Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

W wigilię poszedł na Allegro ;-)

gagacek=>

Na dole masz chyba niezależna recenzje poczytaj sobie ,

ja nie potrzebuje - mogę po prostu posłuchać ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-870-100005635 1198927715_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gagacek=>

Czegoś nie zrozumiałem ? Uważasz ,że porównanie jakiegokolwiek tunera do np. CD Accuphase DP 500 na dość wyrazistych JMLab Utopia Mini napędzanych końcówką MAca z okablowaniem Nordosta itd. jest niewystarczający ???! ;-)

>gutekbull

Rany boskie, po drodze zanim sygnał trafi do Twojego ucha sygnał jest mielony/kompresowany, przechodzi przez sieć rozsiewczą... Piszesz mp3 bee, a większość czego słuchasz przez niego ma powiedzmy że taki rodowód. A Ty to porównujesz do sygnału prosto z CD. Bardzo fajnie że Tobie to tak ładnie gra, jeszcze fajniej jakbyś powtórzył taki zabieg za pomocą sygnału cyfrowego od A do Z..:)

Właśnie porównuję święta bożego narodzenia, do świąt wielkiej nocy czego chciałem uniknać..:) Szczęśliewgo Nowego roku:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Czytam tak waszą dyskusję i pomyślałem sobie o pewnej próbie, która napewno zainteresuje wielu miłośników dobrego radia.

Jedna dobra płyta CD ze znanym utworem dobrze nagrana. Tą płytę kol. gutekbull u siebie nagrywa przy pomocy dobrej nagrywarki CD audio na czystą płytę i oznacza ten kawałek powiedzmy jako A. Następnie trzeba by się postarać w stacji nadawczej, która jest retransmitowana przez ten nadajnik na maszcie, który jest widziany z okna kol. gutka żeby oni puścili o oznaczonej godzinie ten sam kawałek z fizycznie tej samej płyty matki. Po odebraniu sygnału przez najnowszy model Accuphase kol. gutek na tej samej nagrywarce i tej samej płycie nagrywa w/w kawałek z oznaczeniem powiedzmy B.

Później tą płytę powinien odsłuchać jakiś osłuchany forumowicz lub kilku i napisać recenzję o kawałku A i kawałku B.

Jestem bardzo ciekawy wyników takiej próby.

A może jest to po prostu pomysł szalony? Jeżeli nawet to mimo to ciekawy. Tak mi się wydaje.

gagacek=>

Czy ty masz swoich rozmówców za inteligentnych inaczej ? ;-) ;-)

Czy myślisz ,że nie wiem co jest puszczane w radiu i jak to mniej więcej wygląda ?

W ogóle nie czytasz tego co napisałem - wyraźnie wymieniłem audycje autorskie ?! ;-)

Nie mówmy o sprawach oczywistych ..........

Zgodzę się z faktem ,że coraz mniej jest w radiu do słuchania i jeśli chodzi o zasadność kupowania drogiego tunera - na to pytanie każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

Ja radia słucham zdecydowanie więcej niż CD.

A teraz poważnie, porównanie CD do Tunera nie było głupie ,w T 1000 jest tak doskonały dźwięk ,

że czasami można sie pomylić , biorąc pod uwagę ,że często może zaistnieć taka sytuacja ,że w CD wyląduje gorzej nagrana płyta co całkiem często się zdarza, a w np.radiowej audycji - Sjeście wyląduje dobre nagranie ;-)

To możesz się mocno zdziwić ;-)

Oczywiście,że mówię to w formie ciekawostki , aby zaintrygować niedowiarków ;-)

T 1000 ma wyjście cyfrowe co umożliwia podłączenie przetwornika - procesora - trochę wyobraźni - można cuda robić, dowolnie kształtować dźwięk.

Nie słyszałem o tej możliwości w żadnym domowym tunerze ,ale mogę się mylić..... ?

Ciekawe, które z połączeń, RCA czy XLR lepiej sprawdzają się w T-1000? Do gniazd XLR sygnał jest symetryzowany op-ampem, a to dodatkowy element w torze sygnału...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>HM69, 29 Gru 2007, 14:08

To co Ty piszesz można bardzo łątwo zrobić. Ja sam coś takiego zrobiłem Trójka nadale przez cały tydzień jakiś utwór ,wtedy a kurat byli to Stonesi 5 (wzgledy marketingowe-radiowcy pewnie wytłumaczą) utwór z ich płyty i sobie taką płytę w napędzie przygotowałem od 5 utworu ,Poszedłem nawet dalej ,ustawiłem wyjście regulowane z Tunera żeby głośność na wzmaku była zbliżona do tego na CD .

I jaki był wynik moich testów? otóż zmartwię co niektórych " rodem z radiofoni" tak twierdzących a raczej imputujących iż wiedzą przez ile kabelków i co jest po drodze ich przekażnikiem nim sygnał dojdzie do tunera.Sygnał był bardzo dobrej jakości i różnił się taksamo jak napedy CD między sobą.

Zamknę ten temat krótko, przynajmniej program 3 i Program 2 PR są technicznie na bardzo dobrym poziomie , pomijając ostatnią kaczorową zawieruchę w eterze ze zmiana częstotliwości na bardziej propagandowo-goebelsową w wyniku tej manipulacji, dużo osób zostało pozbawionych kultury na wysokim poziomie (szczególnie program 2) A zrobili to ci którzy "podobno są za polskością"-tylko czemu niszcząc naszą własną kulturę ,nieudostępniając jej w wielu rejonach kraju (polecam mapki zasięgu PR2)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Znów poszedł pod stolikiem, biedne allegro znów nie dostanie pełnej prowizji

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kolory te same, ale wielkość różna - nawet z programatorem. To tak na dobranoc. Pozdrawiam i samych dobrych i ciekawych audycji w nowym roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>gutekbull

W Warszawie nie nadają, ale można posłuchać z Hotbirda:

słyszysz? Przełam się i tak posłuchaj, może spadną Tobie klapki z oczu, to nie boli:) Usłyszysz więcej:)

Szkoda że nie dasz sobie bardzo prostych technicznych rzeczy wytłumaczyć, także tego że niektórzy przed Tobą przetrenowali ten temat do bólu. Miłego słuchania, tak jak lubisz. A jak będziesz miał okazję, to posłuchaj np. 30-to latka MR71, albo którejś z wersji stereo scott-a. Możesz się zdziwić.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Nie dasz sobie powiedzieć ,że we wszystkich starszych tunerach trochę krucho ze stereo ;-)

To jest szok co słyszę dziś ;-) NIC SOBIE NIE DAM POWIEDZIEĆ bo mam w domu porównanie ,

bezpośredniio z tunerami 20-30 letnimi.

A ty wypowiadasz się o czymś czego nie znasz - nigdy nie słyszałeś Accuphase T 1000 ??!

Posłuchaj i wtedy pogadamy , dziś wyczytałem,

że wyżej go oceniają hobbyści od Accu 109V i Kenwooda L-02T ( nie mówię o recenzjach pisanych na zamówienie")

Twoje McIntoshe są dość daleko ;-)

Ukryta Zawartość

Ale to tylko zabawa , radzę posłuchaj sam i oceń ;-) ;-)

Ukryta Zawartość

gagacek=>

W jednym trafileś -mój następny zakup to będzie lampowy Scott lub McIntosh ;-)

Kiedyś byłem blisko takiego cudeńka , ale nie udało się - śmieszne 800zł !!!

Gorzej ,że był na zasilanie USA ;-(

Niestety moje eksperymenty z radiem z satelity nie wypadły najlepiej. Fakt, że dvb daje dostęp do wielu ciekawych stacji, ale dżwięk nawet po podłączeniu do tunera przetwornika CECa jest bardziej płaski niż z CD. Tunera FM słuchało mi się jednak znacznie przyjemniej. Wiele zależy od parametrów danej stacji i tego, jaki sygnał trafia na transponder. Zapewne sam tuner dvb równiez wpływa na dźwięk...

Przyznaję, że moja Yamaha T-85 ma kłopoty ze stereo , dosyć wąsko gra. Niestety póki co sygnał z kablówki UPC, który nie jest najlepszy. Mam też dużo nowszą TX-680, w niej stereo jest lepsze ale strojenie i barwa dźwięku to lipa.

N-box stoi u mnie w innym pokoju :), drugi tuner w szafie, a w tej chwili radia słucham z karty SAT w komputerze... Jakość, ze wzgledu na komputerowe głośniki - podła.

Nie rozumiem zachwytu niektórych z Was brzmieniem radiowej "Trójki" na UKF. Przecież tam brak wysokich tonów, jest kiepska dynamika (mimo, że nie jest zbyt głośno, ale umiarkowana głośność to jeszcze nie gwarancja szerokiego zakresu dynamiki). Osobiście, jeżeli chodzi o Gdańsk-Chwaszczyno, najbardziej odpowiada mi brzmienie Radia Gdańsk. Jest w miarę możliwości i specyfikacji odbioru FM zbliżone do brzmienia płyty CD.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ja mam spory problem od czasu kiedy w Krakowie i okolicach zmienie uległa czestotliwość dwójki i teraz moge odbierać tylko nadajnik z Rabki (zniekształcenia) lub Katowic (szumi).

Mieszkając kilka kilometrów od Krakowa nie łapię w ogóle nadajnika dwójki w Krakowie bo nachodzi na tą częstotliwość lokalne Radio Kraków.

Antene mam na dachu w ramach ogólnodowej instalacji. Co ciekawe, bardzo dobrze odbieram np drugi program z Bratysławy.

Doszedłem do wniosku że nie będę robił nic z instalacją antenową. Mam to po prostu gdzies. Słucham tylko dwójki i Classic FM, trójki organicznie wręcz nie cierpie.

Efekt jest taki że fajny Soniak St-A6B kurzy się.

Dlatego od dwóch miesiecy słucham sobie radia przez satelitę na małym gówienku Philipsa które dali mi trzy lata temu wraz z pakietem Cyry+ (DSB 3010/91). Nie jest tragicznie jak ludzie piszą. Dwójka i Classic FM są do zaakceptowania. Reszta kanałów nie mnie interesuje.

I tu pytanie - czy jest sens zmieniać tuner satelitarny na jakiś lepszego sortu czy to i tak nie ma sensu?

Jak myślicie?

Wydaje się, że odbiorniki zaprojektowane z myśla o odbiorze stacji radiowych - np. Technisat, Kathrein powinny mieć lepszej jakości wyjścia audio. Ale jak jest w praktyce - nie wiem. Dodatkowo wyświetlają na przednim panelu nazwy stacji, co ułatwia obsługę bez telewizora. Można też poszukać na allegro jakiegoś tunera Nokii - niektóre modele miały tekstowy wyświetlacz. Jeśli ma wyjście cyfrowe - mozna spróbować połączenia z zewnetrznym przetwornikiem, ale zbyt wielkiej poprawy bym nie oczekiwał. Mam wrażenie, że wyjście z tunera do pewnego stopnia maskuje niedociągnięcia brzmienia, które z zewnetrznym DACem mogą stać się zbyt uciążliwe..

"k.mik, 31 Gru 2007, 00:35

Osobiście, jeżeli chodzi o Gdańsk-Chwaszczyno,

najbardziej odpowiada mi brzmienie Radia Gdańsk. Jest w miarę możliwości i specyfikacji odbioru FM

zbliżone do brzmienia płyty CD."

:D :D Przecież w Radiu Gdańsk mają stale włączone poszerzanie stereo i zupełnie nic nie brzmi jak z CD. Zdarzało mi się prosić o nadanie utworów, które mam na CD (nie MP3) i naprawde dziwnie to brzmialo...

• Pokaż nowe odpowiedzi