Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Już dawno sie tak nie zdziwiłem czytając opisy z allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i w nnych aukcjach podobnie

Ukryta Zawartość

Jak to nazwać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w kontekście Twojego wcześniejszego porównania tunerów Sansui TU-217, Technicsa ST-8080 i Sony ST- 4950

chciałem zapytać, jaka jest Twoim zdaniem ich relacja z przedmiotami poniższych aukcji:

- Marantz ST 320

Ukryta Zawartość

- PIONEER TX-608

Ukryta Zawartość

- KENWOOD KT-7500

Ukryta Zawartość

-KENWOOD KT-1100

Ukryta Zawartość

-FISHER

Ukryta Zawartość

oczywiście przy uwzględnieniu proponowanej ceny.

Opinie innych forumowiczów są rzecz jasna również mile widziane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napiszę mało orginalną odpowiedz ale uczciwą.

Podane modele przez wampiro@ mają około 30 lat lub więcej. Ich czas świetności dawno minął. Jest bardzo mało prawdopodobne, że obecnie są forumowicze, którzy podłączyli w/w modele do tego samego wzmacniacza, kolumn i anteny. Gdyby jednak tak było to różne egzemplarze tego samego modelu po tylu latach mogą sprawować się różnie. A ich możliwości sonicze trudno porównywać.

Sprawa ceny +/- 100 zł nie stanowi tutaj problemu tylko rzeczywisty odsłuch. Koszt regeneracji czy nawet odświeżenie tak starych modeli może przewyższyć cenę kupna.

Jedyna rada to przed kupnem posłuchać.

zgodzę się z HM69 - tak, czas robi swoje i najlepiej posłuchać samemu ... choć nie mam problemu by powiedzieć uczciwie, którego słuchałem i który mi się podobał ...

Z tej listy słyszałem tylko te dwa Kenwoody i lepiej brzmiał KT-1100 - szersza scena - bardziej detaliczna i z lepszą (szczegółową) górą ....

>>> HM69 - wymieniliśmy kiedyś parę słów o odsłuchach, antenach itp ... i całkiem uczciwie (nie będąc elektronikiem) zauważyłem, że nie wszystkie starsze tunery równie dobrze radzą sobie z wysokimi sygnałami ... mieszkam dość blisko nadajnika i co najmniej kilka z nich podłączonych bezpośrednio do dość przyzwoitej anteny delikatnie rzecz biorąc "gubiło się" i jakość odbioru leciała na łep na szyję ... (nowe nie miały tego problemu). Natomiast te starsze odłączone od anteny stacjonarnej i podłączone pod zwykłą - pokojową radziły sobie już OK.

Mieliście tego typu doświadczenia?

No na pewno przy sprzecie audio można powiedzieć, że zawsze odsłuch to podstawa. Nie odkryję jednak ameryki, gdy napiszę, że najlepiej potencjalne zakupy porównywać we własnych warunkach mieszkaniowych z pozostałymi elementami swojego systemu. Odsłuchy w salonach niogdy nie zapewniają pełnego spektrum obiektywnej oceny, bo warunki odsłuchowe są różne. Tak, czy inaczej chciałbym zacząć przygodę z dziwiękiem radiowym, a przy takim przedziale cenowym, to myślę, że odsłuchy będą wyglądały tak, że kupię coś na początek, jak nie będę zadowolony to sprzedam i kupię kolejny, aż znajdę coś co będzie mnie cieszyło:) Jeśli się tak zdarzyprzy 1 próbie, to tym fajniej, jeśli mnie wciągnie, to będę szukał okazyjnych ofert i ewentualnie wymieniał sprzęt na jeszcze lepszy (no i oczywiście odrobinę droższy). Stąd moje pytanie co polecilibyście na początek z tego sprzętu, który jest dostępny na allegro. Oczywiście wszystkie te kwetie, jak stan techniczny itd. można jedynie ocenić w takim przypadku na podstawie opisu i zdjęć. Stąd też liczyłem, że tutejsi forumowicze, będący bądź, co bądź fachowacami, będą w stanie (oczywiście subiektywnie), taką ocenę przeprowadzić i coś mi zaproponować, za co z góry dziękuję.

Tak na marginesie chciałem zaznaczyć, że założony i kreowany przez Was wątek wciąga strasznie (w ciagu tygodnia udało mi się przeczytać około połowy-wstecz) i tym bardziej zachęca do rozpoczęcia przygody z dzwiękiem "radiowym".Fajna sprawa.

Dzis ma do mnie przyjechac Technics 9030 ma zagrac z lampowym wzacniaczem, czy przy instalacji anteny musze cos specjalnego zrobic (czlowiek ktory bedzie robil instalacje powiedzial ze zastosuje jakis wzmacniacz). Nadajnik znajduje sie w odleglosci 30 i 50 km.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

wampiro@ Jeżeli podchodzisz w ten sposób to przejrzałem alledrogo i w/g mnie warto sprawdzić poniższe tunery w kolejności jak na liście. Nie są drogie i mają dobrą opinię. Ale ostateczny wybór należy do Ciebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>Lucky, 8 Sty 2010, 00:31

Jeśli zależy Ci na dobrym dżwięku to wzmacniacz antenowy jest tym elementem go psującym i nie polecam stosowanie. Najlepsze rozwiązanie dająpasywne elementy czyli; antena o wyższym zysku energetycznym i kabel o małej tłumienności.

Anteny sątutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przy tej odległości wystarczyła by taka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale jak piszesz są dwa nadajniki jesli nie sa na tym samym kierunku to musisz dodatkowo dać drugą i jeśli wtunerze nie masz dwóch wyjść antenowych to należy zastosować zwrotnicęantenowąhttp://www.dipol.com.pl/zwrotnica_antenowa_za_3_1-5-6-12-21-38-39-69-75_C0330.htm

Przewód pasowało by dać taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>powiedzial ze zastosuje

>jakis wzmacniacz). Nadajnik znajduje sie w odleglosci 30 i 50 km.

Z uwagi na okres w jakim był produkowany, powinien mieć wystarczająco dużą czułość, aby bez problemu poradził sobie z odbiorem tak nieodległych znów stacji przy dobrze zamontowanej i ustawionej antenie.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

>>> rafaell, choć to nie była odpowiedź na moje pytanie - dzięki ...

Jak wspomniałeś bardzo wygodnym rozwiązaniem są dwa wejścia antenowe w tunerze ... na półce mam też Pioneera F504RDS takiego jak ten

Ukryta Zawartość

który wspaniale radzi sobie i z sygnałem i jest niesamowicie czuły ... mieszkam obecnie koło Krakowa - na małej górce i zbieram z 8 stacji czeskich bez problemu. Pozwolę sobie jednak jeszcze raz wrócić do poprzedniego wątku ... starsze tunery np Pioneer TX-9100 mają z silnym sygnałem problem, i podpięte pod tą samą instalację (patrz F504RDS) "reprodukują" dźwięk znacznie gorzej niż na zwykłej pokojowej lub nawet dłuższym drucie!?

Ukryta Zawartość

=>nikx, 8 Sty 2010, 10:52

A teraz z ręką na sercu też jestem w Małopolsce ile stacji nadaje dźwięk technicznie bardzo dobry,dobry,słaby. Ja odbieram na swoim DX tunerze ok 80 nadajników (także Czechy Słowacja czasem Ukraina? dzięki zjawiskom w troposferze)Ale świetny dźwięk to coś bardzo egzotycznego i parę razy w roku

To drugie wejście jest przydatne przy stacjach o innej polaryzacji. Mając najgorszy w wariant czterech stacji nadających z różnych kierunków i w róznych polaryzacjach to trzeba by było mieć aż 4 anteny :)Ale nie ma co przesadzać dobry tunerek sobie jakoś radzi :)

O tych południowych sąsiadach wspomniałem przy okazji czułości ... ale masz rację - jakość w eterze przez duże "J" jest zjawiskiem egzotycznym ... a jeżeli idzie w parze z jakością doznań to już święto "we wsi". Przy okazji jakości doznań - męczy mnie zmiana dyr. PR III - coś mi mój nos mówi, że z tego niczego dobrego nie będzie - oby "trójka" nie podzieliła losów radia BIS - czego wszystkim życzę w nadchodzącym roku .... ;)

Czy PR2 też słuchasz z RTON Rabka 'G. Luboń Wielki'90.4 MHz bo z Krakowskich Krzemionek nie da rady słuchać. W ogóle to heca z tym nadawaniem na 2PR :( bo głos lektora przesuwał mi się w miarę zmieniania nadajników (102,105,90 MHz) od lewa do prawa (dziś o 19 w 2PR Lang Lang live i się szykuję)Kurcze jakby ten szum dali radę usunąć przynajmniej na Rabce (i tak mniejszy niż z Katowic i Krakowa) to było by piknie.

=>nikx, 8 Sty 2010, 14:08

Sygnał z Katowic 105,6MHz jest silny (55dB) (Rabka 'G. Luboń Wielki'90.4 MHz to 65dB) i odbieram go bez problemu ale czy słyszysz sygnał zupełnie czysty np tak jak w Trójce? Czy w trakcie ciszy słychać cichy szum w tle.U mnie tuner ma dynamikę Mono: 95 db (IHF) Stereo: 85 db (IHF) i zniekształcenia rzędu Mono: 0,009% (breite ZF) Stereo: 0,02% (breite ZF)No i resztę toru mam dosyć przyzwoitą.Wiem z autopsji że genialnie kiedyś na koncercie live nadawana transmisja miała 0 dokładnie 0 szumów własnych tak ze w/wparametry sa raczej te gwarantowane :)

Lang Lang koncert na żywo w Dwójce dziś o 19:00 czyli za 45minut

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to moja żona powiedziała jakby kto gazetę narzucił.Realizacja żenująca w stosunku np. do Sacrum Profanum,czy Warszawskiej Jesieni. W ogóle brak uczucia że się jest na koncercie chyba żeby wziąć pod uwagę chrząkającą Vipową publiczność.Tak że wrzuciłem sobie film po co się dalej katować

To prawda - świetnie było słychać wszelkie chrząknięcia, pokasływania i skrzypienie foteli. Coś nie tak z rozmieszczeniem mikrofonów?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Pewnie realizator chciał wiedzieć co vipy miedzy sobą opowiadają, teraz pewnie założył na nich prywatne teczki ;)

Bardzo mniamuśny koncercik jazzowy w 3-ce. Jakość bdb , ze Ślęży, tuner Luxman WL-500.

Mikołaj Budny Quinteet.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

* Mikołaj Budniak Quintet :-)

z okazji 6-stej rocznicy śmierci Andrzeja Cudzicha, rewelacyjnego basisty.

Mam juz tego Technicsa ST 9030 z moją lampą zagrał tak sobie, może to wina anteny obecnie mam tą antenę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus wzmacniacz antenowy, czekam na kierunkową. Martwi mnie jednak coś innego sygnał jest chyba za mocny, mam nadzieję że zmieni to antena i brak wzmacniacza antenowego i to czego brak to "mięsistego basu" np. wokale z radia podczas słuchania "trójki" są jakieś płaskie. Czy jest jakiś sposób żeby to zmienić?. I może ktoś mi "łopatologicznie" wytłumaczy do czego służą wejścia z tyłu tunera - FM Multipath.

post-22439-100005620 1263161866_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• 2 tygodnie później...

Odświeżając temacik, wczoraj kupiłem do kompletu wzmacniacza, niby najniższy model

tej serii, ale myślę, że 43zł to nie wiele, a da się z niego wyciągnąć dobry sygnał trójkowy :)

Zamierzam zbudować drewnianą obudowę, identyczną jaką mam zabudowany wzmacniacz,

będzie stanowiło piękne klocki razem.

Swoją drogą, od dłuższego czasu obserwuję temat na allegro, związany ze starszym właśnie

sprzętem i to co się dzieje, to jakieś szaleństwo się zaczyna. Ceny są tak wyśrubowane,

to samo na ebay, nie wiedzieć czemu, ponad trzydziestoletnie sprzęty zaczynają osiągać

ceny, jak za nowości hi-end'owe, a większość niestety tylko na dobrze spreparowanych

zdjęciach wygląda świetnie, po otrzymaniu paczki za 300 euro można się nieco zdziwić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

Witam

Właśnie zakupiłem cudeńko - jak mniemam. Tuner Kenwood KT09X. Nie znałem tego modelu, w sieci jest mało na jego temat, jednak z lektury Manuala dowiedziałem się, że ma całkiem dobre parametry. Manual leży pod adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W szczególności znalazłem, że THD dla 1kHz dla trybu WIDE ma zaledwie 0,04% - a w całym paśmie 0.15% S/N dla stereo dochodzi do 80dB. Już się nie mogę doczekać aż będzie w moich łapkach :)

Co sądzicie o tym modelu?

post-23426-100004741 1263987533_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi