Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha rxv 459 odciecie nisich

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie wiecie moze jak dziala filtr niskoprzepustowy w tym ampli , po prostu bede mial suba i chce mu odciac pewne czestotliwosci... tylko czy jest mozliwosc odciecia tylku sub ? (tak zeby fronty dostawaly pelnozakresowy sygnal)

https://www.audiostereo.pl/topic/36358-yamaha-rxv-459-odciecie-nisich/

sub aktywny ale nie bedzie mial egulacji odciecia tzn moze miec ale to koszty a po co ladowac sie w szoszty jesli jest mowliwosc odciecia z ampli.

w instr. pisze - ale nic z tego nei lapie:

Czestotliwosc Odciecia:

Funkacja ta pozwala na ustawienie czestotliwosci odciecia dla sygnałów niskiej czestotliwosci w wszystkich glosnikach ustawionych na "sml" lub "small" lub na "none" w "speaker set". Sygnal o czestotliwosci ponizej ustawionej wartosci bedzie przesylany do subwofera lub do glosnikow ustawionych na "LRG" w "speaker set"

i jak to rozumiec...? ja chce odciac czestotliwosci dla suba a nie dla innych glosnikow i skierowac do sub.

>sub aktywny ale nie bedzie mial egulacji odciecia tzn moze miec ale to koszty a po co ladowac sie w

>szoszty jesli jest mowliwosc odciecia z ampli.

>w instr. pisze - ale nic z tego nei lapie:

>Czestotliwosc Odciecia:

>Funkacja ta pozwala na ustawienie czestotliwosci odciecia dla sygnałów niskiej czestotliwosci w

>wszystkich glosnikach ustawionych na "sml" lub "small" lub na "none" w "speaker set". Sygnal o

>czestotliwosci ponizej ustawionej wartosci bedzie przesylany do subwofera lub do glosnikow

>ustawionych na "LRG" w "speaker set"

>i jak to rozumiec...?

głośniki na "small" to ustawienie zastosuje się do małych kolumn które nie nie przetwarzają niskiego basu i dlatego jest przekierowany na suba, a odcięcie częstotliwości to zupełnie inna sprawa (ustawiasz to w menu amplitunera - w ustawieniach suba)

123... test

Wybacz, chciałbyś taką możliwość w przdnajsłabszym ampli z serii, to co by musieli dawać w wyższych modelach ;)

A tak na poważnie, po wój ci ustawianie częstotliwości odcięcia.

pozdro,

Czestotliwosc Odciecia:

Funkacja ta pozwala na ustawienie czestotliwosci odciecia dla sygnałów niskiej czestotliwosci w wszystkich glosnikach ustawionych na "sml" lub "small" lub na "none" w "speaker set". Sygnal o czestotliwosci ponizej ustawionej wartosci bedzie przesylany do subwofera lub do glosnikow ustawionych na "LRG" w "speaker set"

i jak to rozumiec...? ja chce odciac czestotliwosci dla suba a nie dla innych glosnikow i skierowac do sub.

Nie wiem jak w 459 ale ja miałem 650 i było osobne odcięcie tylko dla suba sprawdzałem bez suba czy coś się zmienia w kolumnach nic się nie działo jedynie w subie częstotliwość się zmieniała.

Może musisz jeszcze coś zmienić w ustawieniach.

sprawa jest prosta...

szukasz w menu/setupie amplitunera częstotliwości odcięcia (crossover frequency) i ustawiasz tyle ile chcesz, amplituner nie przepuści do suba sygnału o częstotliwości wyższej niż tam ustawiona oraz nie przepuści sygnału o częstotliwości niższej dla kolumn ustawionych na "small" (to takie zabezpieczenie żeby nie obciążać małych kolumn zbyt niskimi częstotliwościami)

kolumny ustawione na "large" nie są w żaden sposób ograniczone, amplituner przesyła im całe pasmo łącznie z najniższym basem

możliwe że częstotliwość odcięcia można ustawić tylko w menu ekranowym (setupie) amplitunera, to już zależy od modelu, nie wiem jak jest w Yamahach

także jeśli nie znajdziesz nigdzie tej funkcji (bankowo ją posiada) to podłącz amplituner do telewizora i tam ustaw

W instrukcji jest to opisane, więc powinieneś sobie poradzić. I nie trzeba na szczęście menu ekranowego. W angielskiej wersji instrukcji opisa zaczyna się na stronie 74 i jest kontynuowany na 78. :)

ArtS :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.