Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity E1, E10, E11 - różnica?

Sektor

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś się orientuje jaka jest różnica w wydajności prądowej między E10 i E11 (który model łatwiej wysterowuje głośniki)? Przymierzem się do któregoś z tych modeli i chciałbym słuchać ich relatywnie cicho, więc większa moc E11 nie ma dla mnie znaczenia.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

No chyba nie, wzmacniacz może mieć niską moc, ale wysoką wydajność prądową i łatwiej wysterować głośniki mimo że nie uzyska wysokich poziomów głośności.

Tutaj ceniony na forum McGiver w temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Czy ktoś się orientuje jaka jest różnica w wydajności prądowej między E10 i E11 (który model łatwiej wysterowuje głośniki)? ...

Czy tu jest coś nie jasno napisane? Nie obraź się, ale mącisz w temacie, a nie odpowiadasz na pytanie, przez co ludzie, którzy mogliby mi pomóc ominą ten temat. W przyszłości też tu będą zaglądać inni, bo temat zacny i stary, żeby dowiedzieć się czym różni się trójka pozornie podobnych do siebie wzmacniaczy musicala a twoje wpisy tylko zamydlą temat.

Czy ktoś się orientuje jaka jest różnica w wydajności prądowej między E10 i E11 (który model łatwiej wysterowuje głośniki)?

Do tego momentu jest wszytko jasne.

Ale później piszesz że chcesz słuchać relatywnie cicho ( nadal nie wiadomo co dla Ciebie oznacza to " relatywnie " ) oraz

więc większa moc E11 nie ma dla mnie znaczenia.

W przypadku tych dwóch wzmacniaczy

Większa moc = większe zasilanie = większa wydajność prądowa .

Czy teraz już wiadomo ?

Dość sporo też zależy od kolumn. Wcześniej miałem Tannoye Revolution R3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) teraz posiadam JMlab Cobalt 816

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i przy MF E10 w przypadku Tannoyi na godzinę 8 nie było w ogóle basu, dopiero pojawiał się na godzinie 9. W przypadku JMlabów już na godzinie 8 jest pełne pasmo. Pewnie te 2 dB różnicy robią swoje. Cobalty mają zmierzone 90dB (producent podaje 91,5) a Tannoye nie wiem czy mają swoje deklarowane 89.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Nuda44 - czyli który z dwóch wzmacniaczy łatwiej wysteruje głośniki? Miałeś z oboma jakieś doświadczenia? Jeśli nie to proszę nie mąć w temacie.

W wielu wątkach na forum piszą, że do cichego słuchania potrzeba wydajnego prądowo wzmacniacza + skutecznych głośników.

defol - dzięki za uwagę. Różna skuteczność kolumn to sprawa oczywista. Jak się słucha rock-soul na E10?

Z tego co czytałem wątki o tych musicalach to E10 i E11 nie muszą być pokrewne (nie wiem co tam jest w środku), ale na pewno E1 jest odchudzoną wersją E11.

Jak się słucha rock-soul na E10?

To super wzmacniacz w tej klasie, nazwijmy to używek do 1000zł. I zaraz mógłbym dodać, zapraszam na priv bo mam go na sprzedaż :) Napiszę inaczej. Wg mnie to dobry wzmacniacz z używanych do 1000zł. Dość uniwersalny, z piękną jak na tę klasę średnicą. Wciągające brzmienie, nie męczące, słuchasz, słuchasz i nie nudzi się i nie męczy. Rock i soul brzmią ok, tak jak jazz i poezja śpiewana. Będę szukał innego wzmacniacza do JMlabów i mimo tego nie sprzedaję E10. To fajny piecyk do jakiś monitorów do sypialni bo brzmienie jest naprawdę relaksujące i dobre.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

To może kup Krakena zamiast E10. Kolega z forum akurat sprzedaje.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To może kup Krakena zamiast E10. Kolega z forum akurat sprzedaje.

Kraken jest zdaje się w klasie A i strasznie się grzeje. Boję się o rachunki :) .Słuchałem ostatnio u kumpla musical A1 + rogers ls3/5a i poza wrażeniami odsłuchowymi wzbogaciłem się o "czuciowe" - wzmacniacz był gorący jak piecyk elektryczny.

defol - dzięki za opis. Cóż, właśnie takiego brzmienia szukam. I ciągle interesuje mnie różnica między E10 i E11. Już się boję pytać o tą nieszczęsną wydajność prądową.

Powiedzieć ze kraken sie grzeje to mało :) ale co za dźwięk. Kiedyś malo nie kupiłem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Yodzisław.

Moze myslałem że jesteś bardziej bystry ( bez urazy ) .

A skoro trzeba za rączkę ...

Pytałeś konkretnie o dwa wzmacniacze - E10 vs E11

Do tego napisałeś że słuchasz cicho .

Więc po co Ci informacje o wydajnosci prądowej ?

Do cichego słuchania wydajność nie jest potrzebna , zwłaszcza ze obydwa wzmacniacze nie są demonami mocy .

Później też napisałem że wieksza moc E11 przekłada się na jego większą wydajnosć prądową .

Obrazasz mnie piszac że " mącę "

Sam przytaczasz

Tutaj ceniony na forum McGiver w temacie:

Ukryta Zawartość

Porównujemy E10 do E11 modele bliźniacze i akurat co tu mają inne wzmacniacze ?

Miałeś z oboma jakieś doświadczenia? Jeśli nie to proszę nie mąć w temacie.

Widzisz , w przeciwieństwie do większosci gdybaczy z tego forum mam 25 lat doświadczenia w budowaniu , naprawianiu i przerabianiu właśnie wzmacniaczy . Od podstaw zrobiłem kilka ( łącznie z projektem PCB , obliczniem i nawijaniem traf itd ) naprawiłem kilkadziesiat ( pracowałem jakiś czas w serwisie RTV zajmując sie AUDIO i Car AUDIO ) i zmodyfikowałem dziesiatki wzmacniaczy.

Od dawna nie mam miesiąca , a czasem tygodnia żebym nie przerabiał sobie czy komus jakiegoś wzmaka.

Wiec nie muszę w tym przypadku słuchać wzmacniaczy żeby coś powiedzieć o ich wydajnosci prądowej.

W wielu wątkach na forum piszą, że do cichego słuchania potrzeba wydajnego prądowo wzmacniacza + skutecznych głośników.

I to jest właśnie mącenie .

Słyszałeś kiedyś o wzmacniaczach lampowych na triodach typu SET ?

Wydajność prądowa znikoma a potrafią dobrze grać i cicho i głośno.

Różna skuteczność kolumn to sprawa oczywista.

Kolejne mącenie.

Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak przebieg charakterystyki impedancji kolumn ?

Watpię.

A to od niej zależy jak i czy wzmacniacz poradzi sobie z danymi kolumnami.

Skuteczność - sprawność to jeden z kilku czynników od których zależy " udana współpraca " kolumn ze wzmacniaczem.

I przez takie jak Twoje wpisy ci co mają coś do powiedzenia odpuszczają sobie .

Na dole E10 i E11 - jak widać trafka jak w CD.

Więc szału w różnicy prądowej nie będzie

E11 ma więcej tranzystorów w końcówce - większa wydajność prądowa końcówki.

Chcesz wyraźnie lepszą wydajność ?

To zmień trafko i radiatory na większe.

Ps.

Mój nick to muda44

Troche szacunku !

Ukryta Zawartość

Czyli który wg. ciebie lepiej wysteruje kolumny, E11?

Sory za tę nudę, przywidziało mi się, a ludzie na forum mają czasem przedziwne niki, przyznasz.

No przecież napisałem że E11 :)

Ale jak widzisz główny element od " dostarczania " prądu czyli transformator zasilający w obydwu wzmacniaczach jest bardzo zbliżony.

Czyli różnica w " prądzie " nie bedzie duża.

Większą moc prawdopodobnie uzyskano poprzez zwiększenie napiecia zasilania końcówek w E11

Do tego jeżeli wybierzesz E11 i jednak braknie Ci mocy to jak wyżej napisałem - jest miejsce na większe trafo i większe radiatory ( przy wiekszej mocy wydziela się wiecej ciepła z tranzystorów które trzeba gdzieś odprowadzić ;) ) .

Taka modyfikacja nie bedzie droga a wzmacniacz zagra z inną dynamiką .

Czyli pozostanie ta sama barwa ale nie bedzie siadał zarówno przy średnich jak i wyższych poziomach głośności

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ale jak widzisz główny element od " dostarczania " prądu czyli transformator zasilający w obydwu wzmacniaczach jest bardzo zbliżony.

Czyli różnica w " prądzie " nie bedzie duża.

Większa ilość tranzystorów w stopniu końcowym = większa wydajność prądowa.

Transformator ważny w "dostarczaniu" prądu,a pojemność kondensatorów w zasilaniu nie ma wpływu na wydajność prądową wzmacniacza?

muda44:

Dzięki, czyli na razie pozostaję przy stwierdzeniu że oba wzmacniacze prezentują podobny poziom w interesujących mnie kwestiach.

W tej chwili gościu wystawił E11 na allegro i twierdzi że jest to dynamiczniejsza wersja E10, ale podejrzewam że nie słyszał tego drugiego, tylko sugeruje się ilością watów.

rydz; no właśnie, może ktoś jeszcze się wypowie bo się mało znam.

Transformator ważny w "dostarczaniu" prądu

Jest najważniejszy . Jezeli będzie solidny to wystarczą w tym przypadku nawet dwa kondy po 6,800uF

pojemność kondensatorów w zasilaniu nie ma wpływu na wydajność prądową wzmacniacza?

Nie widzę czy są inne - różne pojemności.

Ale nawet jak w E10 jest te 6,800uF a w E11 10.000uF to i tak szału nie będzie.

Gdyby była bateria powiedzmy 70.000uF łącznie to by poprawiła krótkie impulsy powiedzmy basu.

A tak różnica w przypadku tych wzmacniaczy nie moze byc duża.

Nie da sie oszukać pewnych praw ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.