Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

>dudivan

Wygrzebałem u siebie na półce "Romance sefardyjskie" Esther Lamandier (fajnie tak czasem znaleźć coś, o czym się już całkiem zapomniało) - i muszę się z Tobą zgodzić... Pani ma tak anielski głos, że można naprawdę odjechać... :)

CATV -->

Gdzie kupowałeś płyty z Pneumy?

Ja kiedyś trafiłem na promocję w Empiku i kupiłem kilka :)

Ale chętnie uzupełni bym swój zbiór, rzecz jasna po ciekawych cenach ;)

zdezi

Płyty kupiłem tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

realizacja ekspresowa, polecam!

Ukryta Zawartość

Oczywiście, tylko Music Island!

Warto kupić to (wtawiłem ze strony):

"EMPEZAR QUIERO CONTAR"

"I'd like to begin the story"

CANCIONES DE SEFARAD

Songs of Sepharad

CDPN-270

JUDITH R. COHEN - EDUARDO PANIAGUA

TAMAR ILANA COHEN ADAMS - WAFIR SHEIK - DAVID MAYORAL

PNEUMA presents "Songs of Sepharad" by Judith R. Cohen and her daughter Tamar, in collaboration with Eduardo Paniagua, in its Historical Collection. Judith's ethno-musicological work can be appreciated in the songs.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Poproście też koniecznie o ile mają na stanie (tylko przy większych zamówieniach) o sampler Pneumy, jest to rewelacyjne wprowadzenie do bogatego i fascynującego katalogu tej oficyny, do tego kapitalnie nagrane.

Ja zamówiłem dwa-trzy lata temu kilka płyt Pneumy w MI 'w ciemno' jak weszli w dystrybucję, tzn, zapytałem wprost p. Konrada z MI co poleca i wysłał mi pakiet wraz z samplerem - kilka płyt - od tego czasu Pneuma to jeden z najciekawszych dla mnie labeli.

Pzdr

• 2 miesiące później...

Witam, mam pytanie: jakim stylu jest płyta Savalla Ludi Musici? Znam jego kilka płyt i najbardziej mi odpowiada klimat La Folia, Ostinato, Altre Folie, Lachimae Caravaggio, Ludi Musici - Samuel Scheidt.

Oto ta płyta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hakki >

"Ludi Musici" nosi podtytuł "The Spirit of Dance 1450-1650".

Na pytanie "w jakim stylu jest ta płyta?" winienem odpowiedzieć chyba tylko "w stylu - znakomitym" :)

Ale na serio - jest to składanka, ale bardzo przemyślana i staranna, kompilacja z wielu wcześniejszych wydawnictw Alia Vox, za to z tematem przewodnim - tańca - w różnych regionach i kulturach tego kresu.

Tańce, i to zarówno te wyrafinowane, dworskie, jak i te ludowe, popularne, pogrupowane zostały na płycie w sekcje skupiające się tematycznie na Oriencie, Francji, Italii, Nimczech, Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej.

Znakomicie oczywiście wykonane, z wirtuozerią i lekkością, elegancją i dbałością o niuanse, są wielką afirmacją życia... i piękna.

Choć na ogół nie przepadam za tzw. składankami, w tym wypadku - gorąca rekomendacja.

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo, właśnie kupiłem Larcimae Caravaggio i zastanawiam się, czy tego też nie dołożyć do zakupu. Zwykle najpierw ściągam z sieci, słucham i jeśli mi odpowiada, kupuję oryginał. Tego nie mogłem znaleźć w sieci i dlatego pytam.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Właśnie słucham płytkę która wczoraj doszła. The Black Madonna jest po prostu rewelacyjna i pod względem muzyczno instrumentalnym ale także wokalnym. polecam. I czekam na dalsze propozycje o jakie albumy warto wzbogacić swoją płytotekę.

Z EU poza Black Madonna koniecznie jeszcze "On The Way to Bethlehem" oraz "Minnesang in Sudtirol"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

No i to co mam to już przesłuchane. W sumie i tak zawsze do odkrycia zostają jakieś niuanse, jakieś smaczki z każdej płyty ale co dalej? Doradźcie coby kasy na marne nie wydawać...

• 4 tygodnie później...

>Gdzie kupić "Minnesang in Sudtirol" ?

>Pierwszy raz tę płytę widzę, nawet na stronie EU jej nie ma.

>Napisz coś więcej o niej

Np tutaj - podano tylko podtytuł stąd i trudności...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Świetny temat... i zdechł? Dlaczego? Przecież jest zapewne tyle świetnych płyt godnych uwagi. Polecajcie, Nie dajmy żeby ten temat umarł...

No to może moje nabytki ostatnich kilku miesięcy:

Haendel "Water Music.Music for The Fireworks" Le Concert Des nations Jordi Savall

J.Savall/Dominic Fernandez "Lacrimae Caravaggio"

Jordi Savall "Estampies & Danses Royales"

Alfonso X "El Sabio" Cantigas de Santa Maria.

Wszystkie pozycje godne polecenia.

• Redaktorzy

Podczas szukania utworów do forumowej referencyjnej kompilacji z klasyką przejrzałem ponownie swoje zasoby i natknąłem się na wspominaną już tutaj płytę Alfy "La Tarantella", a także na drugą, w której palce maczali ludzie od Christiny Pluhar - mianowicie (również Alpha) "All'Improviso". Obie płyty to wiele radości dla słuchacza muzyki dawnej, oraz (uwaga!) nawiązującej do muzyki dawnej, a więc wybitnie spełniającej warunek postawiony w temacie. Na przykład tak piękne utwory, jak "Voglio una casa" Lucilli Galeazzi czy "Silenzio d'amuri" Alfio Antico powstały współcześnie, a przecież można by ich słuchać na dworze prowansalskim lub na uczcie u Ryszarda Lwie Serce.

Christiny Pluhar - mianowicie (również Alpha) "All'Improviso" - no to trzeba będzie przesłuchać, nie ukrywam :-0 Natomiast jeśli chodzi o Savall`a to powoli bo powoli ale zamierzam całkowicie wyeksploatować jego katalog :-)> Natomiast to co mnie urzekło ostatnio - postawa Savalla podczas koncertu w Krakowie, bardzo otwarty koleś (pisząc luzacko);-).

Pytanie do znawców tematu.

Czy w temacie muzyka dawna pojawiło się jakies nowe nazwisko na które należy zwrócić uwagę?

Zależy co dla kogo jest nowe. Ale we wpisach z tego wątku nie znalazłem zespołu Graindelavoix Bjorna Schmelzera, a naprawdę warto ich posłuchać. "Missa caput" Ockeghema w ich wykonaniu to miód na uszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi