Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

kromak, 4 Maj 2008, 13:50

>McGyver

>Czyli nie jest dobrze gdy go nie ma?

No nie jest dobrze, bo katoda dostaje napięciowego kopa zanim zdąży się rozgrzać. Dla zimnej katody jest to dość niezdrowe. Cierpi na tym żywotność lamp. Sytuację można nieco złagodzić wsadzając w szereg z napięciem anodowym jakiś termistor, ale to i tak półśrodek.

Była na ten temat dyskusja w którymś wątku (nie pamiętam) i stanęło na tym, że nie ma co demonizować problemu. Sam też odpuściłem sobie opóźnienie załączania anodowego aczkolwiek w przyszłości pewnie skorzystam z "patentu" Józka (jt211) z zastosowaniem "damper diode".

pozdrawiam

Zacząłem czytać o konstrukcjach lampowych i widzę, że bardzo ważnym elementem jest właściwie poprowadzona masa, a utrapieniem trudnym do wyeliminowania są przeddźwięki z sieci. Jak tutaj wypadają wzmacniacze MA?

widzieliście teraz robią i na lampie 805

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja zamówiłem monobloki ming-da na 805

Ukryta Zawartość

Witam!

Mam wzmacniacz Yaqin MC-10L w wersji poprawionej (bez kondów na zewnątrz). Jestem z niego zadowolony. Gra świetnie z monitorami Tannoy T125. Mam pytanie trochę z innej beczki :] Mianowicie jak powinno się wymawiać YAQIN ? (żakłin, dżekin?) Nie chce nazywać go wiecznie sajgonkiem albo chinolem :P w końcu sie na mnie obrazi ;) Macie jakąś wiedze w tym temacie? :)

Może i "jakin" choć średnio to brzmi ;] najlepiej chyba będzie znaleźć tę nazwę zapisaną krzakami i zapytać jakiegoś chinola :P

Tak przy okazji zapytam czy warto zmienić w Yaqin MC-10L trafa wyjściowe ? Bo siedzą tam jakieś małe toroidy - bardzo małe, chociażby po puknięciu w zielony "gar" na górze wzmaka wydaje on odgłos podobny do puknięcia od spodu w pustą puszkę po piwie ;]

Couguarek, 9 Maj 2008, 12:32

>Tak przy okazji zapytam czy warto zmienić w Yaqin MC-10L trafa wyjściowe ? Bo siedzą tam jakieś

>małe toroidy - bardzo małe, chociażby po puknięciu w zielony "gar" na górze wzmaka wydaje on odgłos

>podobny do puknięcia od spodu w pustą puszkę po piwie ;]

Pewnie warto. Lampiaki z toroidalnymi trafami wyjściowymi zwykle grają gorzej niż mogłyby zagrać z EI.

Trafa od Ogonowskiego będą kosztować ok. 500zł/kpl. plus usługa wymiany, chyba że sam dasz radę zrobić, nie pokopie Cię przy tym 450V, i poustawiasz prawidłowo punkty pracy.

Powodzenia.

To chyba rozsądniejszym rozwiązaniem będzie lekki tuning innych podzespołów i lamp sterujących - w ogóle mam czasem tak, że z głośników wydobywa sie okresowo lekki pisk o stałej częstotliwości (bardzo wysoko, na granicy słyszalności) jak gdyby się wzmak wzbudzał. Nie jest to bardzo irytujące, ale boje się o głośniki...

spokojnie, wymiana traf głośnikowych to nie przeszczep serca ;)

poradzisz sobie. i moim zdaniem od tego powinieneś zacząć.

bez dobrych OPTs wzmak nie zagra jak należy.

pozdrawiam

>Couguarek

Jeśli same grid-rezystors nie pomogą, można dodać kondensatory mikowe 12-47pF/500V, łącząc nimi "górną" i "dolną" połowę uzwojenia pierwotnego trafa głośnikowego, albo blokując rezystory anodowe lamp sterujących.

Coś mi się przypomniało.

Chińskie push-pulle często nie mają kompensacji częstotliwościowej w globalnej pętli sprzężenia zwrotnego, bądź też ta kompensacja co jest, jest niewystarczająca.

Jakie tam masz lampy na wejściu? Jeżeli są to ECC83 (12AX7), to można spróbować dać tam zamiast nich lampy o mniejszym wzmocnieniu (ECC81-mniejsze o połowę, ECC82 mniejsze o ok. 80%). Oczywiście trzeba będzie wtedy dobrać wartość rezystorów katodowych.

na wejściu są 4 sztuki 6N1P. Myślałem o ich wymianie, bo na nóżkach miały zielony nalot. Przeczyściłem to kontaktem póki co. Co do wzbudzania to zaważyłem, że jak puknę delikatnie w lampy sterujące to zjawisko często znika. Może zbieg okoliczności, a może nie - szczerze nie mam dużej wiedzy w tym temacie :]

Możliwe że podstawki są tak samo zaśniedziałe jak nóżki lamp. Być może wartoby je wymienić, bo przeczyścić to za bardzo nie widzę szans.

Chińskie 6N1 warto wymienić na radzieckie NOSy 6N1P-EW, z pewnością zagra lepiej, a koszt znikomy.

Co ciekawe lampy sterujące nie są chińskie tylko rosyjskie :] Ale i tak je wymienię razem z podstawkami. W rcm są Svetlany po 42zł - warto ?

dokładnie takie jak na fotce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli jednak chińskie :] zmylił mnie ten rysunek na lampie :]

Ukryta Zawartość

Wcale bym się nie zdziwił gdyby się okazało że stare, radzieckie NOSy po 6zł są lepsze od współcześnie produkowanej Svetlany. 6N1P wprawdzie nie próbowałem, bo nie mam gdzie tego wetknąć, ale radzieckie 6N23P-EW z 1973 roku okazały się lepsze niż współczesne 6922 Electroharmonix.

a tak ogólnie to 6n1p mozna zastąpić lampą ecc88. 6n1p ma chyba tylko inny prąd żarzenia. Może to jest jakieś rozwiązanie, żeby kupić jakieś fajne ecc88? Tylko czy trzeba wtedy zmieniać coś w układzie ?

Nie, no, trzeba uważać z takimi pomysłami. 6N1P ma 2,5x wyższe Ua niż ECC88. To juz chyba bezpieczniej byłoby wsadzić ECC85 albo 6CG7.

Tu masz ściągę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK. To w takim razie po co piszą w rcm przy lampie 6n1-p coś takiego "Elektryczny odpowiednik ECC88, z jednym wyjątkiem - grzejnik jest zasilany większym prądem - 600mA" Ja to zinterpretowałem tak, że ecc88 po prostu wymaga mniejszego prądu żarzenia, a reszta parametrów jest podobna do 6n1p

ale jak znawcy pierdolnie go prad jak tutaj kiedys jednego goscia i umrze to nikt z was nie wezmie odpoowiedzialnosci za te 'rady'?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Spokojnie electro :) Elektryka prunt nie tyka ;) A tak poważnie to czemu miałoby mnie walnąć?? Jak będę robił wszystko z wyjętą wtyczką i rozładowanymi kondensatorami to chyba nie wytworze jakimś cudem setek zabijających voltów - chyba, że o czymś nie wiem, to chętnie rozszerzę swoją wiedzę.

• Pokaż nowe odpowiedzi