziś go się głównie ogląda i już.

Natomiast moje preferencje osobiste jeżeli chodzi o tuner są skierowane zupełnie gdzieś indziej.

cZEŚĆ,

Rozpocząłem temat Sequerra - bo wielu "tunerowców" go nie zna - a wypada !... jakby ktoś chciałby mi takiego sprezentować to podam adres ;) .... a jeżeli mam za niego zapłacić ebayową cenę to mam kilka innych typów za znacznie mniejsze pieniądze ;)

Ostatnio kupiłem za 70 zł Philipsa AH180 (fotka) i jestem mile zaskoczony dobrze wydaną kasą - oczywiście daleko mu do Philipsa AH673 ale gra bardzo przyzwoicie. Niedługo będę go odkurzał w środku - jak chcecie fotki to dajcie znać!

Wesołego Tunerowego Nowego Roku!

Nikx

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja polecam tuner SABA TS-2000, który w PL "chodzi" po 130-170zł. A już w D po 300-500zł.

Ukryta Zawartość

post-17176-100006670 1262124538_thumb.jpg

post-17176-100006671 1262124538_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Molibden@ napisał: < Tak, chcemy fotki >

A mnie się wydawało że czasy - wiecie, rozumiecie, chcecie - skończyły się 4 czerwcy 1989 roku!

życzę udanego Sylwestra.

Z tym że "chcemy" to forma jak najbardziej żartobiwa :)

Pasmo FM mieści się w granicach 30-15000Hz, może być nieco mniejsze, zależnie jaki spadek na krańcach się przyjmie więc to co wcześniej jest jak najzupełniej poprawne. Częstotliwości spoza tego zakresu są po stronie nadawczej odfiltrowywane z dużą stromością.

Prosze o kontakt, jezeli ktos ma i chce sie pozbyc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak "chcecie" to macie ;)

Philips AH180 - po czyszczeniu ....

Ukryta Zawartość

post-4300-100006476 1262373384_thumb.jpg

post-4300-100006477 1262373384_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Philips AH180 - ciąg dalszy ....

Ukryta Zawartość

post-4300-100006473 1262373440_thumb.jpg

post-4300-100006474 1262373440_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czasami zdarza sie znalesc cos lampowego :

Fisher FM 100B - tuner lampowy stereo hi-fi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam wielką prośbę do znawców tematu mam do wyboru dwa tunery SANSUI TU-217, TECHNICS ST-8080 mam zamiar słuchać "Trójki". Lubię lampowe brzmienie i zarysowaną scenę mój budżet to 300 zł.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ten Sansui 217 na Allegro jest nieco za drogi, ale rzeczywiście ładny :) (Moim zdaniem).

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Sansui 217 na allegro jest w wersji późniejszej - powiem szczerze, że nie jest tuner, którego chciałbym mieć na półce ... moim zdaniem nie jest warty allegrowego "kup teraz". Dźwiękowo przeciętniak z problemami przy wysokich sygnałach i budową sceny.

Technics 8080 - z tych dwóch wolałbym - technicsa ale on też nie jest mocarzem - bas ok, średnica z przodu - wizualnie mi się nie podoba.

Z obecnie sprzedawanych tunerów na allegro w twoim budżecie polecam Sony ST4950 inna opcja to dozbieraj i kup Pioneer'a TX-9500.

Pozdrawiam

Nie pamiętam czy wrzucałem już kiedyś .... ? Mój Pioneer TX-9100 rocznik 1973 - nigdy nie myślałem, że trzydziestosiedmiolatek może tak grać ... polecam!

Ukryta Zawartość

post-4300-100006031 1262727942_thumb.jpg

post-4300-100006032 1262727942_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te wszystkie deklaracje o wspaniałym odbiorze tunerów na sznurek i podobnych zabytków z zeszłego stulecia, aż miło się czyta. To dobrze, że właściciele są tak zadowoleni ze swoich modeli.

Chciałem przypomnieć, że wiosną ubiegłego roku zapowiedziałem na czerwiec 2009 roku taki zlot/zebranie odsłuchowe posiadaczy ślicznych tunerów. Był lokal z barem, antena, kolumny i wspólny wzmacniacz. trzeba było po koleji dla danego tunera wybrać wskazany zakres częstotliwości do wspólnej oceny odbioru w wyznaczonym czasie.

Niestety. Poszczególne tunery o deklarowanej wspaniałej czułości raptem zaniemogły, a raczej chyba ich właściciele. Z tak licznego grona na "Ślicznych tunerach" zgłosił się jeden forumowicz. (słownie jeden).

Od tego czasu wierzę, że posiadane tunery są śliczne ale ich możliwości soniczne już nie zupełnie. Mimo deklaracji jak wyżej.

"Te wszystkie deklaracje o wspaniałym odbiorze tunerów na sznurek i podobnych zabytków z zeszłego stulecia, aż miło się czyta. To dobrze, że właściciele są tak zadowoleni ze swoich modeli....

...Od tego czasu wierzę, że posiadane tunery są śliczne ale ich możliwości soniczne już nie zupełnie. Mimo deklaracji jak wyżej."

Wiara, zamiast empirii?

Ja jednak wolę posłuchać jakiegoś modelu, zamiast przypuszczać jak on może grać...

Tutaj masz i nie masz racji ...

Co do wyglądu - wolę stare .... no może z kilkoma wyjątkami ...

Co do dźwięku, wiele starych nie trzyma parametrów nie z powodu przypadłości konstrukcyjnej a wieku - części skłądowe się starzeją. Mam w domu ponad dziesięć tunerów analogowych i cyfrowych i jest różnie ... to kwestia indywidualnego gustu. Jedni wolą dynamikę i wrażenia a inni akceptują pewne niedogodności czy nawet "wady" bo słyszą to "coś".

Jedno jest ważne - zarówno wśród analogów jak i cyfrowych, jest sporo dobrych konstrukcji i dzielenie świata na analogi i cyfrowe jest olbrzymim błędem!

Wierz mi, nie jestem bezkrytyczny - może też ktoś mi wytkie to porównanie - ale czasem wydajemi się, że to tak jak porównywanie CD z Vinylem. Vinyl trochę trzeszczy, trzeba go w połowie odłuchu obrócić i zdmuchnąć paprochy ale ma swój klimat i to "coś" ... CD - wrzucasz, bierzesz pilota i klikasz "play", masz dostęp do każdego utworu, nic nie trzeszczy itp ... Każdy musi podjąć decyzję sam ...

Wspominasz o spotkaniu i "wielkim" teście bo przyszedł jeden forumowicz ;) Hmmm

Pozdrawiam

nikx

do stefanB@ Dlatego właśnie była propozycja spotkania, podłączenia, posłuchania, porównania, dyskusji. Niestety nie było chętnych. a chodziło o empiriie jak ładnie napisałeś.

do nikx@ Nigdzie nie napisałem o wielkim spotkaniu ani, że przyszedł jeden forumowicz. Pisałem o propozycji. Niekiedy jednak proste zdanie jest trudne do zrozumienia dla niektórych.

Również mam wiele tunerów. Tak analogowych jak i cyfrowych. Nie zmienia to jednak tego co napisałem poprzednio.

>>> HM, daj spokój, wchodzimy na forum, żeby sobie pogadać a nie wytykac sobie co kto miał na myśli ... wystarczająco dużo tego typu dyskusji mam od kilkunastu lat z moją żoną ;)

Napisałeś dwa zdania w taki sposób, że można zrozumieć je dwojako ... i tyle.

Każdy ma swoje zdanie - Ty masz swoje, ja mam swoje co myślę nie przeszkadza popisać w miłej atmosferze. A co do spotkań forumowych ... ciężka sprawa, rozmawialiśmy kiedyś o tym w magnetofonach, każdy mieszka w innej części Polski - i wariactwem jest jechać z tunerem pod pachą 400 km by wypić kawę ... choć i to mi się zdarzało ;) (I nie znaczy to, że tunery zaniemogły)

Bardziej realne są spotkania regionalne ... które notabene od czasu do czasu się odbywają ...

Pozdrawiam ....

nikx@ To dalej nie jest tak do końca jak piszesz. W ramach forum odbywają się już tradycyjnie w niektórych miastach odsłuchy. Ludzie zjeżdzają się z różnych miast Polski. Cała zabawa sprowadza się do słuchania płyt CD i DACów i kabli. To już rytuał. Natomiast tuner jako źródło jest powszechnie olewany i nikt jego nie traktuje poważnie. Przyjeło się narzekać na zły sygnał i dlatego większość uważa, że jemu wystrczy chodzony tuner za 100-200 zł i będzie dobrze.

Z drugiej strony jak zbliża się listopad to całe grono fachowców opisuje nowe konstrukcje na AS w cenie iluś tam do 500000-600000 zł polskich. Tak było w ubiegłym roku. Ja wiem, że są to przypadki ekstremalne ale są.

Więc spotkanie nawet regionalne z tunerem (nie pod pachą ale w bagażniku) to nie jest problem. Jest to tylko kwestia chciejstwa.

Dlatego chętnie bym posłuchał sobie tych wspaniałych tunerów analogowych czy też cyfrowych na takim spotkaniu. Wiedziałbym na co wymienić. Co kupić. Jednak chęć poznawcza, która była powodem pomysłu była/jest odosobniona. Pozostałym posiadaczom fajnych tunerów wystrcza własna samoocena swoich zasobów. I niech tak zostanie

Uważam, że w czasach gdy przez większośc dnia nadawana jest w radiu muzyka z pamięci komputera (o marnej jakości), dla porównań tunerów pozostają audycje autorskie nadawane z płyt.Te zwykle są w dziwnych porach. Na tej całodziennej sieczce tunerki nie ujawnią swoich przewag brzmieniowych. Pokażą jedynie doskonałość techniczną w odbiorze słabszych sygnałów.

Niewiele osób, myślę, zdecyduje się jechać przez pół polski, by u kogoś o 00.00h testować sprzęt.

Dodatkowo, wiele osób takich porównań już dokonywało i mają na tyle wyrobiony obraz, że pewnie lenistwo zwycięży.

Jest dużo racji w tym co piszesz. Zgadzam się z Tobą. Lenistwo jest ważnym elementem negatywnym. Jest jeszcze jeden element, a nawet dwa o których niewygodnie mi pisać na forum. Ale napiszę Ci na PW.

• Pokaż nowe odpowiedzi