Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, zamiast marnowac czas na kopiowanie Syfraki, lepiej zabierzcie się za Squeezboxa - może uda wam się zrobic z tego audiofilski transport.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

PILNE - panowie klonerzy, czy ktoś mógłby podać mi wymiary zamocowania suportu transportu sanyo ? czhodzi o boki prostokątu którego rogi stanowić będą bazę do tulei do przykręcenia sanyo. Jestem w firmie, robię podstawę z drewna i chciałbym ją ponawiercać a zapomniałem z domu karteczki z wymiarami ;-(

Elb - co to wątek chcesz rozsypać?

Squeezebox (SB3) jest wart osobnego wątku - ale wkład jest wyższy (cirka 1200 zł) i trzeba muze trzymać nie na płytach.

dodatkowo płytka drukowana wystaje poza obrys i ma 85 mm (blacha 80mm), plus ten plastik trzymający z jednej strony płytkę też drzuca do tego 3mm, chyba że idzie na wywałkę

no już, nowa podstawa gotowa. sklejka 12 mm - 5 warstw sklejone i skręcone, przy okazji śruby boczne posłużą za nóżki, transport przyjdzie na nakrętki długie też przykręceone przez całość. I teraz nardzo jestem ciekaw jaka będzie różnica w stosunku do granitu.

Tak się właśnie zastanawiam jak przykleić te śruby, tak jak Ty (napęd centralnie) czy tak żeby płytka CD była centralnie (chociaż w jednej osi).

Panowie żeby zrobić takie zasilanie to potrzebuje mieć transformator z dwoma uzwojeniami?

Jesli mam z jednym to jak mam podłączyc diody?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzwiek z klona na samych BG STD byl troche suchy i rzeczywiscie brakowalo plastycznosci. Wymienilem kondensator przed regulatorem na BG FK 2200/35 i obecnie plastycznosci i barwy jest duzo wiecej. Szeleszczenie nabralo bardziej miekkiego charakteru i zamienilo sie w fuzziness between the notes co w pewnym sensie mozna uwazac za poprawe.

FK za regulatorem troche przeginalo sprawe i tam dalej mam STD 1000/50.

Bez odpowiedniego PS nie mozna mowic o prawidlowej ewaluacji tego transportu. Na dzien dzisiejszy jestem bardzo zadowolony, mysle ze po odpowiednich modyfikacjach mozna uzyskac dzwiek lepszy niz z Shigaraki (bardziej audiofilski).

Porownujac do Technicsa Z-1000, na ktorym wykonalem sporo modyfikacji i ktory swego czasu robil na mnie wrazenie, Shigaklon jest bez watpienia lepszy.

W porownaniu do mojego CD-Pro, ktory ze wzgledu na chassis, clamp mod i taka sama supply jak klon jest bardzo dobry, Shigaklon wydaje sie na razie wspolzawodniczyc i ustepujac miejsca w pewnych zakresach, nadrabia czyms innym.

Podobnie ma sie sprawa w porownaniu z ML37 i TL0. DO wszystkich porownan uzywam modyfikowanego BiDAT, ktory ma dosc rozbudowana obrobke sygnalu na wejsciu.

Shigaklon Project moze dla niektorych wydawac sie strata czasu, ja uzyskalem nieocenione doswiadczenie i inne spojrzenie na odczyt z CD, ktore niewtapliwie wykorzystam, lub juz to zrobilem przy budowie, modyfikacjach transportow z innmi napedami.

It was a time well spent ;-)

W najblizszym czasie wymiana wszystkich kondensatorow na plytce napedu i nowy zegar.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter całkowicie się z Tobą zgadzam, taka praktyczna zabawa to nieocenione źródło praktycznej wiedzy. Więcej takich akcji. Nie chodzi wszak o to by mieć najlepszy transport ale by poznać pewnw mechanizmy i zależności. Potem łatwiej ocenić za co warto zapłacić a za co nie :)

> Peter Daniel

Peter a próbowałeś podłączyć Shigaklona do nos-daca . Czy to będzie dobry team . Nie ukrywam że jestem bardzo zainteresowany takim porównaniem bo sam mam nos-daca i szukam transportu do niego a ten Shigakolon ma wysoki współczynik jakości dzwięku do ceny .

Tylko pytanie czy dobrze się zgrają ???.

Pozdrawiam

Kajo

Zrobiłem separację dla 5V. Do zasilacza za diodami dopiąłem drugi stab (dwa zasilacze były by raczej problematycznie ze względu na masę) na 5V (LM317 z referencją na dwóch ledach). Jak na zdjęciu przeciąłem w miejscu CUT, nowe napięcie dochodzi tym czerwonym przewodem. Wygląda na to że ze scalaka dochodzi tam 5V i trzema zworami jest dysponowane dalej. Na upartego nie trzeba tego ciąć tylko wymontować te zworki (dzie zwykłe i 1 smd) i napięcie doprowadzić w te trzy miejsca ale mi się nie chciało. No i co z tego przyszło? Na pierwszy rzut nic bo szum na 5V był podobny jak w oryginale. Dopiero druga myśl i pomiędzy zasilacz 8V a napędu płytkę dałem ten dławik wydłubany z zasilacza kompa i dopiero wtedy akcja okazała się sensowna, na 5V znacznie się uciszyło, zakłócenia z komutatora nie przebijają się już aż tak do z powrotem do zasilacza. Dławik jest mały gdzieś koło 2uH, ale sokoro po rozdzieleniu to jest zasilanie tylko do silników więc pewnie nie będzie przeciwwskazań dać coś znacznie większego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tajne / przez poufne ..... To tylko sonda do pomiarów której używałem zanim rozgryzłem ten dolny pad na 5V. Z moimi zdolnościami bez tego bym zwarć narobił.

w ktorym miejscu widziales te zaklocenia odsilnika? ja probuje to zobaczyc i mam jakies smieci ale niezaleznie od tego czy sie kreci czy nie kreci....

->Ryszard_wpl

Jak wypadają porównania Squeezebox, Shigaklon, CdPro2?

->Matthew

Czy ten nalot na górze pasma słyszysz na wszystkich instrumentach czy tylko na jakiś konkretnych?

->Bacek

A jak ta modyfikacja wpłynęła na dźwięk?

Shark, ogólna ostrość ! wszędzie... albo już mam sieciówki do dupy i one szeleszczą, dziś byłem je słuchac u kumpla i wyszło że zero w nich kultury heh ;D będzie we wtorek u mnie z najwyższymi furutechami to zobaczymy.. ;D

Peter, czyli za mostkiem trza dac więcej niż 1000u?

Moze mniej niz 1000uF tez wystarczy ale BG STD mam tylko w tej wartosci.

Dzis sluchalem Shigaklon z NOS DACiem w lokalnym sklepie (Audio Oasis). Zgrywa sie to bardzo dobrze (uzylismy AMP-1 i glosniki Omega) . Duzo jednak daje kabel Synapse, wpielismy na chwile jakis inny za $1000 i czar troche prysnal. Synapse byl bez porownania lepszy.

Ogolnie nie bylo szeleszczenia, byla bardzo dobra scena, separacja, bas i rytm. Wszystkim obecnym prezentacja sie podobala, z komentarzami ze gra to bardzo vinylowo a NOS sie bardziej otwiera niz np w kombinacji z CEC.

W najblizszym czasie postaram sie dorobic obudowe, mam juz nawet prosty i ciekawy pomysl, bez uzycia metali, glownie akryl i drewno.

Peter,Czy zainstalowales kwarc? czy tez prezentacjao ktorej piszesz odbyla sie z orginalnym rezonantorem ceramicznym?

Czy nie maccie problemu z "biciem" plyt? mam namysli bicie gora-dol gdy patrze na wirujaca krawedz plyty od przodu....

Nie instalowalem jeszcze kwarcu, byc moze zdecyduje sie na Tent clock ;-)

Bicia nie zaoberwowalem, jesli masz to sprobuj nagiac talezyk na osce. Wygladalo na to ze ten sam mechanizm jest w Rega Apollo.

shark700, 20 Paź 2007, 22:57

>Jak wypadają porównania Squeezebox, Shigaklon, CdPro2?

Squeezebox - kompletnie niemodyfikowany - ostatnio odsłuchiwany był na małym zlocie 3 audiofili. Uwiódł kolegów łatwością dostępu do dowolnej płyty z kolekcji (oczywiście nie miałem wszystkich ale za to te popularno-testowe ;-)

Jakość była bardzo dobra, ale CDPRO go po prostu ... onieśmielił i reszta odsłuchów odbywała się z CDPRO.

O porównaniu CDPRO2 z Shigaklonem juz pisałem. Nie mam czasu teraz na tę przyjemność ale będę walczył!

Po prostu warto tym się pobawić.

Moje spostrzeżenie na ostatniej płycie której słuchałem (stare standardy jazzowe) było takie, że Shigaklon miał dzwięk wyszczuplony (taki odfiltrowany na dole pasma).

Bas na tej płycie powalał z CDPRO2 i był nieśmiały z Shigaklona. klonik stał tym razem w innym miejscu .... może to z tego powodu?

Kabel Synapse jest naprawdę dobry - Bardzo dziękuję Peter za polecenie go.

Martwi mnie tylko trochę ta długość - 6 stóp to 1,8 m długości. Czy go skrócić? Mam 2 sztuki to będzie do czego wracać w razie niepowodzenia.

Ja swoj skrocilem: przecialem na pol i z drugiej strony wstawilem wtyk BNC Vampire (z PCX). Zadnej straty w jakosci nie zauwazylem. Poza tym Romy tez uzywa 3 ft.

• Pokaż nowe odpowiedzi