Skocz do zawartości
IGNORED

K2 HD Sound - REWELACJA !!!

preston74

Rekomendowane odpowiedzi

...nieprzekonanym do K2 polecam płytę Motorhead - Ace Of Spades (24bit K2)

REWELACJA!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

słyszał już ktoś najnowszy wynalazek czyli SHM-CD (Super High Material)? nad technologią tym razem JVC pracowało wspólnie z Universal Music Group, od jakiegoś czasu sporo tytułów zaczęło wychodzić w tych wydaniach, wygląda na to że JVC oraz Universal idą w zaparte wciąż promując red booka a nie SACD....

cytując za sa-cd.net:

"The high quality SHM-CD (Super High Material CD) format features enhanced audio quality through the use of a special polycarbonate plastic. Using a process developed by JVC and Universal Music Japan discovered through the joint companies' research into LCD display manufacturing, SHM-CDs feature improved transparency on the data side of the disc, allowing for more accurate reading of CD data by the CD player laser head. SHM-CD format CDs are fully compatible with standard CD players."

więcej info pod linkiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audioholik, 3 Lip 2008, 19:55

>The high quality SHM-CD (Super High Material CD) format features enhanced audio quality through

>the use of a special polycarbonate plastic. blaaa blaaa blaaa

czyli to nic nie wnosi nowego do dźwięku tylko to, że płytka ma był łatwiej odczytywalna dla lasera

>josef

z tego krótkiego opisu na to wygląda, poszukam jeszcze może bardziej treściwej informacji...swoją drogą widać że JVC tworząc nowy materiał na płytę CD chce się niejako zabezpieczyć przed kopiowaniem płyt w sieci, teoretycznie po przegraniu takiej płytki na zwykły cd-r z marketu to już nie jest to samo.... gdyby przeszli na SACD było by po sprawie jako że formatu tego nie idzie skopiować.

josef, 3 Lip 2008, 20:32

>czyli to nic nie wnosi nowego do dźwięku tylko to, że płytka ma był łatwiej odczytywalna dla lasera

Tylko czy to też nie jest czasem jakiś marketingowy chwyt? Rozumiem ,że kiedyś gdy odtwrzacze przetwrzały sygnał z płyty na bieżąco miłoby to sens. W tej chwili w wielu urządzeniach są napędy z buforami pamięci i kręcąc płytą kilkukrotne szybciej mają czas na poprawny odczyt. Tak robi np. mój Esoteric.

no ale pewnie nie każdy cdplayer ma taką funkcjonalność, a kupując teoretycznie taką płytę nawet gdy ktoś takiej funkcjonalności nie ma może mieć lepszą jakość z CD...swoją drogą wychodzi na to że nie tylko lepszy materiał CD składa się na SHM-CD ale również remastering płyty...ciekawe czy te wydania się przyjmą, pewnie u piewców redbooków tak ;-) w Japonii schodzą jak ciepłe bułeczki i cały czas wychodzą kolejne pozycje...

jest już tyle wydań XRCD, K2HD, XRCD, MFSL itp że można...przebierać, wybierać...he he

Ukryta Zawartość

post-17470-100000159 1215258306_thumb.jpg

post-17470-100000160 1215258306_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audioholik, 26 Cze 2008, 18:53

>...nieprzekonanym do K2 polecam płytę Motorhead - Ace Of Spades (24bit K2)

>

>REWELACJA!!!

To bym się zdziwił bo jeszcze nie słyszałem dobrze brzmiącej płyty Motorhead...

paul_67, 5 Lip 2008, 13:48

>audioholik, 26 Cze 2008, 18:53

>

>>...nieprzekonanym do K2 polecam płytę Motorhead - Ace Of Spades (24bit K2)

>>

>>REWELACJA!!!

>To bym się zdziwił bo jeszcze nie słyszałem dobrze brzmiącej płyty Motorhead...

genialne, przestrzenne nagranie, polecam!

• 2 tygodnie później...

Staszek_s, 22 Cze 2008, 20:47

>...ja z tych XRCD lub XRCD24 mam głównie wytwórni japońskiej TBM - i mam takie wrażenie, że one

>strasznie kiepskie są z przestrzenią - jak trio jazzowe (np. Tsuyoshi Yamamoto czy Isao Suzuki) to

>mam dokładnie: kanał lewy, kanał prawy i środek - jakoś mało urozmaicona ta przestrzeń.

>Nie powaliły mnie płyty xrcd...

odszukałem własnie Tsuyoshi Yamamoto - Autumn In Seatle XRCD i jest dokładnie tak jak mówisz, brak przestrzeni i skupienie dźwięku na na lewym i prawym kanale są niemalże bolesne dla uszu, na dłuższą metę nie da rady tego słuchać:-( ale z mojego doświadczenia z płytami XRCD mogę jedynie stwierdzić że jest to zdecydowanie wypadek przy pracy, a budowanie przestrzeni jest właśnie najmocniejszą stroną realizacji XRCD

• 1 miesiąc później...

w sierpniu JVC wydało pierwsze 3 płyty XRCD-SHM-CD :-))

Ukryta Zawartość

post-17470-100006164 1220479145_thumb.jpg

post-17470-100006165 1220479145_thumb.jpg

post-17470-100006166 1220479145_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Witam,

Przyznaję, że zafascynował mnie temat K2HD, jeszcze nie mam nic takiego w swoich zbiorach.

Szczególnie zaciekawiły mnie występujące w tym wątku informacje związane z oprogramowaniem, przy pomocy którego możliwe jest wierne archiwizowanie płyt CD-Audio. Być może jest osobny wątek temu poświecony, a tego tutaj nie prześledziłem zbyt dokładnie, bo delikatnie mówiąc zniechęcają mnie ostre wymiany zdań.

Oprogramowanie. Chciałbym opowiedzieć o zjawisku, z jakim ostatnio zetknąłem się archiwizując jedną z moich płyt. Jest to produkt wytworni BIS i jest to dla mnie płytka wzorcowa, bowiem szalenie trudna do prawidłowego odtworzenia w górnych partiach sopranów. Na szczęście, tu ukłon w stronę Petera Daniela, kolejne tuningi sprzętowe sprawiają, że daje się jej słuchać. Otóż w oryginale jest coś takiego co się nazywa preemfaza – widzę to bo zapala mi się LED na moim DAC’u. Ciekawostką jest to, że kopia płyty nie uaktywnia tego sygnału. Kopia zrobiona za pomocą NERO nie zachowuje oryginalnej postaci bitowej – NERO filtruje nagranie tak, że w duplikacie nie ma już preemfazy. Wniosek: NERO jako kopiator audio rzeczywiście nie bardzo się do tego celu nadaje, a zależy mi na poprawnym skopiowaniu paru płytek z mojej kolekcji.

Nie mam tak dobrego słuchu i nie jestem w stanie ocenić, czy taka kopia jest gorsza od oryginału. Ciekaw jestem jaki soft Waszym zdaniem najlepiej odpowiada wymaganiom Hi-End przy kopiowaniu.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2009,

a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

spróbuj Exact Audio Copy tzw. EAC:

Ukryta Zawartość

do ripowania ponoć najlepszy soft.

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Ukryta Zawartość

Andrzej Sochon, 29 Gru 2008, 12:48

>Nie mam tak dobrego słuchu i nie jestem w stanie ocenić, czy taka kopia jest gorsza od oryginału.

>Ciekaw jestem jaki soft Waszym zdaniem najlepiej odpowiada wymaganiom Hi-End przy kopiowaniu.

>Będę wdzięczny za wskazówki.

>

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

"Panowie powiem tyle - buty spadają, nastąpiła nowa era w obróbce dźwięku, to co usłyszeliśmy to przerasta wszystkie oczekiwania nawet zatwardziałych malkontentów. Podczas odsłuchu padały stwierdzenia typu ( to jest jak wynalezienie koła lub inne - że to bliskie spotkania 3-go stopnia )."

Podzielę się z Wami moim spostrzeżeniem na temat tracka #1 (wycinek z "Tańców symfonicznych" Rachmaninoffa, Eiji Oue, Minnesota Orchestra).

Otóż gram obecnie ten utwór w dobrej orkiestrze (NDR Hannover) pod batutą dobrego dyrygenta (Eiji Oue). I niestety, ale wielka orkiestra symfoniczna w świetnej sali koncertowej nie ma takiego walnięcia, jak to nagranie odtwarzane na zwykłym sprzęcie audio w nie za dużym pomieszczeniu odsłuchowym.

Na samplerze nagranie tego utworu jest mocno dopompowane i stjuningowane, co skutkuje bardzo efektowną i atrakcyjną prezentacją, nie mającą niestety jednak zbyt wiele wspólnego z prawdziwym brzmieniem prawdziwej orkiestry w prawdziwej sali koncertowej.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jak dotąd audiofile narzekali, że w domu nie gra tak jak na koncercie. Teraz mogą zacząć narzekać, że orkiestra "nie potrafi" zagrać tak, jak to brzmi w domu :D W tej sytuacji słowa kolegi otwierającego ten wątek "Panowie powiem tyle - buty spadają, nastąpiła nowa era w obróbce dźwięku" wydają się być bardzo na miejscu. :)

• 4 tygodnie później...

Jak ktoś zna ruski i potrafi sie na tym zarejestrować:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

Wiecie jak trafiłem na ten wątek ?

Włożyłem do CD płytkę Elli Fitzgerald. Przesłuchałem kilka razy, zebrałem szczękę zpodłogi i siadłem do komputera sprawdzić w jakiej technologii została nagrana.... :)

Można uznać,że ślepy test zdany :)

Mam jednak zatrzeżenie. Wkrada się gdzieniegdzie lekka sztuczność. Tam gdzie dźwięk wychodzi najbardziej poza głośniki lub zdaje się dochodzić z tyłu. Słychać sztuczki typu Q-sound i związane z tym kręcenie fazą.

Dla mnie i tak jakość z najwyższej półki.

• 3 lata później...

A właściwie jak to jest z odczytywaniem przez sprzęt kodowania K2HD? Czy sprzęt nie musi mieć specjalnego dekodera, gdyż inaczej płyta taka zabrzmi jak "zwykła"? I drugie pytanie, ile typowych sprzętów (typu Marantz, Nad, Hegel, itd.) faktycznie taki dekoder posiada?

A właściwie jak to jest z odczytywaniem przez sprzęt kodowania K2HD? Czy sprzęt nie musi mieć specjalnego dekodera, gdyż inaczej płyta taka zabrzmi jak "zwykła"? I drugie pytanie, ile typowych sprzętów (typu Marantz, Nad, Hegel, itd.) faktycznie taki dekoder posiada?

K2 High Definition (K2 HD) is a mastering technique developed by JVC Music. K2 HD encodes the music in 24 bit and 100 kHz resolution while in the mastering stage, even though the end product is a standard red book CD (16 bit, 44.1 kHz) and does not require special hardware for playback.

Kolejny przykład na to że obróbka w wysokiej częstotliwości się przydaje jednak końcowy efekt najlepiej brzmi w najbardziej popularnym standardzie.

Gość

(Konto usunięte)

A właściwie jak to jest z odczytywaniem przez sprzęt kodowania K2HD?

K2 HD Mastering jest tylko procesem w zakresie obróbki samego materiału dźwiękowego, a nie "rodzajem produktu końcowego", jak to jest np. w przypadku HDCD, i nie potrzebuje żadnych dodatkowych dekoderów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.