Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do pokoju 10m2

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

hmm moze sprobuj podstawkowe B&W 602 s3 one naprawde maja sporo basu i niezlej jakosci. Sam mam mission m33i i z czasem , nie wiem wygrzania czy czegos graja coraz zywiej i mocniejszym basem, na poczatku na nie psioczylem a teraz jest calkiem calkiem , nawet wpadl kuzyn i stwierdzil ze fajnie graja jak za swoja cene, ale w moim przekonaniu jak kochasz bas to bedzie Ci go za malo. Nadal bede twierdzil - jakies Paradigmy najlepiej posluchaj.

• 1 miesiąc później...

Cały czas zastanawiam sie nad kupnem kolumn i chyba zdecyduję się na Paradigm Monitor 3. Czy uważacie to za dobry wybór, co o nich sądzicie. Chciałbym jeszcze zmienić amplituner Denon DRA-345r na wzmacniacz i myślę o Denon PMA 860. Co sądzicie o tym zestawie. Na początek chciałbym zmienic kolumny potem dopiero wzmacniacz więc narazie by to grało z DRA 345r. A może w tej cenie są jeszcze jakieś inne kolumny warte polecenia?? Martwi mnie to że te kolumny są podstawkowe. W tej chwili mam kolumny Unitra zg-40, więc będą o wiele mniejsze. Czy dźwięk będzie o wiele lepszy?? Czy będzie to duży skok jakościowy. I ostatnie pytanie- niedawno słuchałem Kolumn Paradigm Monitor 11v5. Czy te Monitor 3 są o wiele gorsze od nich, czy to już o wiele niższa klasa?? Bardzo proszę o odpowiedzi

Chodzi mi o kolumny Paradigm Monitor 3v3. A czy jest ogromna różnica pomiędzy tymi, a Paradigm Monitor 3?? Proszę o odpowiedzi na to i na moje wcześniejsze pytania. Z góry dziękuję.

różnica jest napewno ,ale obydwie serie były udane z tym, że do TWOJEGO pokoju 3v3 powinny byc ok, ale posłuchaj one grają jak nie jedna podłogówki. Poza tym to bardzo udane głosniki, szczegulnie podstawkowe3v3

?

do pokoju 10m2 ?

a co tam masz pustu pokój czy pełno mebli nie lepsze dobre słuchawki .

bas możesz mieć taki że cho cho i innych nie będziesz maltertował, bo bas u siebie nie będzie słyszalny / poprostu fizyka , bas to fale długie / ale u sąsiada i możesz w słuchawkach grać jak głośno sobie chcesz i o której chcesz.

Jeżeli mówimy o "pokoju odsłuchowym " to może Uscher kolega ma w 18m2 i średnica dla niego z Gain Clone jest czarowna oczywiście inny rodzaj muzyki

Kiedyś miałem DYNAUDIO 40 , które też nie mają skromnego basu, grało to wszystko w 8m2 i nic nie dudniło, zalezy od ustawienia, w takim przypadku wskazany jest diagonal. U mnie tak własnie były ustawione głośniki.

?

Witam

Posiadam w moim pokoiku, tez ok 10m2 zestaw Yamaha PianoCraft E810 i jak pewnie wiekszosci wiadomo, głosniki z zestawu grają owszem dobrze, ale maja jak dla mnie za malo basu. Nie wiem dokladnie co z tym zrobic, czy wymienic monitory, czy dokupic suba (nie przepadam za subami, wiec wolałbym to pierwsze). Zastanawialem sie nad JBL E30, ale słyszałem, ze z PianoCraftem to nie najlepsza kombinacja. Słucham troche rocka, ale zwlaszcza muzyki elektronicznej, wiec bardziej przyzwoity bas jest jak najbardziej wskazany. Nie zalezy mi na tym by sasiadów gnębic, tylko zeby ładnie i przyjemnie basik bulgotał ;). Mysle by sprzedac te z zestawu i kupic inne....tylko jakie?

Z góry wielkie dzieki za rady!

ja w takim metrazu przerabiałem juz paradigmy monitor 7v4. porażka. potem zdecydowałem sie w ciemno kupic KEFy IQ3, i to był strzał w dziesiątke. kolumny to ostatnia rzecz jakabede zmieniał.

mac2005

Polecam najtańsze monitory Ushera s-520, które posiadam obecnie i slucham ich w pokoju 10 mkw. Basu wg mnie mają sporo - to również zależy od okablowania, jakie się zastosuje do nich. Miałem wcześniej monitory B&W 601 s3. B&W praktycznie nie mają porównania z tymi Usherami, s - 520 biją je na głowę pod każdym względem. Można ich słuchać godzinami. Miałem też Eposy M12.2 ale ich nie polecam, grają gorzej od s-520, a kosztują 2 x tyle.

mac

Muszę się zgodzić z Lt_Bri. Te kolumny (ZG40) naprawde mają niezły bas i ciężko będzie Ci znaleźć coś lepiej grającego "na basie" w tych pieniądzach. Może spróbuj z nimi coś pokombinować - np wymienić tweeter ( to ich najsłabszy punkt wg mnie ).

To będę wybierał miedzy tymi Paradigmami, a Usherami. tylko cały czas martwi mnie wielkość tych kolumn w porównaniu do moich obecnych. Jeszcze raz zapytam czy kupując jedne z powyższych kolumn będzie to ogromny skok jakościowy w porównaniu do moich obecnych zg40??

jeśli lubisz potężny bas (tak jak napisałeś na początku) to w zasadzie zostają Paradigmy, bo te Ushery nie dostarczą na pewno nawet w połowie takiego basu, chociaż zapewne byłyby bardziej odpowiednie do takiego metrażu...

3v3 różni się od 3v1/v2 tylnym bas reflexem oraz drobną poprawą brzmienia wysokich tonów, ale wymagają odstawienia z pół metra od tylnej ściany

a żeby jeszcze namieszać to powiem, że jeśli słuchałeś wersji Paradigmów 11v5 to poprzednie wersje brzmią zupełnie inaczej, a konkretnie bardziej "miękko" (może nawet ciut za bardzo) w zakresie basu i średnicy (ona sama też jest nieco wycofana - to nie są idealne kolumny do słuchania wokali), w zasadzie na tym samym poziomie pozostała tylko duża dynamika :)

Wielkie dzięki za rady spróbuję przed zakupem posłuchać tych Paradigmów. Ale cały czas nurtuje mnie jedno pytanie czy będzie o wiele lepiej w porównaniu do moich obecnych kolumn, jeżeli kupiłbym Paradigm. Czy będzie ten"skok jakościowy", czy poczuję dużą różnicę na plus?? Czy Denon Dra 345r wystarczy do tych Paradigmów?

Skok jakościowy na pewno będzie na Usherach. Natomiast zgadzam się, że nie są to kolumny do rocka, tylko popu, a najbardziej lubią utwory jazzowe. Zaletą Usherów jest tekstylna kopółka, która nigdy nie kłuje w uszy tak jak aluminium (brrrrrrrrrr).

Pozwolicie ze sie podlacze pod watek? Potrzebuje dokonac jakiegos zakupu pod mojego siemensa, do podobnego pokoju. Napalalem sie strasznie na Totemy ale budzet jednak nie ten... i teraz pytanie- jesli kupie tannoye m1 albo m2, ile zaplace za dzialajace stojaki?

Witam, nie chcę zaśmiecać forum, a moje pytanie można podpisać pod ten wątek. Mianowicie kupiłem odtwarzacz Sony DCP-227 ESD i szukam używanego wzmacniacza i używanych kolumn, najlepiej na standach, do pokoju 14 m2. Z Hi-Fi miałem do tej pory niewiele wspólnego więc proszę przygotować się na trudne pytania :p Zależy mi na naturalnym brzmieniu i czystym głębokim basie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - takie kolumny polecił mi znajomy i myślę, że byłyby ok, gdyby ich wygląd tak nie kół w oczy. Jeśli macie coś ciekawego do sprzedania, w rozsądnej cenie (na pewno nie nowe i do 800zł) to piszcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.